share

Το τυρογλυκό!!! και άλλα!!

από
aktinidio

Σας έχει τύχει να παραλάβετε δέμα με φαγώσιμα εκλεκτά προϊόντα ;;
Εγώ πριν πολύ λίγες μέρες έλαβα δέμα από την αγαπημένη μου φίλη Λίνα με Κρητικά προϊόντα και περιττό να σας πω τη χαρά μου!! Πρώτον γιατί στάλθηκε μαζί με την αγάπη τους και δεύτερον γιατί μου θυμίζει τα εφηβικά και μετ εφηβικά μου χρόνια στα ξένα όταν οι γονείς μου για βιοποριστικούς λόγους μου έστελναν ότι είχε το κελάρι τους ο κήπος τους κλπ.
Στα καλούδια που έλαβα υπήρχε κι ένα μεγάλο κομμάτι ανθότυρου. Μέχρι σήμερα έχει μείνει το μισό μιας κι όλο που με βρίσκεις που με χάνεις είμαστε παρέα!!


Πριν αρκετό καιρό είχα βάλει στο μάτι ένα τυρογλυκό στο βιβλίο των σεφ από όπου έχω φτιάξει κι άλλα φαγητά. Ήρθε τώρα η ώρα να το φτιάξω.
Η συνταγή έχει προσαρμοστεί από μένα ανάλογα τα υλικά που διέθετα αλλά και τα σκεύη και είναι ιδέα του σεφ Δημ. Πισσία
Τα υλικά για ένα ταψάκι (διαμέτρου 26 εκατοστών)
Για το μπισκότο
300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γρ βούτυρο
1 αυγό (από τις κότες τις Λίνας)
60γρ ζάχαρη άχνη
60γρ ζάχαρη κρυσταλλική

Για το μείγμα τυριού
300γρ γιαούρτι στραγγιστό
300γρ ανθότυρο
130γρ ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική

Για την επικάλυψη
2 ακτινίδια ώριμα
χυμό λεμονιού
Λίγη ζάχαρη
Διαδικασία
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο ελαφρά μαλακωμένο με τη ζάχαρη κι όταν αφρατέψει προσθέτουμε το αυγό και στη συνέχεια σιγά σιγά το αλεύρι.
Πλάθουμε στη συνέχεια με το χέρι μας λίγο τη ζύμη και την μεταφέρουμε στο ταψί μας αφού πρώτα έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος. Ανοίγουμε τη ζύμη να απλώσει ομοιόμορφα.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Σε ένα μπόλ χτυπάμε με το μίξερ το γιαούρτι με το ανθότυρο προσθέτοντας λίγη λίγη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και το τοποθετούμε πάνω από το ψημένο μπισκότο μας.


Αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον δύο ώρες.
Πολτοποιούμε στο μούλτι τα ακτινίδια μαζί με το χυμό λεμονιού. Ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι λίγο νερό με τη ζάχαρη και το προσθέτουμε στο ακτινίδιο. Περιχύνουμε με αυτό το γλυκό και σερβίρουμε μαζί με κομμάτια ακτινιδίου αν θέλουμε.

Παρατηρήσεις:
Για όποιον δεν αγαπά το ακτινίδιο προτείνω μαρμελάδες : φράουλα με μπαχαρικά ή φρούτα του δάσους.
Την επόμενη φορά θα το φτιάξω χρησιμοποιώντας μπισκότα όπως στα cheese cake ή θα προσπαθήσω να γίνει πιο λεπτό αυτό το μπισκότο.
Η πρόταση του σεφ είναι να κοπεί η ζύμη σε δίσκους τους οποίους θα ψήσουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας και μετά θα συναρμολογηθούν ατομικά γλυκά προφανώς χρησιμοποιώντας κάποιο τσέρκι.
Διαλέξτε και καλή απόλαυση!!

Εγώ μαζί με τη Λίνα την Πέμπτη το πρωί θα απολαύσουμε καφεδάκι στο Μουσείο Ακρόπολης και στη συνέχεια όπου αλλού περπατήσουν τα παιδιά του Σχολείου της κόρης της!!
Είμαι πολύ χαρούμενη έρχεται η φίλη μου, το καταλάβατε!!!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. ωραίο κι ελαφρύ το γλυκάκι, με το καλό να δεχθείς την φίλη σου

  2. Απάντηση

    ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΓΛΥΚΟ!!!!!
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!
    ΦΙΛΙΑ Χ 2

    Υ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ…

  3. Απάντηση

    Καλησπέρα Ξανθή!!! Ολόδροσο πανάλαφρο και ξεχωριστό, με υλικά από καρδιάς σταλμένα 🙂
    Με το καλό να τη δεχθείς κι αν σου περισσεύει κι ένα φιλί από μένα, να της το δώσεις 🙂
    Φιλιά
    Καλό βράδυ

  4. Απάντηση

    Αμ πέστο μας κυρά μου ότι έφτιαξες γλυκό…για να καταλάβουμε γιατί χάλασε έτσι ο καιρός!!!
    Καφεδάκι, την Πέμπτη το πρωί; Άτιμη κοινωνία και όλοι οι υπόλοιποι στην βιοπάλη (12 ώρες βαρέσαμε σήμερα…) Τους χαιρετισμούς μας να της μεταφέρεις και ίσως την επόμενη φορά, να είμαστε περισσότερες για καφέ.

  5. Απάντηση

    Πολύ ωραίο το γλυκάκι σου Ξανθή. Περισσεύει ένα κομματάκι;

  6. Απάντηση

    @ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ σε ευχαριστώ!!

    @ Μαρία σε ευχαριστώ. Όσο για αυτά που σου έγραψα νομίζω ότι βοηθούν να ξεπεράσουμε τα δύσκολα. Πολλά φιλιά.

    @ Γιώργο σε ευχαριστώ πολύ!! και βέβαια θα της δώσω το φιλί αρκεί να έρθει γιατί τώρα είδαμε ότι απεργούν και τα καράβια, κι είναι αμαρτία για τα παιδιά που περιμένουν πως και πως την εκδρομή τους. Καλό βράδυ.

  7. Απάντηση

    @ Πηνελόπη μου τι έγινε κι έτσι δύσκολα τα πράγματα;; Όσο για το γλυκό αυτό είναι αρμυρογλυκό!!!έχεις ξανακούσει αυτή τη λέξη;;
    Φιλάκια πολλά κι υπομονή.

    @ Κική πάρε όσο θέλεις, εδώ σε αυτό το σπίτι αυτού του είδους τα γλυκά πάντα περισσεύουν έτσι για το καλό τα φτιάχνω.

    • kiki
    • 10 Μαΐου 2011
    Απάντηση

    Μου αρέσουν πολύ τα γλυκά που έχουν τυρί. Πόσο μάλλον να είναι και από την Κρήτη!!! Τυχερή Ξανθή με το δέμα σου που αξιοποίησες ωραιότατα!

  8. Απάντηση

    Βλέπω έγινε πολύ σπέσιαλ το γλυκάκι.
    Πολύ χαίρομαι.
    Ελπίζω να τα πούμε από κοντά, γιατί με την απεργία…. μάλλον θα μας την κάνει και δεν ξέρω.
    Και ποιος τα ακούει τα παιδιά!!
    Φιλάκια!!!

  9. Απάντηση

    Τυχερούλα!! Με το καλό να τη δεχθείς τη Λίνα μας, εύχομαι να περάσετε όμορφα! Αν και τα τυριά στα γλυκά δεν είναι το καλύτερο μου, η παρουσίαση του είναι καταπληκτική, μέχρι και εγώ το λιγουρεύομαι!!

  10. Απάντηση

    Ιδιαίτερο το τυρογλυκάκι και με το ακτινίδιο!!!

    Με το καλό να συναντήσεις τη φίλη σου!!

  11. Απάντηση

    Πολύ ωραίο το τυρογλυκό σου Ξανθή.
    Με φράουλα θα είναι εξίσου ωραίο, αλλά και με το ακτινίδιο το λιγουρεύομαι.
    Να περάσετε καλά με τη Λίνα

    Φιλιά

  12. Απάντηση

    Λιγωτικό και μόνο απο τη φωτό Ξανθή μου! Καλά να περάσετε με τη φιλενάδα ωραία βόλτα προβλέπω αν κρίνω απο την αφετηρία!!!

  13. Απάντηση

    Poly wraio glykaki mas ekanes Xanthi!Ehw pou ehw adynamia sta kremwdi kai sta tyroglyka, ante twra na symmazeftw..Efhomai na peraseis omorfa me ti fili sou, XO

  14. Απάντηση

    Τυχερή…θα δεις τη φιλενάδα σου!!! Και τα παιδάκια της, και το μουσείο…

    Πιάσαμε τα δροσερά γλυκά έτσι; Ο καιρός σας δε λέει να ζεστάνει όμως…Με περιμένει…

    Χρόνια πολλά για τη γιορτή της μαμάς!

  15. Απάντηση

    Καλημέρα! Πολύ ωραίο το τυρογλυκό και πετυχημένος ο συνδυασμός με το ακτινίδιο,… αν και θα προτιμούσα εκείνες τις φραουλίτσες!

    • iwanna
    • 11 Μαΐου 2011
    Απάντηση

    ‘Εμεινε κανένα κομμάτι ή τα φάγατε όλα;
    Με το καλό να δεχτείς την φίλη σου!

  16. Απάντηση

    Ομορφο το γλυκάκι με υλικά σταλμένα με αγάπη!
    Με το καλό να βρεθείτε με την Λίνα, πιείτε κι ένα καφεδάκι για μας!!

  17. Απάντηση

    Με το καλό να συναντηθείτε!!!!

    • Odile
    • 11 Μαΐου 2011
    Απάντηση

    Delicious your cheese cake! have a nice day!

  18. Απάντηση

    Tρελλαίνομαι για τυρογλυκάκια και πόσο μάλλον όταν είναι τόσο ιδιαίτερα!!!

  19. Απάντηση

    Αγαπητές μου φίλες σας ευχαριστώ όλες μαζί και την κάθε μια ξεχωριστά για τις ευχές σας και τα σχόλια σας.
    Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι η Λίνα θα έρθει!!
    Λυπάμαι που δεν απαντώ στην κάθε μια ξεχωριστά αλλά σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα και προσεύχομαι να πάνε όλα καλά σε πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο!!
    Πολλά φιλιά!!

  20. Απάντηση

    Καλησπέρα Ξανθή!Ξεχωριστό φαίνεται το γλυκό σου και με καλούδια που προϋποθέτουν επιτυχία και νοστιμιά! με το καλό να δεχθείς την φίλη σου και καλά να περάσετε!
    Φιλιά.

    • Vita
    • 11 Μαΐου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή θα το προτιμήσω στην κόκκινη εκδοχή με τις φράουλες.
    Εύχομαι καλές εξελίξεις σε ό,τι σε ανησυχεί!

  21. Απάντηση

    Διάβασα την τελευταία σου ανάρτηση αλλά βρήκα κλειστά τα σχόλια. Μπράβο που το αναδημοσίευσες και θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Εύχομαι να το ξεπεράσει το παιδί.
    Το γλυκάκι σου φαίνεται υπέροχο. Η σάλτσα από ακτινίδιο είναι από τις αγαπημένες μου.

  22. Απάντηση

    Είναι ιδιαίτερη χαρά να βλέπεις ένα καλό φίλο που έρχεται από μακριά! Εξαιρετικό γλυκάκι! Το είδα και στη Vita το post για το νεαρό και θα βοηθήσω όσο μπορώ!

    • iwanna
    • 12 Μαΐου 2011
    Απάντηση

    Το γλυκάκι το δοκίμασα και ήταν πολύ ωραίο μόνο που το μπισκότο του δεν ήταν όσο τραγανό χρειαζόταν.

    • Τατιανα Καρυδη
    • 26 Φεβρουαρίου 2016
    Απάντηση

    Ξανθη μου το ξεχωριζω και το αποθηκευσα για να το φτιαξω οπωσδηποτε! Εμπνευσμένο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode