Ρολό σπανάκι σε κανταΐφι


Ένα ωραίο πρωτότυπο ρολό ικανό να σταθεί σε μπουφέ αλλά και ως πρώτο πιάτο.
Εμείς το δοκιμάσαμε την παραμονή της πρωτοχρονιάς μαζί με άλλα μεζεδάκια.

Προσαρμογή από παλιό τεύχος του Gourmet

Τα υλικά για ένα ρολό για 4-5 άτομα
1/2 κιλό σπανάκι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 κουταλιές ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για το κανταΐφι
150γρ τυρί καπνιστό
250γρ κανταΐφι (εγώ αγόρασα από εργαστήριο)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία.
Πλένουμε και καθαρίζουμε το σπανάκι από τα χοντρά κοτσάνια του.
Το κόβουμε σε μεγαλούτσικα κομμάτια.
Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο και αφήνουμε να ζεσταθεί και να πάρει τα αρώματα του σκόρδου. Προσθέτουμε σταδιακά το σπανάκι κι ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί και να μην έχει υγρά.
Νοστιμίζουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη το τυρί.
Παίρνουμε το κανταΐφι , του προσθέτουμε πολύ λίγο λάδι και με τα χέρια μας το ανοίγουμε πάνω σε σελοφάν ή σε λαδόκολλα σε σχήμα παραλληλόγραμμου.
Απλώνουμε από πάνω το σπανάκι και στη συνέχεια σκορπίζουμε παντού το τυρί.
Τυλίγουμε σε ρολό με τη βοήθεια του σελοφάν ή της λαδόκολλας. Αφήνουμε για μισή ώρα να σταθεροποιηθεί.
Μεταφέρουμε πυρέξ που έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος, προσέχοντας η ένωση να είναι από κάτω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 20 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει το κανταΐφι.

Ενημέρωση
Ένα χρόνο μετά το συγκεκριμένο ρολό μεταμορφώθηκε σε ατομικά μέσα σε ταψί μάφιν.
Μπήκε το κανταίφ κι έκανε ένα καλαθάκι σε κάθε θήκη από πάνω μπήκε το σπανάκι και τέλος το τριμμένο τυρί και ψήθηκαν. Αν τα κάνετε πρέπει να ψηθούν λίγη ώρα πριν το σερβίρισμα.

Επίσης μια άλλη μέρα πειραματισμών κι αξιοποίησης υλικών έγιναν μικρά ατομικά ρολά που ψήθηκαν πάλι στο μαφινοταψί με μισό ντοματάκι από πάνω χάριν διακόσμησης.

Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

You may also like...

18 Σχόλια

  1. Ο/Η Χρυσαυγή λέει:

    Γειά σου Ξανθή.
    Πολύ ωραίο το ρολό σου και επιτέλους χωρίς τα γνωστά υλικά… ζαμπόν – τυρί!
    Ωραία πρόταση για να κλείσει η βραδιά μας!

  2. Ο/Η para-kelsoscooks λέει:

    Επιτέλους …αποτοξίνωση. Ότι πρέπει είναι το ρολό σου μετά από την κρεατοφαγία των ημερών.

  3. Ο/Η eleni λέει:

    Τι υπέροχο ρολό,Ξανθή!
    Το καπνιστό τυράκι σίγουρα θα του δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά.
    Φιλιά!

  4. Ο/Η Elpiniki λέει:

    Πολύ ωραια ιδεα! Και ειναι και μια πολυ ομορφη και διαφορετικη προταση για μπουφε!

  5. Ο/Η peps λέει:

    σούπερ ιδέα!!!τι νόστιμη φωτογραφία!!!

  6. Ο/Η garlutti λέει:

    GRACIAS POR TU MENSAJE …FELIZ DIA DE REYES Y MUCHOS REGALOS …una receta estupenda para el dia de hoy …BESOS Y FELIZ AÑO 2012 ..MARIMI

  7. Ο/Η Eri λέει:

    Αχ τι με κάνεις Ξανθή μου, τι με κάνεις!!! Ειναι σαν να ακούω το κριτσάνισμα απο το κανταίφι στα αυτιά μου, φοβερή συνταγή! Καλό ΣΚ!

  8. Ο/Η Marina λέει:

    Kαλά φιλενάδα με τρέλανες!!! Αυτή τη γέμιση δεν την είχα σκεφτεί! Θα την κάνω γιατί μου έμεινε κανταίφι από την τυρόπιτα σήμερα!
    Την λιγουρεύτηκααααααα….τι να σου πω πόσο!!!!

  9. Ο/Η Tante Kiki λέει:

    Πολύ πρωτότυπο αλλά σίγουρα νόστιμο το ρολό σου Ξανθή μου!!!! Ό,τι πρέπει και για μπουφέ!

  10. Ο/Η Ερμιόνη λέει:

    Καλημέρα Ξανθή!
    Πολύ πρωτότυπο ορεκτικό! Μ’ αρέσει πολύ και το καπνιστό τυρί και υποψιάζομαι πως ο συνδυασμός του με το σπανάκι θα είναι πολύ καλός!

  11. Ο/Η Μarion, λέει:

    Ωραίο το ρολο σου Ξανθή.. δεν εχω χρησιμοποιησει κανταϊφι σε φαγητό.. πολύ μου αρέσει και το καπνιστό τυρί. Ωραία πρόταση.

    Συμφωνώ κι εγώ μαζί σου για κάποια προϊόντα που εμπιστεύομαστε να τα προβάλουμε (οχι των ήδη γνωστών) από ανθρώπους τους ξέρουμε καλά.
    Φιλια

  12. Ο/Η Kitchen Stories λέει:

    Ενδιαφέρουσα συνταγή!
    Ο συνδυασμός του καπνιστού τυριού και του σπανακιού θα δίνει εξαιρετική γεύση.

    Ζ.

  13. Ο/Η Katerina λέει:

    Έχω φύλλο καταιφιού που σέρνεται στην κατάψυξή μου κάτι μήνες! από γλυκά χόρτασα αυτές τις ημέρες οπότε το ρολό σου έρχεται στην κατάλληλη στιγμή!

  14. Ο/Η Mariana Kavroulaki λέει:

    Πολύ μου αρέσει η χρήση του κανταϊφιού αντί για το κλασικό φύλλο. Ωραία η συνταγή σου, Ξανθή μου.

  15. Ο/Η mia maria λέει:

    Είμαι σίγουρη ότι είχα αφήσει μήνυμα τουλάχιστον άλλη μια φορά! Πολύ πρωτότυπο και πεντανόστιμο το ρολό σου! Έλα και από το blog μας να παίξεις ένα παιχνιδάκι:)

  16. Ο/Η Catherine λέει:

    Dear Blonde, This looks delicious!!!
    I just love all of the ingredients and the presentation. Blessings, Catherine xo

  17. Ο/Η Anonymous λέει:

    Ποιος μπορει να πει οχι σε ενα καλοφτιαγμενο καταιφι;

  18. Ο/Η Maria B. λέει:

    Καλέ Ξανθούλα μου, τι όμορφες μαγκιτσες είναι αυτές που έκανες ??? στην αρχή που το είδα στο φ/μ νόμιζα ότι ήταν καταιφακια!!! φοβερή εξυπνάδα η ντοματούλα στην κορφή !!!!!!! γεια στα χεράκια σου !!!!!!!!!!!!

    φιλια πολλά και καλό μεσημέρι !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.