share

Οι φακές αλλιώς!!

από
CE-A6-CE-B1-CE-BA-CE-AD-CF-82-CE-B3-CE-BA-CE-BF-CF-8D-CE-BB-CE-B1-CF-82-1-

Θα ξεκινήσω από αλλού, πως μπορείς μετά από πολλά χρόνια να μαγειρέψεις φαγητό  μόνο για δύο;;
Θυμάμαι τη μητέρα μου, όταν ήταν μόνη της, να λέει: μα που να μαγειρέψω στο μπρίκι;;
Θα μου πείτε δεν πειράζει μαγείρεψε για δυο μέρες. Μα κι αυτό δεν το θέλω με τίποτα.
Που θα πάει θα συνηθίσω γιατί πρέπει να συνηθίσω πολλά άλλα που έχουν σχέση με το γιατί πρέπει και πρέπει και πρέπει……………………
Ας πάμε στο φαγητό τώρα.
Στις ατέλειωτες αναζητήσεις σε έντυπα έπεσε το μάτι μου σε μια πρόταση Αγγλικού Σ/Μ για φακές με λαχανικά σε μορφή γκούλας. Αυτοσχεδίασα με υλικά που φαντάστηκα ότι θα περιείχαν τα έτοιμα σακουλάκια και βγήκε αυτό το πιάτο.
Τα υλικά για τρεις
(τι λέγαμε για τον υπολογισμό για δυο ήθελα αλλά;;)
140γρ φακές
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου
1 μέτριο κρεμμύδι σε κύβους
2 μέτριες πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
1 μικρό κομμάτι κολοκύθας κομμένη σε μικρούς κύβους
2 μικρά καρότα κομμένα σε μικρές ροδέλες
200γρ μανιτάρια κομμένα (κονσέρβας)
3-4 κουτ. σούπας ντοματάκια σε κύβους
1/2 κουτ γλυκού σπόρους κύμινου
1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
4 -5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και λίγο για το σερβίρισμα
1 κύβο λαχανικών
Αλάτι και πιπέρι.
Ξινή κρέμα ή γιαούρτι (προαιρετικά)
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις φακές τις πλένουμε και τις βάζουμε να βράσουν με κρύο νερό.
Μόλις είναι σχεδόν έτοιμες τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να μας περιμένουν.
Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.

Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο και  σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσοχή να μη μαυρίσουν.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.
Τέλος προσθέτουμε τα ντοματάκια τα μπαχαρικά και τον κύβο λαχανικών διαλυμένο σε 500ml  βραστό νερό.

Αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν όχι να λιώσουν και προσθέτουμε τις βρασμένες φακές.
Αν δούμε ότι δεν έχει αρκετό υγρό προσθέτουμε λίγο βραστό νερό, το αποτέλεσμα που θέλουμε να πάρουμε είναι μια πηχτή σούπα.
Αφήνουμε να πάρουν δυο τρεις βράσεις και αλατοπιπερώνουμε.
Σερβίρουμε  ρίχνοντας μια κουταλιά ελαιόλαδο σε κάθε πιάτο και μια κουταλιά ξινής κρέμα ή στραγγιστό γιαούρτι αν θέλουμε.
Εμείς δοκιμάσαμε ένα πιάτο χωρίς και ένα πιάτο με γιαούρτι και οι δύο εκδοχές ήταν εξίσου καλές.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Amelie
    • 21 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Νόστιμες πολύ φαίνονται οι…παραλλαγμένες φακές! Αυτό το θέμα με τις ποσότητες των φαγητών το αντιμετωπίζω κι εγώ συχνά πλέον, πότε μου βγαίνει περισσότερο το φαγητό και πότε τσίμα-τσίμα!

  1. Απάντηση

    Τεράστιο θέμα θίγεις Ξανθή μου, αλλά σκέψου ότι υπάρχουν και χειρότερα!! Να μαγειρεύεις μόνο για έναν. Και εκεί δεν θα χρειαστείς μπρίκι άλλά δαχτυλίθρα!!!

    Οι φακές σου ενδιαφέροντες και σίγουρα αξιοπρόσεχτες!!
    Την καλημέρα μου!!

    • Marina
    • 21 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Πάντα το είχα απορία από τις συνταγές στο ίντερνετ και στην τηλεόραση: τι προσφέρει στη σούπα το γιαούρτι; Δεν το έχω φάει ποτέ αλλά με ξενίζει λίγο η ζεστή σούπα και το παγωμένο γιαούρτι!
    Πολύ πλούσια η συνταγή σου, γεμάτη χρώματα και αρώματα!!!
    Αν θέλεις μπορείς να με…υιοθετήσεις! Μόνο που έχω και άλλους 3 μαζί μου!!! Εγώ θα σου δείχνω πλέξιμο και εσύ θα με ταϊζεις!!! Σούπερ η ιδέα μου έτσι;;;

  2. Απάντηση

    Η αλήθεια είναι ότι εγώ ξεκίνησα να μαγειρεύω όταν παντρεύτηκα οπότε μου φαίνεται λογικό να μαγειρεύω για 2, άντε για 2 1/2 τώρα που τρώει και η μικρή. Αλλά φαντάζομαι ότι για σένα θα είναι δύσκολο!
    Πάντως προσφέρομαι κι εγώ για εθελόντρια αν έχεις παραπάνω φαγητό!
    Οι φακές σου υπέροχες μαγειρεμένες κατ’ αυτόν τον τρόπο!
    Πολύ θρεπτικές και πλούσιες σε γεύσεις!
    Φιλιά πολλά!

    • Helen Gr
    • 21 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Ενδιαφέρουσα πρόταση, φακές με χορταρικά, αν και τα μανιτάρια λίγο με προβληματίζουν. Συμφωνώ απολύτως με τα μπαχαρικά, εξαιρετικά και δίνου στην σούρα άγγιγμα Ανατολής!
    Καλό απόγευμα.

  3. Απάντηση

    Ξανθή μου πολύ νόστιμο βγήκε το φαγάκι σου, τα συνδύασες πολύ όμορφα!!!
    Και γω για 2 1/2 μαγειρεύω και όχι πάντα η μικρή δε τρώει όλα τα φαγητά, θα συνηθίσεις!!!

  4. Απάντηση

    Πολύ ωραία συνταγή! Και διαφορετική από τον κλασικό τρόπο μαγειρέματος! Σιγουρα θα είναι ιδιαίτερα νόστιμο πιάτο!

  5. Απάντηση

    Καλοφάγωτο το φαγάκι σου Ξανθή!
    Πολύ ωραία η παραλλαγή σου!

    • mm_skg
    • 21 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Πολυ ωραια η προταση σου για τις φακες Ξανθη μου! Δεν ξερω τι περιειχε το σακκουλακι αλλα ο συδυασμος που εκανες πολυ μου αρεσε!
    Τα σαββατοκυριακα συνηθως μαγειρευω για 2 και τις υπολοιπες ημερες για 3. Αλλα και τις ημερες που μαγειρευω για 2 συνηθως το φαγητο βγαινει για 4 και τελικα το τρωμε οι 2! Χαθηκα στα νουμερα!
    Φιλια!

    • Martha
    • 21 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Θα πάρω μόνο μια μερίδα με γιαούρτι, ν’ αφήσω και για τους άλλους μην γκρινιάζουνε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode