Μελιτζάνες με μπακαλιάρο

από
25CE-259C-25CE-25B5-25CE-25BB-25CE-25B9-25CF-2584-25CE-25B6-25CE-25AC-25CE-25BD-25CE-25B5-25CF-2582-2B-25CE-25BC-25CE-25B5-2B-25CE-25BC-25CF-2580-25CE-25B1-25CE-25BA-25CE-25B1-25CE-25BB-25CE-25B9-25CE-25AC-25CF-2581-25CE-25BF

Τις μελιτζάνες τις κάναμε μουσακά , παπουτσάκια , παστίτσιο , με φέτα στο φούρνο ε τώρα έφτασε η ώρα για το συνδυασμό τους με μπακαλιάρο.

Μέσα στις ανασκαφές και τα συμμαζέματα βρέθηκε ένα μικρό ένθετο άγνωστό από που και πως, με προτάσεις για το μπακαλιάρο, άλλο που δεν ήθελα να δοκιμάσω και σας παρουσιάζω μια από αυτές θα υπάρξει και συνέχεια.

Κι επειδή μπορεί να πείτε καλοκαίρι και παστό μπακαλιάρο;;ναι ναι είναι ένα υπέροχο πιάτο, σύμφωνα πάντα με τους αδέκαστους κριτές του σπιτιού αλλά κι εκτός σπιτιού που δοκιμάστηκε. ( εγώ δεν πρέπει λένε να εκφέρω γνώμη)

Ας δούμε την όλη διαδικασία.

Τα υλικά για 4 μέτριες μερίδες

450γρ. φιλέτο μπακαλιάρου

3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες

2 σκελίδες σκόρδο

1 φύλλο δάφνης

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες

Ελαιόλαδο

Πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

250 ml γάλα

2-3 κοφτές κουταλιές αλεύρι

1 κουταλιά βούτυρο

1 αυγό

Μοσχοκάρυδο

Κεφαλοτύρι τριμμένο

Για τη σάλτσα ντομάτας

3 μεγάλες ώριμες ντομάτες

1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια

Ελαιόλαδο

Λίγες σταγόνες ταμπάσκο

Λίγη κανέλα σε σκόνη

Αλάτι

Μισό κουταλάκι ζάχαρη

Μαϊντανό και θυμάρι ψιλοκομμένο (προαιρετικό)

Διαδικασία

Πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό το μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε κομμάτια.

Τον βάζουμε σε ένα μπόλ με κρύο νερό και το δέρμα του προς τα επάνω. Αλλάζουμε το νερό κάθε έξι ώρες για ένα 24ωρο.

Όταν είμαστε έτοιμοι να μαγειρέψουμε:

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους 2 εκατοστών. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά.

Εδώ η επιλογή είναι δικά σας ή τηγανίζεται τις μελιτζάνες και τις αφήνετε να στραγγίξουν ή τις ψήνετε στο γκρίλ πάνω σε αλουμινόχαρτο αλείφοντας τες με λίγο λάδι.

Εγώ το τηγάνισμα το έχω καταργήσει.

Στραγγίζουμε το μπακαλιάρο σε σουρωτήρι κι αφαιρούμε το δέρμα του. Με το χέρι μας κόβουμε το μπακαλιάρο σε κομματάκια μικρά. (προσοχή ελέγχετε για τυχόν κόκαλα ).

Σε τηγάνι βάζουμε 4-5 κουταλιές λάδι το σκόρδο και τη δάφνη κι αφήνουμε να βγάλουν τα αρώματα τους. 

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε μέχρι να άρουν ελαφρό χρώμα.

Προσθέτουμε το μπακαλιάρο και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να βράσει για περίπου δέκα λεπτά μέχρι να μην υπάρχουν καθόλου υγρά. Προσθέτουμε αρκετό πιπέρι.

Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο κι όταν ζεσταθεί προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας. Μόλις το αλεύρι έχει πάρει χρώμα προσθέτουμε το γάλα κι ανακατεύουμε προσεκτικά να μη σβολιάσει. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.

Όταν κρυώσει λίγο προσθέτουμε το αυγό το μοσχοκάρυδο και λίγο από το τριμμένο τυρί.

Μια πιο εύκολη διαδικασία για τη μπεσαμέλ θα βρείτε εδώ.

Σε πυρέξ ή μικρό πήλινο ταψί στρώνουμε μελιτζάνες από πάνω από το μείγμα του μπακαλιάρου ξανά μελιτζάνες μπακαλιάρο μελιτζάνες και μετά την μπεσαμέλ.

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα στο κάτω ράφι της κουζίνας μας για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Όσο το φαγητό μας θα ψήνεται ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε 4-5 κουταλιές λάδι κι όταν ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε μέχρι να σοταριστούν ελαφρά και προσθέτουμε τις ντομάτες ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το ταμπάσκο την κανέλα το αλάτι και τη ζάχαρη και βράζουμε τη σάλτσα μας για 15 λεπτά. Αν θέλετε στο τέλος προσθέτετε ψιλοκομμένο μαϊντανό και θυμάρι.

Σε μεγάλο πιάτο τοποθετούμε με κουτάλα σάλτσα ντομάτας και από πάνω ένα κομμάτι από το μπακαλιάρο – μελιτζάνες.

Απολαμβάνουμε συνοδεία σαλάτας κρύα μπύρα ή κάποιο άσπρο κρασί παγωμένο.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    ωραία πρόταση Ξανθούλα…πρωτότυπη…
    καλές διακοπές,είδα οτι ετοιμάζεσαι για αναχώρηση…-:))

    • Eri
    • 16 Αυγούστου 2011
    Απάντηση

    Καλησπέρα Ξανθή μου, μπελαλίδικο μου φαινεται αλλά ειναι πολύ εντυπωσιακό.. και επειδή εδώ απο μπακαλιάρο και σολομό άλλο τίποτα, θα δοκιμάσω σιγουρα κάποια στιγμή την συνταγή σου!

    • Helengr
    • 16 Αυγούστου 2011
    Απάντηση

    Καλησπέρα, Ξανθή μου. Πάρα πολύ ωραία η πρότασή σου, σε ευχαριστούμε πολύ.
    Θέλω πολύ να τη δοκιμάσω αλλά εδώ παστόν μπακαλιάρω δεν μπορώ να βρώ. Τι θα έλεγες με φρέσκο;Λέω εγώ .. . Διαφορετικά η δοκιμή στην Ελλάδα. Καλό βράδυ.

  2. Απάντηση

    @ Βιβή καλώς ήρθες όπως είδα πέρασες ωραία, πάντα τέτοια.
    Εμείς μετά 8-10 μέρες θα φύγουμε.

    @ Eri είναι περίπου η ίδια διαδικασία με το μουσακά. Αξίζει τον κόπο όμως είναι κάτι διαφορετικό.

    @ Ελένη θα το δοκίμαζα με μια πέρκα σε φιλέτο, την έχω δοκιμάσει και σε σουτζουκάκια κι έχω τη γνώμη ότι θα ταιριάζει.
    Αν δοκιμάσεις πες μου την εμπειρία σου.
    Καλό βράδυ

  3. Απάντηση

    Περίεργος συνδυασμός!
    Αξίζει μια δοκιμή για εντυπωσιασμό των δικών μας!
    Ετσι για να κάνω την …έξυπνη!
    Σατανική δεν με βρίσκεις; Χα!

  4. Απάντηση

    Γιαγιά Αντιγόνη καλώς ήρθατε στο σπιτικό μας!!Όσο για το σατανικό σχέδιο το βρίσκω εξαιρετικό και θα χαρώ πολύ να πετύχει ο εντυπωσιασμός.
    Καλημέρα!!!

    • iwanna
    • 17 Αυγούστου 2011
    Απάντηση

    Διατίθονται μελιτζάνες για πειραματισμούς…………………….χαχαχαχα!!!!!!!!!!

  5. Απάντηση

    Ξανθή μου τελικά, άλλο να το ακούω και άλλο να το βλέπω. Θα πρέπει να έγινε πολύ σούπερ. Η μικρή το είδε και ζήλεψε.
    Μόλις γυρίσουμε θα φτιαχτεί.
    Φιλάκια!!!

Γράψτε απάντηση στο iwanna Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode