share

Αγκινάρες γεμιστές με ρύζι και μπακαλιάρο

από
Αγκινάρες γεμιστές με ρύζι και μπακαλιάρο

Μια άλλη πρόταση για μπακαλιάρο ή μια άλλη πρόταση για αγκινάρες όπως σας αρέσει!!
Προσαρμογή από διαφημιστικό έντυπο παλιάς αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ που τώρα δεν υπάρχει.
Τα υλικά μου για τρεις.
10 αγκινάρες μεγάλες
1 μεγάλο λεμόνι
1 μέτριο καρότο τριμμένο στον τρίφτη
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 φινόκιο ψιλοκομμένο
200γρ. φιλέτο μπακαλιάρου ξαρμυρισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ρύζι καρολίνα για κάθε αγκινάρα
100ml ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
3-4 κουτ. σούπας μάραθο μαϊντανό δυόσμο ψιλοκομμένα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα
2 -3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας αλεύρι
5-6 στίγματα κρόκου Κοζάνης
Χυμό από ένα πορτοκάλι κι ένα λεμόνι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Από το βράδυ βάζουμε το μπακαλιάρο σε νερό να τον ξαρμυρίσουμε με το δέρμα προς τα κάτω.
Αλλάζουμε το νερό 5-6 φορές για 20 ώρες τουλάχιστον.
Στραγγίζουμε, αφαιρούμε το δέρμα και κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες κατά τα γνωστά, αλλά δεν τι κόβουμε στη μέση, τις αφήνουμε ολόκληρες αφαιρώντας το εσωτερικό τους φτιάχνοντας κουπίτσες. Κόβουμε καλά το κοτσάνι τους έτσι ώστε οι αγκινάρες να μπορούν να σταθούν σε ταψί. Τις βάζουμε μέσα σε νερό με λεμόνι ώστε να μη μαυρίσουν.
Μόλις τις καθαρίσουμε όλες τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει και βράζουμε για 4-5 λεπτά. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να μας περιμένουν.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο κι όταν ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια το καρότο και το φινόκιο και σοτάρουμε ελαφρά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και το μπακαλιάρο και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε μισό ποτήρι κρασιού νερό αλάτι (με προσοχή δοκιμάζοντας, γιατί ο μπακαλιάρος μπορεί να κρατάει αλάτι ) πιπέρι και βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί το νερό.


Προσθέτουμε τα μυρωδικά κι ανακατεύουμε καλά.
Σε λαδωμένο πυρέξ ή καλύτερα σε μικρή γάστρα τοποθετούμε τις αγκινάρες και τις γεμίζουμε καλά.


Προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα (σκεπάζοντας το ταψί με αλουμινόχαρτο) για 35- 40 λεπτά.
Τα τελευταία 10 λεπτά ξεσκεπάζουμε το ταψί.
Στο διάστημα αυτό φτιάχνουμε τη σάλτσα.
Σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό βάζουμε το κρόκο να διαλυθεί.
Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.
Προσθέτουμε τον διαλυμένο κρόκο και το χυμό πορτοκαλιού – λεμονιού ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει η σάλτσα. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε τις αγκινάρες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Είναι ένα φαγητό που δεν είχα φτιάξει ποτέ άλλοτε και είχα αγωνία για την αντίδραση των υπόλοιπων μελών της οικογένειας , μιας και πρώτη φορά ήξεραν και τι ακριβώς μαγειρεύω.
Περίμενα λοιπόν την αντίδραση της πρώτης μπουκιάς πριν δοκιμάσω!!
Τα κατάφερα κι αυτή τη φορά πολλά μμμμμμμμμμμμμμμμμ ακούστηκαν!!
Οπότε σας το συστήνω!!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    καλημερααααα!!!!ευχαριστουμεε!!πολυ καλη..υπεροχη η συνταγη….θα την ..προσπαθησω…

  2. Απάντηση

    Καλά,πότε πρόλαβες και μαγείρεψες πρωί πρωί…Ωραία συνταγή,για κυριακάτικο τραπέζι..Ο κρόκος είναι η ζαφορά;Χρυσοχέρα…Καλημέρα,Ξανθή…

  3. Απάντηση

    Πολύ ωραία συνταγή Ξανθή μου, οι αγκινάρες μας δεν έχουν γίνει ακόμη αλλά όταν γίνουν θα την τιμήσω δεόντως!

  4. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή μου!!!Η συνταγή είναι τέλεια και η παρουσίαση σκίζει!!!Φιλιά!!!

  5. Απάντηση

    Με το που είδα την φωτογραφία στο FB (και την ώρα που την είδα δηλαδή…) κόντεψα να κρεπάρω!
    Αλλά δεν θα μου ξεφύγει! Σύντομα θα μπει σε κατσαρόλα :-))

  6. Απάντηση

    Λιποθυμώ! Πρέπει να περιμένω ως την άνοιξη για να το κάνω! Όμως τι είναι 6μηνο για να βρεθεί αυτό το αριστούργημα στο πιάτο μου!
    Εδώ δεν πουλούν κατεψυγμένες αγκινάρες! Εκτός εποχής μόνο σε κονσέρβα καρδιές αγκινάρα βρίσκω…
    Φιλάκια

    • Marina
    • 14 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Αααααα………και τα έχω όλα τα υλικά!!! Θα το φτιάξω Ξανθή μου και μάλιστα με αγκινάρες της μαμάς μου!!!

  7. Πολύ νόστιμες οι αγκιναρομπουκιές σου, Ξανθή.
    Εντωμεταξύ αγκινάρες έχω μαγειρέψει μόνο κατεψυγμένες και δεν μπορώ να πω οτι ενθουσιαστήκαμε ιδιαίτερα, οπότε τις αποφεύγω.
    Ίσως με μια τέτοια συνταγή αλλάξουμε γνώμη.
    Φιλιά.

  8. Απάντηση

    Ξανθή μου καλημέρα! Ο κύβος ερρίφθη! Παίρνεις το βραβείο πρωτοτυπίας θέλεις δε θέλεις! Πάρα πολύ ωραίο πιάτο, ψάρι και λαχανικά συνδυάζονται απίθανα!
    Αυτή η σαλτσούλα με τον κρόκο και τα εσπεριδοειδή, εκτός του ότι έχει καταπληκτικό χρώμα πρέπει να είναι σούπερ και σε γεύση!
    Χμ… με έτρωγε λίγο ο λαιμός μου χτες το βράδυ… ώστε εσύ ευθύνεσαι λοιπόν!!!
    Φιλιά, καλή συνέχεια!!

  9. Απάντηση

    Να μια ωραια ιδέα για την 25η Μαρτίου που πλησιάζει!
    Φαίνεται πεντανόστιμο!!!!

  10. Απάντηση

    @ irida καλημέρα!!προσπάθησε!!

    @ Όστρια όχι γλυκιά μου, εγώ μαγειρέυω απόγευμα μιας και η οικογένεια μαζεύεται μετά τις 6 και τότε τρώμε. Για τον κρόκο πάτα πάνω στη λέξη στα υλικά να δεις περισσότερα. Καλό μεσημέρι.

    @ Λίλα και βεβαίως με δικές σου αγκινάρες ακόμη καλύτερα.

    @ ΕΛΕΝΗ ευχαριστώ πολύ!!

    @ Πηνελόπη εμείς τα είπαμε κι από αλλού το ταπεράκι περιμένει.

  11. Απάντηση

    @ Αγγελική μου σε καταλαβαίνω.Εγώ μια φορά μόνο αγόρασα κατεψυγμένες και δεν μου άρεσαν. Όταν όμως είναι η εποχή τους δεν υπάρχει εβδομάδα που να μην τις αγοράζω.
    Πολλά φιλιά

    @ Μαρίνα πόσα θες να με τρελάνεις;;
    Έφτασαν αγκινάρες στις Βρυξέλλες;;
    Φιλάκια πολλά!!

    @ Στέλλα ούτε κι εγώ θέλω τις κατεψυγμένες, βέβαια γενικά δεν τα πάω καλά με τα κατεψυγμένα, εκτός κι αν έχω αγοράσει εγώ φρέσκα και τα έχω βάλει στον καταψύκτη.
    Δοκίμασε όμως τώρα που είναι η εποχή τους.

  12. Απάντηση

    @ Ερμιόνη ευχαριστώ πολύ αλλά νομίζω ότι πολλές κοπέλες που γράφουν έχουν να μας πουν κάτι το πρωτότυπο και εξαιρετικό. Εγώ στη φάση αυτή της ζωής μου γεμίζω λίγο πιο ευχάριστα το χρόνο μου κάνοντας τους οικείους συνέχεια “πειραματόζωα!!
    Η σάλτσα ήταν πολύ ωραία και σκέφτομαι να την ξανακάνω σε άλλη συνταγή λαχανικού ή θαλασσινού.

    @ ΕΛΕΝΑ με αυτό το σκεφτικό κι εγώ ξεκίνησα για την καθιερωμένη ημέρα μπακαλιάρου!!
    Ευχαριστώ!!

  13. Απάντηση

    Καλημέρα, πολύ ωραίο πιάτο, τα συγχαρητήριά μου! Είναι 100% ανοιξιάτικο, αξιοποιεί στο έπακρο όλα τα μυρωδικά και τα λαχανικά της εποχής αυτής που μπαίνει (ελπίζω! 🙂
    Η δε σος με τον κρόκο Κοζάνης το απογειώνει!

    • Eri
    • 14 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Τις είδα χθες στο facebook Ξανθή μου, φοβερή ιδέα, λατρεύω τις αγκινάρες και θέλω συνέχει ανα βρίσκω νέες συνταγές!

    • Vita
    • 14 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Μήπως να εξέδιδες ένα βιβλίο με μπακαλιοσυνταγές φιλενάδα; Είσαι expert!

  14. Απάντηση

    Dear Blondee, This sounds just wonderful. I love artichokes and stuffed with cod is just beautiful.
    Blessings my friend, Catherine xo

  15. Απάντηση

    Καλησπέρα Ξανθή.
    Δεν βρίσκω φρέσκιες αγκινάρες…δεν ξέρω και να τις καθαρίζω οπότε δεν μαγειρεύω. Κάποια στιγμή μαγείρεψα κατεψυγμένες και δεν έφαγε κανένας.
    Ισως δεν τις έχουμε συνηθίσει.
    Φιλιά

  16. Απάντηση

    @ The Dark Chef ευχαριστώ πάρα πολύ!
    Μακάρι να δούμε λίγο άνοιξη!!

    @ Eri χαίρομαι που σου άρεσε!!!

    @ Vita αυτά είναι δύσκολα πράγματα, αν διάβασες το σχόλιο σε σένα θα κατάλαβες την αγάπη για το θέμα.

    @ Dear Catherine thank you for your visit.
    Blessings my friend, Ξανθή.

    @ Δήμητρα έχεις απόλυτα δίκιο για τις κατεψυγμένες κι εμένα ποτέ δεν μου άρεσαν, οι φρέσκες είναι άλλο πράγμα. Αν βρεις έχω οδηγίες αναλυτικές πως καθαρίζονται.

  17. Απάντηση

    Αγαπητή μου Ξανθή
    Πέρασα να πω μια καλησπέρα και να δοκιμάσω τις γεμιστές αγγινάρες σου.
    Υπέροχες και μου αρέσουν πολύ.
    Νάσαι καλά

  18. Απάντηση

    Πολύ πρωτότυπη η συνταγή σου Ξανθή μου!!! Γεια στα χέρια σου!

  19. Απάντηση

    Καλησπέρα, Ξανθή μου!
    Απολαμβάνω την πρωτότυπη συνταγή με τα αγαπημένα υλικά! Πολύ καλή και η παρουσίαση.
    Εδώ δεν υπάρχει μπακαλιάρος για να τη δοκιμάσω, την κρατώ για την Ελλάδα.
    Φιλάκια πολλά!

  20. Απάντηση

    @ κ Κονταρίνη σας ευχαριστώ πολύ!!

    @ Κική εγώ θα τις ξαναφτιάξω αφού ξεπεράστηκαν οι πρώτοι ενδοιασμοί.

    @ Ελένη αν υπάρχουν άλλα θαλασσινά θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις, π.χ. γαρίδες μικρές.

    • Conna
    • 16 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Πολύ ωραία ιδέα Ξανθή !!!

    Φιλιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode