share

Σπιτικά ζυμαρικά με πιπέρι

από
CE-96-CF-85-CE-BC-CE-B1-CF-81-CE-B9-CE-BA-CE-AC-CE-BC-CE-B5-CF-80-CE-B9-CF-80-CE-AD-CF-81-CE-B9-287-29a
 Χωρίς τυρί και πιπέρι για όλες τις προτιμήσεις

Αυτή η ανάρτηση γίνεται πιο πολύ για να καταγραφούν προβλήματα που προέκυψαν κατά την παρασκευή των ζυμαρικών, και όλα αυτά έγιναν γιατί “δάσκαλε που δίδασκες κλπ” που λέει και η παροιμία.
Σε παλιά μου ανάρτηση σχετικά με τεχνικές έλεγα: διαβάστε πολύ καλά την συνταγή πριν αρχίσετε την υλοποίηση της και σχεδιάστε την υλοποίηση  της.
Όμως κι εγώ που τα έλεγα αυτά κάνω τα σφάλματα μου.
Ουδείς “άσφαλτος” που έλεγε και κάποια αοιδός!!!!
Ας πάμε στη συνταγή και στα προβλήματα μετά.
Υλικά
Για κάθε μερίδα υπολογίστε
100γρ αλεύρι σκληρό
1 αυγό
1 κουτ. γλυκού καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
1 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Διαδικασία
Σε μπολ ή καλύτερα σε επιφάνεια εργασίας (εγώ δεν έχω κατάλληλη) τοποθετούμε το αλεύρι ανοίγουμε ένα λακουβάκι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Συνεχίζουμε με τα χέρια μας ζυμώνοντας να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη.
Βγάζουμε τη ζύμη σε επιφάνεια εργασίας τη μοιράζουμε στη μέση και συνεχίζουμε το ζύμωμα αναδιπλώνοντας και πιέζοντας με την παλάμη μας για τουλάχιστον 5 λεπτά.
Κάνουμε μια μπάλα όλη  τη ζύμη την τυλίγουμε σε σελοφάν κι αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Μετά συνεχίζουμε με το άνοιγμα φύλλου με τον πλάστη ή με μηχανή ζυμαρικών.
Περισσότερα για αυτή τη διαδικασία και το στέγνωμα των ζυμαρικών θα δείτε εδώ ή  εδώ.
Βάζω μόνο μερικές φωτογραφίες από αυτά τα στάδια

 
 Άνοιγμα φύλλου
 Στέγνωμα φύλλου
 Κόψιμο ζυμαρικών
 
 Στέγνωμα ζυμαρικών

Και τώρα  θα σας πω το πρόβλημα.
Το πιπέρι που έβαλα το έτριψα με τον  τρίφτη που είναι ρυθμισμένος σε χοντρό κόψιμο χωρίς να σκεφτώ ότι τα μεγαλύτερα κομμάτια δεν θα περνούν ανάμεσα στους κυλίνδρους της μηχανής με αποτέλεσμα το φύλλο να γίνεται δαντελέ  και επιπλέον υπήρχε απώλεια αρκετού πιπεριού.
Το δεύτερο κατά τη γνώμη μου λάθος ήταν ότι τα  έκοψα στη μικρή διαβάθμιση που κι εκεί μάλλον υπήρχε απώλεια πιπεριού.

Τα ζυμαρικά μας ήταν πεντανόστιμα βέβαια αλλά δεν ήταν όπως τα περίμενα με πολύ πιπέρι.
Συνοδευτήκαν με μια  σάλτσα  με  κολοκυθάκια πρόταση της Χρυσαυγής από την ωραία και νόστιμη σελίδα της που θα βρείτε εδώ.

 Με τυρί και πιπέρι

Χρυσαυγή ευχαριστώ πολύ για την ιδέα.
Αν εσείς  δεν θέλετε αυτή τη σάλτσα επιλέξτε μια με δυο ή τρία διαφορετικά τυριά και  την προσθήκη λίγου γάλακτος ελαφρά όλα ζεσταμένα μέχρι να λιώσουν όχι να βράσουν.

Συμπέρασμα προσθέστε πιπέρι φρεσκοτριμμένο  ψιλό και καλύτερα κόψτε σαν ταλιατέλες.
Επιπλέον σκεφτείτε όλα τα στάδια της κάθε συνταγής σας  πριν αρχίσετε την υλοποίηση της.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Vita
    • 18 Ιουνίου 2013
    Απάντηση

    Ωραία η μακαρονάδα σου και πολύ χρήσιμες οι συμβουλές. Δεν έχω φτιάξει λεπτά ζυμαρικά με αυγό , μόνο πλατιά λαζάνια. Τα δικά μας παραδοσιακά είναι χωρίς αυγό.
    Με βάζεις σε πειρασμό και η προσθήκη του πιπεριού πρέπει να τους πηγαίνει πολύ!

  1. Απάντηση

    Βαγγελιώ δοκίμασε με χωριάτικα αυγά είναι κάτι διαφορετικό έχω κάνει κι άλλες φορές εμπλουτισμένα και με ντομάτα ή σπανάκι.
    Πολλά φιλιά

    • Amelie
    • 18 Ιουνίου 2013
    Απάντηση

    Αν και τα λιγουρεύομαι απίστευτα έτσι όπως τα βλέπω, δε νομίζω να καταφέρω να τα παρασκευάσω, οπότε θα αρκεστώ στο βλέπειν!

  2. Απάντηση

    άλλη νοστιμιά τα σπιτικά ζυμαρικά!!!
    Να είστε καλά
    Φιλάκια

  3. Απάντηση

    Dear Xanthos, I remember making fresh pasta with my mother. She would hang it to dry. I remember the pasta hanging to dry. These are fond memories of my childhood.
    This dish looks fresh, healthy and delicious.
    I love the other posts too. All looks wonderful.
    I hope all is well with you.
    Blessings dearest. Catherine xo

  4. Απάντηση

    Ξανθή μου είναι τόσο λαχταριστά! Μα τόσο λαχταριστά! Που …άσφαλτα μου φαίνονται!
    Φιλάκια

  5. Απάντηση

    Μια χαρά μου φαίνονται! Αλλά έτσι κι αλλιώς τα σπιτικά είναι το κάτι άλλο!

  6. Απάντηση

    Μια χαρά μου φαίνονται! Αλλά έτσι κι αλλιώς τα σπιτικά είναι το κάτι άλλο!

  7. Απάντηση

    Χρήσιμες οι συμβουλές για την παρασκευή σπιτικών ζυμαρικών, Ξανθή. Και τα λάθη χρειάζονται, γιατί από αυτά μαθαίνουμε. Από τις φωτογραφίες, το αποτέλεσμα είναι μια χαρά. Η νοστιμιά του σπιτικού, είναι το κάτι άλλο!
    Καλή σου ημέρα.

    • peps
    • 19 Ιουνίου 2013
    Απάντηση

    Exairetika!!!!!

  8. Απάντηση

    Ωραιότατα και πικάντικα!!! Λατρεύω τα σπιτικά ζυμαρικά!

  9. Απάντηση

    Τέλεια Ξανθή μου και πολύ λαχταριστά!
    Φιλιά!

  10. Απάντηση

    Καλά πιάσε μια μερίδα…και μετά αφού περάσω στο στάδιο της “χώνεψης” θα σου επισημάνω όλα τα λάθη, ένα προς ένα!!!
    Σιγά μην σ’ αφήσω να τα ξανακάνεις, τα λάθη εννοώ :-))) φιλενάδα.
    Φιλιά σας.

  11. Απάντηση

    Από εμφάνιση σκίζουν πραγματικά! Φαντάζομαι και σε γεύση θα είναι εξαιρετικά!
    Μπράβο σου βρε Ξανθή που μοιράστηκες την εμπειρία σου μαζί μας, πολύ χρήσιμη!
    Ακόμα δεν έχω αποφασίσει αν θα τολμήσω να κάνω σπιτικά ζυμαρικά βέβαια αλλά φαντάζομαι πως κάποια στιγμή θα γίνει!
    Φιλιά πολλά!

  12. Απάντηση

    Τα λαθη μας κανουν καλυτερους και πολυ περισσοτερο οταν τα μοιραζομαστε. Χρησιμη εμπειρια Ξανθη με το χοντροκομμενο πιπερι. Ευχαριστω πολυ για ολα!!

  13. Απάντηση

    Λαχταριστό πιάτο, νοστιμότατο, Ξανθή μου, εντελώς… άσφαλτο μου φαίνεται!
    Και η συνοδευτική σάλτσα του νοστιμότατη.

    Καλό απόγευμα!

    • Martha
    • 19 Ιουνίου 2013
    Απάντηση

    Να σου πω Ξανθή μου, εμένα μ’ αρέσουν με το “λάθος” του λιγότερου πιπεριού! Θα τη χτυπήσω τη μακαρονάδα!!!

    • eleni
    • 19 Ιουνίου 2013
    Απάντηση

    Τι ωραία τα χειροποίητα ζυμαρικά σου!Πάντα ορεξάτη,Ξανθή!
    Πραγματικά η πρόταση της Χρυσαυγής κλοκαιρινή,νοστιμότατη!
    Φιλιά!

  14. Απάντηση

    Μα τι υπέροχα που είναι τα χειροποίητα ζυμαρικά…
    Ξανθή μου, μπορεί να λες ότι έκανες λάθη, αλλά εγώ θαύμασα την τεχνική και το άψογο αποτέλεσμα! Μπράβο!

    • Magda
    • 20 Ιουνίου 2013
    Απάντηση

    Μ’αρέσει να φτιάχνω ζυμαρικά αλλά ομολογουμένως δεν το κάνω συχνά γιατί μου είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιώ τα έτοιμα.
    Τα σπιτικά όμως έχουν άλλη νοστμιά ε; Όσα λάθη και να γίνουν, δεν συγκρίνονται!
    Σε φιλώ!

  15. Απάντηση

    Τέλεια και μπελαλίδικα! Πόση ώρα χρειάζονται βράσιμο τα συγκεκριμένα μακαρόνια?

  16. Απάντηση

    @ Αμαλία μην σου φαίνεται δύσκολη η όλη διαδικασία, είναι να κάνεις την αρχή. Και χωρίς μηχανή είναι εύκολο να γίνουν.

    @ manousina όντως!!Πολλά φιλιά

    @ Dear Catherine thank you for your comments, memories follow me also when my mum made a Greek variation of pasta – chilopites. Greetings from distant Greece

  17. Απάντηση

    @ Αγγελική σε ευχαριστώ πολύ.Τα λάθη μας όμως πρέπει να λέγονται γιατί έτσι μαθαίνουμε.Πολλά φιλιά

    @ Μαρία την επόμενη φορά θα σε φωνάξω να δοκιμάσεις.

    @ Ειρήνη σίγουρα και μαθαίνουμε, σε ευχαριστώ

    @ Πέπη ευχαριστώ!

  18. Απάντηση

    @ Κική ευχαριστώ

    @ ΕΛΕΝΗ σε ευχαριστώ

    @ Πηνελόπη τα σκέφτεσαι με γαρίδες;;;στην εξοχή;;χαχαχα Ιδέες που βάζω εεε

    @ Ερμιόνη να το τολμήσεις αξίζει

    @ Χρυσαυγή εγώ ευχαριστώ για την ιδέα της μακαρονάδας η οποία στάθηκε αφορμή για όλα τα υπόλοιπα!!

  19. Απάντηση

    @ Ελένη μάλλον η εμπειρία τα έσωσε, αλλά δεν έπιασαν τον αρχικό τους στόχο.

    @ Μάγδα σε ευχαριστώ

    @ Ελένη ευχαριστώ αυτό τον καιρό η όρεξη είναι μειωμένη μόνο με τη μαγειρική ασχολούμαι!!

  20. Απάντηση

    @ sundayspoon τα λάθη έγιναν σώθηκε η κατάσταση ζυμαρικά αλλά όχι πλήρως πιπεράτη εκδοχή. Ευχαριστώ.

    @ Μάγδα ίσως εκεί να βρίσκεις και φρέσκα ζυμαρικά αξιόλογα κάτι που εδώ δεν υπάρχει ή τουλάχιστον εγώ δεν έχω ανακαλύψει. Τα φιλιά μου.

    @ Create Taste μπελαλίδικα τα θεωρούσα κι εγώ παλιότερα είναι να κάνεις την αρχή.Ναι δέχομαι ότι οι νέες εργαζόμενες δεν θα γυρίσουν στο σπίτι να φτιάξουν φρέσκα ζυμαρικά αλλά σε κάποια ανάπαυλα αξίζει.
    Το βράσιμο δεν το αναφέρω εδώ είναι στις άλλες αναρτήσεις και είναι μόνο 2 το πολύ 3 λεπτά για τα πιο φαρδιά.Ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode