Φοκάτσια με ντοματίνια

από
25CE-25A6-25CE-25BF-25CE-25BA-25CE-25AC-25CF-2584-25CF-2583-25CE-25B9-25CE-25B1-25CE-25BC-25CE-25B5-25CE-25BD-25CF-2584-25CE-25BF-25CE-25BC-25CE-25B1-25CF-2584-25CE-25AC-25CE-25BA-25CE-25B9-25CE-25B1-25286-2529

Στην ανάρτηση για τη γιορτή της μητέρας  είχα δώσει έμφαση σε αυτή τη φράση:

“Προσπάθησε μ’ όλες σου τις δυνάμεις. Δούλεψε μ΄όλες σου τις δυνάμεις.

Κι αν δεν μπορείς να τα καταφέρεις στρέψε την προσοχή σου σε κάτι άλλο”
Δεν πίστευα ότι θα χρειαστεί άμεσα στο δικό μου παιδί, συνεχίζω όμως να επιμένω με αυτή τη φράση  προς όλα τα παιδιά.
Δεν το βάζουμε κάτω με τίποτα μια άλλη πόρτα κάπου μας περιμένει.
Γιαυτό συνεχίζουμε να έχουμε ελπίδα  μαγειρεύουμε – απολαμβάνουμε σε πείσμα των καιρών.
Φοκάτσια λοιπόν με ντοματίνια η οποία συνόδευσε τα ψητά της Κυριακής!!

Η Πηνελόπη έγραφε πριν λίγες μέρες για τη δική της φοκάτσια, εμείς στο σπίτι είχαμε φτιάξει μια με κρεμμύδια παλιότερα, τώρα την εμπλουτίσαμε με ντοματίνια.
Τα υλικά της
500γρ μαλακό αλεύρι
2 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
220 ml  χλιαρό νερό
80 ml  ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέκιν πάουντερ
12-15 ντοματίνια
1 κρεμμύδι μεγαλούτσικο
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
1κουτ. σούπας ξύδι βαλσάμικο
Αλάτι

Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το αλάτι κι αναδεύουμε.
Σε άλλο μπόλ διαλύουμε στο νερό τη ζάχαρη και τη μαγιά και τα προσθέτουμε στο αλεύρι
Ζυμώνουμε προσθέτοντας και το λάδι μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη.
Τη σκεπάζουμε και την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.

Μόλις αυτό συμβεί την πλάθουμε να ξεφουσκώσει και την τοποθετούμε σε  ταψί λαδωμένο (διαμέτρου 24 εκ.)  Κάνουμε με τα δάκτυλά μας μικρά λακουβάκια κι αφήνουμε να ξαναφουσκώσει.

Στο διάστημα αυτό κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες και το βάζουμε σε μικρό τηγάνι με νερό.
Μόλις μαλακώσει αρκετά το πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το βαλσάμικο και ανακατεύουεμ να καραμελώσει λίγο.
Τοποθετούμε το κρεμμύδι πάνω από τη ζύμη και στη συνέχεια τοποθετούμε τα ντοματάκια κάνοντας μικρά λακουβάκια. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι
 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα στην μεσαία σχάρα του φούρνου για 25 λεπτά.

Παρατηρήσεις.
Τρώγεται ως συνοδευτικό, δεκατιανό κι όπως επιθυμεί ο καθένας
Μπορείτε να παραλείψετε το πρώτο φούσκωμα δεν θα υπάρχει μεγάλη διαφορά.
Επίσης το κρεμμύδι είναι προαιρετικό μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο δεντρολίβανο στη θέση του.
Η ζύμη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πίτσα απλωμένη σε λεπτό στρώμα, η συγκεκριμένη ποσότητα καλύπτει το μεγάλο ταψί του φούρνου.

 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Νόστιμη και εύκολη συνταγή Ξανθή μου!
    Θέλω πολύ να τη δοκιμάσω καθώς ακόμα δεν έχει τύχει να φτιάξω!
    Έχεις απόλυτο δίκιο σε σχέση με αυτά που γράφεις στον πρόλογό σου, πραγματικά όταν κλείνει μια πόρτα θα βρεθεί μια άλλη και θα ανοίξει.
    Εύχομαι όλα να πάνε καλά… φιλιά!

  2. Απάντηση

    Ποτέ δεν το βάζουμε κάτω Ξανθή μου ενάντια στους πάντες και στα πάντα! Για την φοκάτσια δεν έχω λόγια, μόλις γίνουν τα ντοματίνια μας θα τι,ηθεί όπως της πρέπει!

  3. Απάντηση

    πολύ ωραία συνταγή και μου αρέσει η προσθήκη της ντοματούλας!
    ‘Οσο για τα άλλα…. όλα θα γίνουν… το ξέρεις καλά!

  4. Απάντηση

    Βάστα γερά φιλενάδα!!!! Θα’ρθουν καλύτερες μέρες, δεν το ελπίζω, ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ!!!
    Τέλεια η φοκάτσα σου! Κάντη ‘ναι και με ανανά δηλαδή χαβανέζικη…χα…χα…!!!

  5. Απάντηση

    ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ !!!!ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ …ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ!!!!
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!!
    ΦΙΛΙΑ!!!!

    • Ευα
    • 21 Μαΐου 2012
    Απάντηση

    Τι μου θυμισες σημερα,Ξανθη μου!!!!!Η γιαγια μου στη θεσσαλονικη ειχε στην αυλη της χτιστο φουρνο και καθε βδομαδα ζυμωνε ψωμι.Μαζι με το ψωμι μας εφτιαχνε και ενα ταψι φοκατσια,με ντοματακια απο τον κηπο της.Μοσχομυριζε ο τοπος!!!!!!Μολις την εβγαζε απο το φουρνο,εριχνε και ριγανη.Νασαι καλα,κοριτσι μου!!!!!!!!

  6. Απάντηση

    Τα ντοματίνια έκαναν την φοκάτσια εκτός από νόστιμη και πιο εντυπωσιακή!
    Καλό απόγευμα!

  7. Απάντηση

    Ξανθή μου υπέροχη πολύ εύκολη και νοστιμότατη!!!!!
    **Όσο για τα υπόλοιπα δεν το βάζουμε κάτω,όταν κλείνει μια πόρτα ανοίγει μια άλλη συμφωνώ με την Ερμιόνη**
    Φιλιά πολλά!!!

  8. Απάντηση

    Ωραία ιδέα η φοκάτσια με τα ντοματάκια και το δεντρολίβανο ταιριάζει υπέροχα! Φοβερό κολατσιό για κρασάκι ή μπύρα φυσικά! 😉

    Στου κουφού την πόρτα… μερικές φορές χρειάζονται κλωτσιές για να ανοίξει… Τέλος πάντων, καλό βράδυ και όλα καλά να πάνε για όλους μας!

  9. Απάντηση

    Πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά και να κοιτάμε μπροστά ,οσο και αν κάποιοι θέλουν το αντίθετο.
    Όσο για την φοκάτσια,εύκολη η συνταγή,λαχταριστό το αποτέλεσμα.

  10. Απάντηση

    Αχ μοσχομύρισε! Υπέροχη!
    Όσο για τα άλλα, τι να πούμε πια, κάτι θα γίνει:)

  11. Απάντηση

    ¸.•°`♥✿⊱╮
    ❤♡
    Delícia!!!
    Boa semana!
    Beijos.
    Brasil
    ¸.•°`♥✿⊱╮

  12. Απάντηση

    Ευχαριστώ σε Ξανθή μου για την αναφορά και μου έσπασες την μύτη και με τούτη την ομορφούλα.

    Έχε εμπιστοσύνη στην “κρίση” του παιδιού σου. Εχει καλές “βάσεις” και το ξέρεις. Δεν πιστεύω πως θα της πάρει πολύ χρόνο μέχρι να πάρει την όποια απόφαση για τη ζωή της μιας και έχει δει πια τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες που μπορεί να έχει.
    ΈΧΕΤΕ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ κάνε και εσύ λίγο δύναμη και όλα θα πάνε σιγά-σιγά ένα βήμα πιο μπροστά!

  13. δοκίμασε με ντοματίνια και ρίγανη ή δεντρολίβανο.Και τα δύο μυρωδικά ειναι φοβερα!

    Αλλη φοκάτσα με πατατες και κολοκυθακια.Τα κόβεις σε λεπτές φέτες στρογγυλες.Τις πατάτες τις ζεματας,το κολοκυθακια τα τσιγαρίζεις ελαφρα με ενα κλαδακι δεντρολιβανο.Τα βαζεις πάνω στο ζυμαρι (χωρίς το δεντρολίβανο) και τη συνεχεια την ξερεις

    Ελπιζω να σου αρεσουν οι παραλλαγες :)))

    καλημερουδια

    • eleni
    • 22 Μαΐου 2012
    Απάντηση

    Ξανθή,δεν έχω φτιάξει,μα η διαδικασία που περιγράφεις εύκολη φαίνεται και βέβαια απολαυστική στη γεύση!

    Πάντα κάτι χάνεται και κάτι άλλο καλύτερο γεννιέται-δυστυχώς τα παιδιά μας την πληρώνουν.
    Φιλιά!

  14. Απάντηση

    Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα σχόλια σας και τη συμπαράσταση σας.
    Ελπίζω γρήγορα να βρεθεί μια λύση όχι μόνο στο οικογενειακό μου θέμα αλλά και στα υπόλοιπα που μας έφτασαν σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις ώστε να ξαναβρούμε το κέφι μας.

  15. Απάντηση

    Όλα θα πάνε καλά Ξανθή μου, όλα θα φτιάξουν, Υγεία να υπάρχει! Δεν το βάζουμε κάτω ΠΟΤΕ!!!

    Για τη φοκάτσια τι να πω? Λες και είσαι μέσα στο μυαλό μου!
    Εδώ και μέρες τη μελετάω αλλά ακόμα δε βρήκα το χρόνο να τη φτιάξω, γι’ αυτό παίρνω ένα κομματάκι από σένα…
    Πολλά φιλιά!

  16. Απάντηση

    Υπέροχη η φοκάτσια Ξανθή μου αλλά ακόμα καλύτερη η προτροπή σου και η αλήθεια είναι ότι ισχύει για κάθε ηλικία και για κάθε είδους δυσκολία… Καλό απόγευμα!

  17. Απάντηση

    Κι εγώ έχω στα υπόψη μια φοκάτσια (αντε να δω ποτε θα την κάνω)
    Ετσι ακριβώς με τα ντοματίνια μου αρέσει πολύ. Και φαίνεται πολύ ωραία σε ένα τραπέζι.
    Εγινε φουσκωτή κι αφράτη.

    (δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω Ξανθή μου σε τίποτα. Ευχομαι για το καλύτερο)

    Τα φιλιά μου 🙂

  18. Απάντηση

    Φοκάτσια δεν έχω φτιάξει ποτέ και είναι στα άμεσα σχέδιά μου. Η δικιά σου Ξανθή φαίνεται πολύ καλή. Τα τοματίνια και το κρεμμύδι είναι ωραία παρέμβαση.

  19. Απάντηση

    Πολύ νόστιμο αυτό το ψωμάκι, Ξανθή μου, αγαπημένο και για όλες τις ώρες! Το φτιάχνω κι εγώ με διάφορα υλικά.
    Στην κόρη σού στέλνω όλη τη θετική μου σκέψη και τις ευχές μου για καλή τύχη. Νομίζω ότι μέσα από τις δυσκολίες θα βγει δυνατή!
    Καλό βράδυ!

    • rena
    • 23 Μαΐου 2012
    Απάντηση

    Ευχαριστούμε για την συνταγή!!!!

  20. Απάντηση

    Ξανθή, σίγουρα χωρίς προσπάθεια και επιμονή, δεν πετυχαίνει κανείς τίποτα!! Δεν το βάζουμε κάτω, κοιτάμε μπροστά και κάτι καλό θα έρθει!!
    Την φοκάτσια την φτιάχνω όταν δεν θέλω το λεπτό ψωμί της πίτσας και την εμπλουτίζω με διάφορα. Είναι νόστιμο και χορταστικό πιάτο.
    Καλό σου μεσημέρι.

    • Vita
    • 24 Μαΐου 2012
    Απάντηση

    Τα παμε τα ξανάπαμε, ας μην τα ξαναπούμε… Πείσμα και αξία νάχουνε και μας δίπλα τους και ελπίζω ότι θα τα καταφέρουνε…
    Η φοκάτσιά σου υπέροχο δείγμα μεσογειακής διατροφής!

  21. Νόστιμη φοκάτσια.
    Μου άρεσε η προσθήκη καστανής ζάχαρης.
    Εύχομαι το καλύτερο.
    Φιλιά πολλά.

  22. Απάντηση

    Dear Blonde, These words are encouraging. That when something is put down another door is waiting. Thank you.
    This is a delicious looking fokatsia. Blessings dear friend. Keep well. Catherine xo

Γράψτε απάντηση στο Χρυσαυγή Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode