share

Μπακαλιάρος με άγρια χόρτα και καλαμάρι γεμιστό.

από
Μπακαλιάρος με χόρτα

Στη βόλτα μας μάζεψα άγρια χόρτα, τα είχα λαχταρίσει πολύ, φέτος στη λαϊκή δύσκολα έβλεπες κάποια που να θέλεις να τα αγοράσεις.
Ένα μέρος τους τα έβρασα για σαλάτα και με τα υπόλοιπα σκέφτηκα να αξιοποιήσω λίγο μπακαλιάρο που είχε μείνει από το φαγητό με τις αγκινάρες.
Αυτό το φαγητό είναι βαθιά μέσα στη μνήμη να το φτιάχνει η μητέρα μου με διάφορα χόρτα του κήπου ή άγρια του βουνού. Είχα ανάγκη να το επαναφέρω στην τωρινή μνήμη αλλά και να το γευτώ. Επιπλέον είναι μαι πρόταση για τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου!!
Για το μπακαλιάρο
Ξαρμύρισα το μπακαλιάρο από την προηγούμενη μέρα μέσα σε μπολ με νερό που το άλλαξα αρκετές φορές.
Καθάρισα τα χόρτα μου, ( ζωχούς ραδίκια, καυκαλίθρες, άγριο μάραθο, και κρεμμυδάκια φρέσκα) τα έπλυνα καλά και τα έκοψα σε μικρότερα κομμάτια.
Σε ένα τηγάνι έβαλα 4-5 κουταλιές λάδι και μάρανα μέσα σε αυτό τα χόρτα.
Τα έστρωσα στη συνέχεια σε ένα πυρέξ με λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι.

Έβαλα από πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα έλουσα με συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας σπιτικό, μπόλικο πιπέρι και λίγο λάδι κι ελάχιστο νερό.
Έβαλα το πυρέξ στο φούρνο ( 180 βαθμούς κι αέρα) σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για μια ώρα. Το τελευταίο τέταρτο ξεσκέπασα το πυρέξ.
Έβγαλα από το φούρνο το άφησα λίγα λεπτά να ηρεμήσει και απόλαυσα!!!

Όμως επειδή τον σύντροφο μου τελευταία τον έχω “ταλαιπωρήσει” με τις γαστριμαργικές μου δοκιμές φρόντισα να φτιάξω κάτι που σίγουρα είχε να φάει πολύ καιρό και θα του άρεσε.
Γέμισα ένα καλαμάρι με ένα μείγμα αποτελούμενο από: φέτα, κρεμμυδάκι φρέσκο, ντομάτα σε κύβους, μάραθο και μπόλικο πιπέρι.


Το έκλεισα με οδοντογλυφίδες και το ξάπλωσα μέσα σε ένα μικρό πυρέξ με λίγο νερό και λίγο λάδι. Το έψησα σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο παράλληλα με το μπακαλιάρο και με τις ίδιες διαδικασίες και ιδού!!!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Xanthi, me aresi para poli afto to piato…idiatero gia taverna einai!

  2. Απάντηση

    Έχω μαζέψει αρκετά άγρια χόρτα(ύπερβολή γιατί όλο το χειμώνα χόρτα δεν υπήρχαν)και το πιάτο σου είναι πολύ καλή ιδέα για την 25η Μαρτιου…Λες να το τολμήσω;Μάλλον γιατί σε μένα σίγουρα θα αρέσει…Καλό βράδυ,Ξανθή…

  3. Απάντηση

    Μμμμ! πολύ ωραίο πιάτα και τα δύο!!! Κοίτα σύμπτωση κι εγώ θαλασσινά έφτιαξα σήμερα!

    • Ευα
    • 18 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Πολυ μου αρεσε,Ξανθη μου,το φαγητο με το μπακαλιαρο.θα το κανω σιγουρα για την 25 Μαρτιου.Αν δε βρω τετοια χορτα στη λαικη θα βαλω σπανακια και μπολικα φρεσκα κρεμμυδακια.Αντε καλη μας ορεξη!!!!και παλι ευχαριστουμε για τις πεντανοστιμες ιδεες σου.Νασαι καλα

    • peps
    • 18 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    μου τρέχουν τα σάλια!!!

  4. Απάντηση

    Ξανθή χωρίς σκέψη και τα δύο είναι φανταστικά!!!Φιλιά!!!

  5. Απάντηση

    Μπακαλιάρος με χόρτα είναι αγαπημένο φαγάκι του αντρούλη μου!
    Αγρια χόρτα δεν ξέρω ποια είναι, εγώ βάζω λάπατα, καυκαλίθρες, ζωχούς, σπανάκι και κρεμμυδάκια που παίρνω από την λαϊκή.
    Φαντάζομαι τα άγρια θα έχουν άλλη νοστιμιά!
    Καλή βδομάδα!

  6. Απάντηση

    Τα άγρια χόρτα έχουν άλλη νοστιμιά Ξανθή μου.
    Πολύ ωραία τον έκανες τον μπακαλιάρο. Θα δω στη λαϊκή μήπως βρω κανα χορταράκι.
    Και το καλαμάρι τέλειο είναι. Ολοι μείνανε ευχαριστημένοι.
    ΄
    Καλή εβδομάδα
    Φιλιά 🙂

  7. Απάντηση

    Να φτιάχνεις ξεχωριστό πιάτο για τον σύντροφο,ναι…Αυτό είναι Αγάπη!
    :))))))))))))))))))))))))

    πολλά φιλιά
    Όμορφη Βδομάδα!

  8. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή μου και καλή εβδομάδα!
    Μου άρεσαν τα μαγειρέματά σου, τα έβλεπα λαχταριστά από τις φωτογραφίες! Πού να βρεθούν εδώ τέτοια εξαιρετικά υλικά!!!
    Τι να κάνω, αρκούμαι στα εδώ.
    Φιλιά!

  9. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή και καλή εβδομάδα!
    Πραγματικά η 25η Μαρτίου πλησιάζει και είναι ώρα για μπακαλιάρο! Πολύ ωραία και διαφορετική η πρότασή σου, ξεφεύγει από τον κλασικό τηγανητό που τουλάχιστον στο σπίτι μου έχουμε καθιερώσει να τρώμε!
    Το γεμιστό καλαμάρι, απίθανο, φαντάζομαι ο σύζυγος θα το τίμησε και εκτίμησε δεόντως!
    Φιλιά πολλά!

  10. Απάντηση

    Και τα δύο φαγητά σου Ξανθή μου αρέσουν πολύ. Κι’ εγώ φέτος λέω να τον κάνω τον μπακαλιάρο μου κάπως έτσι ή με σπανάκι και σταφίδες.
    Όσο για το γεμιστό καλαμαράκι… κουκλί!

    • Marί
    • 19 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Τι νόστιμα τα φαγητά σου Ξανθή, τα λιγουρεύτηκα τώρα!! μου άρεσαν τρομερά, άντε να δούμε αν θα μπορέσω να τα φτιάξω.
    Φιλιά

    • eleni
    • 19 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Ξανθή,θα κρατήσω το μπακαλιάρο,ιδιαίτερο πιάτο,αφού μόνο τηγανητό κάνω τον μπακαλιάρο.
    Φιλιά!

  11. Απάντηση

    Αγαπητή μου Ξανθή καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα.
    Περαστικός από την κουζίνα σου να δοκιμάσω τα φαγητά σου. Υπέροχα όπως πάντα.
    Νάσαι καλά

  12. Νόστιμο και καλοσερβιρισμένο το πιάτο σου Ξανθή.
    Φιλιά.

  13. Πολύ ωραίος ο μπακαλιάρος!

  14. Απάντηση

    Πω, πω…
    Αυτό το παραφουσκωμένο με τυριά καλαμάρι, μου κλείνει το μάτι!
    Όχι ότι θα αρνιόμουν τον μπακαλιάρο σου, αλλά το καλαμάρι κρατάει τα πρωτεία!!!

    Να σαι καλά! Ωραία και τα δύο!

  15. Απάντηση

    @ Peter σε ευχαριστώ πολύ!! Καλές δουλειές είδα ότι κάνεις κάτι πολύ ωραίο εκεί στον Καναδά!!

    @ Όστρια γιατί όχι τόλμησε!!!

    @ Κική είδα το πιάτο σου πολύ ωραίο.

    @ Εύα αν δεν βρεις άγρια χόρτα πάρε σέσκουλα κρεμμυδάκια και καυκαλίθρες
    είναι εξίσου καλός συνδυασμός.

  16. Απάντηση

    @ Peps σου κάνω το τραπέζι!!

    @ ΕΛΕΝΗ ευχαριστώ πολύ!!

    @ ΕΛΕΝΑ ο συνδυασμός των χόρτων είναι επιλογή του τι βρίσκεις αλλά και τι αρέσει.Καλή εβδομάδα!!

    @ Marion Να ζούσαμε λίγο πιο έξω από την Αθήνα τι ωραία που θα ήταν θα πηγαίναμε συχνά για χόρτα, τώρα στη λαϊκή αγοράζουμε ότι υπάρχει.
    Καλή εβδομάδα!!

  17. Απάντηση

    @ thalassamov όχι μόνο αγάπη αλλά και σεβασμός για ότι υποφέρει με τις δοκιμές μου!!χαχαχα Φιλάκια πολλά!!!

    @ Ελένη υπομονή για όταν βρεθείς Ελλάδα!!Τα φιλιά μου!!

    @ Ερμιόνη μια διαφορετική σκέψη και ιδέα. Το καλαμάρι θα επαναληφθεί σύντομα και για τις υπόλοιπους, έμειναν με τη μυρωδιά!!

    @Πηνελόπη μου εγώ για την Κυριακή έχω παραγγελία της κοντέσας για τηγανητό όχι πως εγώ δεν τον θέλω, τρελαίνομαι. Θα τον γράψω για λόγους απλά καταγραφής με ιστορία που θα σκάσετε στα γέλια.

  18. Απάντηση

    @ Μαρία αν φτιάξεις θα περιμένω τη γνώμη σου.

    @ ΅Ελένη έχω πολλές προτάσεις για μπακαλιάρο δες και στις προτάσεις της εβδομάδας.

    @ κ. Κονταρίνη σας ευχαριστώ πολύ.

    @ Στέλλα σε ευχαριστώ πολύ!!!

  19. Απάντηση

    @ Βάσω χαίρομαι που σου αρέσει.

    @ Χρυσαυγή μου το καθένα με τη χάρη του και τη δική του νοστιμιά.

  20. Απάντηση

    Σκέτη νοστιμιά και τα δύο!Το καλαμαράκι με ξελίγωσε! Καλή σου μέρα Ξανθή μου!

    • Mary
    • 20 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    What a lovely Lenten dish. My family will really enjoy this. I am new to your blog, so I took sometime to browse through your earlier posts. I’m so glad I did that. I really like the food and recipes you share with your readers and I’ll definitely be back. I hope you have a great day. Blessings…Mary

  21. Απάντηση

    Dear Blondee, Codfish is a favorite of mine and I just adore squid. This dish looks wonderful. Blessings my dear, Catherine xoxo

  22. Απάντηση

    Eξαιρετικά πιάτα Ξανθή. Χόρτα με θαλασσινά ή ψάρια δημιουργούν από τους ωραιότερους συνδυασμούς της ελληνικής κουζίνας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode