Γλυκό με παπαρουνόσπορο και η κλήρωση του δώρου

Καλή Χρονιά!!!!
Επιστρέφοντας θα αρχίσω ένα αφιέρωμα σε μερικά φαγητά και γλυκά που φάγαμε τις γιορτινές μέρες  φτιαγμένα από τη μεγάλη μας “κόρη” είναι όλα παραδοσιακά της πατρίδας της  με τοπικό χαρακτήρα και με συνταγές της μητέρας της ή της γιαγιάς της.
Φαγητά και γλυκά λοιπόν τα οποία συνηθίζονται  την παραμονή ή και ανήμερα των  Χριστουγέννων  από τη Σιλεσία.

Το γλυκό αυτό μπορεί να γίνει με τσουρέκι ή βασιλόπιτα που σας περίσσεψε ή σε άλλη εκδοχή σε ρολό για το οποίο θα γράφω μια άλλη φορά.
Τα υλικά του.
250 γρ παπαρουνόσπορο τριμμένο
Αποξηραμένα φρούτα:
Σύκα, βερίκοκα, σταφίδες, φέτες πορτοκαλιού.
2-3 κουτ, σούπας λικέρ της αρεσκείας σας
2 κουτ. σούπας μέλι
1 κρόκο αυγού
3 κουτ. σούπας ζάχαρη
Γάλα ζεστό
Κομμάτια ψωμιού μπριοσέ σε φέτες ή  τσουρεκιού   ή βασιλόπιτας
Αμύγδαλα ασπρισμένα
Διαδικασία
Ο παπαρουνόσπορος πρέπει να είναι τριμμένος, υπάρχουν και έτοιμοι τριμμένοι.
Αν δεν είναι τριμμένος μπορούμε να τον τρίψουμε με μηχανή κιμά ή μύλο αλέσεως.
Βάζουμε τον παπαρουνόσπορο με ζεστό νερό μέχρι να τον καλύψει και και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά.
Στο διάστημα αυτό κόβουμε τα ξερά φρούτα σε μικρούς κύβους και τα βάζουμε σε ένα μπολ με το λικέρ.10 λεπτά πριν το τέλος του βρασίματος τα προσθέτουμε   μαζί με το μέλι στην κατσαρόλα.
Μετά τα 30 λεπτά αποσύρουμε κι αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε τον κρόκο αυγού με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει  πολύ αφράτο και το προσθέτουμε στο μείγμα του παπαρουνόσπορου ανακατεύοντας καλά.
Σε ένα βαθύ μπολ ή σαλατιέρα βάζουμε κομμάτια από το ψωμί τα βρέχουμε με λίγο γάλα και προσθέτουμε από το μείγμα του παπαρουνόσπορου.

Συνεχίζουμε κάνοντας στρώσεις και τελειώνουμε με μείγμα παπαρουνόσπορου.

 

Διακοσμούμε με αμύγδαλα ασπρισμένα.

 Παρατηρήσεις
Μόλις βρω πληροφορίες για το που μπορείτε να βρείτε παπαρουνόσπορο αλεσμένο θα επανέλθω.
Τα φρούτα μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Για παπαρουνόσπορο μπορείτε να αγοράσετε επεξεργασμένο στο κατάστημα POLONIA market
επί της οδού Ιουλιανού 79, πολύ κοντά στο Μετρό Σταθμός Λαρίσης. Ανοιχτά και Κυριακή.

Με την ευκαιρία της ανάρτησης έγινε και η κλήρωση για το βιβλίο “Salads, 101 recipes for simply super salads”
Μέχρι και σήμερα 4/1/ 2014 υπήρχαν 29 σχόλια

Και η τυχερή είναι αυτή που άφησε το 12ο σχόλιο ήτοι η crispy

 Crispy θα επικοινωνήσω μαζί σου για την παραλαβή του δώρου σου, εύχομαι να είσαι τυχερή όλη τη χρονιά!!

Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

14 Σχόλια

  1. Avatar Ο/Η - spoonstories- λέει:

    Καιρό έχω να φτιάξω κάτι τέτοιο και είναι νοστιμότατο! Φιλιά

  2. Avatar Ο/Η Katerina λέει:

    Καλή Χρονιά και από εδώ Ξανθή μου! Ελπίζω να περάσατε όμορφα τις γιορτές κοντά στα παιδάκια σας! Πολύ πρωτότυπο γλυκό και από τα χεράκια της νυφούλας ακόμα πιο γλυκό! Συγχαρητήρια στη νικήτρια!

  3. Avatar Ο/Η Σοφία Ζ. λέει:

    Καλή χρονιά Ξανθή! Να τους χαίρεσαι όλους. Υπέροχη πρόταση για τα περισσεύματα από τσουρέκι, βασιλόπιτα, κλπ. Περιμένω και τη συνταγή για ρολό!

  4. Avatar Ο/Η Marie-Anne λέει:

    Καλή χρονιά, Ξανθή !!!!! Ενδιαφέρουσα συνταγή!!!.
    Συγχαρητήρια και στην τυχερή της κλήρωσης

  5. Avatar Ο/Η Μarion, λέει:

    Καλή χρονιά Ξανθή μου, με υγεία. Να χαίρεσαι την οικογένειά σου. Υπέροχες οι φωτογραφίες σου απο Λονδίνο. Και του χρόνου νασαι καλά.

    Ωραίο γλυκό και νόστιμο.

    Φιλιά

  6. Avatar Ο/Η kate astolat λέει:

    Πάρα πολύ ωραίο!
    Ξεκινάμε με ωραίες γεύσεις τη νέα χρονιά!

  7. Avatar Ο/Η ΕΛΕΝΗ λέει:

    Καλή χρονιά Ξανθή μου με υγεία!!!Ενδιαφέρουσα συνταγή, πολύ ωραία πρόταση για τα περισσεύματα από βασιλόπιτα!!!
    Φιλιά!

  8. Avatar Ο/Η ΕΛΕΝΑ λέει:

    Καλή χρονιά Ξανθή μου!
    Ελπίζω να πέρασες όμορφα με τους αγαπημένους σου!
    Και του χρόνου με υγεία!

  9. Avatar Ο/Η crispy λέει:

    Χρόνια πολλά! Καλή χρονιά!
    Ευχαριστώ πολύ! Οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι πολύ χαρούμενη! Μακάρι να είναι καλότυχη η χρονιά κάτι που εύχομαι για όλο τον κόσμο και για την πολυαγαπημένη μας χώρα!
    Να είναι όλα καλά για όλον τον κόσμο!
    Φιλιά πολλά! Κι ευχαριστώ!

  10. Avatar Ο/Η Thalassenia λέει:

    Καλή Χρονιά Ξανθή μου
    Ευγενική χειρονομία το δώρο σου, να είσαι καλά και ταξίδια πάντα για καλό!!!!

  11. Avatar Ο/Η Ειρήνη Ε. λέει:

    Καλή χρονιά, Ξανθή. Σίγουρα, περάσατε όμορφα τις γιορτές στο Λονδίνο με τους αγαπημένους σας!
    Ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη αυτή η συνταγή με τον παπαρουνόσπορο!
    Και του χρόνου, να γιορτάσετε με Υγεία, όλοι μαζί και πάλι!
    Καλή εβδομάδα.

  12. Avatar Ο/Η Penelope λέει:

    Άκρως ενδιαφέρουσα η εκδοχή αυτού του γλυκού που θυμίζει πουτίγκα, με την αξιοποίηση ψωμιού, τσουρεκιού ή κέϊκ Ξανθή μου.

    Τελικά όλοι οι λαοί, έχουμε αρκετά κοινά στις κουζίνες μας, που απλώς προσαρμόζονται και στα έθιμά μας.

    Συμπέρασμα οι λαοί δεν έχουν να “μοιράσουν” τίποτε μεταξύ τους!!!

    Φιλιά πολλά και καλή τύχη στην Crispy για όλο το 2014.

  13. Avatar Ο/Η The Dark Chef λέει:

    Καλή χρονιά Ξανθή, υγεία και τύχη σε σένα και στην οικογένειά σου!
    Το γλυκό πολύ ενδιαφέρον, δεν έχω ξαναδεί κάτι ανάλογο. Θα είναι και αρκετά θρεπτικό με τα ξερά φρούτα και τον παπαρουνόσπορο. Αλεσμένο παπαρουνόσπορο δεν έχω δει κάπου, στην Ευριπίδου πιστεύω πως θα έχει όμως τον “κλασικό” ολόκληρο.
    Καλό βράδυ προς το παρόν!

  14. Avatar Ο/Η Eleanna G. λέει:

    Καλή χρονιά Ξανθή! Ωραία ιδέα αυτό το γλυκό! Έχω παπαρουνόσπορο αλλά όχι τα υπόλοιπα υλικά, θα οργανωθώ να τα ψωνίσω και να το δοκιμάσω. Φιλάκια!

    foodaki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *