Μοσχάρι λεμονάτο με κονιάκ και μπαχαρικά και μελωμένα καρότα

από
IMG_2437

Την ημέρα της γιορτής του συντρόφου μου είπα να του φτιάξω κάτι αλλιώτικο, αν και τον έχω τρελάνει στα “αλλιώτικα”, του αρέσει όμως να έχουμε αυτές τις εναλλαγές στα γεύματα μας.
Ξεφυλλίζοντας παλιά τεύχη του γαστρονόμου έπεσα πάνω σε μια πρόταση της κ. Ν. Ισμυρνόγλου την μετέτρεψα λίγο στον τρόπο μαγειρικής μου και ειλικρινά αξίζει τον κόπο η δοκιμή της.

Τα υλικά για 4 άτομα
1 κιλό μοσχαράκι κατάλληλο για κατσαρόλα
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε κυβάκια
60 ml ελαιόλαδο
1 μικρό ποτήρι κρασιού κονιάκ
Χυμό από 1 μεγάλο ή δυο μικρά λεμόνια
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουτ, γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουτ.γλυκού καπνιστή πάπρικα
Αλάτι και πιπέρι
Για τα καρότα
4-5 μεγαλούτσικα καρότα
1 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλυκού κόλιαντρο τριμμένο
3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία
Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Σε πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό και το βάζουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε το κρέας και σοτάρουμε γυρίζοντας το με μια κουτάλα.
Σβήνουμε με το κονιάκ και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το λεμόνι.
Προσθέτουμε ένα μεγάλο ποτήρι βραστό νερό χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Όταν το κρέας κοντεύει να βράσει ετοιμάζουμε τα καρότα.
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους 1 εκατοστού περίπου.
Σε τηγάνι αντικολλητικό ή μικρο κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο το μέλι και το κόλιαντρο.
Μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε τα καρότα και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε 1 ποτήρι κρασιού βραστό νερό κι αφήνουμε να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά.
Μόλις μαλακώσουν τα προσθέτουμε στο κρέας αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε να ενωθούν τα αρώματα και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε με ένα πουρέ πατάτας καρυκευμένο με ένα κουταλάκι κόλιαντρο ή με σπιτικές ταλιατέλες βουτύρου.Εμείς το δοκιμάσαμε και με τα δύο σε δύο διαφορετικές ημέρες.

Περισσότερες φωτογραφίες μετά την ανάρρωση του υπολογιστή μου!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Φαίνεται εξαιρετικό!
    Τυχερός ο σύντροφος σου, θα πρέπει κοντά σου να έχει γίνει καλοφαγάς!
    Πάντα τέτοια και να περνάτε καλά!

  2. Πεντανόστιμο το φαγητό σου!

    • Marina
    • 22 Ιανουαρίου 2013
    Απάντηση

    Αυτό είναι ένα φαγητό που θα μαγειρέψω σύντομα! Φαίνεται ακόμα και από τη φώτο η νοστιμιά του, το μέλωμά του, η ζωντάνια του….!!! Σε προκαλεί να το φας!!!!

    • eleni
    • 22 Ιανουαρίου 2013
    Απάντηση

    Ξανθή,φαίνεται τέλειο το φαγάκι,που τίμησες την εορτή του συζύγου!
    Τα καροτάκια θα του έδωσαν ξεχωριστή γλύκα.
    Φιλιά!

  3. Απάντηση

    Τον καλοπεριποιήθηκες τον αντρούλη σου με νοστιμότατο φαγάκι!
    Πάντα χαρές εύχομαι!!!

    • Eri
    • 22 Ιανουαρίου 2013
    Απάντηση

    Εξαιρετική Συνταγή Ξανθή μου, εμένα γενικά μου ταιριάζει πολύ η μαγειρική της Νένας, πάρα πολύ ωραίο πιάτο!

  4. Απάντηση

    Ωραία παρασκευή Ξανθή. Το κόλιανδρο μου αρέσει πολύ και στην πατάτα και στο καρότο. Ειδικά την δεύτερη μέρα με τον πουρέ πιστεύω ότι ταίριασε πολύ το σύνολο!!

    Ωραίο φαγητό του έφτιαξες!!! Φαντάζομαι ικανοποιήθηκε την μέρα της γιορτής του, ε?

    • mm_skg
    • 22 Ιανουαρίου 2013
    Απάντηση

    Πολυ ωραιο πιατο Ξανθη μου! Νομιζω οτι δεν εχει παραπονο ο καλος σου, τα καλυτερα ετοιμαζεις!
    Ειδες τι τυχεροι ειναι αυτοι που ειναι κοντα μας, ολο γκουρμεδιες δοκιμαζουν! Ο δικος μου στην αρχη ηταν επιφυλακτικος στις νεες γευσεις, αλλα τωρα μεχρι και τυρι εχει δοκιμαει να φαει (που δεν ετρωγε ποτε!).

  5. Απάντηση

    Μ’ αρέσουν οι συνταγές της κυρίας Ισμυρνόγλου και πρωτίστως έχω εμπιστοσύνη σε σένα Ξανθή μου, οπότε είμαι βέβαιη ότι πάλι θα μάγεψες!
    Σούπερ γιορτή έκανες στο σύζυγο, φαγητό και γλυκό άψογα!
    Τα μελωμένα καρότα μου αρέσουν πάρα πολύ ως ιδέα!
    Φιλιά πολλά!

  6. Απάντηση

    Χρόνια πολλά στον άντρα σου Ξανθή μου!!!!
    Πεντανόστιμο φαίνεται το μοσχαράκι!!

  7. Απάντηση

    Ξανθή μου λάτρης του πουρέ θα πάρω μια γερή μερίδα με μπόλικη σάλτσα!!!

  8. Απάντηση

    Πω πω, τον περιποιήθηκες τον αντρούλη σου την ημέρα της γιορτής του! Υπέροχο το φαγητό! Και του πάνε πολύ και τα δύο συνοδευτικά! Μιαμ μιαμ!

  9. Απάντηση

    Αυτό το πιάτο με τις ταλιατέλες το “λάτρεψα” Ξανθή μου. Ακόμη και μόνον με καρότα θα το έτρωγα αν δεν είχες να μου δώσεις μοσχάρι :-)))

  10. Απάντηση

    Ξανθή μου υπέροχο πιάτο, τυχερός ο σύζυγος!!!
    Φιλιά πολλά!

  11. Απάντηση

    Πολύ περιποιημένο και νόστιμο πιάτο, Ξανθή μου! Έβαλες και το μυρωδικά σου, χαίρομαι!
    Πολύ τυχερός ο σύζυγος!
    Καλό σας βράδυ.

  12. Απάντηση

    Μοσχομυριστο και ελαφρυ, Ξανθη μου.

    Ολα τα πιατα σου βγαινουν υπεροχα, μερικα τα φτιαχνω, να ξερεις.

    Ευχομαι και αλλα πολλα να ερθουν!

    Φιλια πολλα
    Μπετυ

  13. Απάντηση

    @ Σοφία όχι απλά τυχερός αλλά και καλομαθημένος δεν τρώει εύκολα έξω πια.

    @ Βάσω ευχαριστώ.

    @ Μαρίνα περιμένω!!

    @ eleni όλο σαν σύνολο ήταν υπέροχο!!

  14. Απάντηση

    @ ΕΛΕΝΑ πάντα τον προσέχω για να με προσέχει!!

    @ Eri ευχαριστώ!!

    @ Χρυσαυγή με τον πουρέ αλλά και τις ταλιατέλες ήταν υπέροχο!!Ευχαριστώ.

    @ Μαρίνα μου εγώ τον έχω κάνει πειραματόζωο σχεδόν τις περισσότερες φορές δεν ξέρει τι μαγειρεύω αλλά υπομένει και τη φωτογράφιση οπότε πρέπει να προσέχω πολύ τι τρώει!!χαχαχα

  15. Απάντηση

    @ Ερμιόνη μου σε ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σου.
    Φιλιά πολλά!

    @ Σοφία ευχαριστώ πολύ!!

    @ Λίλα ευχαρίστως!!

    @ sundayspoon τον προσέχω για να τον έχω!!Ευχαριστώ!

  16. Απάντηση

    @ Πηνελόπη να το επαναλάβω και να σε φωνάξω!!

    @ ΕΛΕΝΗ τυχερός εκείνος τυχερή κι εγώ!!

    @ Ελένη είδες άρχισα τα μυρωδικά!!

    @Betty Manousos Ευχαριστώ πολύ!!
    Τιμή μου η προτίμηση σου των συνταγών μου.
    Πολλά φιλιά

  17. Απάντηση

    Πωπωωωω Ξανθή μου… με πέθαναν οι φωτό σου και η συνταγή σου. Υπέροχος ο συνδυασμός των υλικών σου!!

  18. Απάντηση

    Μοιάζει με το αγριογούρουνό μου, αλλά έχει αρκετές διαφορές! Είμαι σίγουρη ότι είναι θεϊκό όπως όλα όσα φτιάχνεις!Τυχερός ο σύζυγος! Γεια στα χέρια σου Ξανθή μου!

  19. Απάντηση

    Τυχερό αυτό το αγόρι “δοκιμαστής’
    Πολύ πολύ ωραίο και η φωτογραφία εξαιρετική!

Γράψτε απάντηση στο ΕΛΕΝΑ Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode