Σαλάτα με σταμναγκάθι και ρεβίθια

από
CE-A3-CE-B1-CE-BB-CE-AC-CF-84-CE-B1-CE-BC-CE-B5-CF-83-CF-84-CE-B1-CE-BC-CE-BD-CE-B1-CE-B3-CE-BA-CE-AC-CE-B8-CE-B9-CE-BA-CE-B1-CE-B9-CF-81-CE-B5-CE-B2-CE-AF-CE-B8-CE-B9-CE-B1-286-29

Για τέσσερα χρόνια τώρα συζητάμε με τη Λίνα για το σταμναγκάθι αλλά εγώ δεν το είχα δοκιμάσει.
Μια η τιμή του μου φαινόταν υπερβολική σε σχέση με την ποιότητα του μια δεν έβρισκα αυτό που ήθελα.
Ώσπου το βλέμμα μου έπεσε σε αυτή τη σαλάτα σε παλιό τεύχος του Γαστρονόμου και είπα τώρα ήρθε η ώρα. Έψαξα όλους τους πάγκους της λαϊκής μέχρι να βρω κάποιο να μου αρέσει.
Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω βέβαια το άγριο αλλά θα περιμένω μέχρι να κατεβώ στην Κρήτη.
Αυτό είναι “απειλή” χαχαχα για κάποιους!!!
Μπορεί να χαρακτηρίζεται ως  σαλάτα αλλά είναι κατά τη δική μου άποψη ένα πλήρες γεύμα που θα φάμε σήμερα μιας και πρέπει να αρχίσουμε και δίαιτα ένα κιλό και κάτι μας έκατσε και πριν έρθει κι άλλο ας προσέξουμε.

Υλικά για 2 σαλάτες
1/4 κιλού σταμναγκάθι
1 κούπα βρασμένα ρεβίθια
1 μέτρια ντομάτα κομμένη σε κύβους ή μερικά  ντοματάκια κομμένα στη μέση
1/2 πιπεριά κομμένη σε κύβους
Αλάτι και πιπέρι
Το χυμό ενός μικρού λεμονιού
Ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι
2 κρίθινα παξιμάδια
4 κουτ. σούπας τριμμένο ανθότυρο ή ξίγαλα Μερικά φύλλα βασιλικού.

Διαδικασία
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια σε χλιαρό νερό να μουλιάσουν.
Την επομένη εγώ τα καθαρίζω από τις φλούδες ένα ένα, δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε.
Τα βάζουμε σε κρύο νερό να βράσουν, προσοχή όχι να χυλώσουν. Τα στραγγίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν.
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σταμναγκάθι. Σε αλατισμένο νερό που βράζει τα βάζουμε να βράσει για 6-8 λεπτά.
Κόβουμε την ντομάτα  και την πιπεριά σε κύβους.
Σε μια μεγάλη πιατέλα ανακατεύουμε ρεβίθια σταμναγκάθι ντομάτα και πιπεριές και το θυμάρι και τα περιχύνουμε με καλό ελαιόλαδο (εγώ έβαλα αγουρέλαιο) και το χυμό του λεμονιού.

Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε προσεκτικά.Αφήνουμε για λίγη ώρα να μαριναριστούν.
Σε μεγάλο πιάτο τοποθετούμε στη μέση το κρίθινο παξιμάδι αφού το έχουμε βρέξει ελαφρά του προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε από πάνω το ανθότυρο.
Τοποθετούμε γύρω γύρω τη σαλάτα που έχουμε αφήσει να μαριναριστεί και διακοσμούμε με φύλλα βασιλικού.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Καλημέρα
    Ωραιότατο, υγιεινό, ότι χρειαζόμαστε μετά τις γιορτινές κραιπάλες.
    Φιλιά

    • eleni
    • 12 Ιανουαρίου 2013
    Απάντηση

    Ξανθή,συμφωνώ,μ΄αυτό το πιάτο τι άλλο να θέλεις!
    Μοναδικό σε γεύση και χρώματα!
    Φιλιά!

  2. Απάντηση

    Κι εγώ δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα το σταμναγκάθι Ξανθή. Κι έχω και κάποιες συνταγές στα υπ όψη (τώρα και η δική σου). Στη λαϊκή το βρίσκω πολύυυ ακριβό..ολοι περίπου ίδια τιμή το έχουν.
    Πάντως το πιάτο σου είναι χορταστικό, μια σαλάτα για γεύμα. Πολύ ωραία.

    Φιλιά
    Καλό σ/κ

  3. Απάντηση

    Το σταμναγκάθι από τότε που το δοκίμασα το αγάπησα!
    Συνήθως το φτιάχνω με κρέας, δεν το έχω επιχειρήσει σαν σαλάτα, και με βάζεις σε σκέψεις!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

  4. Απάντηση

    Κι εγώ πλήρες γεύμα θα το χαρακτήριζα και από άποψη βιταμινών αλλά και από νοστιμιά!
    Έχω φάει στην Αθήνα σε εστιατόριο βραστό σταμναγκάθι σαλάτα, το άγριο που στα μέρη μου έχει άλλη ονομασία (δεν τη θυμάμαι όμως 🙂 είναι σαφώς νοστιμότερο και δωρεάν για όσους το βρίσκουν σε κήπους/χωράφια.
    Καλό υπόλοιπο Σ/Κ!

  5. Απάντηση

    Το σταμναγκάθι είναι πολύ ιδιαίτερο χορταρικό! Ή αρέσει πολύ ή δεν αρέσει καθόλου!
    Προσωπικά μου αρέσει πολύ και ειδικά σε σαλάτα ακόμα περισσότερο! Χορταστική και πλήρης η δική σου Ξανθή μου!
    Φιλιά!

    • Martha
    • 12 Ιανουαρίου 2013
    Απάντηση

    Δεν το΄χω δοκιμάσει ποτέ το σταμναγκάθι, αλλά έτσι όπως είδα το πιάτο σου, τρελλάθηκα Ξανθή μου! Φοβερό!!! Καλή σας όρεξη!

  6. Απάντηση

    Καλησπέρα

    Πολύ νόστιμος και ενδιαφέρον ο συνδυασμός αυτού του πιάτου!
    Θα το έτρωγα με μεγάλη ευχαρίστηση.

    Το σταμναγκάθι, ως Κρητικιά, μ΄αρέσει πολύ, έστω και καλλιεργημένο.
    Έχω μαζέψει και έχω φάει άγριο, που σίγουρα είναι πιο εύγευστο από αυτό της καλλιέργειας.

    Αυτές τις μέρες βρήκα στα ΑΒ με λιγότερο από 4.00 ευρώ το κιλό, 3,70(;).
    Το θεώρησα μοναδική ευκαιρία σε αυτή την τιμή…

    Z.

  7. Απάντηση

    Στείλε μου πιατάκι, Ξανθή μου, πού να βρω εδώ τέτοιες νοστιμιές!
    Καλημέρα και καλή Κυριακή!

  8. Απάντηση

    Λατρεμένο το σταμναγκάθι! Τελευταία το βρίσκω πολύ στο σούπερ μάρκετ και το έχουμε συχνά στο τραπέζι! Η πρότασή σου επιβάλλεται να δοκιμαστεί! Φαίνεται εξαιρετική και συμφωνώ ότι αποτελεί κυρίως γεύμα!
    Φιλάκια!

  9. Απάντηση

    Εξαιρετική η σαλάτα σου Ξανθή!
    Σούπερ υγιεινή και νόστιμη, τι άλλο να θέλει κάποιος που του αρέσει η ποιότητα και όχι μόνο η εμφάνιση;
    Μπράβο και πάλι για τις επιλογές σου!

  10. Απάντηση

    Ιδιαιτέρως νόστιμο χορταρικό. Το έχω φάει μονάχα μια φορά σε εστιατόριο και μου άρεσε πολύ έτσι που ήταν al dente βρασμένο.

    Η σαλάτα σου όντως αποτελεί πλήρες γεύμα Ξανθή. Είτε σε δίαιτα, είτε εκτός δίαιτας, δεν νομίζω ότι με τόσο πλούσια σαλάτα θα ταίριαζε κάτι άλλο δίπλα. Θα ήταν απλά πλεονασμός!!

    Εύχομαι να την απολαύσατε!!

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχετε!

  11. Απάντηση

    Καλή εβδομάδα!!
    Το σταμναγκάθι νόμιζα ότι δεν αρέσει σε πολλούς μάλιστα μια κυρία από Κρήτη μου είπε μα αυτό είναι δηλητήριο επειδή είναι πικρό.
    Από τις πληροφορίες που μάζεψα πικρό είναι το άγριο αλλά αυτή είναι και η νοστιμιά του χόρτου.
    Όταν το δοκιμάσω θα αποφανθώ.
    Επίσης μου είπαν ότι στη λαϊκή υπάρχει με κατσαρά φύλλα κι αυτό είναι το καλύτερο από τα καλλιεργημένα.Θα το ψάξω και θα επανέλθω.
    Μέχρι τότε να είστε όλοι καλά!

Γράψτε απάντηση στο Ξανθή Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode