share

Λουκουμάδες

από
CE-9B-CE-BF-CF-85-CE-BA-CE-BF-CF-85-CE-BC-CE-AC-CE-B4-CE-B5-CF-82

Ανήμερα των Φώτων η μάνα έφτιαχνε τηγανίτες έτσι λέγαμε τους λουκουμάδες  και θυμάμαι να με στέλνει στη γειτονιά στους συγγενείς να μοιράσω σύμφωνα με το έθιμο.
Όταν δεν υπήρχε μέλι τους πασπάλιζε με ζάχαρη.
Το έθιμο το θυμάμαι αμυδρά γιατί από πολύ νεαρή ηλικία είχα πάρει το δρόμο της ξενιτιάς.
Σήμερα μια φίλη μου το θύμισε μια άλλη δε φίλη είχε γράψει τη συνταγή της στην εφημερίδα, δεν ήθελα και πολύ τους έφτιαξα.
Ευχαριστώ πολύ Κική για τη συνταγή σου!!

Η διαδικασία είναι απλή τολμήστε το.
Τα υλικά 
250 αλεύρι μαλακό
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
6γρ ξερή μαγιά
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
270ml  χλιαρό νερό
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Μέλι και κανέλα για το σερβίρισμα

Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε  με μίξερ χειρός ή αυγογδάρτη ρίχνοντας σιγά σιγά το νερό μέχρι να πάρουμε ένα χυλό, περίπου 2-3 λεπτά.
Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη το μπολ και από πάνω με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 έως 1 1/2 ώρες να φουσκώσει και να μοιάζει με αφρό.

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι ( δεν πρέπει να  καπνίσει) και με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού ρίχνουμε τη ζύμη  6-9 λουκουμάδες τη φορά.

Προς διευκόλυνση μας βουτάμε το κουταλάκι σε κρύο νερό ώστε να μην κολλάει η ζύμη.
Γυρίζουμε τους λουκουμάδες να χρυσίσουν κι από την άλλη πλευρά και με τρυπητή κουτάλα τους βγάζουμε πάνω σε χαρτοπετσέτα ή σε μεταλλικό σουρωτήρι να στραγγίσουν τα πολλά λάδια.

Σερβίρουμε με καλό μέλι και κανέλα.

Παρατηρήσεις
Συμβουλές ειδικού:Το νερό θα πρέπει να είναι γύρω στους 60 βαθμούς (εγώ το μέτρησα με θερμόμετρο).
Αν τους σερβίρουμε αμέσως τους ραντίζουμε με κρύο μέλι, αν τους αφήσουμε και κρυώσουν ζεσταίνουμε το μέλι.
Υπάρχει εργαλείο όπως με πληροφόρησε γειτόνισσα που μοιράζει ομοιόμορφα τη ζύμη.
Εγώ έβαλα νωπή μαγιά 7γρ περίπου.

Μετά από χρόνια είπα να φτιάξω τους λουκουμάδες με προζύμι, έτσι αντικατέστησα τη μαγιά με 30% επί του αλεύρου με υγρό προζύμι μειώνοντας λίγο το προστιθέμενο νερό. Δοκιμάστε το άλλη γεύση άλλη υφή.

Καλή και Φωτισμένη Χρονιά

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Μοσχομυριστοί και τραγανοί λουκουμάδες που τους τρως σιροπιασμένους ή με σοκολάτα!Μακάρι να τους είχα αύριο για πρωινό!Φιλιά^^

  2. Απάντηση

    Λατρευω λουκουμαδες!!! Καλα εκανες και τους εφτιαξες. Μακαρι ομως να μεναμε και κοντα να αναβιωναμε το εθιμο μοιραζοντας μας μεριδουλες στο σπιτι. Τους θεωρω το τελειο χειμωνιατικο γλυκο!!! Σου εγιναν πολυ καλοι. Φαινονται. Καλο σου βραδυ και χρονια πολλα Ξανθη!

  3. Απάντηση

    Αμάν..με λίγωσες..λατρεύω τους λουκουμάδες!

  4. Απάντηση

    Μέχρι εδώ ήρθε η μυρωδιά Ξανθή! Καλημέρα!

  5. Απάντηση

    Πολύ μου αρέσουν! Μια φορά προσπάθησα να φτιάξω και μου γίνανε σαν τηγανίτες οπότε δεν το δοκίμασα ξανά!
    Καλή χρονιά με υγεία πάνω από όλα!

    • Lenia
    • 7 Ιανουαρίου 2014
    Απάντηση

    Υπέροχοι!!!
    Καλή χρονιά,Ξανθή μου!Με υγεία,αγάπη κ έμπνευση!
    Πολλά φιλάκια από Ζάκυνθο!

  6. Απάντηση

    Φαίνονται υπέροχοι!Μ’ αρέσουν πολύ με μέλι!Καλή χρονιά!

    • painter
    • 7 Ιανουαρίου 2014
    Απάντηση

    Και αν θέλεις να ξεφύγεις λίγο από το κλασσικό, δοκίμασε να τους περιχύσεις με ζεστή μερέντα και να τους πασπαλίσεις με τριμμένα μπισκότα όπως έκανα εγώ προχτές… άλλη γεύση…

    Καλή και γλυκιά χρονιά Ξανθή μου, με υγεία, ευτυχία και πολλές πολλές δημιουργίες!!!
    φιλιά πολλά

  7. Απάντηση

    Αγαπημένο μαμαδίστικο γλυκάκι! Δεν ξέρω κανέναν που να μην του αρέσουν! Και μ’αρέσουν έτσι όπως τους έφτιαξες ακριβώς, κλασικοί με μέλι! Καλή Χρονιά και Φωτισμένη Ξανθή!

  8. Απάντηση

    Αχ, έτσι χρυσαφένιοι και αφράτοι που είναι, ποιος μπορεί να τους αντισταθεί;;; Υπέροχοι και ιδανικοί για να ξεκινήσει γλυκά το νέο έτος!
    Φιλάκια πολλά και τις καλύτερες ευχές μου για μια υπέροχη χρονιά! Γεμάτη υγεία, αγάπη και ευτυχία!!!

  9. Απάντηση

    Αγαπημένο γλυκάκι, τραγανό και μελωμένο! Έμειναν για να ζητήσω μερικούς;
    Καλή χρονιά, Ξανθή μου, υγεία και πολλή αγάπη!

  10. Απάντηση

    Και ποιός δεν αγαπά τους λουκουμάδες… αφράτοι και ζεστοι!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    • Eri
    • 7 Ιανουαρίου 2014
    Απάντηση

    Καλή χρονιά και ευτυχισμένη γλυκιά μου Ξανθή! Οι λουκουμάδες και τα πιτάκια είναι τα αγαπημένα μας και τα μόνα πράγματα που τηγανίζουμε ακόμα!
    Σε φιλώ γλυκά, φιλάκια πολλά!

    • Marina
    • 7 Ιανουαρίου 2014
    Απάντηση

    Φωτιές ανάβεις Ξανθή!!! Και είπαμε να κάνουμε και καμιά δίαιτα…. 🙂

    • Silena
    • 7 Ιανουαρίου 2014
    Απάντηση

    Με το που μπουν τα πρώτα κρύα αρχίζουμε την κατανάλωσή τους!!!!!! Τους λατρεύουμε οικογενειακώς!!! Σου πέτυχαν Ξανθή μου, φαίνονται φουσκωτοί και τραγανοί!!!!
    Καλοφάγωτοι!!!

  11. Απάντηση

    Μην σου πω ότι τους είχα στο μυαλό μου αυτές τις μέρες, αλλά τελικά δεν πρόλαβα να φτιάξω, που θα μου πάνε όμως;θα τα καταφέρω!
    Καλή χρονιά!!

  12. Απάντηση

    Φιλενάδα, πιάσε μια καλή μερίδα κι’ έρχομαι!!!
    Α, διαθέτω και μέλι…μην νομίσεις ότι θα έρθω με άδεια χέρια :-))

    • Notoula
    • 9 Ιανουαρίου 2014
    Απάντηση

    Καλημέρα.
    Ξανθή μου θέλω να σου ευχηθώ καλή χρονιά ! Υγεία και πολύ όρεξη για όμορφες μαγειρικές στιγμές!
    Φιλιά πολλά

  13. Απάντηση

    Όπως βλέπω όλοι αγαπάτε τους λουκουμάδες, η συνταγή είναι πολύ εύκολη χαίρομαι που θέλετε να τους δοκιμάσετε και περιμένω την εμπειρία σας.
    Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode