Μια αλλιώτικη μαρμελάδα πεπονιού

Αυτή η συνταγή έφτασε σε μένα, γραμμένη από φίλη πάνω σε σακούλα φρούτων, ορμώμενη όμως εξ Ιταλίας.
Η φίλη μου η Δήμητρα επέμενε φτιάξε την. Αγόρασα λοιπόν ένα από τα πεπόνια της και την έφτιαξα χάριν πειραματισμού και δοκιμής.
Οι πληροφορίες λένε ότι ταιριάζει πολύ με τυριά.

Τα υλικά μου για 2 μικρά βαζάκια
750γρ. ώριμο Αργίτικο πεπόνι (καθαρό βάρος μετά το καθάρισμα)
200γρ. ζάχαρη
70ml λευκό ξύδι
1 καψουλίτσα βανίλιας

Διαδικασία
Κόβουμε το πεπόνι σε μικρά κομματάκια και το τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη.
Το αφήνουμε για ένα βράδυ στο ψυγείο.


Την επομένη το μεταφέρουμε σε κατσαρόλα και το φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.
Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί και προσθέτουμε το ξύδι.
Με την κουτάλα του πουρέ αν θέλουμε λιώνουμε τα κομμάτια.
Βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα και προσθέτουμε τη βανίλια.

Πριν λίγο καιρό πειραματίστηκα με γλυκό πεπόνι, πρόταση πάλι άλλης φίλης, αλλά το αποτέλεσμα δεν με ικανοποίησε καθόλου.
Αν κάποιος έχει υπόψιν του συνταγή πολύ θα ήθελα να τη μάθω.

Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

19 Σχόλια

  1. Avatar Ο/Η Ερμιόνη λέει:

    Καλημέρα! Τι ιδιαίτερη μαρμελάδα μας σεβίρεις σήμερα; Πρώτη φορά ακούω για μαρμελάδα πεπονιού! Ερώτηση… επειδή δεν μπορώ με τίποτα το ξίδι, τι θα μπορούσα να προσθέσω εναλλακτικά; λεμόνι; Φιλιά

  2. Avatar Ο/Η Ξανθή λέει:

    Καλημέρα Ερμιόνη, αυτή η μαρμελάδα κατατάσσεται στα chutney που όλα έχουν ξύδι μέσα. Αν θέλεις όμως μπορείς να την κάνεις παραλείποντας το ξύδι. Μπορείς να την εμπλουτίσεις με αχλάδι υπάρχει συνταγή στις μαρμελάδες μου ή να ακολουθήσεις εκείνη τη συνταγή χωρίς αχλάδι και θα έχεις μια μαρμελάδα γλυκιά.
    Ελπίζω να βοήθησα.

  3. Avatar Ο/Η The Dark Chef λέει:

    Πολύ ωραία ιδέα! Σαν τσάτνει, ακριβώς! Θα ταίριαζαν και κάποια μπαχαρικά μέσα μαζί με το ξίδι, συνήθως βλέπω τα τσάτνει να έχουν καυτερό πιπέρι/τσίλι ή τζίντζερ φρέσκο. Νομίζω πως το τελευταίο θα πήγαινε με το πεπόνι!
    Καλό Σ/Κ 🙂

  4. Avatar Ο/Η Σοφία Ζ. λέει:

    Ξεχωριστή πρόταση για το πεπόνι. η πρόταση της φωτογραφίας με δελεάζει. Καλό Σ/Κ.

  5. Avatar Ο/Η cook λέει:

    μοιαζει με chutney,μονο που δεν εχει κρεμμυδι…εχω δοκιμασει μηλο να κανω έτσι,μα δε μου αρεσε …ισως εδω να ειναι καλυτερο?εχω φτιαξει ομως μαρμελαδα πεπονι μαζι με μπανανα και ταιριαζουν πολυ

  6. Avatar Ο/Η manousina λέει:

    Είσαι η βασίλισσα της μαρμελάδας!!!!
    φιλάκια

  7. Avatar Ο/Η donkey and the carrot λέει:

    Δεν έχω φάει ποτέ. Και εγώ πρώτη φορά την ακούω μαρμελάδα πεπόνι!

  8. Avatar Ο/Η ΕΛΕΝΑ λέει:

    Μαρμελάδα πεπόνι έχω φτιάξει μα δίχως ξύδι.
    Δεν κατάλαβα όμως αν την χρησιμοποιείς σαν μαρμελάδα ή σαν chutney.
    Πάντως σίγουρα η γεύση της πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέρουσα!

  9. Avatar Ο/Η Ελπινίκη λέει:

    Ενω τρελαινομαι για πεπονι, δεν αντεχω καθολου το ξυδι…
    Φανταζομαι βεβαια δεν το καταλαβαινεις στη γευση, αλλα αν τ παραλειψω θα χει μεγαλη διαφορα?

  10. Avatar Ο/Η Ξανθή λέει:

    @ The Dark Chef σίγουρα θα πήγαινε το τζίτζερ εγώ ακολούθησα τη συνταγή όπως μου την έδωσαν.

    @ Σοφία δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις ακόμη υπάρχουν λίγα πεπόνια.

    @ cook μια άλλη εκδοχή του chutney

    @ manousina ευχαριστώ, μ΄αρέσουν οι πειραματισμοί και με έχουν πάρει χαμπάρι και στη λαϊκή!!

  11. Avatar Ο/Η Ξανθή λέει:

    @ donkey and the carrot όπως είπα και στην Ερμιόνη έχω φτιάξει με αχλάδι μαζί, αυτή είναι μια άλλη πρόταση για τυριά.

    @ ΕΛΕΝΑ η πρόταση που μου ήρθε λέει για συνδυασμό με τυριά.

    @ Ελπινίκη δες ότι έγραψα στην Ερμιόνη.

  12. Avatar Ο/Η Conna λέει:

    Μαρμελάδα πεπόνι ε ?

    Πολύ ιδιαίτερη συνταγή.

    Ευχαριστούμε Ξανθή.

  13. Avatar Ο/Η Helen Gr λέει:

    Καλησπέρα, Ξανθή, πρέπει να είναι πολύ ιδιαίτερη. Δεν την έχω φτιάξει ποτέ αλλά θα τη δοκίμαζα. Τώρα με τα τυριά μου αρέσουν τα φρέσκα φρούτα αλλά στην Ευρώπη συνηθίζεται και το chutney από άγουρα φρούτα.
    Καλό σου βράδυ.

  14. Avatar Ο/Η eleni λέει:

    Ξανθή μου,πάλι κάτι ξεχωριστό μας ετοίμασες!
    Το καλοκαίρι έφτιαξα πεπόνι μαρμελάδα-δεν είχα κάποια συνταγή-την έκανα όπως όλες τις άλλες.Τη ζάχαρη την καθόρισα βάσει της γλυκύτητάς του,έβαλα λίγη,γιατί ήταν αρκετά γλυκό.Έχει θαυμάσιο άρωμα,λόγω της ποικιλίας,δεν την γνωρίζω,απλά ήταν από κήπο.
    Καλό Σ/Κ-φιλιά!

  15. Avatar Ο/Η painter λέει:

    Καλέ εσύ θα μας τρελάνεις τελείως!
    Πρώτη φορά βλέπω μαρμελάδα πεπόνι, πολύ πρωτότυπο…
    Αλήθεια Ξανθή μου, σου έχει ξεφύγει κανένα φρούτο από τη “μαρμελαδοποίηση”??? χαχα
    Χωρίς πλάκα πάντως, θα σε ανακυρήξουμε τη βασίλισσα της μαρμελάδας!

    Πολλά φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο

  16. Avatar Ο/Η mia maria λέει:

    Ιδιαίτερη η μαρμελάδα σου σήμερα Ξανθή μου! Καλή πρόταση για τα χειμερινά πεπόνια!
    Καλό Σ/Κ!

  17. Avatar Ο/Η kiki λέει:

    Πολύ ιδιαίτερη!!!

  18. Avatar Ο/Η dhmhtra λέει:

    Ξανθή καλησπέρα.
    Που να μας περισέψει πεπόνι για να κάνουμε μαρμελάδα. Το τρώνε όλοι αυτό το φρούτο και ιδιαίτερα ο άνδρας μου.
    Να είσαι καλά.

  19. Avatar Ο/Η Vita λέει:

    Επειδή έχω τη λόξα της μαρμελάδας, είχα φτιάξει στο παρελθόν και πεπόνι. Κι εγώ δεν τρελάθηκα… Το προτιμώ γρανίτα 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *