Γαύρος γεμιστός στα αμπελόφυλλα

από
CE-93-CE-B1-CF-8D-CF-81-CE-BF-CF-82-CF-83-CF-84-CE-B1-CE-B1-CE-BC-CF-80-CE-B5-CE-BB-CF-8C-CF-86-CF-85-CE-BB-CE-BB-CE-B1-4

Το καλοκαίρι μάλλον ήρθε μετά από τα νάζια του με τις βροχούλες  κι εμείς μαζευόμαστε με καλή παρέα και όλο τσιμπολογάμε, μετά βέβαια φταίει η ζυγαριά που δείχνει λίγα κιλά παραπάνω αλλά ποιος της  δίνει σημασία!!χαχαχα  Από αύριο δίαιτα μέχρι την άλλη εβδομάδα  όμως.
Λίνα το ακούς;;;;
Για να “τσιμπολογάμε” λέω εγώ τώρα ετοιμάζονται διάφορα μεζεδάκια, ένα από αυτά κι ο γαύρος τυλιγμένος στα αμπελόφυλλα.
Είναι  ένας μεζές αλλά και κύριο γεύμα που έχω φτιάξει αρκετές φορές εδώ και χρόνια, η πρώτη ιδέα ήρθε από το περιοδικό OLIVE  και στη συνέχεια το είδα και σε άλλες φίλες  συγχωρήστε με που δεν τις αναφέρω αλλά είμαι σίγουρη πως θα ξεχάσω κάποια.

 Φωτογραφία από παλιά εκτέλεση της συνταγής

Η καταγραφή του είναι καθαρά για λόγους αρχείου και αναζήτησης από τα τέκνα.
Τα υλικά μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με το πόσο γαύρο θα φτιάξουμε, εγώ θα σας δώσω τα δικά μου και προσαρμόστε τα ανάλογα.
1/2 κιλό  γαύρο μετρίου μεγέθους
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
5-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Αμπελόφυλλα όσα ο αριθμός των ψαριών μας.
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι κρασιού νερό
Το χυμό ενός λεμονιού για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Καθαρίζουμε το γαύρο από τα κεφάλια και τα εντόσθια και τον φιλετάρουμε (πληροφορίες εδώ)
Τον πλένουμε καλά και τον αφήνουμε να στραγγίσει.
Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι.
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας.
Ετοιμάζουμε τα αμπελόφυλλα αν είναι φρέσκα τα ζεματάμε για 1 λεπτό αν έχουμε στον καταψύκτη θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να τα έχουμε ξεπαγώσει από την προηγούμενη μέρα.
Πάνω σε επιφάνεια κοπής στρώνουμε ένα αμπελόφυλλο, τοποθετούμε ένα φιλέτο γαύρου ανοικτό και βάζουμε λίγα από τα λαχανικά μας. Τυλίγουμε χωρίς να γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα.

Συνεχίζουμε μέχρι να τυλίξουμε όλα τα ψάρια μας.
Αν τα φύλλα είναι πολύ  μεγάλα  και εξέχουν πολύ από το ψάρι τα κόβουμε με ένα ψαλίδι.

Τα αραδιάζουμε σε πυρέξ περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 40 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε κι αφήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμη και βγάζουμε από το φούρνο.
Μεταφέρουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού.
Εμείς το συνοδεύσαμε με βλίτα με ντομάτα και μυρωδικά.
Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με σαρδέλες μόνο που η σαρδέλα είναι λίγο πιο δύσκολο να φιλεταριστεί.
Όλα τα  μεζεδάκια μας συνοδεύτηκαν από   ρετσίνα Βασιλείου αναζητήστε την αξίζει.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Ωραίο μεζεδάκι ο γαύρος ντολμαδάκι.
    Να σου πω την αλήθεια Ξανθή για κύριο πιάτο το βλέπω περισσότερο μιας και αναμένεται να μου αρέσει τόσο που μερικές μπουκιές δεν είναι ποτέ αρκετές. Τα ψάρια απλά τα λατρεύω σε κάθε τους μορφή. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι με ψάρι που να μην μου αρέσει.

    Ζηλευτό φαγητό πάντως!
    Μπράβο.

  2. Απάντηση

    Ξανθή μου τέλειος μεζές! Με μπυρίτσα και καλή παρέα δεν θες τίποτα άλλο!

  3. Απάντηση

    Αύριο που έχουμε λαϊκή λέω να πάρω γαύρο και να φτιάξω την πρόταση που φαίνεται άκρως γευστική. Κρίμα που έφυγε ο γιος μου, για να δοκιμάσει! Υπέροχη πρόταση Ξανθή!

  4. Απάντηση

    Τωρα αν σου πω ότι δεν έχει τύχει να δοκιμάσω το συγκεκριμένο μεζεδάκι θα με πιστέψεις?Θα με πιστέψεις και θα με συμπονέσεις και αν ήμουν πιο κοντά μπορεί και να με τράταρες…μέχρι να σερβιριστεί και στο δικό μου τραπέζι.
    Πολύ μ’άρεσε Ξανθή!Λατρεύω το ψαράκι αυτό,αγαπώ πολύ τα φαγητά που γίνονται με αμπελόφυλλα,άρα φαντάζομαι ότι ένα καινούργιο πιάτο μπήκε δυναμικά στο διαιτολόγιό μας!
    Καλό σου βράδυ!Φιλιά πολλά,πολλά.

    • eleni
    • 16 Ιουνίου 2013
    Απάντηση

    Ξανθή μου,πολύ όμορφο,νόστιμο το ορεκτικό σου!
    Έχω δει αυτό το συνδυασμό και με σαρδέλες,το μόνο που με προβληματίζει ειναι το φιλετάρισμα-δύσκολο το βρίσκω.
    Καλή εβδομάδα-φιλιά!

  5. Απάντηση

    Στο φιλετάρισμα έχω γίνει εξπέρ, με τόσο γαύρο που μαρινάρισα αυτές τις μέρες!
    Σπέσιαλ μεζεδάκι μας ετοίμασες Ξανθή!
    Καλή βδομάδα!

  6. Απάντηση

    Το προτιμώ το καλοκαιράκι ναζίαρικο, Ξανθή, σε σχέση με τις ατελείωτες ζέστες που είχαμε πέρσυ. Με ανάσες δροσιάς. Όπως και να είναι όμως, το καλοκαιράκι, τα θέλει τα ωραία του μεζεδάκια. Ο γάβρος σου είναι απίθανος και θα δοκιμαστεί. Εξαιρετικά τα υλικά που χρησιμοποείς.
    Καλή εβδομάδα.

  7. Απάντηση

    Πολύ ωραίο μεζεδάκι!
    Καλή εβδομάδα:)

  8. Απάντηση

    Ομολογώ πως το ζήλεψα αυτό το πιάτο! Μου αρέσουν πολύ όλα τα ψάρια και στον γαύρο έχω τρελή αδυναμία. Θα ήθελα πολύ να τον δοκιμάσω κι έτσι μαγειρεμένο μια φορά.
    Χαλάλι πάντως τα ένα δυο κιλά παραπάνω, με τέτοια νόστιμα καλούδια πως να κρατηθείς και να μη φας?
    Καλή βδομάδα εύχομαι και καλά μαγειρέματα!

  9. Απάντηση

    Πολύ ιδιαίτερος μεζές! Θυμίζει καλοκαιράκι και απαιτεί ουζοκατάνυξη!
    Ευχαριστούμε για την εξαιρετική ιδέα!
    Φιλάκια!

  10. Απάντηση

    Συμφωνώ ότι είναι ο τέλειος μεζές ο γαύρος! Πρέπει να συμπληρώσω ότι κέντησες! Προσπαθώ να ξεπεράσω την νοσταλγία μου για το καλοκαίρι και για την Μεσόγειο…
    Καλή βδομάδα!
    Πολλά πολλά φιλάκια από μέρη που έχουν έναν όμορφο χειμώνα και ψάρια σε μέγεθος… καρχαρία τουλάχιστον!

  11. Απάντηση

    Πάρα πολύ πρωτότυπο πιάτο!
    Ο γαύρος είναι ένα κατεξοχήν καλοκαιρινό ψαράκι και ο συνδυασμός του με τα αμπελόφυλλα το μεταμορφώνει σε κάτι πολύ ιδιαίτερο!
    Φιλιά πολλά!

  12. Απάντηση

    Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι,
    βγάλε από την πόρτα το κλειδί,
    το παιδί ξανάρχισε να παίζει,
    το κανάρι πάλι κελαηδεί…

    Κι’ από τα τελευταία έχουμε και μπόλικα… κι εγώ έρχομαι πάραυτα, λέμε!!!

    Καλό απόγευμα Ξανθή μου.

    • aliki
    • 17 Ιουνίου 2013
    Απάντηση

    Πρώτη φορά τη βλέπω αυτή τη συνταγή! Πολύ πρωτότυπη!

  13. Απάντηση

    Πολύ πρωτότυπο μεζεδάκι!Δεν το έχω δοκιμάσω ποτέ, αλλά φαίνεται λαχταριστό!!!

  14. Απάντηση

    Πολύ ωραίο μεζεδάκι Ξανθή μου
    Δεν το έχω δοκιμάσει έτσι.

    γεια στα χέρια σου

    ΦΙλιά

  15. Απάντηση

    @ Χρυσαυγή μου ευχαριστώ πολύ, σίγουρα είναι και κύριο πιάτο, το έχω κάνει αρκετές φορές.

    @ Κατερίνα προ παντός καλή παρέα!!

    @ Σοφία στην επιστροφή του μήπως να μαζευτούμε όλοι μαζί!!

    @ Φωτεινή μακάρι να είμαστε κοντά!!

    @ Ελένη το φιλετάρισμα του γαύρου είναι πολύ εύκολο δοκίμασε!!

  16. Απάντηση

    @ ΕΛΕΝΑ παραγωγή γαύρου!!!!

    @ Ειρήνη κι εγώ τις ανάσες τις θέλω, τις βροχές δε θέλω με κουράζουν ποικιλοτρόπως.

    @ Μαρία Ευχαριστώ!!!

    @ Έφη μου αυτά τα κιλά δεν φεύγουν εύκολα στην ηλικία μου αλλά έλα που τα μεζεδάκια είναι δελεαστικά!!
    Ευχαριστώ πολύ.

    @ sundayspoon σε πληροφορώ ότι και η ρετσίνα του πάει πολύ και το λέει κάποιος που δεν συμπαθούσε τη ρετσίνα

  17. Απάντηση

    @ Αγγελική μου είμαστε προκλητικές στους ξενιτεμένους το ξέρω!!
    Πολλά φιλιά!!

    @ Ερμιόνη όντως κάτι διαφορετική και νόστιμο.

    @ Πηνελόπη βάζω και πιάτο και το κλειδί κι ότι άλλο θέλεις. Πρέπει να μιλήσουμε!!Σε ευχαριστώ πολύ για το ποιητικό σχόλιο!!

  18. Απάντηση

    @ aliki καλώς ήρθες χαίρομαι που σου άρεσε

    @ Mageirissa καλώς ήρθες ευκαιρία τώρα που γνώρισες το μεζέ να τον δοκιμάσεις.

    @ Marion ευχαριστώ πολύ!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode