share

Τάρτα μήλου σε τυρένια ζύμη

από
CE-A4-CE-AC-CF-81-CF-84-CE-B1-CE-BC-CE-B5-CE-BC-CE-AE-CE-BB-CE-B1-CF-83-CE-B5-CF-84-CF-85-CF-81-CE-AC-CE-BD-CE-B9-CE-B1-CE-B6-CF-8D-CE-BC-CE-B7-281-29

Άλλα λέω πως θα κάνω κι άλλα κάνω, πως λέει και το τραγούδι άλλα μου λεν τα λόγια σου και άλλα η καρδιά σου!!
Κάτι με μήλο ήθελα  και η αλήθεια είναι ότι είχα σκοπό να φτιάξω κάτι από τις προτάσεις φίλων, λίγο όμως που κάποιο υλικό έλλειπε λίγο που εγώ ήθελα να παίξω με το τυρί, έτσι έγινε μια τάρτα μήλου με μια τυρένια ζύμη και έτσι αξιοποιήθηκε το τυρί που περίμενε υπομονετικά στο ψυγείο.
Τάρτα μήλου σε ζύμη με κατσικίσιο τυρί λοιπόν το αποτέλεσμα του παιχνιδιού.
Μια τάρτα με τραγανή ζύμη  με πολύ λίγη ζάχαρη και μπόλικη κανέλα.
Πάμε να τη φτιάξουμε
Για τη ζύμη (για ταρτιέρα διαμέτρου  24 εκ)
350γρ αλεύρι μαλακό (τύπου Μ)
100γρ βούτυρο παγωμένο
100γρ τυρί κατσικίσιο μαλακό
2 κρόκους αυγών και ένα ασπράδι
Παγωμένο νερό
Για τη γέμιση
1 κιλό μήλα
Χυμό λεμονιού
3 κουταλιές καστανή ζάχαρη
50γρ βούτυρο κομμένο σε κύβους
Κανέλα

Διαδικασία
Στον κάδο του μίξερ  βάζουμε το αλεύρι με το βούτυρο και το τυρί και αναδεύουμε με το χτυπητήρι  (φτερό) σε μέτρια ταχύτητα του μίξερ για δύο λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
Προσθέτουμε τους κρόκους χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα και μετά ζυμώνουμε με το χέρι μας προσθέτοντας παγωμένο νερό μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε σελοφάν κι αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους. Τα ραντίζουμε με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίζουν.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη  2/3 για κάτω και 1/3 για πάνω.
Ανοίγουμε σε φύλλο πάνω σε σελοφάν το μεγάλο κομμάτι της ζύμης με τη βοήθεια χοντρού πλάστη.
Το μεταφέρουμε σε ταρτιέρα έτσι που να καλύπτει και τα τοιχώματα της. Την τρυπάμε με ένα πιρούνι εδώ κι εκεί.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη στα μήλα ανακατεύουμε καλά και τα αδειάζουμε πάνω στο φύλλο.
Πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα και μοιράζουμε τους κύβους του βουτύρου.

Ανοίγουμε σε πολύ λεπτό φύλλο και την υπόλοιπη ζύμη και σκεπάζουμε τα μήλα ενώνοντας την πάνω ζύμη με την κάτω με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.
Χτυπάμε το ασπράδι και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της τάρτας.
Με μαχαίρι ή πιρούνι κάνουμε μερικές χαραγματιές στην επιφάνεια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο πρώτο ράφι του φούρνου για 45 λεπτά.

Σερβίρεται με ζάχαρη άχνη ή με μια μπάλα  κρέμας σαντιγί.

Παρατηρήσεις
Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος δείτε ότι έχει βγάλει υγρά με προσοχή αδειάστε τα  και συνεχίστε το ψήσιμο.
Αν δεν σας αρέσει η παρουσία του τυριού αντικαταστήστε το με βούτυρο.
Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε την προτεινόμενη ποσότητα βουτύρου με μια μαργαρίνη για πιο ελαφρύ γευστικό  αποτέλεσμα.
Τρώγεται καλύτερα ζεστή.
Όπως κι αν την κάνετε καλή επιτυχία.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Amelie
    • 19 Νοεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Έχει πολύ ωραία όψη η τάρτα σου (και γεύση σίγουρα), μου θυμίζει κάτι αμερικάνικες πίτες που σερβίρουν στις ταινίες! Πέτυχε η δοκιμή!

    • Notoula
    • 19 Νοεμβρίου 2013
    Απάντηση

    μμμμ θα είναι πολύ νόστιμη!

  1. Απάντηση

    Όσες μηλόπιτες και να δοκιμάσω, πάντα θα θέλω κι άλλη! Φαίνεται υπέροχη!

  2. Απάντηση

    Αυτή η ζύμη μου έκενε κλικ, θέλω να τη δοκιμάσω, να δω πότε.
    Όμως δεν έχω κατσικίσιο τυρί και θα χρησιμοποιήσω τυρί κρέμα.
    Ευχαριστώ για τη συνταγή!
    Καλό σου απόγευμα

  3. Απάντηση

    Τέλεια ιδέα να συνδυάσεις την τυρένια ζύμη με γλυκάκι! Για το αποτέλεσμα δεν ρωτάω. Αφήνω τις φωτογραφίες να μιλήσουν… Αχ!
    Φιλάκια πολλά!

  4. Απάντηση

    Μια μηλόταρτα με τυρένια βάση, πολύ ενδιαφέρουσα!
    Καλό απόγευμα Ξανθή μου!

  5. Απάντηση

    Άψογη Ξανθή μου, πάρα πολύ ωραία δείχνει η τάρτα σου. Φτιάχνω και γω ταρτούλες με τυρί στη ζύμη αλλά σε αλμυρή εκδοχή, θέλω πολύ να δοκιμάσω και τη δική σου πρόταση!!!
    Φιλιά!

  6. Απάντηση

    Εκανα κι εγώ προχθές μια μηλόπιτα και μοσχοβόλησε το σπιτι κανέλα.

    Πολύ ωραία η ζύμη με το κατσικίσιο τυρί Ξανθή μου. Θα την δοκιμάσω την επόμενη φορά, ν αλλάξω λίγο.

    Τι ωραίο κομμάτι! Χορταστικό.

    Φιλιά πολλά

    • Silena
    • 19 Νοεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Τυρένια ζύμη έχω δοκιμάσει σε αλμυρές πίτες και είναι πράγματι υπέροχη αλλά σε γλυκιά τάρτα δε το φανταζόμουν!!!!!! Θα πρέπει να έγινε πολύ νόστιμη Ξανθή μου!!!!! Οτιδήποτε με μήλο με ξετρελαίνει!!!!
    Πολλά φιλιά!

  7. Απάντηση

    Εντάξει με έστειλες αγαπητή μου κυρία και λίγα θα πω!
    Τι φοβερή έμπνευση να βάλεις κατσικίσιο τυρί στη ζύμη, υποκλίνομαι απλά!
    Φιλιά πολλά!

  8. Απάντηση

    Ξανθή μου, η ζύμη σου έχει ιδιαίτερη προσωπικότητα! Πρέπει να την δοκιμάσω!
    Όταν βάλω τα μήλα ωμά σε μηλόπιτα προσθέτω λίγο σιμιγδάλι, ή τριμμένη φρυγανιά, για να τραβά τα υγρά του φρούτου!
    Πολλά φιλάκια

  9. Απάντηση

    Ωραιότατη η προσθήκη τυριού στην ζύμη, Ξανθή. Σίγουρα, προσθέτει κατά πολύ, γευστικά. Πρόσφατα μου έφεραν κατσικίσιο τυρί, από στάνη. Λοιπόν, θα την κάνω την δοκιμή
    Καλό Σαββατοκύριακο.

  10. Απάντηση

    Η ζύμη σου πρέπει να είναι υπέροχη Ξανθή!!!

  11. Απάντηση

    Φαίνεται εξαιρετική, θα τη δοκιμάσω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode