Αμπελοφάσουλα σε ρολό με ξινομυζήθρα

από
25CE-2591-25CE-25BC-25CF-2580-25CE-25B5-25CE-25BB-25CE-25BF-25CF-2586-25CE-25AC-25CF-2583-25CE-25BF-25CF-2585-25CE-25BB-25CE-25B1-2B-25CF-2581-25CE-25BF-25CE-25BB-25CF-258C-2B-25288-2529

Στη λαική αγορά ο κ. Μελέτης με παρότρυνε να πάρω κι άλλα αμπελοφάσουλα. Μα πόσα θα φάμε σε σαλάτα είπα. Η επόμενη παρότρυνση ήταν για μαγειρευτά όπως και οι άλλες ποικιλίες.


Εγώ πήγα ένα βήμα πιο κάτω και τα έφτιαξα κάτι σαν πίτα σε ρολό με ξινομυζήθρα.


Για την ξινομυζήθρα ελπίζω να έχω την τύχη συλλογής εικόνων, γιατί τη διαδικασία την ξέρω όποτε θα μιλήσουμε μετά τις διακοπές μου.
Η προσαρμογή του σημερινού φαγητού προέρχεται από εκείνα τα μαγικά χαρτάκια που υπάρχουν στη συλλογή μου και μάλλον είναι από περιοδικό μεγάλου Σ/Μ.

Τα υλικά μου για ένα μεγαλούτσικο ρολό ήταν

1/2 κιλό αμπελοφάσουλα

1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
50γρ. αμύγδαλα φιλέ
2 κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι
4 κουταλιές της σούπας φρέσκο γάλα
200γρ. ξινομυζήθρα
100γρ. κασέρι τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
Μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για 3  σπιτικά φύλλα για πίτα
200γρ. αλεύρι σκληρό
200γρ. αλεύρι μαλακό
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
Λίγο αλάτι
120ml νερό
Νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Διαδικασία

Καθαρίζουμε τα αμπελοφάσουλα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό να βράσει κι όταν σωθεί το νερό προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να σοταριστεί ελαφρά κι όχι να ροδίσει.

Προσθέτουμε τα αμπελοφάσουλα μαζί με πολύ λίγο νερό ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να σωθούν εντελώς τα υγρά τους.
Προσθέτουμε στη συνέχεια τα αμύγδαλα την ξυνομυζήθρα τεμαχίζοντας την με το χέρι μας το γάλα και το γιαούρτι και τέλος το κασέρι.

Πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι κι ανακατεύουμε.Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει.

Όσο το μείγμα μας κρυώνει ετοιμάζουμε τα φύλλα

Πάνω στο πλαστήρι ή σε επιφάνεια εργασίας στρώνουμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο φροντίζοντας να αλείψουμε κάθε φύλλο με λάδι.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο κέντρο των φύλλων αφήνοντας λίγο κενό στις άκρες.

Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα στις άκρες και τυλίγουμε το ρολό.
Το τοποθετούμε σε ταψί, πυρέξ ή λαμαρίνα φούρνου φροντίζοντας η ένωση των φύλλων να είναι από κάτω.

Αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγό σε λίγο λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 30 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ρόδινο χρώμα.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις.
Αν δεν θέλετε να ανοίξετε φύλλο προτιμήστε ένα του εμπορίου κατάλληλο για πίτες, ίσως όμως να χρειαστείτε περισσότερα φύλλα ανάλογα με το πάχος τους.
Αντί γιαούρτι και γάλα μπορείτε να βάλετε κρέμα γάλακτος.
Αλάτι εγώ δεν έβαλα λόγω του ότι η ξινομυζήθρα μου φάνηκε αρκετά αρμυρή.

Αυτό κι άλλα πολλά μεζαδάκια απολαύσαμε στο εξοχικό φίλων, λεπτομέρειες σε επόμενη ανάρτηση.


Καλά να περνάτε και να έχετε μια υπέροχη εβδομάδα.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Πολύ πρωτότυπο, θα πρέπει να είναι νοστιμότατο. Πέρνα και από εμάς, έχουμε κάτι για σένα!

  2. Απάντηση

    Μπράβο, φοβερή πίτα!! Σύμπτωση, αλλά χτες μόλις σε ένα περιοδικό για διακοπές/ταξίδια, είδα μια συνταγή παραδοσιακή της Πάρου για πίτα με φρέσκα φασολάκια -χωρίς καθόλου τυρί, αλλά η δική σου εκδοχή με τα αμύγδαλα και τα τυριά μου φαίνεται πολύ καλύτερη! Ανυπομονώ να την φτιάξω και να την δοκιμάσω!
    Καλή εβδομάδα! 🙂

    • RIRI
    • 22 Αυγούστου 2011
    Απάντηση

    Δεν μπορούσα να φανταστώ τα φασόλια σε πίτα, πολύ πρωτότυπη συνταγή, με τόσο ωραία υλικά!!!
    Καλή εβδομάδα ευχομαι!!

  3. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή και καλή εβδομάδα. Πολύ πρωτότυπη συνταγή.

    • Εφη
    • 22 Αυγούστου 2011
    Απάντηση

    Ιδιαίτερη πιτούλα! Στα υπόψη!

  4. Απάντηση

    Καλή εβδομάδα κι από μένα Ξανθή μου!!! Η πίτα σου ομολογώ μου άρεσε πάρα πολύ γιατί και τα αμπελοφάσουλα λατρεύω αλλά και τις πίτες…..δύο σε ένα λοιπόν και ναι το απολαμβάνω με μια παγωμένη μπυρίτσα!!!
    Φιλιά

  5. Απάντηση

    Έτσι δεν θα σκεφτόμουν να τα κάνω φίλη μου καλή. Αλλά τελικά γιατί όχι;
    Αφου και άλλα ζαρζαβατικά μια χαρά παίρνουν την θέση τους στις πίτες μας.

    Καλή εβδομάδα εύχομαι…και λέω ότι τώρα πια θα είστε και σε διακοπές!

  6. Απάντηση

    @ Μαρία η αλήθεια είναι ότι άρεσε σε πολλούς. Ευχαριστούμε για το βραβείο.

    @ The Dark Chef κι εγώ έχω στα υπόψιν μια ανάλογη με αυτή που λες με σόδα αναψυκτικό μέσα. Όμως δεν ξέρω αν θα την έφτιαχνα. Αυτή εδώ πάντως άρεσε σε πολλούς και θα επαναληφθεί αν βρω ξανά καλά αμπελοφάσουλα.
    Καλή εβδομάδα.

    @ RIRI ούτε κι εγώ ήξερα τι θα βγει αλλά το ρίσκαρα.
    Καλή εβδομάδα.

  7. Απάντηση

    Τί ωραία ιδέα! Μακάρι να μπορούσα να βρω ξινομυζήθρα να την έφτιαχνα και γω την πίτα. Φαίνεται τόσο λαχταριστή!
    Καλή εβδομάδα!

  8. Απάντηση

    @ para-kelsoscooks Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!Πειραματισμοί κι ότι βγει!!

    @ Έφη για πειραματίσου κι εσύ!!

    @ anthivolon έτσι ακριβώς δύο σε ένα με απόλαυση!!

    @ Πηνελόπη άσε εδώ είμαι θα τα πούμε.

    • Eri
    • 22 Αυγούστου 2011
    Απάντηση

    Καλή εβδομάδα Ξανθή μου! Η πίτα σου ειναι φανταστική! Εγώ βάζω όσπρια σε πίτες επειδή έτσι “ξεγελάω” τον μικρό αλλά φρέσκα φασολάκια δεν έχω βάλει ποτέ! Θα την φτιάξω σίγουρα και μάλιστα πολύ πολύ σύντομα!
    Φιλάκια πολλά

    • nadia
    • 22 Αυγούστου 2011
    Απάντηση

    Φοβερή η πίτα σου πολύ προχωρημένη δεν μπορούσα ποτέ να το φανταστώ φαίνεται ΥΠΕΡΟΧΗ πάντως

    • Vita
    • 22 Αυγούστου 2011
    Απάντηση

    Μου κάνει “κλικ” αυτή η συνταγή!Καταγράφεται προς δοκιμή οπωσδήποτε.

  9. Απάντηση

    @ Eri δοκίμασε και περιμένω νέα.
    Καλή εβδομάδα!!

    @ Νάντια σε ευχαριστώ πολύ!!

    @ Vita εσύ που θα έχεις και καλή ξινομυζήθρα πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε. Περιμένω!!

    • Marina
    • 23 Αυγούστου 2011
    Απάντηση

    Κοίτα να δεις που εσύ και η μαμά μου θα με κάνετε να αγαπήσω τα αμπελοφάσουλα!!! Εσύ με την πίτα και η μαμά μου με το κοκκινιστό που μας
    τα έφτιαξε!!!
    Καλή βδομάδα και…ευτυχώς είμαι πολύ καλύτερα!!!

  10. Απάντηση

    Αν και δεν αγαπω ιδιαιτερα τα φασολακια, αυτη την πιτουλα ανετα θα τη δοκιμαζα!

  11. Απάντηση

    Καλημέρες και δεν σε ξέχασα, θα πάρω τηλέφωνο να το κανονίσουμε!
    Κέντησες για άλλη μια φορά.!

    • Anonymous
    • 23 Αυγούστου 2011
    Απάντηση

    Φιλενάδα πολύ καλό!!!!
    Η ιδέα είναι εξαιρετική και θα δοκιμαστεί μόλις επιστρέψουμε.
    Φιλιά από όλους μας από Χερσόνησο!!!
    Λίνα.

  12. Απάντηση

    Ξανθή μου, πολύ καλή η πίτα σου!!! Και πρωτότυπη και φαίνεται πεντανόστιμη! Μπαίνει στα υπόψιν λόγω του ότι λατρεύω τα αμπελοφάσουλα!!!

  13. Απάντηση

    @ Μαρίνα πόσο χαίρομαι που είσαι καλά.Εγώ είμαι σίγουρη ότι είναι από την αιτία που σου είπα.
    Θέλω τη συνταγή με τα κοκκινιστά!!

    @ Ελπινίκη κάποιος από τους αυστηρούς δοκιμαστές είπε ότι είναι για ιδιαίτερα γούστα οπότε πιστεύω ότι αν ανήκεις σ εαυτούς θα σου αρέσει.

    @ Πόπη άντε θα φύγω το Σάββατο, περιμένω!!

  14. Απάντηση

    @ Καλά Λίνα με έστειλες!!σε φαντάζομαι εκεί που είσαι με το νέο παιχνιδάκι να μου γράφεις!!!
    Πολλά φιλάκια και να περάστε όμορφα!!

    @ Κική πολύ θα χαρώ να τη δοκιμάσεις και να μου πεις τη γνώμη σου.

  15. Απίθανη!!! μου τρέχουν τα σάλια! φιλάκια.

Γράψτε απάντηση στο My Little Expat Kitchen Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode