Γλυκό με μελιτζανάκι τύπου Σαντορίνης

από
25CE-259C-25CE-25B5-25CE-25BB-25CE-25B9-25CF-2584-25CE-25B6-25CE-25B1-25CE-25BD-25CE-25AC-25CE-25BA-25CE-25B9-2B-25CE-2593-25CE-25BB-25CF-2585-25CE-25BA-25CF-258C

Βλέπετε πως περιποιούμαι το μάστορα του σπιτιού με γλυκάκια για να τον καλοπιάνω να τελειώσει τα ατέλειωτα!!
Το μελιτζανάκι αυτό είναι τύπου Σαντορίνης καλλιεργημένο στο Μαραθώνα στα περιβόλια της Νεκταρίας, μιας γλυκύτατης κοπέλας που έρχεται στις κοντινές μου λαϊκές αγορές.


Όπως η ίδια μου είπε αυτή η ποικιλία δεν μεγαλώνει περισσότερο κι έτσι είναι κατάλληλο για γλυκό αλλά και για τουρσί, για το οποίο όμως μια άλλη φορά θα μιλήσουμε.
Αγόρασα λίγα μελιτζανάκια να πειραματιστώ περισσότερο μιας και δεν είχα ασχοληθεί με το θέμα, ήταν μια πρόκληση για μένα.
Διάβασα διάφορες πληροφορίες στα βιβλία μου και τα διάφορα χαρτάκια μου, κι έκανα τις δικές μου αλχημείες βασιζόμενη στις πληροφορίες και την εμπειρία μου πάνω στα γλυκά.
Το αποτέλεσμα δεν μπορώ να το κρίνω τώρα άμεσα γιατί δεν έχουμε δοκιμάσει άλλο κι έτσι περιμένω κριτές πιο αυστηρούς και έμπειρους. Σε μας απλά άρεσε!!!
Τα υλικά
30 μικρά μελιτζανάκια που είχαν βάρος 550 γρ.
1 κουταλιά της σούπας ξινό
400 Ml νερό
600 γρ. ζάχαρη
Το χυμό και τη φλούδα από ένα μικρό λεμόνι
Αμύγδαλα ασπρισμένα και ελαφρά ψημένα

Διαδικασία
Πλένουμε τα μελιτζανάκια και κόβουμε το κοτσάνι τους. Με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες καθαρίζουμε το εξωτερικό τους από τις φλούδες. Κάνουμε μια μικρή χαρακιά με το μαχαίρι κατά μήκος.
Τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό στην οποία έχουμε διαλύσει το ξινό.
Σκεπάζουμε με μια πιατέλα έτσι που τα μελιτζανάκια να είναι πάντα καλυμμένα με νερό κι αφήνουμε για τρεις ώρες.
Στη συνέχεια σε κατσαρόλα με βραστό νερό βάζουμε τα μελιτζανάκια και τα βράζουμε για 1-2 λεπτά. Αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε άλλες δυο φορές. με ένα πιρούνι δοκιμάζουμε να τρυπιούνται τα μελιτζανάκια.
Τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με κρύο νερό.
Τα τοποθετούμε πάνω σε μια καθαρή πετσέτα ή χαρτοπετσέτες κι αφήνουμε να στραγγίξουν για περίπου 5-6 ώρες.


Ετοιμάζουμε τα αμύγδαλα και τοποθετούμε μέσα στη σχισμή που ανοίξαμε 1-2.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό τη ζάχαρη και τη φλούδα του λεμονιού. Μόλις βράσει και διαλυθεί καλά η ζάχαρη τοποθετούμε τα μελιτζανάκια. Βράζουμε για 5 λεπτά.


Αφήνουμε για ένα βράδυ και την επομένη συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Πριν το βγάλουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.
Τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα και φυλάσσουμε σε δροσερό μέρος.

Το πρώτο στάδιο με το ξινό αν θέλετε μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ασβεστόνερο για λιγότερη ώρα. Μετά θα πρέπει να ξεπλύνετε πολύ καλά.
Στη λαϊκή κυκλοφορούν και μεγάλες άσπρες μελιτζάνες μια φορά τις δοκίμασα σε μουσακά αλλά δεν ξέρω αν έτυχε δεν με εντυπωσίασαν ιδιαίτερα.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Asteri
    • 29 Ιουλίου 2011
    Απάντηση

    Χρυσοχέρα!!!! μπράβο σου, φαίνεται καταπληκτικό!

  1. Απάντηση

    Ξανθή μου, ωραίο φαίνεται, το πέτυχες. Είναι το μόνο γλυκό πουδεν έχω φτιάξει ποτέ. Τουρσί έχω φτιάξει. Λέω να δοκιμάσω προσεχώς, μια κι εδώ υπάρχουν τέτοια μελιτζανάκια. Φιλιά.

  2. Απάντηση

    Εγώ Ξανθή φτιάχνω το γλυκό, περίπου όπως και εσύ, με το συνηθισμένο μελιτζανάκι, που βγαίνει με τα πρωτοβρόχια. Με το ίδιο φτιάχνω και τουρσί. Άσπρα μικρά μελιτζανάκια δεν ήξερα ότι υπάρχουν. Από εσένα το έμαθα. Δεν ξέρω γιατί δεν σου άρεσε η άσπρη μελιτζάνα, εγώ όταν την βρίσκω, την προτιμώ. Είναι πιο γλυκιά και πιο νόστιμη.

  3. Απάντηση

    Να έρθω για μαστόρι;;;;;

    • Anonymous
    • 29 Ιουλίου 2011
    Απάντηση

    υπέροχο!!!μαρεσει πολύ πολύ!!!
    αλλά και το πλεχτό στο καπάκι…με τρέλανε….!!!
    …irida…

    • Marina
    • 30 Ιουλίου 2011
    Απάντηση

    Eγώ αλλιώς τις ήξερα τις μελιτζάνες, αλλά εσύ είσαι μάγισσα-μαγείρισσα!!!!
    Σε περιμένω….Σε τρείς ώρες θα πίνουμε μαζί το καφεδάκι μας!!!!

  4. Απάντηση

    Αυτήν την ποικιλία δεν την ήξερα, αλλά στο γλυκό μελιτζανάκι δεν θα πω ποτέ όχι!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

  5. Απάντηση

    @ Asteri ευχαριστώ πολύ.

    @ Ελένη κι εγώ πρώτη φορά πειραματίστηκα όπως λέει και μια εξαδέλφη μου έχω αρχίσει να βάζω χέρι και στα λαχανικά πλέον.
    Καλό Σ/Κ

    @ para-kelsoscooks η ποιότητα καλλιεργειών ποικίλει κι ίσως έπεσα σε κάποια που δεν έλεγε και πολλά κι έκτοτε δεν ξαναδοκίμασα.
    Την ίδια πληροφορία είχα κι εγώ και πρέπει να δω από κάποιον άλλο παραγωγό.

    @ manousina έλα προσφέρω μεγάλη ποικιλία γλυκών στα μαστόρια κι αν είναι καλά καλοπερνάνε!!

  6. Απάντηση

    @ irida τα σεμεδάκια έχουν μεγάλη αξία ιδιαίτερα συναισθηματική γιατί είναι φτιαγμένα από πολύ αγαπημένα χέρια. ΣΕ ευχαριστώ πολύ.

    @ Μαρίνα εμείς τα είπαμε από κοντά κι είμαι πολύ χαρούμενη γιαυτό!!!
    Θα τα ξαναπούμε!!!

    @ ΕΛΕΝΑ κι εγώ τόσο μικρά άσπρα δεν είχα ξαναδεί.
    Καλό Σ/Κ

    • iwanna
    • 31 Ιουλίου 2011
    Απάντηση

    Θέλω να δοκιμάσω κι εγώ να σας πω τη γνώμη μου,κρατήστε μου κανένα βαζάκι και το ανταλάσαω με κανονικές μελιτζάνες………χαχαχα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode