Φιλέτα ρέγγας με μήλα και sour creme ή με ντομάτα και κρεμμύδια

 
Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στα τυπικά φαγητά των Χριστουγέννων από τη Σιλεσία θα σας δώσω δύο συνταγές που δοκιμάσαμε την παραμονή των Χριστουγέννων μαγειρεμένα και πάλι από την Ania.

Συνταγή με μήλα και ξινή κρέμα
Υλικά
2 φιλέτα ρέγγας  σε νερό
1 μεγάλο μήλο ή δυο μικρότερα
Χυμό από ένα λεμόνι
2 μέτρια κρεμμύδια
1 μεγάλη Sour creme
2-3 φύλλα δάφνης
Πιπέρια ολόκληρα
1 ποτήρι ξύδι άσπρο

Διαδικασία

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα ραντίζουμε με χυμό λεμονιού
Βράζουμε το ξύδι με τα πιπέρια και τη δάφνη για λίγα λεπτά.

Μόλις κρυώσει προσθέτουμε τα φιλέτα της ρέγγας και τα μισά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 30 λεπτά.
Τα βγάζουμε από τη μαρινάρα και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Σε ένα μπολ δημιουργούμε στρώσεις sour creme  – ρέγγας (κρεμμυδιών μαριναρισμένων και όχι)  – μήλων μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας τελειώνοντας με την sour creme


Σκεπάζουμε με σελοφάν και τοποθετούμε στο ψυγείο για λίγες ώρες πριν το σερβίρουμε.
Μπορούμε να το φτιάξουμε από την προηγούμενη μέρα και να το βάλουμε στο ψυγείο θα είναι πολύ καλύτερο.

Συνταγή με ντομάτα και κρεμμύδια
(φωτογραφίες δεν υπάρχουν)
Υλικά
2 Φιλέτα ρέγγας σε νερό
2 μέτρια κρεμμύδια
1 ξύλο κανέλας
2 κουταλιές σούπας πάστα  ντομάτας
 2- 3 κουτ. σούπας σταφίδες
1/2 κουτ. σούπας ζάχαρη
 2- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Πιπέρι
Διαδικασία
Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες.
Τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά και προσθέτουμε την ντομάτα τις σταφίδες την κανέλα και τη ζάχαρη.
Βράζουμε για λίγο τη σάλτσα και προσθέτουμε τα φιλέτα της ρέγγας σε κομμάτια.
Ανακατεύουμε και βγάζουμε από τη φωτιά.
Τρώγεται κρύο.

Αν δεν βρήτε φιλέτα ρέγγας σε νερό και είναι σε λάδι θα τα σκουπίσετε καλά με χαρτί κουζίνας.
Τολμήστε το και εκτός Χριστουγέννων!!!
Ζητώ συγγνώμην για την έλλειψη περισσότερων φωτογραφιών και για την κακή ποιότητα τους.
Φιλέτα ρέγγας σε νερό μπορείτε να βρείτε στο κατάστημα POLONIA market επί της οδού Ιουλιανού 79. πολύ κοντά στο Μετρό Σταθμός Λαρίσης. Ανοικτά και Κυριακή.

Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

6 Σχόλια

  1. Avatar Ο/Η Σοφία Ζ. λέει:

    Και η ερώτησή μου ήταν που θα βρω φιλέτα ρέγγας σε νερό! Όχι καπνιστή να υποθέσω…. Sour cream κατά τι πιο εύκολο να βρεθεί. Αντιλαμβάνεσαι Ξανθή μου ότι θα το φτιάξω το συγκεκριμένο πιάτο γι’ αυτό και οι ερωτήσεις.

  2. Avatar Ο/Η Χρύσα λέει:

    Και οι δύο εκδοχές φαίνονται πολύ ενδιαφέρουσες και γευστικές! Πολύ ωραία η πρότασή σου Ξανθή!

  3. Avatar Ο/Η amelie λέει:

    Αυτή η εκδοχή με τα μηλαράκια μου έκανε εντύπωση, είναι και ελαφριά σχετικά! Για να ψάξω για ρέγγες!

  4. Avatar Ο/Η Eleanna G. λέει:

    Πολύ διαφορετικό πιάτο! Ο κάθε τόπος τελικά έχει τα ιδιαίτερά του κι είναι πολύ ωραίο να τα μαθαίνουμε!

  5. Avatar Ο/Η - spoonstories- λέει:

    Ενδιαφέρουσες πολύ! Θα ήθελα πάντως να τις δοκιμάσω.Καλό απόγευμα!!

  6. Avatar Ο/Η peps λέει:

    Εξαιρετικά μεζεδάκια ειδικά το πρώτο με τη sour cream μ’ αρέσει πάρα πολύ!!

Γράψτε απάντηση στο Eleanna G. Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *