Ντοματόπιτα

Ντοματόπιτα μου μπήκε στο μυαλό να φτιάξω από τη μέρα που έφαγα μια φορά, σε επαγγελματικό ταξίδι,σε ένα μικρό παραλιακό μαγαζάκι με πίτες κάπου στον Κορινθιακό.

Έλα όμως που το χέρι μου δεν επέτρεπε άνοιγμα φύλλου αλλά ας είναι καλά η κοντέσα μου που εξειδικεύεται σε αυτή τη διαδικασία.

Της έβαλα το κλιματιστικό γιατί με αυτή τη ζέστη ούτε κι εγώ πλησίαζα στην κουζίνα και η πίτα έγινε.
Η αλήθεια είναι ότι την έχω υποσχεθεί και στη φίλη μου τη Μαρίνα αλλά θα πρέπει να περιμένει για την επόμενη μιας και τώρα θα  φύγω για λίγο.
Τα υλικά της  βγήκαν μετά από ατέλειωτες συζητήσεις τα βράδια στη βεράντα όταν την ονειρευόμαστε.
Πάμε στην παρασκευή της
Υλικά για ταψί διαμέτρου 30 εκατ.
Για το φύλλο (6 φύλλα)
2 κεσεδάκια αλεύρι 400γρ. περίπου στο σύνολο(1 σκληρό 1 μαλακό)
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1/2 κουταλάκι ξίδι
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κεσεδάκι νερό (200ml)
Για τη γέμιση
750γρ  ώριμες ντομάτες (βάρος καθαρό)
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
100γρ. ελιές καλαμών κομμένες
200γρ.τυρί φέτα
λίγα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ρίγανη
2 κουτ. γλυκού μπέκιν πάουντερ
1 ξινή κρέμα προαιρετικό. ( πρόταση της κόρης που της  χρωστάω την κρέμα !!!)
Διαδικασία
Ζύμωσε  τη ζύμη για τα φύλλα και άνοιξε τα φύλλα  όπως  αναφέρεται στη διαδικασία εδώ 
Επειδή όπως είπα τα υλικά της γέμισης συζητήθηκαν πολύ κάναμε παιχνίδι. Έβαλα 400γρ ντοματίνια τύπου βελανιδιάς και μια μεγάλη ώριμη ντομάτα.
Τα ντοματίνια ξεφλουδίστηκαν αφού βαπτίστηκαν σε ζεματιστό νερό και με τα δάκτυλα μου τα πίεσα να φύγουν τα πολλά σπόρια και τα περιττά υγρά τους. Η ντομάτα ξεφλουδίστηκε και κόπηκε σε μεγάλα κυβάκια.

Τα κρεμμύδια μπήκαν σε τηγάνι με λίγο νερό κι όταν μαράθηκαν λίγο σοταριστήκαν με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.

Μέσα σε ένα μπολ αναμειχτήκαν όλα τα υλικά.
Αλείφτηκε το ταψί με λάδι και στρώθηκαν τα 3 φύλλα  λαδώνοντας το καθένα με τη βοήθεια ενός πινέλου( τα τρία πρώτα φύλλα ανοίγονται σε μέγεθος μεγαλύτερο του ταψιού έτσι ώστε να καλύπτουν το ταψί και να βγαίνουν κι απ΄έξω).
Αδιάστηκε  όλη η γέμιση  και στη συνέχεια στρώθηκαν και τα άλλα τρία φύλλα πάλι με λάδι ενδιάμεσα.
Γυρίστηκαν τα φύλλα που εξείχαν φτιάχνοντας κόθρο και χαράκτηκε χωρίς να κοπεί μέχρι κάτω.
Ψήθηκε για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου.
Αντί της  ξινής κρέμας μπορείτε να βάλετε περισσότερη φέτα
Αλάτι δεν έβαλα καθόλου λόγω της προσθήκης της φέτας.
Μπορείτε να αφαιρέσετε τις ελιές και στη θέση τους να βάλετε πιπεριές ή να κρατήσετε και τα δύο.

Η πίτα τώρα που γράφω έχει γίνει παρελθόν άρεσε πολύ σύμφωνα με τους αυστηρούς κριτές του σπιτιού.
Κάποιος μάλιστα έτρωγε τον κόθρο του φύλλου κι όλα έκανε μμμμμμμμ!!
Δοκιμάστε την αν μας εμπιστεύεστε.
Σας αφήνω για λίγες μέρες  μιας κι εκεί που θα είμαι είναι λίγο δύσκολο να υπάρχει σύνδεση.
Ελπίζω η Λίνα να έλυσε τα τεχνικά της προβλήματα και να σας δώσει κάποιες προτάσεις της.

   Καλό Καλοκαίρι!!!

Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

20 Σχόλια

  1. Avatar Ο/Η Betty's Cuisine λέει:

    Τέλεια η ντοματόπιτα, το φύλλο ζήλεψα περισσότερο! Την είχα φτιάξει κι εγώ σχετικά πρόσφατα και την απολαύσαμε ~ αν και, λόγω χεριού επίσης, το δικό μου φύλλο ήταν έτοιμο 🙁

    Καλά να περάσεις, καλές διακοπές και καλή ξεκούραση!

  2. Avatar Ο/Η eva λέει:

    Καλησπέρα Ξανθή μου!!
    Καλά όντως για το φύλλο τί να πούμε.. η γνωστή χρυσοχέρα Ξανθή!
    Λατρεύω κάθε πίτα με ντοματούλες!
    Εύχομαι να έχεις τις πιο όμορφες, ξεκούραστες διακοπές!
    Φιλιά πολλά!!

  3. Avatar Ο/Η Eri λέει:

    Υπέροχη Ξανθή μου, να είχα ένα κομματάκι. Θα την φτιάξω το Σαββατοκύριακο. κάνουμε κ εμείς στην Βόρειο ελλάδα μια πίτα με ντομάτες, κρεμμύδια κ καρύδια. Η δική σου με το τυράκι και τις ελιές θα είναι όνειρο!

  4. Avatar Ο/Η Εφη λέει:

    Το είπες και το έκανες! Γειά σου Ξανθή με τη φοβερή πιτούλα! Πεντανόστιμη μου φαίνεται, έχεις το Αρτεμάκι τυχερή και σου ανοίγει ωραίο φύλλο…που εγώ…θέλω χιλιόμετρα μπας και καταφέρω κάτι…χιχιχιιχ! Την κρατάω την πιτούλα αυτή γιατί είναι άκρως καλοκαιρινή πρόταση.

    Φιλιά πολλά!

  5. Avatar Ο/Η ΕΛΕΝΑ λέει:

    Μια υπέροχη καλοκαιρινή πιτούλα!!!
    Καλό καλοκαίρι Ξανθή μου, να ξεκουραστείς και να περάσεις πολύ όμορφα!

  6. Avatar Ο/Η Katerina λέει:

    Χρειάζομαι εντατικά μαθήματα ανοίγματος φύλλου! Πολύ νόστιμη και εμφανίσιμη η ντοματόπιτα!

  7. Avatar Ο/Η Ξανθή λέει:

    @ Μπέττυ την έχω δει την πίτα σου, αν δεν μπορεί κάποιος να ανοίξει φύλλο δεν είναι κακό και το έτοιμο, υπάρχουν από ότι έχω πληροφορίες κάποια καλά. Ευχαριστώ πολύ καλό καλοκαίρι και σε σένα .

    @ Εύα ευχαριστώ πολύ καλά να περνάς κι εσύ!

    @ έρη πολύ θα χαρώ να μάθω τα νέα της πίτας. Στην επόμενη θα βάλω καρύδια!!

  8. Avatar Ο/Η Ξανθή λέει:

    @ Έφη είναι να μη μου μπει κάτι. στο μυαλό.Είμαι όντως τυχερή που έχω τόσο καλό παιδί.
    Αν δεν φύγει σύντομα θα υπάρξει σεμινάριο ανοίγματος φύλλου.
    Τα φιλιά μου.

    @ ΕΛΕΝΑ ευχαριστώ αλλά ξεκούραση δε βλέπω τα προβλήματα εκεί που πάω πολλά. Τουλάχιστον θα έχει δροσιά.

    @ Κατερίνα ευχαρίστως γιατί όχι. Είναι άλλωστε στο πρόγραμμα το φθινοπωρινό.

  9. Avatar Ο/Η Αγγελικη Ν λέει:

    Ξανθή μου φαίνεται υπέροχη! Και το φύλλο και η γέμιση και η συνεργασία για την επιτυχία του σχεδίου! Να είσαστε καλά, να φτιάχνετε τέτοια αριστουργήματα!
    Να περάσετε καλά όπου θα βρεθείτε και με το καλό να τα ξαναπούμε!
    Φιλάκια

  10. Avatar Ο/Η para-kelsoscooks λέει:

    Πρέπει να έγινε πεντανόστιμη η πίτα όχι μονο λόγω υλικών αλλά και λόγω …συνεργασίας.Αχ, και να είχα λίγο από τον κόθρο του φύλλου!!!!Φιλιά και καλά να περνάς.

  11. Avatar Ο/Η Martha λέει:

    Κι εγώ “μμμμ”θα πω, τι άλλο;

  12. Avatar Ο/Η Vicky Kalantzi λέει:

    Ανήκω στους εξαιρετικά τυχερούς που δοκίμασαν. Και φυσικά δεν περίμενα να φτάσει το μεσημέρι αλλά το έφαγα για.. δεκατιανό! 🙂
    Μανούλα Ξανθή + Κόρη Αρτεμούλα = Εγγύηση

  13. Avatar Ο/Η Ερμιόνη λέει:

    Αυτή η φωτογραφία με το υπέροχα ψημένο λεπτό φύλλο και την πλούσια λαχταριστή γέμιση, αξίζει όσο χίλιες λέξεις!
    Εξαιρετική η χωριάτικη τάρτα σου Ξανθή, πολύ καλοκαιρινή!
    Καλό καλοκαίρι σου εύχομαι, να περάσεις πολύ όμορφα και να ξεκουραστείς!
    Φιλιά πολλά!

  14. Avatar Ο/Η Magda λέει:

    Εγώ σας εμπιστεύομαι με κλειστά τα μάτια και θα την φτιάξω! Φοβερή η ιδέα σας για την γέμιση, δεν θα το σκεφτόμουν με τίποτα, και γι’ αυτή την εποχή είναι πραγματικά ό,τι πρέπει με τις ζουμερές ντομάτες που κυκλοφορούν. Μια ερώτηση όμως, ποιές είναι οι ντομάτες τύπου βελανιδιάς;
    Καλές διακοπές Ξανθή, καλά να περάσετε!

  15. Avatar Ο/Η Marina λέει:

    Αποθηκεύτηκε για μελλοντική χρήση Ξανθούλα!!!
    Να περάσετε όμορφα!!!

  16. Avatar Ο/Η Ξανθή λέει:

    @ Αγγελική μου ευχαριστούμε πολύ.
    Καλά να περνάς κι αν βρεθείς Ελλάδα πολύ θα χαρώ να σε δω.

    @ para-kelsoscooks στην επόμενη θα σε καλέσω!!Φιλιά.

    @ Μάρθα κι εσύ μμμμ!!Φιλιά

    @ Βίκυ δύο πράγματα συμβαίνουν ή το πρωινό δεν ήταν καλό ή αλήθεια η μυρωδιά σε δελέασε!!χαχαχαχαχα
    Στο γυρισμό στη βεράντα και πάλι.

  17. Avatar Ο/Η Ξανθή λέει:

    @ Ερμιόνη η αλήθεια είναι ότι το σπιτικό φύλλο της κόρης μου δεν πιάνεται,κι εγώ το ζηλεύω μιας και δεν το καταφέρνω εξίσου καλά.
    Φιλάκια πολλά.

    @ Μάγδα μου σε ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
    Οι ντομάτες τύπου βελανιδιάς είναι μικρά ντοματίνια σε σχήμα βελανιδιού μεγάλου. Δεν είναι απαραίτητο όμως να βάλεις από αυτές.Ώριμες σφιχτές ντομάτες μια χαρά κάνουν τη δουλειά. Θα περιμένω νέα.

    @ Μαρίνα περίμενε εσύ όταν γυρίσω θα τη δοκιμάσεις. Φιλάκια σε όλους.

  18. Avatar Ο/Η eleni λέει:

    Ξανθή,πρωτότυπη με γεύσεις καλοκαιρινές η πίτα σου!
    Δεν την έχω ξαναδεί,αλλά πολύ ευχαρίστως θα ήθελα ένα κομματάκι.
    Καλά να περάσεις!
    Φιλιά!

  19. Avatar Ο/Η kiki λέει:

    Άξια η κόρη! Τις πίτες τις λατρεύω, πόσο μάλλον αυτή με τόσο ωραία υλικά! Καλά να περάσετε!

  20. Avatar Ο/Η Tante Kiki λέει:

    Λατρεμένη καλοκαιρινή πίτα με τέλειο φύλλο! Γειά στα χέρια σου!!!

Γράψτε απάντηση στο Vicky Kalantzi Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *