Ψωμί σίκαλης – βρώμης

από
25CE-25A8-25CF-2589-25CE-25BC-25CE-25AF-2B-25CF-2583-25CE-25AF-25CE-25BA-25CE-25B1-25CE-25BB-25CE-25B7-25CF-2582-2B-25CE-25B2-25CF-2581-25CF-258E-25CE-25BC-25CE-25B7-25CF-2582-2B-25281-2529

Εγώ χατίρια δεν χαλάω κι ιδιαίτερα σε νέους.
Η φίλη της κόρης μου η Δ. της είπε μια μέρα ότι θα ήθελε να δοκιμάσει ένα ψωμί σίκαλης βρώμης με ηλιόσπορους. Κάπως έτσι το είχε φανταστεί.
Έτσι την περασμένη εβδομάδα που βρέθηκα στο κέντρο έψαξα βρήκα τις πρώτες ύλες και το ψωμί έφτασε στη Δ. μαζί με τη φοκάτσια της κόρης.

Για το ψωμί της φωτογραφίας χρειάστηκα:
150γρ. αλεύρι βρώμης
180γρ. αλεύρι σίκαλης
20γρ. νωπή μαγιά
200ml χλιαρό νερό
2κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
3 κουτ. σούπας ηλιόσπορο συν λίγο για την επικάλυψη

Διαδικασία
Εγώ έβαλα όλα τα αλεύρια τη μαγιά το λάδι, αλάτι και το νερό στον κάδο του αρτοποιητή και τον προγραμμάτισα στο πρόγραμμα ζυμώματος ζύμης (45λεπτών).
Στο διάλειμμα ζυμώματος πρόσθεσα τους ηλιόσπορους.
Μόλις τελείωσε το πρόγραμμα μετέφερα τη ζύμη σε μια ξύλινη επιφάνεια κοπής, το έφτιαξα μια μικρή φρατζόλα που την τύλιξα με ηλιόσπορους.
Τοποθέτησα τη φρατζόλα σε μια λαδωμένη φόρμα και την άφησα να φουσκώσει στο φούρνο που είχα προθερμάνει στους 40 βαθμούς.
Όταν διπλασιάστηκε σε όγκο ανέβασα το φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα και έψησα 30 λεπτά από τη στιγμή που ο φούρνος έφτασε στην επιθυμητή θερμοκρασία.
Έβγαλα από το φούρνο και τοποθέτησα το ψωμί πάνω σε σχάρα να κρυώσει.
Μετά πήρε το δρόμο για τη Δ. και οι πληροφορίες ήρθαν σήμερα ότι άρεσε πάρα πολύ.
Φωτογραφίες άλλες δεν υπάρχουν μιας κι όπως είπα ταξίδεψε σε άλλο σπίτι.
Επειδή υπάρχουν κι άλλα υλικά θα το επαναλάβω.


Αν δεν έχετε αρτοποιητή το ζύμωμα μπορεί να γίνει σε μεγάλο μίξερ ή με τα χεράκια σας είναι και αγχολυτικό.
Με τα χέρια το ζύμωμα θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 15 λεπτά μέχρι να έχετε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια σας.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Vita
    • 20 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Είμαστε της κόρας, κι έχω εγκαταλείψει τον αρτοποιητή. Βάζω πάντα λίγη σίκαλη αλλά βρώμη δεν έχω βάλει ακόμη στο ψωμί αν και τη χρησιμοποιώ σε πολλά άλλα. Το ψωμί σου δείχνει υπέροχο!

  1. Απάντηση

    Αγαπητή μου Ξανθή
    Η μυρωδιά του υπέροχου ψωμιού σου με έφερε στο σπιτικό σου.
    Να πω μια καλημέρα και καλή εβδομάδα.
    Νάσαι καλά

  2. Απάντηση

    Aχ μοσχομύρισε φρέσκο λαχταριστό ψωμάκι. Οι ηλιόσποροι κάνουν τη διαφορά νομίζω…..κράτα μου μια φετούλα για το πρωινό μου!!

    • mia
    • 20 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Moυ αρέσει !!!θα το φτιάξω…καλησπέρα

  3. Απάντηση

    Ωραίο το ψωμί σου Ξανθή!!!Γειά στα χέρια σου!! Καλή εβδομάδα!

  4. Απάντηση

    @
    τέλειο, Ξανθούλα !

    νόστιμο κι υγιεινό…

  5. Απάντηση

    Ξανθή υπέροχο το ψωμάκι σου! Σίκαλη χρησιμοποιώ και εγώ μαζί με άσπρο αλεύρι εδώ βλέπω ότι εσύ βάζεις βρώμη και σίκαλη.. Χμ θα το δοκιμάσω!

  6. Απάντηση

    Πρέπει να είναι πολύ υγειινό κιόλας, εκτός από νόστιμο.
    Ελπίζω να βγει καλό χωρίς αρτοποιητή διότι θα αποπειραθώ να το φτιάξω μέσα στο Σαββατοκύριακο.
    Το κλεμεντινάτο σου πιάτο ήταν υπέροχο, έχεις τα συγχαρητήρια του Λάβη! :)))))))))))))))

    πολλά φιλιά

    • Eri
    • 21 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Μου κάνει εντύπωση που δεν έβαλες καθόλυ άσπρο αλέυρι Ξανθή μου! Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε φαίνεται τέλειο!

  7. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή! Βλέποντας το ψωμάκι σου σκέφτομαι τι ωραία και ιδιαίτερα σάντουιτς θα μπορούσα να φτιάξω με αυτό!
    Έξυπνο το ότι έβαλες το ψωμί στο φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία για να διπλασιαστεί σε όγκο… είδες, δεν το είχα σκεφτεί ποτέ!
    Επίσης το ότι δεν χαλάς χατίρια σε νέους ακούγεται πολύ δελεαστικό! Να σου στείλω τη διεύθυνσή μου να προωθήσεις 2-3 φρατζόλες και κατά δω;
    Να έχεις μια όμορφη μέρα εύχομαι!

    • Marί
    • 21 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Ζηλευτό αυτό το ψωμάκι και πολύ υγιεινό, το κυριότερο!! θα το δοκιμάσω σίγουρα.
    Φιλιά πολλά

    • Penelope
    • 21 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Κι’ εγώ έτσι τα φτιάχνω Ξανθή μου πια τα ψωμάκια μας. Μόνον ζύμωμα στο μηχάνημα και μετά μεταφορά σε φόρμες ή ταψιά ανάλογα με το τι σχήμα θέλω να δώσω.
    Πρόσφατα απέκτησα και λευκό παπαρουνόσπορο και μαραθόσπορο και χθες ζύμωσα με τούτα τα υλικά.
    Όταν είναι ζεστό και φρέσκο δεν προλαβαίνω τις γωνίες και τα καρβερλάκια πια!
    Πολλές πολλές καλημέρες και δύναμη εύχομαι.

    • Helen Gr
    • 21 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή μου, με το υπέροχο ψωμάκι, μέχρι εδώ μοσχοβόλησε! Και τι όμορφα που το στόλισες!
    Ελπίζω να έμεινε ευχαριστημένη αυτή που το ονειρεύτηκες!

    Πού να βρεθούν εδώ αυτά τα υλικά, ούτε αλεύρι από καλαμπόκι υπάρχει!
    Καλή σου μέρα!

  8. Απάντηση

    Νομίζω ότι η κοπελιά θα εκτίμησε και με το παραπάνω το χειροποίητο νόστιμο ψωμακι σου!
    Καλό μεσημέρι Ξανθή μου!

    • eleni
    • 21 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Ξανθή,τέλειο το ψωμάκι!
    Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αυτό το πρόγραμμα.
    Βρώμη εννοείς κουάκερ,γιατί δεν μπορώ να βρω κάτι άλλο.
    Φιλιά!

  9. Απάντηση

    @ Vita εγώ ζυμώνω μόνο εκεί και το ψήνω σε φόρμα μετά στο φούρνο.Βρώμη πρώτη φορά έβαλα και δεν ξέρω και πως ήταν θα ξαναδοκιμάσω όμως

    @ κ. Κονταρίνη σας ευχαριστώ πολύ!!

    @ anthivolon αύριο θα ξαναφτιάξω θα σου κρατήσω!!

    @ mia περιμένω τα νέα σου όταν το φτιάξεις!1

  10. Απάντηση

    @ Κική καλή εβδομάδα και σε σένα, ευχαριστώ!!

    @ quartier libre Ευχαριστώ πολύ!!

    @ Αγγελική μου εκτελούσα παραγγελία!!

    @ thalassamov έφτιαξες το φαγητό με τις κλημεντίνες;; Τα φιλιά μου!!

    @ Eri αμ κι εμένα μου έκανε εντύπωση η παραγγελία και πρέπει να το ξανακάνω!!

  11. Απάντηση

    @ Ερμιόνη εγώ ζυμώνω πάντα το ψωμί μας και με αυτό τον τρόπο το βάζω να φουσκώσει.
    Όσο για παραγγελίες δέχομαι ευχαρίστως αν μάλιστα ο δρόμος σας είναι από εδώ κοντά όποτε θέλετε, περιμένω!!

    @ Μαρία περιμένω εντυπώσεις!

    @ Πηνελόπη κι εγώ κι εγώ έτσι πια το φτιάχνω χρόνια, που βρήκες λευκό παπαρουνόσπορο;;;

  12. Απάντηση

    Κορίτσια πως τύχατε έτσι τρία σχόλια από Ελένες!!!
    Ας απαντήσω πρώτα στην πιο μακρινή, οι πληροφορίες λένε ότι άρεσε πολύ.

    ΕΛΕΝΑ είναι καλό κορίτσι και εγώ γιαυτό και έκανα την επιθυμία της πράξη.

    Ελένη εγώ έβαλα αλεύρι βρώμης, σε κατάστημα με βιολογικά είδα κάποιο διαφορετικό τι να σου πω δεν ξέρω πόσα κυκλοφορούν. Δεν ξέρω αν με το κουάκερ θα γίνει μου έβαλες ιδέες.

Γράψτε απάντηση στο Vita Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode