Κοτόπουλο με χωριάτικες κουρκουμπίνες

από
Κοτόπουλο με κουρκουμπίνες (3)

Το καλάθι των δώρων μου περιείχε ένα σακουλάκι χωριάτικες κουρκουμπίνες με λαχανικά και βότανα.


Μετά από σχόλιο για περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο ζυμαρικό έψαξα κι εγώ και βρήκα ότι το λένε και γκόγκλιες είναι παραδοσιακό ζυμαρικό της νότιας Εύβοιας.Αν θέλετε εδώ έχει κάποιες πληροφορίες μαζί με συνταγή παρασκευής του στο σπίτι. Θα το επιχειρήσω.
Το δικό μου πακέτο όπως είπα ήταν δώρο και ήρθε από κατάστημα βιολογικών προϊόντων. Οπότε δε μένει να το αναζητήσετε σε κάποιο ανάλογο.

Η πρόταση πάνω στο πακέτο έλεγε ιδανικό με κόκορα κοκκινιστό!!
Κόκκορα δεν είχα βέβαια, αγόρασα όμως τρία μπουτάκια κοτόπουλου και το ταίριαξα μια χαρά.
Για το κοτόπουλο ακολούθησα τη συνταγή της Λίνας για κόκορα κρασάτο.
Μόλις το κοτόπουλο έβρασε κι είχε αρκετή σάλτσα το έβγαλα σε μια πιατέλα και πρόσθεσα 2 φλυτζάνια βραστό νερό.
Μόλις άρχισε να βράζει καλά έριξα μέσα 2 1/2 δοσομετρικές κούπες κουρκουμπίνες και ανακάτεψα καλά με ξύλινη κουτάλα.
Χαμήλωσα λίγο την ένταση της φωτιάς μου και έβρασα ανακατεύοντας που και που για 10 λεπτά (προτεινόμενος χρόνος).
Είδα όμως ότι ήθελαν λίγο ακόμη, έτσι το άφησα για ένα πεντάλεπτο ακόμη.
Η σάλτσα του είχε σωθεί κι ήταν ότι έπρεπε για σερβίρισμα.


Η επιλογή μου να τις βράσω μέσα στη σάλτσα στηρίχτηκε στο γεγονός ότι περιείχαν λαχανικά και βότανα. Αν τις έβραζα σε νερό που θα στράγγιζα εκ των υστέρων πιστεύω ότι θα έχανα πολλά από αυτά.
Με αυτές τις ποσότητες ήταν αρκετό το φαγητό για 4 άτομα.
Σαν φαγητό μου θύμισε τον κόκορα που μαγείρευε η μανούλα μου με ζυμαρικά ή ρύζι πάντα μέσα στη σάλτσα τους βρασμένα. Βέβαια εκείνα είχαν και μια δυο κουταλιές βούτυρο αλλά εμείς τώρα από αυτό γιοκ.
manousina να σε ευχαριστήσω για μια φορά ακόμη κι έπεται άλλη συνταγή με τα υπόλοιπα.
Το μέλι το βάζουμε κάθε μέρα στο τσάι μας!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Φαγάκι σπέσιαλ έφτιαξες!
    Καλά έκανες και δεν τα σούρωσες αλλά τα μαγείρεψες έτσι!
    Προσπαθώ να καταλάβω αν οι κουρκουμπίνες είναι σαν τα κοχύλια, δεν το έχω ξανακούσει αυτό το ζυμαρικό.
    Καλό βράδυ!

    • Μarion,
    • 21 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Πολύ το ζήλεψα το πιάτο σου Ξανθή μου. Είναι για βούτες στη σαλτσούλα

    Οι κουρκουμπίνες θέλουν κανα 20λεπτο βράσιμο. Και είναι και πολύ χορταστικές.
    Ειχα παρει το καλοκαίρι από την Ευβοια καθώς είναι ζυμαρικό παραδοσιακό. Εχω και συνταγή για φρεσκες κουρκουμπίνες να δούμε πότε θα τις κάνω…

    Φιλιά ΄& Καλό βράδυ

    • eleni
    • 21 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Ξανθή,τέλειο,παραδοσιακό πιάτο!
    Φαντάζομαι νοστιμιά,αχ τι μας κάνεις τα μεσάνυχτα.
    Τα κουρκουμπίνια δεν τα ξέρω-υπάρχει κάποια συνταγή να δούμε πώς φτιάχνονται;
    Φιλιά!

    • Anonymous
    • 21 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Ωραιότατο και μοσχοβολιστό. Πες κάτι παραπάνω για τις κουρκουμπίνες. Που τις βρίσκουμε, αν τελικώς ως ζυμαρικό σου άρεσε, αν όντως μοιάζουν με τα κοχύλια.
    Νένα

  2. Απάντηση

    Ωραιότατο, παραδοσιακά ελληνικό και αρωματικό!!! Σπέσιαλ φαγάκι! Δεν έχω ξανακούσει τη λέξη κουρκουμπίνες, πρέπει να είναι κάτι σαν τα κοχυλάκια, εεεεεεε;;;;;

    • Helen Gr
    • 22 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή μου.
    Ζηλευτό φαγάκι μας παρουσίασες με υπέροχο αποτέλεσμα, όπως φαίνεται από τη φωτογραφία.
    Αυτό το ζυμαρικό μου είναι άγνωστο, ίσως είναι κάποιο καθαρά τοπικό.
    Πάντως το αξιοποίησες εξαιρετικά!

  3. Απάντηση

    Ζηλεύωωω… Θέλω κι εγώ αυτές τις κουρκουμπίνες! Και τα κοκκινιστά μπουτάκια! Και μισή φρατζόλα ψωμί για να βουτάω σε αυτήν την υπέροχα δελεαστική σαλτσούλα!

  4. Απάντηση

    Τις λατρεύω τις κουρκουμπίνες! Πολύ ωραίο τα φαγάκι σου σήμερα:)

    • Λίνα
    • 22 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Μέχρι εδώ μύρισε το φαγάκι σου.
    Τέλειο.
    Φιλάκια!!!

    • Elpiniki
    • 22 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Τελειο φαινεται! Τοσο υπεροχη δειχνει αυτη η σαλτσα!

  5. Απάντηση

    @ ΕΛΕΝΑ μοιάζουν με κοχύλια κι όπως συμπλήρωσα στην ανάρτηση είναι τοπικό ζυμαρικό και η ονομασία του.

    @ Marion βρήκα κι εγώ κάποιες και μόλις ξεμπλέξω από κάποιες βαριές ευθύνες που μου φόρτωσαν ελπίζω να τις φτιάξω. Πολλά φιλιά.

    @ Ελένη είναι από τα μέρη σας λίγο πιο νότια.Δες στην ανάρτηση έβαλα κάποιες πληροφορίες.

    @ Νένα έχεις δίκιο!! αυτή η ανάρτηση έγινε για να ξεθυμάνω από άλλα, συμπλήρωσα κάποια στοιχεία.
    Εμάς μας άρεσαν πολύ και τις σκέφτομαι φρέσκες την επόμενη φορά.
    Φιλάκια πολλά.

  6. Απάντηση

    @ Κική ναι όπως τα λες!!

    @ Ελένη ναι είναι ζυμαρικό της Ν. Εύβοιας.Το ευχαριστηθήκαμε!!

    @ Ερμιόνη δες στην ανάρτηση έβαλα κάποιες πληροφορίες. Οπότε όταν το φτιάξεις στείλε μήνυμα να σου φτιάξω ψωμί!!!

  7. Απάντηση

    @ Μαρία εσύ τα ξέρεις λόγω καταγωγής!

    @ Λίνα έφτιαξα ένα φαγάκι και για σένα αγαπημένη μου!!!Θα το προτιμούσα βέβαια με ένα κοκοράκι, ξέρεις εσύ!! Φιλάκια πολλά!!

    @ Ελπινίκη τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα είναι άλλο πράγμα κάτι ήξεραν οι πιο παλιές νοικοκυρές!!

  8. Απάντηση

    Φτάνοντας από τις τελευταίες, μου έλυσαν τις απορίες οι προηγούμενες. Πρέπει να έγινε πεντανόστιμο το φαγητό!!!!

  9. Απάντηση

    Δεν το ήξερα το συγκεκριμένο ζυμαρικό..αλλά μου άνοιξες την όρεξη! Είναι για πολλές βούτες το φαγάκι σου!! Φιλιάααα

    • eleni
    • 23 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Ευχαριστώ πολύ ,Ξανθή!
    Είχα δει ότι είναι από την Κάρυστο,τώρα διάβασα και τη συνταγή.
    Μου θυμίζουν κάποιο ζυμαρικό,που έφτιαχνε η γιαγιά μου.Ήταν μικρούλια,αλλά είχαν ίδιο σχήμα-ήταν από τα μέρη της Κύμης.
    Φιλιά!

    • Marί
    • 23 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Εμείς εδώ στην Εύβοια πάντα ρίχνουμε τα ζυμαρικά και το ρύζι μέσα στη σάλτσα και τα βράζουμε και έχουν απίστευτη νοστιμιά έτσι. Αν ήταν στο χέρι μου θα τα έφτιαχνα πάντα έτσι, αλλά βλέπεις στον σύζυγο δεν αρέσουν.
    Φιλιά πολλά

  10. Απάντηση

    Καλημέρα.
    Να ευχηθώ καλές Απόκρηες και μια όμορφη και χαρούμενη Καθαρή Δευτέρα.

  11. Οι γκόγκλιες-κουρκουμπίνες είναι πλέον διαθέσιμες και στην Αθήνα!!
    Με αγνά υλικά και προσιτές τιμές!!
    Τηλ.επικοινωνίας: 6957613450
    email: anastasia_dasakli@yahoo.gr

Γράψτε απάντηση στο Λίνα Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode