Φωλιές πατάτας

από
CE-A6-CF-89-CE-BB-CE-B9-CE-AD-CF-82-CF-80-CE-B1-CF-84-CE-AC-CF-84-CE-B1-CF-82-283-29

Αυτές τις φωλιές τις είχαμε δοκιμάσει πριν δυο χρόνια, αν δεν κάνω λάθος, σε γνωστό εστιατόριο.
Η πρώτη απόπειρα να φτιαχτούν δεν μπορώ να πω ότι ήταν και τόσο καλή.
Πρόσφατα κάπου διάβασα μικρά μυστικά μαγειρικής και μέσα σε αυτά ήταν και μια πρόταση πως να κάνεις τις ψιλές πατάτες να μην κολλούν.

Μιας και υπήρχε και επιθυμία να φτιάξω τις φωλιές σήμερα έγινε το πρώτο πείραμα.
Τι κάνουμε;;
Καθαρίζουμε τις πατάτες, προτιμάμε μεγάλες πατάτες.
Τις σκουπίζουμε καλά με μια πετσέτα και τις κόβουμε σε πολύ ψιλό μαντολίνο  σαν αυτό της φωτογραφίας.

Το μυστικό είναι στη συνέχεια. Πρέπει να στεγνώσουμε τα κομματάκια της πατάτας πολύ καλά.
Τα βάζουμε πάνω σε μια πετσέτα και τα “σκουπίζουμε” καλά.

Κατόπιν με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας φτιάχνουμε μικρές φωλιές και τις βυθίζουμε σε λάδι που έχει ζεσταθεί (όχι να καπνίζει).

Ενημέρωση.
Κι επειδή οι καλοί φίλοι είναι εδώ να επισημαίνουν κάτι που έπρεπε να γράψω επανήλθα.
Βυθίζουμε την κουτάλα στο λάδι και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού αδειάζουμε τη φωλιά σιγά σιγά μέσα στο λάδι. Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε μικρή κατσαρόλα με αρκετό λάδι.
Επειδή δεν είχα βοηθό δεν υπάρχει φωτογραφία, ο sous chef απουσίαζε!!χαχαχα
Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και αφήνουμε πάνω σε χαρτοπετσέτα  στραγγίσουν τα περιττά λάδια και τις αλατίζουμε με χοντροκομμένο αλάτι.

Μπορούμε να βάλουμε από πάνω ένα τηγανιτό αυγό ή κάποια σάλτσα πικάντικη.
Εμείς τις συνοδεύσαμε με μια σάλτσα  Rogan Josh Curry του Jamie Oliver που είχε περισσέψει από άλλη μέρα.
Αυτές οι τρεις έγιναν με μια μεγάλη πατάτα.
Δοκιμάστε τις!!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Conna
    • 19 Νοεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Το κόλπο είναι όπως το λες Ξανθή μου .. καλό στέγνωμα …

    Εγώ τις φτιάχνω συχνά αλλά τις κάνω “καλαθάκια” αντι για φωλιές .. θα τις δοκιμάσω και αυτές γιατι είμαι και “πατατού”.

    Φιλιά

  1. Απάντηση

    Γεια σου Ξανθή μου.
    Σ ευχαριστώ πολύ για το ωραίο απόγευμα. Το χάρηκα πολύ και πέρασα φανταστικά. Νασαι καλά και να βρισκόμαστε έτσι να ξεφεύγουμε.
    Επίσης μια ερώτηση για τα στριφτάρια: είχε τυρί και πράσο μόνο?

    Οι φωλιές τώρα πολύ ωραίες.
    Και πολύ ωραίες έτσι ψιλοκομμένες.

    Γίνεται και βάση για να τις γεμίσεις με ότι θες.

    Φιλιά πολλά

    • eleni
    • 19 Νοεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Ξανθή,και νόστιμες είναι και έχεις ένα όμορφο πιάτο!
    Πολύ παλιά,κάπου τις είχα δει και δοκίμασα,ήταν καλούτσικες στην εμφάνιση για τα δικά μου δεδομένα.
    Φιλιά!

  2. Απάντηση

    Τις φαντάζομαι με ένα αυγό μάτι από πάνω, για σπέσιαλ πρωινό!
    Καλή βδομάδα Ξανθή μου!

    • Anonymous
    • 19 Νοεμβρίου 2012
    Απάντηση

    This is a heart-a-tack on a plate!

    • Marina
    • 19 Νοεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Ωραίες και εύκολες!!!! Με τι να τις γεμίσω…;;;;Θέλω κάτι περίεργο…!

    • Vita
    • 19 Νοεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Πολύ εντυπωσιακό συνοδευτικό. Τέλειο και για επίσημο και για φιλικό τραπέζι!

  3. Απάντηση

    Ωραία τα κολπάκια! Δεν τις έχω επιχειρίσει ποτέ Ξανθή μου γιατί αφ΄ ενός δεν γνώριζα τα κόλπα που φανταζόμουν ότι θα είχαν και αφετέρου φοβόμουν την αποτυχία.

    Πάντως βγήκαν 3 μεγάλων διαστάσεων φολιές από μία μονάχα πατάτα!! Καλό το νούμερο!

    Τραγανιστές τραγανιστές φαίνονται και τις θέλω όλες. Σκέτες!!!

  4. Απάντηση

    Ωραία ιδέα, έχω δει κι εγώ κάπου τέτοιες φωλιές πατάτας αλλά δεν έχω επιχειρήσει να φτιάξω ακόμα (χαρτοπετσέτα κι όχι χαρτί κουζίνας, το έμαθα κι εγώ τώρα!).
    Φαντάζομαι για γέμιση τυριά και λίγο μπέικον ίσως, θα πήγαινε τέλεια!

    Ευχαριστώ κι από ‘δω για την πρόσκληση και για τη φιλοξενία χτες. Χάρηκα που ήμουν κι εγώ μαζί σας. Επίσης, συμπάθησα πολύ και την Άρτεμις!
    Καλό βράδυ και να είστε όλοι καλά 🙂

  5. Απάντηση

    Πολύ ωραίες και εύκολες οι φωλιές σου Ξανθή!
    Ευχαριστούμε πολύ και χάρηκα που τα είπαμε και πάλι:)

  6. Απάντηση

    Καλησπέρα Ξανθή μου… τέλειες οι φωλιές σου!! Ευχαριστώ για την ιδέα!!!

    • Eleni
    • 19 Νοεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Φαίνονται πολύ ωραίες, δεν έχω ξαναφάει κάτι παρόμοιο! Ευχαριστούμε και για τα μυστικά!

  7. Απάντηση

    Πρέπει να γίνονται τραγανιστές.
    Μια καλή ιδέα για μια διαφορετική εμφάνιση της πατάτας.και μετά αφήνεις την φαντασία σου ελεύθερη για το τι θα τις….συνοδεύσει.

    • Martha
    • 20 Νοεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Τέλειες και για το καθημερινό, αλλά μου φάνηκαν πολύ καλή ιδέα και για πασχαλιάτικο τραπέζι, με μικρά αυγουλάκια μέσα!!!Χε, χε!!!

  8. Απάντηση

    Ξανθή μου μπαίνει στους σελιδοδείκτες για τα Χριστούγεννα οπωσδήποτε!!!

  9. Απάντηση

    Τέτοιες τραγανές φωλιές έχω φάει ως συνοδευτικό σε κρέας, αντί για τις κλασικές τηγανιτές πατάτες. Είναι πραγματικά τέλειες! Μπράβο!

    • Notoula
    • 20 Νοεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Πολύ ωραίες οι φωλιές σου! Μία υπέροχη ιδέα που μπορεί να έχει άπειρους συνδυασμούς!!!
    Φιλάκια

  10. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή μου!
    Εμφανίσιμη και πολύ νόστιμη η σημερινή σου πρόταση!! Η ιδέα του να βάλουμε από πάνω τηγανητό αυγό μου ακούγεται τέλεια για ένα πιο χλιδάτο πρωινό του σαββατοκύριακου!
    Φιλιά πολλά!

  11. Απάντηση

    Ξανθή μου πάρα πολύ ωραίες οι φωλίτσες σου!Μου αρεσε το κολπάκι, φαντάζομαι αν τις γεμίσεις κιόλας φανταστικές!Φιλιά πολλά!

  12. Απάντηση

    Ωραία τραγανή φωλιά… έτοιμη να δεχτεί στην “αγκαλιά” της πράγματα ωραία και γευστικά.
    Δεν μου λες όμως καλή μου φίλη, την βυθίζεις εντελώς μέσα στο λάδι με την κουτάλα ή απλώς την ακουμπάς; Και το ρωτώ για να δω ποιες είναι οι πιθανότητες να μου διαλυθεί αν αποφασίσω να τηγανίσω και πάλι;

  13. Απάντηση

    Καλησπέρα καλησπέρα, δεν φανταζόμουν ότι ένα τόσο απλό συνοδευτικό θα είχα τόση μεγάλη απήχηση.
    Σας ευχαριστώ όλους.
    Πηνελόπη βυθίζω την κουτάλα με τη φωλιά στο λάδι και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού την αδειάζω σιγά σιγά στο λάδι να σκεπαστεί καλά.
    θα βάλω διευκρίνηση κι ευχαριστώ που το είπες.

  14. Απάντηση

    ΠΟλυ ωραια παρουσιαση!

    • Anonymous
    • 20 Νοεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Poli oreo kai eykoli syntagi

  15. Απάντηση

    Στο στομάχι μου μια χαρά θα φώλιαζαν ….. άψογο.
    Καλησπέρες πολλές.

  16. Απάντηση

    Το καλαθακι ειναι τελεια ειδικα για επισημα τραπεζια μιας και πλησιαζουν τα ΧΡιστουγεννα

    • dhmhtra
    • 23 Νοεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Ξανθή μου καλημέρα.
    Υπέροχη ιδέα.
    Φιλιά

  17. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή μου, γίνονται πολύ όμορφα καλαθάκια οι πατάτες! Τις είχα δοκιμάσει σε εστιατόριο και, σαν φρικτή καταναλώτρια, αγόρασα μια ειδική κουτάλα για να τα κάνω. Έχει δυο συρμάτινες κουτάλες την μια την γεμίζεις πατάτες και με την δεύτερη πιέζεις να πάρουν σχήμα φωλιάς όσο τηγανίζονται! Δεν ήξερα τα κόλπα που γράφεις και με βασάνισαν. Περιττό να σου πω ότι μόνο δυο φορές τις χρησιμοποίησα… Τις είχα γεμίσει με ένα κοκκινιστό μοσχαράκι σε μπουκίτσες και λίγη πράσινη σαλάτα στο πλευρό τους. Πολύ ωραία εμφάνιση, αλλά εκτός από το βασανιστικό της προετοιμασίας, κόψαμε τα τηγανιτά… Πολύ κατατοπιστικά τα τιπς σου! Ευχαριστώ!

  18. Απάντηση

    τελειες για παρτυ!

  19. Απάντηση

    πωπω, φαίνονται υπέροχες!!!! Καλημέρες! 🙂

    • kiki
    • 25 Νοεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Είναι ωραίες για τραπέζι!

    • Magda
    • 26 Νοεμβρίου 2012
    Απάντηση

    Ti wraio synodetyiko Ksanthi!! O,ti prepei gia ena giortino trapezi twra poy erxontai siga siga kai oi giortes! S’ eyxaristoume gia tin yperoxi idea!

Γράψτε απάντηση στο mia maria Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode