Κοτόπουλο με ρύζι και μπαχαρικά στο φούρνο

από
CE-9A-CE-BF-CF-84-CF-8C-CF-80-CE-BF-CF-85-CE-BB-CE-BF-CE-9B-CE-AF-CE-BD-CE-B1-CF-82-4-

Η Λίνα μπορεί να μην γράφει δεν έχει όμως σταματήσει να μαγειρεύει, ανταλλάσσουμε δε ιδέες τηλεφωνικά και μέσω e-mail.
Μου έστειλε λοιπόν τις φωτογραφίες από μια συνταγή της για κοτόπουλο με ρύζι και μπαχαρικά στο φούρνο το οποίο αγαπήθηκε πολύ από όλη την οικογένεια της και μαγειρεύτηκε και δεύτερη φορά.
Εγώ απλά θα τη μεταφέρω εδώ  μιας και η ίδια αδυνατεί αυτό τον καιρό να ασχοληθεί και με αναρτήσεις.

Τα υλικά για 4 άτομα
1 κοτόπουλο σε μερίδες ή  4 μπουτάκια, ακόμα καλύτερα
1 ποτήρι του κρασιού  ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά σε κύβους
1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες
1 κουτ. σούπας  γεμάτη κάρυ
1 κουτ. γλυκού  κουρκουμά (για το χρώμα)
1 κουτ. γλυκού  μουστάρδα
1 ποτήρι κρασιού γεμάτο άσπρο κρασί
Αλάτι και πιπέρι
Ρύζι μπασμάτι ή  κάποιο άλλο για  πιλάφι 80γρ για κάθε μερίδα
Διαδικασία
Πλένουμε το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε γυρίζοντας το με τη βοήθεια ξύλινης κουτάλας.
Συνεχίζουμε με το σκόρδο και το κρεμμύδι σοτάροντας ελαφρά, προσθέτουμε το κάρυ κι αφού ανακατέψουμε καλά  σβήνουμε με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι το κοτόπουλο να είναι σχεδόν έτοιμο γιατί θα συνεχίσουμε και στο φούρνο.
Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε γάστρα ή γιουβέτσι που σκεπάζει ή πυρέξ που θα σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο.

Μετράμε το ζωμό μας και προσθέτουμε νερό έτσι ώστε να έχουμε 1 μέρος  ρύζι 2 1/2 μέρη υγρό.
Μόλις πάρει βράση ο ζωμός μας προσθέτουμε το ρύζι τον κουρκουμά και τη μουστάρδα ανακατεύουμε και μεταφέρουμε στη γάστρα.

Βάζουμε τη γάστρα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κι αέρα για 15 – 20 λεπτά ανακατεύοντας μια δυο φορές με ξύλινη κουτάλα.
Σερβίρουμε αν θέλουμε με τριμμένη μυζήθρα ή σκέτο.

Βέβαια αυτό το κοτόπουλο είναι ελευθέρας βοσκής στο περιβόλι της Λίνας εμείς ας το κάνουμε με όποιο κοτόπουλο μπορούμε να έχουμε στη διάθεση μας.
Καλή σας όρεξη!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Μύρισα μπαχαρικό και μπήκα!
    Θέλω μεριδούλααα!
    ΦΙλιά

  2. Απάντηση

    Να δώσεις χαιρετισμούς στην Λίνα, ελπίζω να είναι καλά!!
    Το φαγάκι της πολύ νόστιμο!
    Φιλιά!

  3. Απάντηση

    Ένας πολύ αγαπημένος συνδυασμός σε μια εύκολη αλλά νοστιμότατη παραλλαγή!
    Κάρυ και μουστάρδα δίνουν απίθανη γεύση στο πιάτο!
    Και με το ψήσιμο στη γάστρα θα γίνεται φανταστικό!
    Πολλά φιλιά!

  4. Απάντηση

    Τα μπαχαρικά σίγουρα είναι πολύ πετυχημένα. Αυτό που πρόσεξα όμως εγώ είναι ότι το ρύζι έγινε πολύ σπειρωτό και όχι λασπέ. Και αυτή είναι για μένα η μεγαλύτερη επιτυχία της συνταγής.

    • Helen Gr
    • 7 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Ξανθή μου, στο φούρνο το ρύζι δεν το έχω μαγειρεύσει ποτέ. Ίσως είναι καιρός να δοκιμάσω αυτή τη μάλλον Ινδικής επιρροής συνταγή αλλά χωρίς μουστάρδα.
    Μου άρεσε που ψήθηκε στη γάστρα, εξυπηρετεί πολύ.
    Καλό σου απόγευμα!

    • Amelie
    • 7 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Πολύ μυρωδάτη και ιδιάιτερη συνταγή για το αγαπημένο μας κοτόπουλο! Ωραίοι συνδυασμοί!

    • Marina
    • 7 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Ξανθούλα μου όλα τα προλαβαίνεις!!! Φιλιά στη Λίνα και την ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    Δεν το περίμενα ότι μπορεί να γίνει γκουρμέ η φτωχοφακή που τελικά καθόλου φτωχούλα δεν την έκανες!

    • Eri
    • 7 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Τέλειο είναι αρωματικό και υπέροχο!

  5. Απάντηση

    ‘Ακούγεται’ πολύ καλό !
    Θα το δοκιμάσω σίγουρα και μάλιστα πολύ σύντομα!
    Καλό βράδυ !!!!

    • Vita
    • 7 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Απλό, μυρωδάτο, τέλειο Ξανθή!

  6. Απάντηση

    Πωπω…κοτοπουλάκι, φανταστικό!
    Τα μπαχαρικά του δε είναι υπέροχα,
    αλλά και το ρύζι μέσα στο ζωμό τέλειο!
    Μπράβο σας!

  7. Απάντηση

    Φαίνεται νόστιμο…. είναι και
    ελευθέρας βοσκής το κοτόπουλο,
    τέλειο!

  8. Απάντηση

    Νόστιμο φαγητό, που της Λίνας θα γίνεται ακόμη νοστιμότερο εξ αιτίας της….χωριάτικης κότας.

    • Martha
    • 8 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Πολύ καλό, πεντανόστιμο!

    • eleni
    • 8 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Μμμ,ωραίο και νόστιμο φαίνεται!
    Πάντα έφτιαχνα ξεχωριστά το ρύζι,έτσι θα είναι πιο νόστιμο.
    Φιλιά!

    Τις φακές τις έφτιαξα,βράζοντάς τε λίγο,πριν ακολουθήσω τη συνταγή σου.Μια χαρά έγινε,αλλά ο άντρας μου πάντα γκρινιάζει-του αρέσουν οι κλασσικές συνταγές.

  9. Πιλαφάκι στο φούρνο!
    Αγαπημένο φαγητό!

  10. Απάντηση

    Πολυαγαπημένο πιάτο φίλη μου ξέρεις ότι αγαπώ πολύ το κοτόπουλο και σίγουρα το φτιάχνεις πεντανόστιμο..

    • Katerina
    • 9 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Το κάρυ στη σωστή δόση δίνει ένα υπέροχο άρωμα στο φαγητό! Δεν μπορώ να πω όχι σε μια μερίδα από αυτό το κοτόπουλο! Φιλιά!

    • elen
    • 10 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Το φτιάχνω συχνά έτσι το κοτόπουλο με ρυζάκι στο φούρνο και μας αρέσει πολύ. Με τη μόνη διαφορά ότι βάζω το κοτόπουλο με τα όλα του και μπόλικο νεράκι εξαρχής στο ταψί μου ή στη γάστρα μου και τέλος προσθέτω το ρυζάκι. Γίνεται πραγματικά λουκούμι!! Καλή εβδομάδα!!

  11. Απάντηση

    Ξανθή, φαντάζομαι ότι αυτό το κοτόπουλο θα μαγειρευτεί και τρίτη και τέταρτη και πέμπτη και……φορά! Ωραίος ο συνδυασμός των μπαχαρικών. Μας δίνει ένα νόστιμο φαγάκι που θα αρέσει σε όλη την οικογένεια. Ωραία πρόταση για το Κυριακάτικο τραπέζι μας.
    Καλή σου εβδομάδα.

  12. Το έχω δοκιμάσει τρεις
    φορές και είναι καταπληκτικό. Εχουμε ξετρελαθεί οικογενειακώς! Είναι μούρλια και για τραπέζι με πολλά άτομα! Είναι όντως τέλειο!!!

Γράψτε απάντηση στο Katerina Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode