Γλυκό του κουταλιού φράπα

Να σας γλυκάνω έχω λόγους να σας κερνώ αυτό τον καιρό κι όταν κερνούμε είναι λόγοι χαράς γιορτής, επετειακοί μα τι σημασία έχει.
Μα θα μου πείτε φράπα τώρα, ναι  και για μένα περίεργο.
Πριν είκοσι μέρες πηγαίνοντας για το χωριό πέρασα από το εξοχικό της αδελφής μου κι ένας γείτονας της της είχε κρεμάσει στην πόρτα της μια τσάντα με πράσινες φράπες.
Να σας πω την αλήθεια εγώ ξέρω ότι τις κόβουν ώριμες και κίτρινες μα δεν μπορούσα να τις αφήσω να πάνε χαμένες και δοκίμασα. Νομίζω ότι δεν υστερεί πολύ της ώριμης αλλά η ακριβής διαπίστωση θα γίνει όταν θα έχω και ώριμες.
Πάμε να δούμε τι έκανα.
Τα υλικά μου
Φράπες  1 κιλό φλούδες καθαρισμένες
Ζάχαρη 1500γρ
Νερό 1700 ml
Βανίλια (προαιρετική)
Χυμό   ενός μεγάλου λεμονιού.

Διαδικασία
Η όλη διαδικασία είναι περίπου ίδια με αυτή του γλυκού πορτοκάλι αλλά έχει κάποιες ιδιαιτερότητες.
Ξύνουμε με τρίφτη απέξω τις φράπες και αφαιρούμε τις φλούδες όπως ακριβώς στο πορτοκάλι.
Η φράπα όμως έχει πάρα πολύ “άσπρο” το οποίο πρέπει να αφαιρεθεί προσεκτικά έτσι που να πάρουμε φλούδες λεπτές. Εγώ τις καθάρισα με ένα μαχαίρι φιλεταρίσματος.

Τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια έτσι ώστε να μπορούν να τυλιχτούν.

 

Τυλίγουμε τις φλούδες σε ρολό και τις στερεώνουμε με με κλωστή κάνοντας ” κομπολόι” η χρησιμοποιούμε οδοντογλυφίδες. Ζυγίζουμε τις φλούδες για να υπολογίσουμε τη ζάχαρη.

Η φωτογραφία είναι μετά το βράσιμο

Βάζουμε τις φλούδες σε μπόλικο νερό και τις αφήνουμε για 12 τουλάχιστον ώρες αλλάζοντας το νερό μια δυο φορές.
Βάζουμε τις φλούδες σε νερό που βράζει και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά και τις στραγγίζουμε.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και βράζουμε 10 λεπτά, τοποθετούμε και τις φλούδες και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια αν την επιλέξουμε ανακινούμε την κατσαρόλα και αποσύρουμε από την εστία.
Τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε καλά και αφήνουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει το γλυκό.
Μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο κέρασμα.

Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

43 Σχόλια

  1. Ο/Η mia maria λέει:

    Γεια στα χέρια σου για άλλη μια φορά Ξανθή!
    Να είστε καλά να γιορτάζετε, ότι και να είναι αυτό!

  2. Ο/Η Marina λέει:

    Πράσινη φράπα;;;Αυτο πρέπει να το μάθει η μαστόρισσα του σπιτιού μου στα γλυκά κουταλιού, η μαμά μου!
    Χρόνια πολλά και πάντα αγάπη και υγεία!!!

  3. Ο/Η Martha λέει:

    Πείτε και σε μένα ρε παιδιά τι είναι η φράπα που φαίνεται έτσι λαχταριστή; Εγώ μόνο τη φράση “πάχυνα κι έκανα μάγουλο φράπα” ξέρω! Ό,τι και να’ναι πάντως, Ξανθή, δείχνει πεντανόστιμο!

  4. Ο/Η Conna λέει:

    Αλλο ενα γλυκό του κουταλιού απο την Ξανθή μας.

    Εύγε !!

    Φιλιά

  5. Ο/Η manousina λέει:

    Σιγά μην την άφηνες ανεκμετάλλευτη … Πάντα χαρές να έχετε.
    Φιλιά

  6. Ο/Η The Dark Chef λέει:

    Τη λέξη φράπα τη γνωρίζω από κάτι παλιά, ασπρόμαυρα ακόμα σε εικόνες βιβλία μαγειρικής της μαμάς!
    Είναι φρούτο εσπεριδοειδές σαν το κίτρο αλλά με πράσινη φλούδα? Δεν πρέπει να πουλιέται πάντως σε σούπερ μάρκετ ή λαϊκές γενικώς.

    Το γλυκό όμως φαίνεται νοστιμότατο και θα το δοκίμαζα χωρίς κανένα δισταγμό! Καλά να περάσετε ό,τι κι αν γιορτάζετε κι ευχαριστούμε για το κέρασμα!

    Υ.Γ. Άσχετο αλλά έφτιαξα μια παλιότερη συνταγή που βρήκα εδώ: Μαρμελάδα μήλο – κακάο!
    Σύντομα θα ποστάρω και στα μέρη μου φωτο και λεπτομέρειες, έγινε πάντως τέλεια!! 🙂

  7. Ο/Η Ξανθή λέει:

    @ Μαρία ευχαριστώ πολύ!! θα τα πούμε από κοντά.

    @ Μαρίνα πράσινη από βιαστική μάλλον συγκομιδή!!

    @ Μάρθα μου έχεις δίκιο δεν έγραψα κάτι για το φρούτο.
    Η φράπα είναι ένα υπερμεγέθης είδος εσπεριδοειδούς αν δεις την φωτογραφία με το μαχαίρι δίπλα, κι αυτό είναι σχετικά μικρό.
    ‘Ίσως εκ του μεγέθους και του φουσκωτού του μεγέθους και η παροιμία.

  8. Ο/Η Ξανθή λέει:

    @ Κωνσταντίνα ευχαριστώ!!

    @ manousina μα θα ήταν αμαρτία να πεταχτούν.Έχω να κάνω κι ένα σωρό Χριστουγεννιάτικα κέικ που απαιτούν γλυκά τέτοιου είδους.

    @ The Dark Chef Η φράπα είναι εσπεριδοειδές που όταν ωριμάσει γίνεται προς το κίτρινο, σπάνια έρχεται στις λαϊκές από κάποιους που έχουν και άλλα εσπεριδοειδή.
    Περιμένω νέα από τη μαρμελάδα που έφτιαξες χαίρομαι που σου άρεσε.

  9. Ο/Η para-kelsoscooks λέει:

    Ξανθή εγώ ξέρω ότι η φράπα φτιάχνεται γλυκό όταν είναι πράσινη.Την έφτιαχνε η γιαγιά μου, την έφτιαχνα και εγώ τα πρώτα χρόνια γάμου, σαν νέα και καλή νοικοκυρά. Μετά την σταμάτησα γιατί δεν την έτρωγε κανείς από το σπίτι και την μοίραζα.Κάθε καλοκαίρι στον Πόρο , η γειτόνισσα έφτιαχνε φράπα γλυκό από το δικό μας δέντρο και έβαζε γαλαζόπετρα για να μην χάσει το ωραίο πράσινο χρώμα της.
    Καλή εβδομάδα να έχεις.

  10. Ο/Η Tante Kiki λέει:

    Ωραίο γλυκό Ξανθή!
    Καλή σου εβδομάδα!

  11. Ο/Η ΕΛΕΝΑ λέει:

    Ξανθή μου πάντα κεράσματα για χαρές εύχομαι και φυσικά κερνιέμαι από το νόστιμο γλυκάκι σου!
    Φιλιά!

  12. Ο/Η Vita λέει:

    Τι χρώμα! Ήδη το φαντάζομαι -πέρα από το υπέροχο κέρασμα στο πιατάκι του γλυκού- να γαρνίρει τούρτες και άλλα κρεμοειδή! Το πράσινο βλέπεις δεν τον έχουν πολλά γλυκά! Καλοφάγωτο και πάντα γιορτή νάχετε

  13. Ο/Η eleni λέει:

    Όλα τα γλυκάκια εσπεριδοειδών έχουν υπέροχο άρωμα και γεύση!
    Καλή εβδομάδα,Ξανθή!
    Φιλιά!

  14. Ο/Η Helen Gr λέει:

    Καλημέρα, Ξανθή μου!
    Χρόνια έχω να φάω αυτό το γλυκό! Κράτησέ μου αυτά το δύο κομματάκια!!!
    Χρόνια πολλά και καλά!

  15. Ο/Η Ερμιόνη λέει:

    Καλημέρα Ξανθή και καλή εβδομάδα!
    Με μεγάλη ευχαρίστηση θα δοκίμαζα το γλυκό σου, δεν μπορώ να αντισταθώ στα αρώματα των εσπεριδοειδών!
    Δεν μας είπες τι γιορτάζετε βέβαια, αλλά η καλή διάθεσή σου φαίνεται, οπότε Χρόνια πολλά!!!
    Φιλιά πολλά!

  16. Ο/Η Penelope λέει:

    To πράσινο βρε Ξανθή μου, είναι το χρώμα της ελπίδας, οπότε ταιριάζει απόλυτα και την χαρά του όποιου εορτασμού :-))

    Γειά στα χέρια σου και γειά στην υπομονή σου με όλα τα γλυκά του κουταλιού!

  17. Ο/Η ΕΛΕΝΗ λέει:

    Ξανθή μου υπέροχο το γλυκάκι σου, γεια στα χέρια σου!
    Φιλιά πολλά!

  18. Ο/Η Catherine λέει:

    Dear Blonde, This is something I have never heard of but would love to try. I bet it is very good. Blessings dear. Catherine xo

  19. Ο/Η Ξανθή λέει:

    @ para-kelsoscooks ευχαριστώ για την πληροφορία, εγώ άλλη μια φορά έχω φτιάξει με φράπα που μου χάρισαν αλλά όχι πράσινη.
    Βέβαια γαλαζόπετρα δεν θα έβαζα και να είχα.
    Καλή εβδομάδα.

    @ Vita ετοιμάζομαι να το βάλω στο Χριστουγεννιάτικο σου κέικ, θα σου τηλεφωνήσω για λεπτομέρειες.
    Καλή εβδομάδα.

    @ Ελένη καλή εβδομάδα!!

  20. Ο/Η Ξανθή λέει:

    @ Κική καλή εβδομάδα ευχαριστώ!!

    @ ΕΛΕΝΑ ευχαριστώ πάντα χαρές και σε σας.

    @ Ελένη ευχαρίστως να κρατήσω βαζάκι!

    @ Ερμιόνη αυτό τον καιρό προσπαθώ να επανέλθω γιορτάζοντας από μικρά έως μεγάλα γεγονότα πράγματα που τα είχα ξεγραμμένα, γιαυτό και σας κερνώ!!

  21. Ο/Η Ξανθή λέει:

    @ Πηνελόπη μα κι εγώ επειδή η ελπίδα τελειώνει τελευταία άρχισα να ελπίζω στα καλύτερα. Επίσης ανέλπιστα τακτοποιήθηκε θέμα που το είχα ξεγράψει λόγω κρίσης.
    Θα επανέλθω και με άλλο κέρασμα.

    @ ΕΛΕΝΗ ευχαριστώ!!

    @ Dear Catherine this looks sweet in flavor with orange.
    Thank you very much for visiting, greetings

  22. Ο/Η kiki λέει:

    Είδα κι εγώ φράπα πράσινη και απόρησα! Δηλώνω πρόθεση για δοκιμαστής! χαχα!

  23. Ο/Η Μarion, λέει:

    Ας είναι ευκαιρία για γιορτή & κέρασμα κάθε τι μικρό ή μεγάλο Ξανθή μου.

    Η φράπα σου βρήκε άξια νοικοκυρά να αξιοποιηθεί. Καλοφάγωτη.

    Φιλιά

  24. Ο/Η painter λέει:

    Ακόμα κι εγώ που ζω στον “παράδεισο των εσπεριδοειδών” (βλέπε λεμονοδάσος)γλυκό με πράσινη φράπα δεν έχω ξαναδεί…
    Δείχνει υπέροχο, αλλά δεν είναι πολύ πικρό???

    *Δεν ξέρω τι γιορτάζετε αλλά χαίρομαι πολύ που σε ακούω χαρούμενη.
    Πάντα τέτοια, πολλά φιλιά

  25. Ο/Η Taste Advisor λέει:

    τι να πω τι να πω δεν υπάρχεις είσαι η Miss γλυκό του κουταλιού

  26. Ο/Η Ειρήνη Ε. λέει:

    Και του χρόνου Ξανθή!! Γεια στα χέρια σου. Το χρώμα του γλυκού είναι εξαιρετικό, και ας μην είναι το φρούτο στην ωρίμανσή του. Πάντα σε χαρές να το κερνάς!!
    Καλό βράδυ.

  27. Ο/Η Catherine λέει:

    Dear Blonde, What a wonderful and interesting idea. Sounds wonderful! Blessings dear. Catherine xoxo

  28. Ο/Η margarita λέει:

    Καλησπερα
    πρωτη φορα το βλεπω αυτο το φρουτο… δεν εχω δοκιμασει ποτε παντως φαινετε υπεροχο!!!

  29. Όπως λέμε ‘μάγουλο φράπα’, Ξανθή;;
    Αυτό θα το έτρωγα πάντως.
    Μου αρέσουν πολύ πολύ τα γλυκά κουταλιού.
    Φιλιά.

  30. Ο/Η Αγγελικη Ν λέει:

    Πολλές ευχές για την επέτειό σας! Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα!
    Αγαπάω τα γλυκά του κουταλιού, και θα δεχτώ το κέρασμα!
    Και εγώ την φράπα την έχω δοκιμάσει στο κίτρινο χρώμα! Τι άρωμα, Θεέ μου!
    Φιλάκια από Σάντον

  31. Ο/Η Anonymous λέει:

    Καλημέρα! Έψαχνα μια συνταγή για γλυκό φράπα και βρήκα μεταξύ άλλων αυτή, σε ευχαριστώ πολύ!

    Το φρούτο της φωτογραφίας πάντως από τα λίγα που ξέρω πρέπει να είναι κίτρο, η φράπα έχει λείο φλοιό, σχήμα στογγυλό ελαφρά πεπλατυσμένο (σαν το γκρέιπφρουτ) ή ελαφρά αχλαδόσχημο, και αρκετά μεγαλύτερο μέγεθος.

    Με κάθε επιφύλαξη βέβαια, δεν είμαι και βοτανολόγος. Δες πάντως τις εικόνες στα λινκ που έβαλα, ψάξτο αν θες από περιέργεια.

    Και πάλι ευχαριστώ!

    Τατιάνα

  32. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Τατιάνα αν πρόσεξες γράφω ότι τα φρούτα μου τα χάρισαν κι εγώ είχα τις επιφυλάξεις μου γιατί να κοπούν πράσινα μιας και τα γνωρίζω, από τη λαϊκή αγορά, κίτρινα και πολύ πιο μεγάλα. Δεν μπόρεσα να βρω στην εποχή τους άλλες ώστε να κάνω μια πρόσφατη διαπίστωση.
    Για το φλοιό που αναφέρεις εγώ το θυμάμαι κάπως έτσι, όπως βέβαια και για το κίτρο υπάρχουν κίτρα μεγάλα αλλά και κιτρολέμονα μικρά, προφανώς οι ποικιλίες είναι μεγάλες.
    Ευχαριστώ για την επιλογή και όταν μπορέσω θα το ψάξω περισσότερο το θέμα ίσως επί τόπου σε κτήματα.

  33. Ο/Η Νότιος λέει:

    Παρακαλῶ πολύ, ἐπιτρέψατέ μου τήν παρατήρηση: Τό φροῦτο τῆς φωτογραφίας δέν εἶναι φράπα άλλά κίτρο. Ἡ φράπα εἶναι σχήματος στρογγυλοῦ μέ πεπλατυσμένο τό μέρος τοῦ ὀμφαλοῦ. Τό πάχος τοῦ φλοιού της κυμαίνεται ἀπό 3 ἔως 5 ἑκατοστά καί τό ἄρωμά της άσυγκρίτως ἀνώτερο.

    • Ξανθή Ο/Η Ξανθή λέει:

      Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας. Όπως θα διαβάσατε τα φρούτα μου τα χάρισαν σε μια εποχή “άκαιρη”,χωρίς τη φυσική τους ωρίμαση. Όλως τυχαίως χτες στη λαϊκή αγορά είχα την απορία κι εγώ ποια είναι φράπες και ποια κίτρα.
      Η παραγωγός που πουλούσε φράπες μου είπε ότι η διαφορά δεν είναι μόνο στο σχήμα αλλά και στην εσωτερική δομή του φρούτου (συμπαγής ή όχι) Επειδή πρόσφατα επεξεργάστηκα κίτρα που και πάλι μου χάρισαν διαπίστωσα ότι διαφέρουν πολύ και ως προς το άρωμα. Επειδή κι εγώ θα ήθελα να ξέρω περισσότερα περί αυτών των φρούτων την επόμενη εβδομάδα θα αγοράσω ένα από το κάθε είδος και θα τα φωτογραφίσω εξωτερικά και εσωτερικά.
      Επιπλέον να πω ότι φιλική μου οικογένεια έχει στην αυλή του στου Παπάγου δέντρο που το ονομάζουν κιτρολέμονο και τα φρούτα του είναι όπως ακριβώς τα λεμόνια με ελαφρώς πιο σκούρο κίτρινο χρώμα. Η αλήθεια είναι ότι έχω μπερδευτεί.

      • Ο/Η Bασω Γιαννελου λέει:

        Καλημέρα από Αίγιο.Εχω στην αυλή μου ένα δέντρο φραπας και οι καρποί του τώρα αρχίζουν να κιτρινίζουν και είναι μεγάλοι σαν πεπόνια.Αν θέλεις έρχομαι Αθήνα συχνά και μπορώ να φέρω.Ισως δοκιμάσω να κάνω γλυκό . Χαιρετισμούς

        • Ξανθή Ο/Η Ξανθή λέει:

          Ευχαριστώ πάρα πολύ, ακόμη νομίζω είναι νωρίς καλύτερα να κιτρινίσουν καλά. Αν διαβάσατε εμένα μου τα δώσανε και λυπήθηκα να τα πετάξω.Να φτιάξετε γλυκό όταν ωριμάσουν είναι πολύ καλό.

  34. Ο/Η Ελένη λέει:

    Παιδιά μπορεί να μου πει κανείς σε ποια περιοχή της Ελλάδας φυτρωνουν φραπες; και σε ποια περιοχή της Ελλάδας πωλούνται;γιατί θέλω να κάνω επειγοντως γλυκό του κουταλιου φραπα και δεν κάνει να λιμπιζομαι και να μην το έχω στην κατάσταση μου.

  35. Ο/Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ λέει:

    ΠΩΠΩ!!!ΔΕ ΦΑΝΤΑΖΟΜΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΣΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΓΛΥΚΟ!
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ!!

  36. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Στη Λαμια μεγαλη αφθονια απο οκτομβριο εως Δεκεμβριο

  37. Ο/Η Katerina Gonidaki λέει:

    Καλημερα, Να ρωτήσω το λεμόνι σε ποιο στάδιο μπαίνει; ;;;

  38. Ο/Η iris λέει:

    εμεις την φλουδα φραπας (μαζι με το λευκο της μερος) απλα την πλενουμε καλα να καθαρισει,δεν την ξυνουμε η ξεφλουδιζουμε δηλαδη,δεν την ξεπικριζουμε,απλα την βραζουμε με νερο να μαλακωσει καλα και στο ιδιο νερο προσθετουμε την αναλογη ζαχαρη και λωβο βανιλιας.βραζουμε την πρωτη μερα και αφηνουμε μεχρι την επομενη οποτε ξαναβραζουμε μεχρι να δεσει,χωρις λεμονι.ευκολος,νοστιμος και υγιεινος τροπος μια και στην φλουδα περιεχονται τα πιο σημαντικα συστατικα των εσπεριδοειδων!

    • Ξανθή Ο/Η Ξανθή λέει:

      Ευχαριστώ για την εμπειρία σας. Τα εσπεριδοειδή όλα τα βράζουμε οπωσδήποτε για να μαλακώσουν αν πέσει η ζάχαρη και δεν έχουν μαλακώσει σκληραίνουν περισσότερο. Όσο για το ξεπίκρισμα για κάποιους είναι πολύ πικρά και δεν τα δοκιμάζουν καν χωρίς αυτή τη διαδικασία ιδιαίτερα η φράπα το κίτρο και το νεράντζι, εκτός και αν η ποσότητα της ζάχαρης που προστίθεται είναι η διπλάσια όπως γίνεται η παραδοσιακή Αγγλική μαρμελάδα πορτοκάλι με διπλάσια ποσότητα ζάχαρης. Θα άφηνα χωρίς ξύσιμο φρούτα που γνωρίζω την προέλευση τους δηλαδή αράντιστα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *