share

Γλυκό του κουταλιού κιτρολέμονο και η συνάντηση μας

από
25CE-259A-25CE-25B9-25CF-2584-25CF-2581-25CE-25BF-25CE-25BB-25CE-25AD-25CE-25BC-25CE-25BF-25CE-25BD-25CE-25BF-2B-25288-2529

Καιρός για γλυκό του κουταλιού νομίζω ότι κάποια φρούτα πάλι θα μου ξεφύγουν.
Στο σπίτι “προσγειώθηκαν” πολλά κιτρολέμονα, πορτοκάλια και λεμόνια.


Να και η κιτρολεμονιά που της τα στερήσαμε;;;


Έτσι λοιπόν άρχισε η περιπέτειά τους!!!
Έγινε σε πρώτη φάση μια δοκιμαστική συνταγή και μετά έγιναν τα πολλάάάάά.
Όταν τα καθάριζα το σπίτι μαζί κι εγώ μυρίζαμε κιτρολέμονο.

Τα Υλικά
Κιτρολέμονα
Ζάχαρη ( 1 κιλό για κάθε 500γρ. φλούδες)
900ml νερό ( για κάθε κιλό ζάχαρη)
Χυμός λεμονιού ( ένα λεμόνι για κάθε 500γρ φλούδες)

Διαδικασία
Με ξύστρα χειρός καθαρίζουμε τα κιτρολέμονα αφαιρώντας ελαφρά το ξύσμα τους.
Αν νομίζετε ότι θα το χρησιμοποιήσετε κάπου κρατήστε το σε παγοκυψέλες στην κατάψυξη.
Κόβουμε δυο δίσκους εκατέρωθεν του φρούτου και χαράζουμε γύρω γύρω.
Χαράζουμε το φρούτο σε 4 μέρη κι αφαιρούμε τις φλούδες αρχίζοντας από το μέρος του κοτσανιού για πιο εύκολα. ( Αυτή η διαδικασία προέκυψε από την εμπειρία καθαρίσματος πάνω από 100 κιτρολέμονων).

Σε μια μεγάλη βελόνα περνάμε χοντρή κλωστή και κάνοντας ρολάκια τις φλούδες τις περνάμε στην κλωστή. ( μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και οδοντογλυφίδες αλλά θα χρειαστείτε πολλές)


Ζυγίζουμε τις φλούδες.
Βάζουμε τις φλούδες σε λεκάνη με νερό να τις σκεπάζει κι αφήνουμε για 12 τουλάχιστον ώρες.
Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει τοποθετούμε τις φλούδες και βράζουμε για 5 -7 λεπτά.
Στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές την ίδια διαδικασία.
Έτσι θα επιτύχουμε το ξεπίκρισμα αλλά και να μαλακώσουν οι φλούδες καλά γιατί αλλιώς τοποθετώντας τες στο σιρόπι θα σκληρύνουν.
Στραγγίζουμε κι αφήνουμε να μας περιμένουν.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε να διαλυθεί η ζάχαρη κι ακόμη 15 λεπτά.
Τοποθετούμε τις φλούδες στο σιρόπι και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
Κλείνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε για 12 ή 24 ώρες.
Ξαναβάζουμε στη φωτιά και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Μεταφέρουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα όσο ακόμη είναι ζεστό αναποδογυρίζουμε τα βάζα κι αφήνουμε να κρυώσουν.

Παρατηρήσεις.
Για να μην είναι μόνα τους μέσα στα βάζα τους έβαλα παρέα και λίγα πορτοκάλια και λεμόνια.
Αν χρησιμοποιήσετε τις φλούδες κι από άλλα εσπεριδοειδή το βράσιμο για ξεπίκρισμα για τα υπόλοιπα θα πρέπει να είναι σε μικρότερους χρόνους.
Μπορείτε να δείτε όπως το γλυκό πορτοκάλι.
Επειδή θα απορείτε που θα βρείτε κιτρολέμονα, τόσο μικρά δεν ξέρω να σας πω γιατί εμένα ήρθαν από φιλικό σπίτι. Στη λαϊκή όμως έχω δει κάποια αλλά τεράστια. Στην περίπτωση αυτή κόβεται τις φλούδες σε μικρά κομμάτια και συνεχίζετε τη διαδικασία κανονικά.

Σήμερα όπως πολλοί θα γνωρίζετε συναντηθήκαμε οι food bloggers κι όχι μόνο.
Γνωρίσαμε νέα πρόσωπα ξαναείδαμε παλιά γίναμε όλοι μια ωραία παρέα απολαύσαμε ωραία εδέσματα

Και μοιράστηκαν πολλάάάάάά δώρα μεταξύ αυτών και δικά μου γλυκά και μαρμελάδες.


Χάρηκα πάρα πολύ γιατί είδα παλιούς φίλους αλλά που γνώρισα και πολλούς νέους.
Στεναχωρήθηκα που κάποιοι δεν μπόρεσαν να έρθουν αλλά ελπίζω σε μια νέα συνάντηση με περισσότερους.
Καλή συνέχεια σε όλους μας με ΔΥΝΑΜΗ!!!!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    μπραβο!για την συναντηση συχαρητηρια στις κυριες που την οργανωσαν….και σε ολους οσους πηραν μερος…ευχομαι και στην επομενη να ειμαι παρεα!!
    ΟΣΟ…για το γλυκο!!!!υπεροχο!!!που βρισκουμε ομως…κιτρολεμονο???

  2. Απάντηση

    αυτο ειναιιι!!εγω εγραφα σε σενσ και συ σε μεναααααα….πολυ χαρηκα!!!!να εισαι καλα…παντα τυχερηηηη!!

  3. Απάντηση

    Μπράβο σας για τη συνάντηση κι ελπίζω να περάσετε καλά!

  4. Απάντηση

    Θα το ξανωπώ κι εδώ Ξανθή μου : Πόσο πολύ λυπάμαι, ζηλεύω και θυμώνω που ο πόνος στη μέση μου δεν με άφησε να έλθω!!! Την περίμενα αυτή τη μέρα αλλά…. Μακάρι την επόμενη φορά!!
    Τα γλυκά σου είναι υπέροχα….η μυρωδιά του λεμονιού έφτασε ως εδώ!!!
    Και του χρόνου!!

  5. Απάντηση

    Είμαι σίγουρη ότι περάσατε υπέροχα, έμαθα από την Μαρία τα νέα σας!
    Σην επόμενη συνάντηση δεν υπάρχει περίπτωση να μην έρθω, στεναχωρήθηκα που δεν τα κατάφερα σήμερα!
    Καλό βράδυ!

    • Conna
    • 12 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Ξανθή … χάρηκα που σε γνώρισα. Να είσαι πάντα καλά και γεμάτη με ζωντάνια και δημιουργικότητα.

    Να χαίρεσαι τα παιδάκια σου αλλά ιδιαίτερα την γλυκιά Αρτεμις που είχα την χαρά να γνωρίσω.

    Ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα !

    Φιλιά πολλά

  6. Απάντηση

    Αχ παραλιγο να ερθω και εγω αλλα οι ιωσεις με καθηλωσαν στο σπιτι!!!!!γκρρρΕιμαι σιγουρη οτι περασατε ομορφα!!!!
    Οσο για το γλυκο κουταλιου…ειναι απο τα χερια σου και δεν υπαρχει αμφιβολια οτι ειναι υπεροχο!
    Καλη σου εβδομαδααα

    • kiki
    • 12 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Εγώ σήμερα έφτιαξα λίγο περγαμόντο. Μα τι ωραία που είναι τα γλυκά κουταλιού!

    Φαντάζομαι πόσο ωραία περάσατε! Μακάρι να ήμουν πιο κοντά!

  7. Απάντηση

    Υπέροχο το κιτρολέμονο όσο υπέροχη φαντάζομαι ότι θα ήταν και η συνάντηση. Καλή εβδομάδα να έχουμε.

  8. Απάντηση

    Αγαπητή μου Ξανθή καλημέρα και καλή βδομάδα.
    Το γλυκό σου σήμερα με γύρισε στα παιδικά μου χρόνια.
    Νάσαι καλά

    • mia xara
    • 13 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Πολύ ωραίο το γλυκό σου Ξανθή μου!!Συγχαρητήρια για την όμορφη συγκέντρωση,η Μαρία μου είπε οτι περάσατε πολύ καλά!Happy Valentine’s Day!

  9. Απάντηση

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα Ξανθή μου! Πολύ χάρηκα που τα είπαμε από κοντά! Ήσουν ένα από τα άτομα τα οποία ήθελα οπωσδήποτε να δω και να συζητήσω μαζί τους!! Ωραία περάσαμε, μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες!
    Το γλυκό σου είναι εξαιρετικό! Έφτιαξε πρόσφατα και ο θείος μου -είναι και εκείνος λάτρης των μαρμελάδων και των γλυκών του κουταλιού- και ενθουσιάστηκα!
    Φιλιά πολλά!

  10. Απάντηση

    Δεν μου βγήκε, φιλενάδα μου…
    Πολύ σκλύρά, δεν ήταν χοντρά πορτοκάλια.

    Θα πάρω κουράγιο ξανα και θα πρωσπαθώ.

    Φιλιά!

  11. Απάντηση

    Πράγματι περάσαμε όμορφα και μακάρι να γίνουν πάλι τέτοιες συναντήσεις:)

  12. Απάντηση

    εδώ…εδώ…!!!…η κάτοχος…
    το βαζάκι σου με το υπέροχο γλυκό σου με κοιτάζει από τη θέση που βάζω όλα τα γλυκά και τις μαρμελάδες μου…
    ο Λύκος το κέρδισε αλλά εγώ το τσακίζω από χθες το βράδυ…
    ( όχι οτι ο Λύκος πάει πίσω…)
    τέλειο σου έγινε Ξανθούλα…
    σ’ ευχαριστούμε που ήσουν μαζί μας και για τη προσφορά σου στα δωράκια μας…-:))

    • Helen Gr
    • 13 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Πω πω, τι αρωματικό γλυκάκι! Μέχρι εδώ μοσχομύρισε! Να και κάτι καλό από τη χθεσινή Αθήνα.
    Να είσαι καλό, Ξανθή μου!
    Καλό σου βράδυ.

    • Eri
    • 13 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Τέλειο το γλυκό σου Ξανθή μου και μου φάνηκε πως κ εδώ μου μύρισε κιτρολέμονο! Για την συνάντηση να πώ ότι ζηλεύω πολύ και χαίρομαι που περάσατε τόσο καλά! Φιλιά πολλά!

    • xristin
    • 13 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Ξανθή πολύ χάρηκα που σε γνώρισα και μου δόθηκε η ευκαιρία…..να γευτώ την νοστιμότατη μαρμελάδα σου.
    Η κολόνα του σπιτιού την έκρυψε στο ψυγείο πίσω από το….λάχανο για να αποφύγει τις νυχτερινές επιδρομές μου.
    Σιγά μην πτοηθώ.
    Εύχομαι η Βιβή και η Νίκη να βρουν το κουράγιο(γιατί πράγματι θέλει πολύ κουράγιο) να μας ξαναμαζέψουν.

  13. Απάντηση

    Πολύ χαίρομαι για την συνάντηση της παρέας, είμαι σίγουρη ότι περάσατε υπέροχα.
    Το γλυκάκι σου είναι από τα πιο μυρωδάτα!!!

    Φιλιά θαλασσένια.

    • Εφη
    • 13 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Το γλυκάκι σου τέλειο, θα έχω το νου μου στη λαική μήπως βρω! Χάρηκα που σε είδα Ξανθή μου και εύχομαι σύντομα και σε άλλα!Φιλιά!

    • Penelope
    • 14 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    “Μεγαλειώδης” από τα γραφόμενα όλων σας τούτη η συγκέντρωση και μου θύμισε το στίχο από το τραγούδι του Σαββόπουλου “των Ελλήνων οι κοινότητες φτίαχνουν άλλο γαλαξία”.
    Έτσι και η κοινότητα των food bloggers, έχει φτιάξει τον δικό της γαλαξία! Μια άλλη φορά ίσως τα καταφέρω κι εγώ…
    Το γλυκάκι δεν έχω αμφιβολία ότι θα έγινε υπέροχο, μιας κι ξέρω τις ικανότητες σου πολύ καλά Ξανθή μου 🙂

    • Marί
    • 14 Φεβρουαρίου 2012
    Απάντηση

    Σε είδα πολύ λίγο Ξανθή και δεν κέρδισα και από εκείνες τις ωραίες μαρμελάδες!! ήταν όμως πολύ όμορφα όλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode