share

Κέικ με χουρμάδες ξερά σύκα και κουκουνάρι χωρίς αλεύρι

από
CE-9A-CE-AD-CE-B9-CE-BA-CE-BC-CE-B5-CE-BE-CE-B7-CF-81-CE-BF-CF-8D-CF-82-CE-BA-CE-B1-CF-81-CF-80-CE-BF-CF-8D-CF-82-CE-BA-CE-B1-CE-B9-CE-B1-CE-BD-CE-B8-CF-8C-CF-84-CF-85-CF-81-CE-BF

Άλλα έχω στο πρόγραμμα κι άλλα κάνω.
Δε φταίω εγώ, όταν χαλαρώνω ξεφυλλίζοντας διάφορα έντυπα οι ιδέες πέφτουν πάνω μου κι αλλάζω πρόγραμμα. Άντε να δούμε πότε θα τελειώσω με τις ατέλειωτες υποχρεώσεις που έχω αναλάβει.
Το χεράκι της έβαλε και η Πηνελόπη που μου χάρισε τα σύκα και ήθελα κάτι να κάνω με αυτά, στην αρχή σκέφτηκα μια σαλάτα μετά πέρασα σε φαγητό αλλά τελικά κέρδισε το γλυκό.
Προσαρμογή από περιοδικό μεγάλου Σ/Μ της Αγγλίας
Ας το φτιάξουμε
Υλικά για ταψάκι διαμέτρου 23 εκατ.
250γρ βούτυρο
250γρ ζάχαρη
150γρ ανθότυρο
Ξύσμα δύο λεμονιών
4 αυγά
100γρ κουκουνάρι
100γρ χουρμάδες κομμένοι σε μικρά κομμάτια
200γρ ξερά σύκα κομμένα σε μικρά κομμάτια
75γρ αλεσμένα αμύγδαλα
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Στρώνουμε ένα ταψί ή μια φόρμα με χαρτί ψησίματος.
Στο μπολ του μίξερ (ή σε ένα μπολ μεγάλο για όσους θα χρησιμοποιήσουν μίξερ χειρός) βάζουμε το βούτυρο και χτυπάμε για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε  τη ζάχαρη το ανθότυρο και το ξύσμα  και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη.
Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε 75γρ από το κουκουνάρι, τα σύκα, τους χουρμάδες και τα αλεσμένα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν και αδειάζουμε στο ταψί μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά ή μέχρι βυθίζοντας στο κέντρο μια λάμα μαχαιριού να βγαίνει καθαρή.
Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε 10 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα  κι αφήνουμε να κρυώσει.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και μοιράζουμε παντού τα υπόλοιπα κουκουνάρια.

Παρατηρήσεις
Εγώ έκανα και τις “ζαβολιές μου”
Η συνταγή θέλει ρικότα αλλά την ώρα της απόφασης δεν ήταν εύκολο να “ταξιδευτώ” προκειμένου να βρω ρικότα.
Επιπλέον προτείνεται επικάλυψη του κέικ με μείγμα ρικότα ζάχαρης άχνης και χυμό λεμονιού κάτι που παρέλειψα.
Η δική μου παρατήρηση είναι ότι το βούτυρο είναι πάρα πολύ κι αν το ξαναφτιάξω θα το μειώσω στα 200γρ ή και πιο λίγο.
Φωτογραφίες από τα στάδια δεν υπάρχουν λόγω διάφορων προβλημάτων της “φωτογράφου” χαχαχα

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Καλημέρα Ασπροούλα και καλή εβδομάδα! Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον το κέικ σου και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία!

  2. Απάντηση

    Χορταστικό γλυκό με τόσα ξερά φρούτα και είτε πρόκειται για κέικ, είτε για γλυκιά πίτα, σίγουρα θα γίνεται πολύ νόστιμο και ιδανικό για ενεργειακό πρωινό!
    Καλή βδομάδα και καλά μαγειρέματα!

    • Lenia
    • 11 Νοεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Είδα χουρμάδες και μπήκα!Υπέροχο το κεικάκι σου!
    Καλή εβδομάδα,Ξανθή μου!

  3. Απάντηση

    Oι χουρμάδες με τράβηξαν κι εμένα!
    Καλή βδομάδα!

  4. Όλο χάρη και ενέργεια!!!!!!!
    Πολύ όμορφο γευστικό αποτέλεσμα
    Καλή εβδομάδα να έχετε
    Τα φιλιά μου!!

  5. Απάντηση

    Λοιπόν αυτά τα περιοδικά που έχεις από τα σ/μ της Αγγλίας, δίνουν πολύ ωραίες ιδέες τελικά!
    Πραγματικά πολύ πληθωρικό κεκάκι, με ωραία υλικά που έδεσαν ωραία μεταξύ τους!
    Φιλιά

  6. Απάντηση

    Καλησπέρα, Ξανθή!
    Πολύ ενδιαφέρον αυτό το γλυκό που μοιάζει με γέμιση τάρτας! Φαντάζομαι πόσο αφράτο και νόστιμο θα είναι!
    Καταγράφεται.
    Καλό βράδυ!

  7. Απάντηση

    Μπριζώθηκα για τα καλά με την ανάρτηση σου Ξανθή μου, τα ανάλαφρα μου αρέσουν πάρα πολύ!!!!

    • amelie
    • 11 Νοεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Αυτά τα τύπου αγγλικά κέικ με τα ξερά φρούτα μου αρέσουν πολύ! Νοστιμότατο!

  8. Απάντηση

    Πολύ ωραία! Και τι χορταστική η τάρτα σου!
    Καλή εβδομάδα!

  9. Απάντηση

    Πολύ νόστιμο πρέπει να είναι αυτό το κέικ και άκρως χορταστικό! Σίγουρα ιδανική συνοδεία για απογευματινό καφεδάκι!
    Πολλά φιλάκια, Ξανθή μου!

  10. Απάντηση

    Πρέπει να είναι πολύ ζουμερό και αφράτο! Καλή εβδομάδα!

  11. Απάντηση

    Από τα λατρεμένα υλικά είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψω το εξαιρετικό κέικ σου Ξανθή!!! Πρέπει να είναι πεντανόστιμο… είναι και υγιεινό… ό,τι πρέπει για δεκατιανό!!

    • Marina
    • 12 Νοεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Αχ βρε Ξανθή με τις φωτογραφίες σου και τις συνταγές σου που μας τρελαίνουν και δεν είσαι καν κοντά για να έρχομαι -τάχαμου- για καφέ και να δοκιμάζω τα πάντα!!!
    ΥΓ: Το περιβόητο πάρτι έγινε, με πλήρη επιτυχία και άαααααααααααπειρη κούραση!!! Και εις άλλα με υγεία τώρα πια!!!!

    • Notoula
    • 12 Νοεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Ξανθή μου λένε πως οι χουρμάδες πάνε πολύ στα κέικ . Θα ήθελα να δοκιμάσω κάποια στιγμή.
    Φιλιά πολλά

    • Martha
    • 13 Νοεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Μου φαίνεται εξαιρετικό Ξανθή μου, στ’ αλήθεια. Μπράβο στην προμηθεύτρα Πηνελόπη, μπράβο και στις θαυματουργές ιδέες σου!

  12. Απάντηση

    Μου θυμίζει και λίγο ενεργειακή μπάρα! Σίγουρα πάντως έχει πολύ ενέργεια και φαίνεται νοστιμότατο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode