Μούσμουλα μαρμελάδα

από
IMG_1987

Μπορεί να πνίγομαι στην κυριολεξία από πολλές δουλειές αλλά και από περισσότερες σκοτούρες γύρω από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας για μας χωρίς εμάς αλλά δεν σταματώ να σκέφτομαι και τις μαρμελάδες μου. Έχω αγχωθεί πολύ ότι δεν θα προλάβω τα καλοκαιρινά φρούτα που έρχονται για γλυκά και μαρμελάδες.
Πιο πολύ όμως με βαραίνει το άγχος των νέων για τους οποίους κάθε μέρα προκύπτει μια απόλυση ένα σταμάτημα εργασιών ένα κάτι τις.

Τέλος πάντων ας φτιάξουμε μαρμελάδα
Η Ιωάννα είχε στο σπίτι μια σακούλα με μούσμουλα που όταν την είδα είπα ότι θα ήθελα να δοκιμάσω μια μαρμελάδα με αυτά. Έτσι τα μούσμουλα ήρθαν σπίτι μου καθαρίστηκαν μπήκαν στην κατσαρόλα κι έγινε μαρμελάδα.
Η μαρμελάδα αυτή έγινε για πρώτη φορά βασιζόμενη σε εμπειρίες άλλων.
Έτσι τα υλικά υπολογίστηκαν
Βάρος καθαρισμένων φρούτων
Ζάχαρη 25% λιγότερη του βάρους των φρούτων
Χυμό λεμονιού
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα μούσμουλα από τη φλούδα τους και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους και τη σκληρή μεμβράνη που περιβάλει τα κουκούτσια.
Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τα βάζουμε στη φωτιά.
Μόλις βράσουν λίγο και μαλακώσουν τα πολτοποιούμε ελαφρά με την κουτάλα του πουρέ και συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγα λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε για 12 ώρες να μας περιμένει.
Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα μας στη φωτιά και βράζουμε μέχρι να δέσει. Ο χρόνος είναι μικρός, η μαρμελάδα αυτή δένει πολύ γρήγορα.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ( για κάθε κιλό μείγματος 1 μέτριο λεμόνι) και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.


Μπορούμε να βάλουμε τη μισή ποσότητα ζάχαρης αν θέλουμε και να την κρατήσουμε στο ψυγείο.
Η φίλη μου η Χ. προτείνει ψητό τυρί με αυτή τη μαρμελάδα από πάνω, κάτι που έχει δοκιμάσει στις εξόδους της για φαγητό.
Αν δεν σας αρέσει να υπάρχουν κομματάκια φρούτου στη μαρμελάδα περάστε τα φρούτα ελαφρά στο μούλτι.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Καλημέρα, πάντα υπέροχες οι μαρμελάδες σου φιλάκια

  2. Απάντηση

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΩΡΑ ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΟ ΕΞΟΧΙΚΟ…ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΒΛΕΠΩ ΓΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ….ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

  3. Απάντηση

    ΩΩΩΩΩΩΩ!!!ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΒΛΕΠΩ!!
    ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΕΧΩ ΠΟΛΛΑ ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ!..
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩ!!!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

  4. Απάντηση

    Καλημέρα, Ξανθή.
    Υπέροχη φαίνεται. Δεν το ήξερα πως γίνεται μαρμελάδα το μούσμουλο! Φαντάσου,κι έχω μουσμουλιά κατάφορτη!
    Με το blogger εξακολουθώ να παιδεύομαι, αλλά δε δίνω πια σημασία. Έτσι κι αλλιώς πολλά περίεργα και δυσεξήγητα βλέπω να γίνονται που δεν τα θεωρώ τυχαία και θα τα αξιολογήσω στο τέλος, όπως πρέπει. θα ξεκαθαρίσει, πού θα πάει;
    Καλό κουράγιο με τις δουλειές σου και τις φανταστικές σου παρασκευές.

  5. Απάντηση

    Ε, μόνον με τα μούσμουλα δεν τα είχες “βάλει” μέχρι τώρα Ξανθή μας!
    Τι να σου πω;
    Για μένα είναι κάπως “χαζό” φρούτο και δεν το συμπαθώ καθόλου σε σχέση με τον άντρα μου, που όπου βρει μουσμουλιά θέλει και να την τρυγήσει οπωσδήποτε.
    Πολλές καλημέρες και καλό ΣΚ.

    • Asteri
    • 3 Ιουνίου 2011
    Απάντηση

    Με βλέπω να πηγαίνω στην μουσμουλιά της γειτόνισσας και να μαζεύω μούσμουλα 🙂
    Καλημέρααααααααα

    • Marina
    • 3 Ιουνίου 2011
    Απάντηση

    Αχ βρε Ξανθή…λιγούρα μου’ρθε πρωί πρωί!!! Πόσο τ’αγαπάω τα μούσμουλα!!!!!!!!!! Και όλα τα καλοκαιρινά φρούτα!
    Να ένας ακόμα λόγος να χαίρομαι που θα έρθω στην Ελλάδα!

    • Vita
    • 3 Ιουνίου 2011
    Απάντηση

    Λοιπόν Ξανθή πρέπει να έχουμε την ίδια μανία με τις μαρμελάδες… Κατά καιρούς έχω κάμει μαρμελάδα με ό,τι φανταστείς :-). Πάντως φέτος είναι καλοχρονιά για τα δέσπολα (έτσι λέμε εμείς τα μούσμουλα) και μάλλον θα φτιάξω κι εγώ να δοκιμάσω τη συνταγή σου.

  6. Απάντηση

    @ manousina καλημέρα και καλό μήνα!!

    @ foufoula89 καλώς ήρθες στην παρέα μας! Μπορείς αν θέλεις να εμπλουτίσεις τη μαρμελάδα σου και με μικρές λωρίδες λεμονιού αφού πρώτα το ξεπικρίσες.

    @ lourdi lourdaki τι πιο ωραίο αν έχεις δικά σου φρούτα!!
    Καλό καλοκαίρι!!

  7. Απάντηση

    @ Χρυσούλα έχεις μουσμουλιά τρέξε λοιπόν. Είναι λίγο φασαριόζικα στο καθάρισμα αλλά αν έχεις πολλά πετάς και λίγο και πας πιο εύκολα.
    Με το blogger μέχρι στιγμής δεν έτυχε να έχω πρόβλημα αλλά μπροστά στα υπόλοιπα το λιγότερο θα είναι.
    Καλό μήνα!!

    @ Πηνελόπη χαχαχα στην ίδια κατηγορία είμαστε εγώ τρώω κανένα που και που.Αλλά με έβαλαν στα αίματα όταν είδα μια σακούλα δεν μπορούσα!!!
    Καλό Σ/Κ

  8. Απάντηση

    @ Asteri εγώ κελάρω μια στο πάρκο αλλά θα έχει του κόσμου το καυσαέριο οπότε φτάνει. Καλό Σ/Κ

    @ Μαρίνα έλα μήπως με βοηθήσεις και προλάβω να φτιάξω κι εγώ τίποτα.
    Δεν είπες ότι είσαι καλή στα μαστορέματα;; Φιλάκια

    @ Vita οι δοκιμές αυτές είναι πάντα χρήσιμες κι αποτελεσματικές.
    Η αλήθεια είναι ότι φέτος κι όσα αγόρασα ήταν πολύ καλά.

  9. μούσμουλα δεν τρώω, αλλά πέρασα για μια καλησπέρα, καλή ευκολία στις δουλειές!!!

  10. Απάντηση

    Ξανθή μου, είσαι καταπληκτική με τις μαρμελάδες κι αυτή είναι ξεχωριστή. Σε μας τα μούσμουλα δεν μένουνε καθόλου, διότι τα τσακίζουμε! Καλό ΣΚ, φιλιά.

  11. Απάντηση

    Καλό μήνα Ξανθή. Κάθε χρόνο τρώμε τα μούσμουλα, από την μουσμουλιά του περιβολιού μας, αλλά ποτέ δεν είχα φανταστεί, ότι μπορεί να γίνουν μαρμελάδα.Ανόητη σκέψη βέβαια….

  12. Απάντηση

    Πέρισυ έπρεπε να βάλεις την ανάρτηση που η μουσμουλιά μας έσπαζε από τα φρούτα. Φέτος δυστυχώς ούτε ένα μουσμουλάκι επάνω της!!!

    • iwanna
    • 3 Ιουνίου 2011
    Απάντηση

    Oχι θα σου γλύτωναν τα μούσμουλα……………πρέπει να είναι φανταστική……..

  13. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή μου!!! Χαλάρωσε λίγο, αυτό σου λέω πρώτα για.τί κι εγώ στην ίδια κατάσταση είμαι!!!!
    Το δεύτερο που σου λέω είναι ότι είσαι καταπληκτική γιατί μαρμελάδα με μούσμουλα δεν έχω ξαναδεί… αν και τα μούσμουλα είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα!!!!
    Καλό βράδυ!!!

  14. Απάντηση

    Για τη μαρμελάδα, μεγάλη συγκίνηση…έχω να τη δοκιμάσω από το τελευταίο βαζάκι μαρμελάδα μέσπηλο (μούσμουλο),που είχε φτιάξει η γιαγιά!
    Για το μέλλον μας, δεν ξέρω,Ξανθή μου.Μεγάλη πίκρα.Περισσότερο με θυμώνει η γηραιά εξουσία, και η μέινστριμ ενημέρωση,που επιμένουν να εντείνουν την απαισιοδοξία αντί να υποστηρίζουν τη δημιουργία.

    Με τυρί,είναι τέλειες οι μαρμελάδες, όντως!
    :)))))))))))))))))))))))))))))

  15. Απάντηση

    Ούτε τα μούσμουλα βλέπω σου γλίτωσαν, μια χαρά τα περιοιήθηκες κι αυτά!
    Καλό μήνα!

  16. Απάντηση

    @ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ σε ευχαριστώ για την επίσκεψη!!καλές βόλτες είδα ότι του έχετε δώσει να καταλάβει μαζί με την Αχτίδα.

    @ Ελένη καλό Σ/Κ κι ευχαριστώ πολύ.

    @ para-kelsoscooks δεν νομίζω ότι υπάρχει φρούτο που να μην γίνεται μαρμελάδα, απλά πρέπει να βρεις τα κατάλληλα και στην σωστή ωρίμανση.
    Καλό μήνα.

  17. Απάντηση

    @ Λίλα αλήθεια δεν έχετε;;ακόμη και στην Αθήνα έχει φέτος σε απίθανα σημεία.

    @ Ιωάννα αν σου πω ότι κανείς δεν έχει ακόμη δοκιμάσει!!αύριο με το πρωινό ή το βράδυ με ψημένο τυρί οι κριτικές, έλα έχει βαζάκι και για σας

    @ Κική πως να χαλαρώσω όταν πολύ δικά μου πρόσωπα είναι στον αέρα;;;
    Ξεσπώ στα φρούτα και φτιάχνω μαρμελάδες αν μου περισσέψει χρόνος.Καλό σου βράδυ!

  18. Απάντηση

    @ thalassamov έχεις άποψη λοιπόν μιας κι έχεις δοκιμάσει.
    Τα υπόλοιπα πονάνε πολύ και η ενημέρωση κάθε άλλο παρά ενημέρωση είναι.Σε ευχαριστώ πολύ.

    @ ΕΛΕΝΑ σιγά μη μου γλιτώνανε, άσε που ξέσπασα σε αυτά στο καθάρισμα τους.

  19. Απάντηση

    Ξανθή μου σε χαίρομαι που είσαι τόσο ευρηματική…..να σκεφτείς είχαμε πριν λίγο καιρό τόσα μούσμουλα στον κήπο και δεν ξέραμε τι να τα κάνουμε. Του χρόνου λοιπόν θα ξέρω….σίγουρα θα φτιάξω την μαρμελάδα σου!!

  20. Απάντηση

    Aλλη μια πρωτότυπη ιδέα!
    Δεν σου ξεφεύγει τίποτα Ξανθή μου.
    Μπράβο σου πάντως.

  21. Απάντηση

    Den exo faei pote mousmoula. Poso mallon marmelada… me exei faei i periergeia! Sigoura tha einai super!!!

    • Eva Z.
    • 3 Ιουνίου 2011
    Απάντηση

    Κι εγώ δεν έχω φάει ποτέ μούσμουλα μαρμελάδα…αλλά κρίνοντας από το φρούτο πρέπει να είνα πολύ ωραία…
    Καλό Σ/Κ

      • Ερικα
      • 26 Μαΐου 2020
      Απάντηση

      Κορίτσια έφτιαξα μαρμελάδα μούσμουλο και μου έγινε πέτρα πώς μπορώ να το αραιώσω ευχαριστώ πολύ περιμένω κάποια γνώμη

        • Ξανθή
        • 26 Μαΐου 2020
        Απάντηση

        Προφανώς τη βράσατε πολύ, αν προσέξετε στη συνταγή λέω ο χρόνος βρασμού για το δέσιμο, είναι μικρός.
        Η μόνη λύση είναι να μπει στην κατσαρόλα με λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά να αραιώσει. Το πόσο νερό εξαρτάται από την ποσότητα της μαρμελάδας. Θα μπορούσε να προστεθεί χυμός από μούσμουλα, λίγο δύσκολο να μπορέσει κανείς όμως να τα στύψει. Διαβάστε τις οδηγίες για το δέσιμο γλυκών και μαρμελάδων για περισσότερη γνώση. http://18.134.229.186/2009/07/%ce%b3%ce%bb%cf%85%ce%ba%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b92.html

    • Marί
    • 6 Ιουνίου 2011
    Απάντηση

    Αυτή την μαρμελάδα Ξανθή την έφτιαξα πέρυσι και μου άρεσε πάρα πολύ. Έχω μουσμουλιές στο σπίτι, οπότε θα την φτιάξω και φέτος.
    Φιλιά

  22. Απάντηση

    @ anthivolon κρίμα, ελπίζω τουλάχιστον να τα φάγατε!! Η μαρμελάδα δοκιμάστηκε με τυρί αλλά και πάνω σε Pancakes ΥΠΕΡΟΧΗ!!Έχε το λοιπόν στα υπόψιν.

    @ Μarion,ευχαριστώ πολύ!!

    @ donkey and the carrot κι εγώ μέχρι πριν λίγα χρόνια ούτε που τα δοκίμαζα και έχανα τελικά.
    Έλα να σε κεράσω!!

  23. Απάντηση

    @ Eva δοκίμασε και δεν θα χάσεις!!

    @ Μαρία είδες τι απίθανη που είναι;;
    Καλή εβδομάδα!!

    • kiki
    • 8 Ιουνίου 2011
    Απάντηση

    Όταν την είχα δει έπαθα, γιατι ήταν η μέρα που είχα κάνει το λικέρ. Δοκίμασα το μούσμουλο μετά το βράσιμο και ήταν τέλειο. Σκέφτηκα ότι θα ήταν εξίσυ τέλειο σαν μαρμελάδα!

    • wabini
    • 10 Ιουνίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθη ειχα σκεφτει και εγω να τα κανω μαρμελαδα αλλα δεν τολμησα. τελικα βγηκε καλη? λεω να την δοκιμασω την συνταγη σου

  24. Απάντηση

    @ Κική περιμένω εμπειρίες!!!

    @ wabini δοκίμασε κι αν τα φρούτα σου είναι πολύ γλυκά (γιατί τώρα έχουν ωριμάσει πολύ) βάλε λιγότερη ζάχαρη. Είναι υπέροχη και ιδιαίτερη.

  25. Απάντηση

    Δεν ξέρω τι κάνεις και πως πάνε οι εργασίες Ξανθή μου, αλλά χθες έκανα μαρμελάδα με 2-3 κιλά μούσμουλα (που ήρθαν πεσκέσι) καθώς και με μερικά ώριμα βερίκοκκα.
    Εγινε τέλεια σε γεύση και σε χρώμα. Στο γράφω για να κάνεις εφαρμογή την επόμενη φορά που θα βρεθείς με μούσμουλα.
    Καλά ξεμπερδέματα γρήγορα εύχομαι.

    • Cali
    • 29 Ιουλίου 2011
    Απάντηση

    I love this Fruit..You jam looks very delicious !!
    Hugs
    Cali

Γράψτε απάντηση στο Ξανθή Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode