Ρεβίθια με μελιτζάνες στο φούρνο

από
Ρεβίθια με μελιτζάνες (1)

Είναι κάποιες μέρες που δεν θέλω να κάνω τίποτα τότε χώνομαι σε ένα καναπέ μαζεύω δίπλα μου πολλά βιβλία και περιοδικά μαγειρικής και χάνομαι στις σελίδες τους. Αυτό για μένα είναι ψυχοθεραπεία, ξεχνώ για λίγο ΟΛΑ όσα συμβαίνουν γύρω μου.
Και σε όλο αυτό το χάζεμα όλο και κάποια ιδέα μου μπαίνει στο μυαλό, υποτίθεται ότι τη σημειώνω αλλά όταν πάω να την υλοποιήσω άντε πάλι από την αρχή ψάξιμο.
Είπα να συμμαζέψω τα ντουλάπια της κουζίνας και κάποια όσπρια μου φώναξαν ότι πρέπει να τα χρησιμοποιήσω πριν με την πολύ ζέστη βρουν παρεούλα.
Μελιτζάνες είχαν περισσέψει από το μουσακά ντοματάκια από άλλο φαγητό, θυμήθηκα την ιδέα από παλιό Γαστρονόμο από την  κ. Ντίνα Νικολάου κι έγινε το φαγητό μας.

Τα υλικά  για δύο

1 φλιτζάνι ρεβίθια
2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
5-6 ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι κομμένες σε φέτες
1κουτ. σούπας ξύδι βαλσάμικο
10 ντοματίνια ή μια μεγάλη ώριμη ντομάτα σε κύβους
1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγα φύλλα βασιλικού για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν από το βράδυ. Την επομένη τα καθαρίζουμε από τα φλούδια τους  ( προαιρετική διαδικασία απαραίτητη για μένα).
Τα βάζουμε σε νερό που να τα σκεπάζει και τα βράζουμε μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα γιατί θα ψηθούν και στο φούρνο.
Στο διάστημα αυτό κόβουμε τις μελιτζάνες σε μεγάλους κύβους  τις  αλατίζουμε ελαφρά και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά.

Στεγνώνουμε τις μελιτζάνες με χαρτί κουζίνας. Σε τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε  ελαφρά τις μελιτζάνες 1 έως  δυο λεπτά γυρίζοντας τες. Τις μεταφέρουμε σε ταψί..
Προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια  και τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα ρεβίθια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 40 περίπου λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα τους.
Προσοχή στο αλάτι γιατί οι μελιτζάνες έχουν αλατιστεί και οι ελιές έχουν το αλάτι τους.
Σερβίρουμε σκορπώντας μερικά φύλλα βασιλικού.

 Αν σας περισσέψουν ρεβίθια φτιάξτε ένα χούμους του ταιριάζει πολύ.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Magda
    • 20 Ιουνίου 2013
    Απάντηση

    Ξανθή πολύ ωραίο πιάτο και φοβερή ιδέα. Θα το δοκιμάσω! Χαρά στο κουράγιο σου που καθαρίζεις τα ρεθύθια, ποτέ δεν το έχω κάνει για τέτοιο φαγητό, μονάχα για χούμους ή κάποιο άλλο ντιπ που τα έχω χρησιμοποιήσει. Βρίσκεις ότι όντως είναι απαραίτητο;

  1. Απάντηση

    Μάγδα μου είναι θέμα ιδιοτροπίας το καθάρισμα ένα ένα σε παρακαλώ!!
    Δεν μου αρέσουν τα φλούδια τους. Δοκίμασα με τα έτοιμα ξεφλουδισμένα αλλά είναι κακής ποιότητος τελικά. Έτσι κάθομαι και τα καθαρίζω το έχω συνηθίσει πλέον.
    Πολλά φιλιά

  2. Απάντηση

    Ωραίο φαγάκι μας ετοίμασες Ξανθή, μ’ αρέσου οι συνδυασμοί των υλικών που χρησιμοποίησες!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

  3. Απάντηση

    Πολύ ωραίο, λαδερό φαγητό, Ξανθή! Βλέπω ότι χρησιμοποίησες πήλινη γάστρα, κάτι που αδιαμφισβήτητα, ανεβάζει την γευστική απόλαυση στα ύψη! Το φαντάζομαι ψημένο σε ξυλόφουρνο!! Απίθανο!
    Καλή σου ημέρα.

  4. Απάντηση

    Τα ρεβύθια τα αγαπώ πάρα πολύ, τις μελιτζάνες όχι και τόσο αλλά ως συνδυασμός μου κάνει αχτύπητος. Εγώ για τα ρεβύθια χρησιμοποιώ την μέθοδο της πετσέτας, τα τρίβω λίγα λίγα και καθαρίζουν αρκετά καλά!!!

  5. Απάντηση

    Αγαπημένο φαγητό και νοστιμότατο!!

  6. Απάντηση

    Ωραία πρόταση! Βέβαια εγώ τα ρεβίθια δεν τα ξεφλουδίζω, όχι μόνο γιατί βαριέμαι, αλλά γιατί νομίζω ότι τα φλούδια έχουν ένα σωρό θρεπτικά συστατικά!
    Οι συνδυασμοί σου είναι υπέροχοι Ξανθή μου! Και ο τρόπος μαγειρέματος στην πήλινη γάστρα παραδοσιακός! Γεια στα χέρια σου

  7. Απάντηση

    Και σε μένα το ίδιο συμβαίνει με τα περιοδικά! Ψυχοθεραπεία!
    Πολύ ωραίο το φαγητό σου, υπέροχος συνδιασμός!

  8. Απάντηση

    Πω πω τι καλοκαιρινό φαγάκι!
    Και τι ωραίο πάντρεμα γεύσεων!
    Πολλά φιλιά!

  9. Απάντηση

    Αγαπημενο φαγάκι!
    Δεν είχα δοκιμάσει ποτε όμως με ελιές..Θα τις προσθέσω την επομενη φορα που θα το φτιαξω!Υπέροχη ιδέα

    • Eri
    • 21 Ιουνίου 2013
    Απάντηση

    Καλά και μου ακούγεται τέλειο και δείχνει τέλειο, πήρε την θέση του θα το φτιάξω μέσα στην εβδομάδα!
    Φιλιά Ξανθή μου

  10. Απάντηση

    Πολή καλή ιδέα, όλα αυτά μας αρέσουν. Ήρθα να σου αφήνω ένα μεγάλο φιλί.

    Καφεδάκι, φιλενάδα.

  11. Απάντηση

    Αυτό το τπυρλού πολύ μου άρεσε, Ξανθή μου! Κι έχω ακόμα ρεβίθια από το χωριό, ας μην πάνε χαμένα!
    Καλό τριήμερο!
    Φιλιά

  12. Απάντηση

    Δηλαδή, καθαρίζεις ένα ένα τα ρεβύθια; Ουάου! Υποκλίνομαι στην υπομονή και το μεράκι σου!
    Το φαγάκι σου είναι απίθανο! Ο συνδυασμός των υλικών εξαιρετικός και το ψήσιμο στο πήλινο σίγουρα έκανε το θαύμα του!
    Φιλιά!

  13. Απάντηση

    @ ΕΛΕΝΑ ένας τρόπος να φαγωθούν όσπρια το καλοκαίρι.

    @ Ειρήνη δυστυχώς δεν έχω καπάκι σε αυτό το σκεύος. Ξυλόφουρνο στην Κρήτη η Λίνα μας έχει μόνο κι εγώ ίσως αξιωθώ να φτιάξω στο χωριό.

    @ Λίλα ευκαιρία είναι να κάνεις συνδυασμό που θα σου αρέσει.
    Με την πετσέτα έχω δοκιμάσει αλλά είπαμε είναι ιδιοτροπία μου.

  14. Απάντηση

    @ Κική ευχαριστώ!!

    @ Αγγελική μου ίσως έχεις δίκιο περί των θρεπτικών τους συστατικών αλλά;;

    @ Μαρία τρόπος απομόνωσης αλλά τώρα με τη ζέστη δε βοηθάει πολύ!!

    @ Ερμιόνη ευχαριστώ!!!Φιλιά

  15. Απάντηση

    @ gio kar οι ελιές του δίνουν μια άλλη νοστιμιά. Ευχαριστώ.

    @ Ερη χαίρομαι που σου αρέσει περιμένω εντυπώσεις. Φιλιά.

    @ censurasigloXXI Χαίρομαι που είσαι πάλι εδώ!! Πολλά φιλιά

    @ Ελένη δοκίμασε!!!Καλή εβδομάδα.

    @ sundayspoon για να μη σου πω ότι τα μετράω κιόλας!!!χαχαχα Πολλά φιλιά.

    • πεπη δ
    • 30 Ιουλίου 2013
    Απάντηση

    τελειο φαγητο, δοκιμασμενο χρονια πολλα. καλημερα σας

Γράψτε απάντηση στο Magda Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode