Κεφτεδάκια συνοδεία ρεβιθιών και κους κους

από
25CE-259A-25CE-25B5-25CF-2586-25CF-2584-25CE-25B5-25CE-25B4-25CE-25AC-25CE-25BA-25CE-25B9-25CE-25B1-2B-25CE-25BC-25CE-25B5-2B-25CF-2581-25CE-25B5-25CE-25B2-25CE-25AF-25CE-25B8-25CE-25B9-25CE-25B1-2B-25281-2529

Να ένας καλός συνδυασμός κρέατος και οσπρίων που μπορεί να μπερδευτούν τα μεν με τα δε και εύκολα να καταναλωθούν από δύσκολους “πελάτες”!!!
Ο Αλέξανδρος μου έφερε ένα περιοδικό, μεγάλης αλυσίδας Σ/Μ στην Αγγλία, το οποίο εκδίδεται σε μηνιαία βάση με σκοπό και την προώθηση των προϊόντων τους. Μ΄αρέσει να το ξεφυλλίζω και να παίρνω ιδέες σαν κι αυτή ας πούμε τη σημερινή.
Βέβαια οι προτάσεις τους έχουν όπως σας είπα και προωθητικούς λόγους γιαυτό και τα υλικά λίγο ως πολύ είναι σε συσκευασίες λίγο πριν από το έτοιμο. Νομίζω ότι καταλαβαίνετε τι εννοώ.
Δεν κατηγορώ κανέναν άλλη νοοτροπία άλλες συνθήκες.
Εγώ πήρα την ιδέα και την προσάρμοσα σε Ελληνικά δεδομένα.

Τα υλικά μου για 3 άτομα
Για τα κεφτεδάκια
300γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
2 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού τριμμένες
1 μικρό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
1 αυγό
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι, Πιπέρι, Ρίγανη
1 κουτ. σούπας ξύδι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα
2 κουτ. σούπας Ελαιόλαδο
2-3 μικρά καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
2/3 από μια κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
1 κουτ. γλυκού κόλιαντρο
1 κουτ. γλυκού κάρυ
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού μέλι
1 κούπα βρασμένα ρεβίθια

150γρ. κους κους για συνοδευτικό

Διαδικασία
Από το βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια σε χλιαρό νερό να μουσκέψουν.
Την επομένη τα καθαρίζουμε από τα φλούδια τους (όσοι το επιθυμήτε) και τα βάζουμε να βράσουν με νερό χωρίς τίποτα άλλο. Δεν θέλουμε να χυλώσουν αλλά να κρατάνε λίγο.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώνουμε τουλάχιστον για 5 λεπτά βρέχοντας που και που τα χέρια μας.
Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μία ώρα.

Πλάθουμε κεφτεδάκια μικρά.
Σε μια κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και περνάμε τα κεφτεδάκια ελαφρά ίσα ίσα που να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε μια πιατέλα.
Στο ίδιο λάδι προσθέτουμε τα κρεμμύδι σκόρδο και καρότα ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα να σοταριστούν ελαφρά χωρίς να πάρουν χρώμα, περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες τα μπαχαρικά και το μέλι κι αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για 5 λεπτά ακόμη.
Μεταφέρουμε και πάλι τα κεφτεδάκια στην κατσαρόλα μαζί με 200ml ζεστό νερό και βράζουμε για 15 λεπτά . Προσθέτουμε τέλος τα ρεβίθια κι αφήνουμε ακόμη λίγο μέχρι να χυλώσει η σάλτσα μας.


Σε ένα μπολ βάζουμε το κους κους με ίση ποσότητα βραστού νερού. Σκεπάζουμε με σελοφάν κι αφήνουμε για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις
1.Τα κεφτεδάκια μου έγιναν με κιμά που έκοψα εγώ. Την Κυριακή θέλοντας να κάνω μια σούπα όπως αυτή της Vita αλλά με τραχανά είδα ότι το κρέας ήταν πολύ και κράτησα το μισό.
Έτσι έβγαλα και συμπέρασμα ότι δεν θα ξαναγοράσω κιμά αλλά θα κόβω μόνη μου.
2.Με τη Vita συζητούσαμε με αφορμή τα κεφτεδάκια για τα κεφτεδάκια της γιαγιάς, ε η κόρη μου σήμερα είπε ότι τα πλησίασα, για να δούμε θα τα πετύχω!!
3.Τα ρεβίθια μου βγήκαν περισσότερα και έφτιαξα με τα υπόλοιπα χούμους με συνταγή της Ελένης που συνοδεύσαμε την επόμενη μέρα το κουνουπίδι μας.


4. Το κους κους ήταν κάτι το διαφορετικό δηλαδή αρωματισμένο με λεμόνι και μέντα, πρώτη φορά το αγόρασα χωρίς να έχω προσέξει τις λεπτομέρειες ( δε θα φορούσα τα γυαλιά μου χαχα)
Ήταν όμως πολύ ωραίο και πρέπει να το ξαναψάξω.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Ξανθη μου, τι καταπληκτικη ιδεα!

    μαρεσουν κ τα δυο υλικα, κ εδω μιλουμε για ενα ακρως πρωτοτυπο ευπαουσιαστο πιατο.
    Ωραιες οι φωτογραφιες σου επισης..

    Θα το φτιαξω με την πρωτη ευκαιρια!

    Να εχεις ενα υπεροχο Σαββατοκυριακο!!

    φιλια πολλα!!!

    • Vita
    • 10 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Τι ωραίος συνδυασμός Ξανθή! Και επειδή το κριτήριο των παιδιών είναι αλάνθαστο συνήθως, φαντάζομαι ότι τα κεφτεδάκια ήταν απολύτως όπως της γιαγιάς σας. Η μικρή διαφορά μάλλον οφειλόταν στο συναίσθημα :-).
    Αλλά και το συμπλήρωμά τους πολύ ενδιαφέρον και χειμωνιάτικο.

  2. Απάντηση

    Τι να σε κάνω βρε Ξανθή που δεν τα τρώω τα ρεβίθια και ούτε προτείθεμαι να δοκιμάσω???
    Τα κεφτεδάκια με το κουσκους πολύ ευχαριστως όμως!!
    Καλό ΣΚ σου εύχομαι!!

  3. Απάντηση

    Καταπληκτικά νόστιμη ιδέα!!!Καλό Σ/Κ!

    • Marina
    • 10 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Η σάλτσα πρέπει να είναι απίθανη!!! Πολύ ιδιαίτερη μου κάνει…!
    Καιρό έχουμε να τα πούμε…
    Μόλις βρω ευκαιρία θα σε πάρω τηλέφωνο για να μου πεις και τα νέα της συνάντησης! Αχ πόσο ζηλεύω…! Να περάσετε όμορφα!!!

  4. Απάντηση

    Dear Blonde, A perfect combination. The dish looks wonderful. All my favorites. Blessings my friend, Catherine xo

    • Helen Gr
    • 11 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή μου. Πολύ ωραία η πρότασή σου! Μου αρέσουν πολύ τα κεφτεδάκια-μου θυμίζουν εκδρομές της πρώτης σχολικής υλικίας!-τα προτιμώ περισσότερο από το κρέας αλλά και τα ρεβίθια τα λατρεύω.
    Το κους κους δεν το πολυσυμπαθώ, αν και στα Μαροκινά εστιατόρια εδώ το σερβίρουν με όλα. Νομίζω αυτό που διάλεξες εσύ έχει ενδιαφέρον.
    Το σερβίρισμά σου υπέροχο κι ελκυστικό.
    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το link σε συνταγή μου, το εκτιμώ πολύ.
    Φιλιά, καλό Σ/Κ.

    • Conna
    • 11 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Τι ωραία ιδέα …

    Ολα τα υλικά μου αρέσουν οπότε η συνταγή σου πρέπει να δοκιμαστεί.

    Ευχαριστούμε.

    Φιλιά

  5. Απάντηση

    Passei para uma visitinha.
    A mistura de temperos é incrível, muito saborosa… amei a receita de almôndegas.
    Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    Brasil
    °º♥

    (⁀‵⁀,)
    ¸`⋎´
    ¸.•°`♥

    • Vasiliki
    • 11 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    kalimera xanthi!!!oreos sindiasmos ylikon!!!exeretiki protasi!!!tha to dokimaso sintoma!!!euxome episis kali mou na iste oloi sas kala!!edo exoume pola xionia kai kryo!!tin agapi mou sou stelno kai kalo savatokyriako sas euxome!!!filia pola!!!!

  6. Απάντηση

    @ Betty σε ευχαριστώ πολύ!!!

    @ Vita σε ευχαριστώ πολύ, απλά είπε ότι επειδή υπάρχει και η σάλτσα τη μπέρδεψα λίγο. Θα επανέλθω όμως με κιμά πάλι κομμένο από μένα.

    @ Χρυσαυγή να λοιπόν που κι εσύ δεν τρως κάτι!!χαχαχαχα Εγώ πάντως είμαι σίγουρη ότι αυτή την εκδοχή θα τη δοκίμαζες. Φιλιά.

  7. Απάντηση

    @ Κική καλό Σ/Κ είδα ότι έχετε χιόνια!!

    @ Μαρίνα ναι χαθήκαμε γιατί;;;
    Θα τα πούμε αύριο βράδυ!!
    Ευχαριστώ θα είσαι μαζί μας πάντως θα το φροντίσω!!

    @ Catherine thanks!! Greetings to all

  8. Απάντηση

    @ Ελένη υποχρέωση μου να βάλω αναφορά, νομίζω ότι πρώτη φορά έφτιαξα χούμους, εγώ είχα ξαναδοκιμάσει κάπου οι υπόλοιποι όχι,άρεσε όμως.
    Το κους κους μας αρέσει και είναι μια πολύ εύκολη λύση για συνοδευτικό.
    Το συγκεκριμένο πρέπει να το ξαναψάξω.
    Ευχαριστώ!!

    @ Κωνσταντίνα θα χαρώ να έχω την γνώμη σου αν δοκιμάσεις!!

  9. Απάντηση

    @ Magia da Inês thank you!!

    @ Βασιλική μου ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σου!! Κι εδώ έχει κρύο παγωνιά αλλά και άλλη παγωνιά πολιτική.
    Τα φιλιά μου και την αγάπη μου σε όλους σας!

  10. Απάντηση

    Η σάλτσα σου με ξάφνιασε ευχάριστα Ξανθή μου! Δεν περίμενα έναν τέτοιο συνδυασμό υλικών!
    Το πιάτο σου συνολικά ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και συνδυάζει πολλές γευστικές ομάδες!
    Ωραίο και το αρωματικό κουσκουσάκι! Να ξεχνάς συχνότερα τα γυαλιά σου 🙂

    • Vasiliki
    • 12 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    kalimera xanthi!!!ponai i psixi mas me auta pou simvenoun stin patrida mas!!i kardia mas ine ragismeni!!kleme oloi mas edo!!!na ise kala fili mou!!!filia pola!!

  11. Απάντηση

    Καταρχάς να σας πω ότι το blog είναι υπέροχο έχει πάρα πολύ ωραίες συνταγές,δοκίμασα και έκανα και τα κεφτεδάκια απίστευτα και πάρα πολύ νόστιμα.

  12. Απάντηση

    @ Ερμιόνη άσε με τα γυαλιά μου έχω ένα θέμα όλο τα ψάχνω και χωρίς αυτά τίποτα!!! Ευχαριστώ πολύ!!

    @ Βασιλική μου ξέρω πολλούς Έλληνες του εξωτερικού που παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις!!
    Πολλά φιλιά σε όλους σας κι ευχαριστούμε!!

    @ Μαριάννα Ευχαριστώ πάρα πολύ για την επίσκεψη και την επιλογή.

Γράψτε απάντηση στο Μαριάννα Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode