Ψαρονέφρι σε σάλτσα κρασιού Μαδέρα

από
CE-A8-CE-B1-CF-81-CE-BF-CE-BD-CE-AD-CF-86-CF-81-CE-B9-CE-BC-CE-B5-CE-BC-CE-B1-CE-B4-CE-AD-CF-81-CE-B1-288-29

Αυτό το φαγητό περίμενε πάρα πολύ να μαγειρευτεί αλλά και να γραφτεί για πολλούς και διάφορους λόγους. Το κρασί Μαδέρα πήγε από τη Μαδέρα στο Λονδίνο κι από εκεί ταξίδεψε στην Αθήνα.
Η συνταγή υπήρχε ήδη από ιδέα που διάβασα σε φυλλάδιο μεγάλου Σ/Μ όταν πέρσι ήμουν στο Λονδίνο κι όλα περίμεναν.

Κάποια φορά μαγειρεύτηκε το απολαύσαμε αλλά και πάλι μπήκε στην αναμονή.
Χτες το πρωί μεταξύ πρωινού και ξεφυλλίσματος περιοδικών στη βεράντα επανήλθε στη μνήμη μου και στη συνέχεια στη μνήμη του υπολογιστή μου προκειμένου να το μοιραστώ μαζί σας.

Τα υλικά για 4 άτομα
Ψαρονέφρι περίπου 800 γρ.
3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας αλεύρι
100ml κρασί Μαδέδα
200 ml ζωμό κοτόπουλου
200 γρ soure creme (Στα Πολωνικά καταστήματα)
Μερικά φύλλα φασκόμηλου
Αλάτι και πιπέρι
4 – 5 λεπτές φέτες προσούτο

Διαδικασία

Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Το στεγνώνουμε με χαρτοπετσέτες και αλατοπιπερώνουμε. Το περνάμε ελαφρά από το αλεύρι.

Σε τηγάνι τοποθετούμε το ελαιόλαδο και το τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί λίγο τοποθετούμε τα φύλλα το φασκόμηλου προκειμένου να αρωματίσουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί αρκετά τα αφαιρούμε και στη συνέχεια αλευρώνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα τοποθετούμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά.και τα αφαιρούμε από το τηγάνι.

Προσθέτουμε στο τηγάνι το κρασί και με μια ξύλινη σπάτουλα ανακατεύουμε να πάρουμε όλα τα υπολείμματα από το σοτάρισμα. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και τοποθετούμε ξανά τα κομμάτια του κρέατος. Μόλις αρχίσει ο βρασμός προσθέτουμε την soure creme κι αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί γύρω στα 10 λεπτά και να πήξει η σάλτσα.
Στο διάστημα αυτό ζεσταίνουμε το φούρνο και ψήνουμε μέσα σε ένα ταψάκι τις φέτες του προσούτο μέχρι να γίνουν τραγανές.
Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας καρότου και τις τραγανές φέτες του προσούτο.

Το συγκεκριμένο κρασί είναι ένα πολύ αρωματικό κρασί με πολύ ιδιαίτερο και έντονο χαρακτήρα.
Θα το αντικαθιστούσα με ένα γλυκό μοσχάτο Λήμνου ή ένα γλυκό Σάμου.
Επειδή κάποιοι πιθανόν δεν βρίσκουν soure creme μπορείτε να φτιάξετε δική σας με κρέμα γάλακτος στην οποία θα προσθέσετε λίγες σταγόνες λεμονιού ή buttermilk όπως το περιγράφει εδώ η Βίκυ.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Ξανθή μου, τι υπέροχη συνταγή! Έχω φάει το συγκεκριμένο πιάτο αρκετά παλιά και είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα μου! Χαίρομαι πολύ που μου το θύμισες!
    Μ’ αρέσει ο συνδυασμός του με προσούτο και πουρέ πατάτας-καρότου!
    Το μόνο δύσκολο για μένα είναι να βρω ξινόκρεμα (έτσι δεν μεταφράζεται η soure creme;)
    Φιλιά πολλά!

  2. Απάντηση

    Ξανθή μου υπέροχο, πολύ ωραίο!οι συνδυασμοί είναι φοβεροί και οι γεύσεις απο αυτές που αγαπώ!!!Δυσκολεύομαι και γω επίσης να βρω ξινόκρεμα, δυστυχώς!!!
    Πολλά φιλιά!!!

  3. Απάντηση

    @ Ερμιόνη συμπλήρωσα στο τέλος για την ξινή κρέμα πως θα μπορούσες να τη φτιάξεις μόνη σου. Επιπλέον ξέρω ότι κάποιες αλυσίδες Σ/Μ στα πολύ μεγάλα καταστήματα έχουν ή σε κάποια της Γερμανικής αλυσίδας μπορείς να δεις.Τα φιλιά μου.

    @ ΕΛΕΝΗ έγραψα πιο πάνω πληροφορίες.
    Ευχαριστώ πολύ φιλιά!!

  4. Πολύ νόστιμο φαγητό με ωραίους συνδυασμούς!

  5. Απάντηση

    Το φαγάκι υπέροχο και λαχταριστό, με ωραίους συνδυασμούς υλικών!

    Sour cream εγώ βρίσκω στο ΣΜ Θανόπουλος, στην Κηφισιά, για όποιον ενδιαφέρεται.

    Ξανθή κάποια στιγμή μου εμφανίστηκε κι εμένα και της Μαρίας η νέα μορφή του blogger, αλλά καταφέραμε και επαναφέραμε την παλιά.
    Βρίσκω την νέα μορφή τελείως δύσχρηστη αλλά με έκπληξη διαβάζω ότι πολλοί bloggers την έχουν βολευτεί, και την προτιμούν μάλιστα από την παλιά!
    Καλό απόγευμα!

    • kiki
    • 10 Μαΐου 2012
    Απάντηση

    Το ψαρονέφρι είναι τέλειο κρέας και έτσι δείχνει ακόμα πιο τέλειο!

  6. Απάντηση

    Πολύ ωραίο το ψαρονέφρι έτσι.
    Η σάλτσα του λιγουρευτική.
    Και το στόλισμα του πιάτου πολύ πολύ καλό.

    Ξινόκρεμα εχω δει κι εγώ κι εχω πάρει από μεγάλο Σ/Μ.

    (α κι εμενα δεν με βόλευε ΚΑΘΟΛΟΥ η νεα μορφή του blogger..Δυσκολευόμουν απίστευτα κι εγώ. Την άλλαξα πάλι με το παλιό κι είδα το φως μου 🙂

    Φιλιά

  7. Απάντηση

    Υπέροχο πιάτο, ωραία παρουσιασμένο!!
    Λατρεύω το ψαρονέφρι και σήμερα μου έδωσες μια καλή ιδέα!!

  8. Απάντηση

    Μ αρέσει πολύ Ξανθή μου ο συνδυασμός του αρωματικού κρασιού με το ψαρονέφρι. Το έχω γευτεί σε παραλλαγές αυτού αλλά δεν το έχω μαγειρέψει. Περιμένει τη..σειρά του!
    Ως προς τη νέα διεπαφή του blogger κι εμένα μου φαίνεται δύσχρηστη. Το χειρότερο είναι ότι δεν σου δίνει δυνατότητα να παρέμβεις στον κώδικα του προτύπου σου όπως μπορούσαμε με το παλιό. Το γύρισα στο παλιό αλλά όπως ξέρεις σε λίγους μήνες θα μας βάλουν ξανά στο νέο χωρίς..γυρισμό!
    Σε φιλώ

    • nadia
    • 10 Μαΐου 2012
    Απάντηση

    Πολύ ωραία συνταγή προσούτο με πουρέ και μάλιστα πατάτας-καρότου….τέλειο φαίνεται.Και η σαλτσούλα υπέροχη

    • eleni
    • 10 Μαΐου 2012
    Απάντηση

    Ξανθή,γεμάτο αρώματα το πιάτο σου!
    Άσχετο,αν δεν μπορώ να βρω τα υλικά το βρίσκω εξαιρετικό.Το φασκόμηλο το χρησιμοποιώ,ταιριάζει πολύ με το χοιρινό.

    Χάλια η νέα μορφή,προσπαθώ να τη συνηθίσω,μου παίρνει πολλή ώρα κάθε ανάρτηση.
    Φιλιά!

  9. Απάντηση

    Πω πω ως την Κρητη φτάνουν οι μυρωδιες…Πολύ καλό!!

  10. Απάντηση

    Ξανθή μου μυρωδάτο το πιάτο σου σήμερα! Οι συνδυασμοί ατελείωτοι σαν τις διεργασίες των κομμάτων! :ρρ
    Την νέα έκδοση την έβαλα πάλι πίσω αλλά για λίγο όπως μου λέει κάθε πρωί ο μπλόγκερ!

  11. Μπουκίτσες μαλακού κρέτος με αυτήν τη σαλτσούλα.
    Όνειρο!!
    Φιλιά πολλά.

  12. Απάντηση

    Ωραίο φαγητό,όχι για αρχάριους…Κι εμένα δεν μου άρεσαν οι αλλαγές,αλλά…Πολλα φιλιά,Ξαμθή…

  13. Απάντηση

    Πολύ πολύ ωραία και μυρωδάτη συνταγή!

    Και γω εκνευρίζομαι με τις αλλαγές του blogger!

    • Eleni
    • 11 Μαΐου 2012
    Απάντηση

    Πολύ ωραία συνταγή και παρουσίαση εστιατορίου ε!! 🙂

  14. Απάντηση

    Εξαιρετικό το πιάτο σου σήμερα Ξανθή μου! Εξαιρετικό στο σύνολό του!! Το ζήλεψα πραγματικά! Και αυτό το τραγανό προσούτο βρε παιδί μου….

    • Eri
    • 11 Μαΐου 2012
    Απάντηση

    Πολύ νόστιμο το πιάτο σου Ξανθή μου, ότι πρέπει για ένα κυριακάτικο τραπέζι.
    Εγώ τον χρησιμοποιώ τον νέο blogger απο τότε που βγήκε και τον έχω συννηθίσει.. Θα δεις θα καλυτερεύσει!
    Καλό ΣΚ!

    • Ευα
    • 11 Μαΐου 2012
    Απάντηση

    Τρεχει το σαλιο μου,Ξανθη μου,με αυτα τα πιατα σου. Εκεινο που μαρεσει ομως σε σενα ειναι οι λεπτομερειες του καθε βηματος και οι ολοζωντανες φωτογραφιες.Επισης οι εναλλακτικες προτασεις που μας δινεις!!Φιλια πολλα!!Νασαι καλα!!!!!!!!!

  15. Απάντηση

    @ Βάσω ευχαριστώ!!

    @ ΕΛΕΝΑ εγώ έχω την τύχη να έχω κοντά μου πολλά Πολωνικά και βρίσκω εκεί.
    Όσο για τον blogger έχει κάποιες λειτουργίες που εξυπηρετούν, όμως στο θέμα της ανάρτησης είναι πολύ εκνευριστικό άλλα να βλέπεις κι άλλα να ανεβαίνουν.

    @ Κική και είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση.

    @ Marion ευχαριστώ. Βλέπω ότι οι περισσότεροι έχουμε πρόβλημα.Ας ελπίζουμε ότι θα αλλάξουν κάποιες διαδικασίες προς το καλύτερο.

  16. Απάντηση

    Μπέττυ χαίρομαι που σου αρέσει.

    @ Ρεγγίνα μα δεν είναι υπέροχο και ως κρασί!!
    Για τις λεπτομέρειες παρέμβασης έχω μεσάνυχτα μιας και τα αφήνω στον ειδικό!!τι τον σπούδασα!!χαχαχαχα

    @ Νάντια δοκίμασε το!!

    @ Ελένη δίνω εναλλακτικές λύσεις που θα βρεις!!

  17. Απάντηση

    @ Εύα ευχαριστώ!!

    @ Λίλα κι αφού δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτές τις διεργασίες ας μαγειρεύουμε με φαντασία!!

    @ Στέλλα αλήθεια όνειρο!!

    @ Όστρια καλέ είναι εύκολο για΄τι το λες αυτό!

    @ Πόπη είναι όπως λεμε μου τη δίνουν τα στρουμφάκια!! Μα άλλο να βλέπεις κι άλλο να παρουσιάζεται!!

  18. Απάντηση

    @ Ελένη ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου αλλά νομίζω ότι είμαι μακρυά από επαγγελματικές παρουσιάσεις, απλά ομορφαίνω όσο γίνεται τη ζωή μας.

    @ Χρυσαυγή το προσούτο είναι σαν το κερασάκι στην τούρτα!!χαχαχαχα

    @ Έρη μου το ίδιο συμβαίνει και με την κόρη μου κι απορεί τι είναι αυτό που μου φταίει. Αλλά μια συνήθεια 4 χρόνων πως να αλλάξει τώρα με μιας.

    @ Εύα ευχαριστώ, υποχρέωση μας νομίζω είναι να είμαστε σαφείς στις οδηγίες αλλά και σε εναλλακτικές λύσεις αλλιώς δεν έχει νόημα η πρόταση μας.
    Καλό Σ/Κ

    • eleni
    • 11 Μαΐου 2012
    Απάντηση

    Τι συνταγή είν’ τούτη;;;;;;;;
    Να γλείφεις και τα δάχτυλά σου που λένε…
    Καλό Σαβ/κο!!!

  19. Απάντηση

    Ξανθή το καλό πράγμα αργεί να γίνει, δεν λέει ο λαός μας; Να λοιπόν που ήρθε και η ώρα για το ψαρονέφρι με το κρασί Μαδέρας. Και όπως βλέπω έγινε νοστιμότατο και με ωραία εμφάνιση.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

  20. Απάντηση

    Ótima receita para o próximo domingo…
    Bom fim de semana!
    ¸.•°`♥✿⊱╮
    ❤♡
    FELIZ DIA DAS MÃES!!!

    Beijinhos.
    Brasil
    °º °♫♫♪¸.•°`

Γράψτε απάντηση στο Λίλα Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode