Rolady & Kluski Sląskie & czerwona kapusta z patelni από την Πολωνική κουζίνα

από
25CE-25A1-25CE-25BF-25CE-25BB-25CE-25AC-25CE-25B4-25CE-25B1-2B-25288-2529

Επειδή Πολωνικά δεν νομίζω να γνωρίζουν πολλοί στα Ελληνικά θα το λέγαμε ρολάδα ή ρολά χοιρινού με συνοδευτικό dumplings* και σαλάτα κόκκινου λάχανου.
* δεν βρήκα αντίστοιχη Ελληνική όποιος ξέρει ας μας πει.
Η συνταγή έρχεται κατευθείαν από την Πολωνία μιας και υπάρχουν συγγενικοί δεσμοί. Είναι από τα εορταστικά τους κι όχι μόνο πιάτα.
Το έχω γευτεί στην Πολωνία από τη μητέρα της συντρόφου του γιου μου αλλά και στην Αγγλία από την “κόρη μου” όπως εγώ συνηθίζω να την λέω. Τη συνταγή σας την χρωστάω ένα χρόνο

και τώρα που αποφάσισα να την φτιάξω ίσως δεν ήταν και η καλύτερη μου μέρα , ελπίζω σε μια άλλη με καλύτερες φωτογραφίες.

Τα υλικά για τα Rolady ( 4 μερίδες )
4-5 σνίτσελ χοιρινά χτυπημένα καλά
Αγγουράκια τουρσί 3-4 ( σε ξύδι προτιμήστε Πολωνικά)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 2 σκελίδες σκόρδο
Μπέικον 5 μεγάλες λωρίδες
Μουστάρδα
Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο 1 ποτηράκι του κρασιού
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
4 κουταλιές σούπας λευκό κρασί
1 κούπα ζεστό νερό
2 φύλλα δάφνη
Κρέμα γάλακτος με όλα τα λιπαρά
Διαδικασία
Πλένουμε τα σνίτσελ και τα στεγνώνουμε.

Πάνω σε επιφάνεια κοπής τοποθετούμε ένα και το αλείφουμε με μουστάρδα και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε ένα κομμάτι μπέικον και λίγο από τα ψιλοκομμένα αγγουράκια – κρεμμύδι σκόρδο. Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό και δένουμε καλά με μέτρια κλωστή έτσι ώστε να μην βγει η γέμιση.


Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα την ίδια διαδικασία.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή μια απλωτή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ρολά μας μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε σε μια πιατέλα.
Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε μέχρι να πάρει ένα καφετί χρώμα και βράζουμε ένα λεπτό. Προσθέτουμε το κρασί και το νερό τα φύλλα δάφνης και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
Μεταφέρουμε πάλι στην κατσαρόλα τα ρολά και αφήνουμε να βράσουν για 45 λεπτά.


Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
Βγάζουμε τα ρολά σε πιατέλα και αφαιρούμε την κλωστή.
Στην κατσαρόλα με τη σάλτσα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και δένουμε τη σάλτσα.

Για τα dumplins (Kluski Sląskie )
Τα υλικά μου
600γρ πατάτες
αλεύρι πατάτας αλεύρι σταριού (3 προς 1)
1 αυγό
αλάτι
Διαδικασία
Βράζουμε τις πατάτες και τις περνάμε από το μύλο των λαχανικών ή τις λιώνουμε με την κουτάλα του πουρέ.
Βάζουμε τον πουρέ σε ένα μπολ με το αυγό και αλάτι και προσθέτουμε αλεύρι.
Το πόσο αλεύρι θα προσθέσουμε εξαρτάται μάλλον από τις πατάτες και τι εννοώ από το πόσο νερό περιέχουν σαν πατάτες. Πάντως οι αναλογίες λένε ότι τα 3/4 είναι οι πατάτες και το 1/4 το μείγμα αλευριού.
Ανακατεύοντας το μείγμα να ομογενοποιηθεί δοκιμάζουμε πότε μπορούμε να το πλάσουμε σε μπαλάκι κι εκεί σταματάμε την προσθήκη αλευριού.
Μη νομίζεται θα κολλάει ελαφρά στα χέρια σας.
Πλάθουμε λοιπόν μπαλάκια μεγέθους μπάλας του γκολφ και κάνουμε στο κέντρο ένα βαθούλωμα με το δάκτυλο μας.


Σε αλατισμένο νερό που βράζει τοποθετούμε λίγα λίγα τα μπαλάκια και μόλις ανέβουν στην επιφάνεια τα βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα την ίδια διαδικασία.

Συνήθως στην Πολωνία αυτό το φαγητό συνοδεύεται με κόκκινο λάχανο μαγειρεμένο όμως.
Τα υλικά
Κόκκινο λάχανο περίπου 1 κιλό
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Ξύδι από κόκκινο κρασί 1 φλυτζάνι του Ελλ. καφέ
Ξύδι βαλσάμικο 3-4 κουταλιές της σούπας
Κόκκινο κρασί 1 φλυτζάνι
Αλάτι και πιπέρι
1 μεγάλο ξινόμηλο (προαιρετικό)
Σταφίδες ή αποξηραμένα κράνα ή άλλα φρούτα (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο
Ζάχαρη ακατέργαστη 1 κουταλιά της σούπας
Διαδικασία
Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο ίσα να καλυφτεί η επιφάνεια του. Προσθέτουμε το λάχανο και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε το κρασί το ξύδι αλάτι και πιπέρι κι αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά τουλάχιστον σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιοδικά.


Αν θέλουμε προσθέτουμε το μήλο σε μικρά κομμάτια και τα φρούτα ή τις σταφίδες και αφήνουμε να βράσει ακόμη 15 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύουμε για λίγο και σερβίρουμε.


Παρατηρήσεις
1.Αν δεν θέλετε την κρέμα γάλακτος αφήστε λίγο νερό παραπάνω στη σάλτσα σας και δέστε την βράζοντας με λίγο κορν φλάουρ.
2.Αλεύρι πατάτας όπως και αγγουράκια τουρσί θα βρείτε στα Πολωνικά ή Ρωσικά καταστήματα που υπάρχουν τελικά πολλά!!
3.Στα ίδια καταστήματα μπορείτε να βρείτε λάχανο σε βάζο το οποίο μαγειρεύεται για την ίδια σαλάτα αλλά με λιγότερους χρόνους.

Δεν ξέρω αν απέδωσα τη συνταγή ακριβώς όπως μου την μετέφεραν θα το μάθω μόλις με διαβάσουν οπότε αν υπάρχουν παρατηρήσεις θα επανέλθω.
Οι δοκιμαστές του σπιτιού πάντως είπαν ότι ήταν πολύ ωραία και τους θύμιζαν αυτό που είχαν φάει.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    :)))))))))))))
    Πολύ νόστιμο φαίνεται, γεια στα χέρια σου Ξανθή μου!

    αυτό ακριβώς το πιάτο,συναντάται και σε περιοχές της Γερμανίας.Το κατάφερες τέλεια!!!

    Για να μην κολλάνε τα ντάμπλιγκς στα χέρια ενώ τα πλάθουμε,διατηρούμε τα χέρια μας βρεγμένα.

    Στο λεξικό δίνουν τους όρους: βραστός κεφτές/βραστή κροκέτα. Δεν είναι 100% ορθοί αλλά μια μέση λύση. Χρησιμοποιώ και τη λέξη ψωμογιουβαρλάκι για το ντάμπλιγκ ψωμιού.

  2. Απάντηση

    Συνταγή που θα λατρέψει ο γιος μου!! Δείχνει υπέροχη!!

  3. Απάντηση

    Καλημέρα, Ξανθή, με το ωραίο σου πιάτο! Πρέπει να σου έγινε νόστιμο-κλατι ανάλογο έχω φάει στο Μόναχο-αλλά μου φαίνεται ότι, λόγω αρκετής διαδικασίας, μάλλον για εορταστικό μοιάζει.
    Όμως είναι χάρμα οφθαλμών με τα πολλά του χρώματα και γεύσεων.
    Σε ευχαριστούμε για τη συνταγή.
    Το κόκκινο λάχανο το τρώνε επίσης οι Γερμανοί, οι Τσέχοι και στα χωριά οι Σλοβένοι, αλλά χωρίς μήλο και σταφίδες.
    Πολλά φιλιά.

    • painter
    • 6 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Παναγιά μου τι είδα πρωί πρωί… Κι έχω μια πείνα!!!
    Γεια στα χέρια σου, φαίνεται πεντανόστιμο!

    Την καλημέρα μου, πολλά φιλιά

    • Εφη
    • 6 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Υπερβολικά του γούστου μου όλο το φαγάκι αυτό! Κάτι τέτοια τα λατρεύω! Πάει για απόπειρα σίγουρα, σιγά μη περιμένω τα Χριστούγεννα! Φιλιά!

  4. Απάντηση

    To κόκκινο λάχανο έτσι μαγειρεμένο, είναι απο τα πιο νόστιμα πιάτα που έχω γευτεί επί Αυστριακού ωστόσο εδάφους, και το έχω φτιάξει δυο φορές κι’ εγώ. Αλλά το έφαγα μόνη μου γιατί στους υπολοίπους δεν άρεσε!

    Το σνιτσελάκι σίγουρα το τρώμε, οπότε καλή μου φίλη κράτα ένα πιατάκι μαζί σου, όταν καταφέρουμε να τα πούμε από κοντά!
    Πολλές καλημέρες.

  5. Απάντηση

    Πολύ ενδιαφέρον και οπωσδήποτε χορταστικό πιάτο! Δεν ξέρω και πολλά από πολωνική κουζίνα και ομολογώ πως μεγάλη εντύπωση μου έκανε η γέμιση με το αγγουράκι!
    Το κόκκινο λάχανο μαγειρεμένο έτσι πάντως είναι καταπληκτικό συνοδευτικό και για άλλα πιάτα με κρέας!
    Καλημέρα! 🙂

  6. Απάντηση

    Βλέπω τον τίτλο και λέω ιός χτύπησε το μπλογκ της Ξανθής. Μπαίνω και βλέπω μια καταπληκτική συνταγή, που την έχω και εγώ δοκιμάσει επί γερμανικού εδάφους και είναι πεντανόστιμη. Γεια στα χέρια σου Ξανθή.

  7. Απάντηση

    Πολύ ωραιο φαινεται… φυσικα δεν εχω δοκιμασει ποτε, αλλα θα το δοκιμαζα σιγουρα!
    Γεια στα χερια σου!

    • eleni
    • 6 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή,διαφορετικό φαγητό από την κουζίνα μας,αλλά οι γεύσεις γνωστές.
    Πολύ καλό για γιορτινό!
    Μου άρεσαν ιδιαίτερα οι πατάτες και πως φτιάχνονται.
    Φιλιά!

    • NOTOULA
    • 6 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    ΑΑΑΧ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ ΤΙ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ…. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΩ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΑΩ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ.
    ΑΝΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ. Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ ΤΟ ΣΑΒ/ΚΟ.

  8. Απάντηση

    Ιδιαίτερες γεύσεις,αλλά πολύ πολύ νόστιμες.
    Τα dumplins & το κόκκινο λάχανο με ξετρέλαναν.
    Φιλιά

  9. Απάντηση

    Τι εννοείς δεν ήταν και η καλύτερη σου μέρα;;; Βλέπω τις φωτογραφίες και έχω κολλήσει σχεδόν πάνω στην οθόνη του υπολογιστή! Πολύ ωραίο πιάτο Ξανθή μου, γιορτινό και διαφορετικό!

  10. Απάντηση

    @ thalassamov όπως ξέρεις οι χώρες αυτές συνορεύουν κι έχουν πολλές επιρροές τουλάχιστον στη διατροφή εξ όσων γνωρίζω. Σίγουρα θα ξαναφτιάξω dumplings για΄τι είναι ένα ωραίο συνοδευτικό. Καλό απόγευμα.

    @ Λίλα μη μου πεις για φτιάξε το τότε στο παιδί!!

    @ Ελένη κι εγώ το κόκκινο λάχανο το έχω φάει στο Μόναχο πριν πολλά χρόνια αλλά αυτό που είναι σαν τουρσί.
    Δεν είναι πολύ η διαδικασία του αρκεί να έχεις όλα τα υλικά συγκεντρωμένα.

  11. Απάντηση

    @ Χρύσα πρωί πρωί πεινάς;; Φιλάκια πολλά!!

    @ Έφη θα χαρώ πολύ να μάθω τι γνώμη σου αν το φτιάξεις.

    @ Πηνελόπη να το φάμε αλλά όχι με ταπεράκι σε τραπέζι γιατί όχι!!!

    @ The Dark Chef Η Πολωνική κουζίνα αγαπά ιδιαίτερα τα τουρσιά κι ιδιαίτερα το αγγουράκι σε ξύδι. Από όσο γνωρίζω είναι μάλιστα ξύδι μήλου και η ποικιλία διαφορετική ειδική για τουρσί. Μπορείς να βρεις σε Πολωνικά καταστήματα
    Το λάχανο εγώ το κάνω συχνά.
    Καλό απόγευμα.

  12. Απάντηση

    @ Σοφία κι ο ιός δεν είναι απίθανο!!
    έχει συμβεί στο παρελθόν κι αυτό.
    Αυτή τη στιγμή όμως δεν θα το ήθελα καθόλου μα καθόλου αυτό να συμβεί.
    Σε ευχαριστώ πολύ!!

    @ Ελπινίκη βάλε το στα προσεχώς!!

    @ Ελένη όπως λες κοντά στις γεύσεις μας!! Πολλά φιλιά.

  13. Απάντηση

    @ Νοτούλα καλώς ήρθες στην παρέα μας.
    Πολύ θα χαρώ να έχω τη γνώμη σου μετά τη δοκιμή.

    @ Marion ευχαριστώ πολύ!!!

    @ Ερμιόνη μου όντως δεν ήταν η καλύτερη μου μέρα κι ακόμη δεν είναι αλλά προσπαθώ να ξεπερνάω κάποια θέματα με τις πολλές δραστηριότητες.
    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.
    Καλό απόγευμα.

  14. Απάντηση

    Ξανθή μου σίγουρα πιο εύκολα τρώγεται από ότι προφέρεται χα χα χαα!!!
    Ξέρεις ότι πάντα με ενδιαφέρουν οι συνταγές από την διεθνή κουζίνα, κι αυτή φαίνεται ιδιαίτερα δελεαστική!!
    Καλό απόγευμα!

    • Vita
    • 6 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Πω πω Ξανθή μου. Υπέροχες συνταγές (γιατί δεν είναι μία) για τις γιορτινές μέρες! Τη διάβασα το πρωί (και μόνο τώρα αξιώθηκα να σχολιάσω ) και ενθουσιάστηκα με το συνδυασμό των υλικών αλλά και με την εμφάνιση του πιάτου.

  15. Απάντηση

    Γεια στα χέρια σου Ξανθή μου! Πολύ ωραίο πιάτο!

    • kiki
    • 7 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Μπεν Χουρο το ποστ! Πες μου ότι κατάφερες να πεις όλο αυτόν τον τίτλο! χαχα! Εντυπωσιάστηκα χωρίς πλάκα. Τα ντάμπλινγκε συνοδεύουν στην Ευρώπη συχνά τα κρεατικά. Σύντομα θα βάλω κι εγώ μία συνταγή. Πολύ ωραίο ποστ!

  16. Απάντηση

    @ ΕΛΕΝΑ όντως δελεαστική!!!
    Ευχαριστώ

    @ Vita αυτό το συνδυασμό τον έχω λατρέψει και θέλω να το ξαναφτιάξω προκειμένου να το τελειοποιήσω!
    Πολλά φιλιά

    @ Tante Kiki ευχαριστώ πολύ!!

    @ Κική ένα ποστ για όλα καλά λες μεγάλο βγήκε αλλά αξίζει νομίζω.
    Καλέ σιγά μη στραμπουλίσω τη γλώσσα μου που λέει κι ο γιος μου!!χαχαχαχα

    • Anonymous
    • 7 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Έσκισες πάλι! Σε χαίρομαι που δεν βαριέσαι ποτέ.
    Νένα

  17. Απάντηση

    Γεια σου Ξανθη μου,τι νοστιμα καλουδια μας εκανες!!!Δεν με νοιαζει τ’ονομα,η γευση μετραει..Τι να πρωτοδοκιμασω..Μμμμμμμιαμμμ Φιλακια

  18. Απάντηση

    ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!ΤΕΛΕΙΟ ΠΙΑΤΟ!!!!

  19. Απάντηση

    @ Νένα εκτονώνομαι!!!!Θα τα πούμε από κοντά!!Φιλάκια

    @ Χαρά σε ευχαριστώ πολύ δοκίμασε τα όλα είναι υπέροχα!!!

    @ fotolabida1 Ευχαριστώ πολύ!!!

  20. Απάντηση

    Τι λες τώρα!!!
    Αυτό είναι υπερπαραγωγή!!!
    Και θα πρέπει να είναι πολύύύ… Σούπερ.
    Γιάμι γιάμι!!!
    Φιλάκια!!!!

  21. Απάντηση

    gouaou! respect!!!!Mprabo gia to apotelesma kai euxaristoume!

Γράψτε απάντηση στο mia xara Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode