Χταπόδι με ελιές

από
25CF-2587-25CF-2584-25CE-25B1-25CF-2580-25CF-258C-25CE-25B4-25CE-25B9

Μη νομίζεται ότι χάθηκα αλλά οι δουλειές πολλές και διάφορα άλλα θέματα με κρατούν μακριά από το γράψιμο. Ρίχνω κλεφτές ματιές σε όλους σας όμως.
Ένα ιδιαίτερο πιάτο για τις μέρες της νηστείας θα σας δώσω σήμερα!! Ιδιαίτερα αγαπητό εδώ στην Κρήτη!!!

Τα υλικά μας για 4 άτομα
2 χταπόδια 1.5 κιλού περίπου
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε κύβους
1 ματσάκι μάραθο
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
300 γραμμ. ελιές πράσινες τσακιστές
1 κουτί ντοματάκια
Πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε το χταπόδι από το δόντι και το πλένουμε καλά.
Στην συνέχεια το βάζουμε στην κατσαρόλα χωρίς νερό και το αφήνουμε να ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία. Αυτό από μόνο του θα βγάλει νερό και θα ψηθεί.

Όταν έχει ψηθεί, το βγάζουμε από την
κατσαρόλα και το κόβουμε σε κομμάτια. Κατόπιν στην ίδια κατσαρόλα που βράσαμε το χταπόδι ρίχνουμε το λάδι με το κρεμμύδι και σοτάρουμε ελαφρά.
Έπειτα ρίχνουμε το χταπόδι και το μάραθο και ανακατεύουμε ελαφρά. Σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να ψηθούν όλα για περίπου 20 λεπτά.

Εν το μεταξύ ετοιμάζουμε τις ελιές.
Αν έχουμε ελιές με κουκούτσι το αφαιρούμε και σε μία κατσαρόλα βράζουμε τις ελιές 2 φορές από 2 λεπτά την κάθε φορά.

Στην συνέχεια ρίχνουμε τις ελιές στην κατσαρόλα και τα ντοματάκια και αφήνουμε να ψηθούν για 5 με 10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια πηχτή σάλτσα.
Νοστιμίζουμε με πιπέρι και είναι έτοιμο.
Συνοδεύεται με πατάτες τηγανιτές.

Κατηγορίες
    • eleni
    • 8 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή,όλο μυρωδάτα φαγητά μας ετοιμάζεις!
    Ο μάραθος μοιάζει με τον άνηθο;Μπορώ να τον αντικαταστήσω,αφού εδώ δε βρίσκεται.
    Φιλιά!

  1. Απάντηση

    Ελένη η συνταγή είναι της Λίνας, αλλά μάραθο νομίζω ότι εκεί θα βρεις άγριο στους αγρούς.Αν πάλι δεν βρεις βάλε άνηθο.

  2. Απάντηση

    που είσαι βρε Λινάκι μου και σε πεθυμήσαμε ????? όλα καλά ???

    ευχαρίστως θα πάρω το πιατάκι μου γιατί μου αρέσει πολύ το φαγάκι που μας κερνάς.!!!

    φιλια πολλά και καλό σ/κ

  3. Απάντηση

    Καλώς το κορίτσι!!!!
    Δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τις ελιές αλλά αγαπάω το χταποδάκι!!!

    • Asteri
    • 8 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Πολύυυυυυυυυυυυυ ωραίο φαγητό!!!!
    Φιλιά

    • Marina
    • 8 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Τι ωραίο φαγητό είναι αυτό Ξανθούλα μου!!!! Τώρα εκτιμώ τις ελιές της μαμάς μου που ούτε να τις δω στην Ελλάδα…Θα το φτιάξω το χταπόδι και λέω να βάλω δαμάσκηνα. Θα είναι ωραίο λες;;; Μήπως παραγλυκάνει και δεν ταιριάζει γευστικά;;;

    • Odile
    • 8 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    I love that recipe, i take note for my favorite. ευτυχισμένος Σαββατοκύριακο από την Ισπανία

  4. Απάντηση

    Που είσαι βρε Λινάκι και μας έλειψες??
    Για …..τιμωρία, θα σερβιριστώ μεγάλη μερίδα από το νόστιμο φαγάκι σου!
    Φιλιά!!

  5. Απάντηση

    Πολύ μωρωδάτη και νόστιμη φαίνεται η συνταγή σου. Σαν μεζαδάκι, τέλειο! Καλό Σαββατοκύριακο.

  6. Απάντηση

    Το Χταπόδι ταιριάζει πολύ με τις ελιές Το φτιάχνει η μαμά μου και ειναι υπέροχο μεζεδάκι.
    Ωραία και μυρωδάτη η συνταγή σου.
    Καλό Σαββατοκύριακο

    • Εφη
    • 8 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Υπέροχο φαγάκι Λίνα και με το μάραθο θα μοσχομυρίζει κιόλας!
    Καλό ΣΚ!

    • Lenia
    • 9 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Λατρεύω το χταπόδι σε κάθε του εκδοχή!Με ελιές δεν το έχω φάει.Θα το δοκιμάσω!Καλό Σ/Κ!

  7. Απάντηση

    Λίνα καλησπέρα είναι απο τα φαγητά που αν ξεκινήσεις δεν σταματάς! 🙂

    ο μάραθος πάντως θα του δίνει ξεχωριστό άρωμα κ γεύση , ταιριάζει απόλυτα με όλα τα θαλλασινά!

    • Marina
    • 9 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Αχ Λινάκη μου…συγνώμη!!! Δεν πρόσεξα ότι ήταν δικό σου δημιούργημα το φαγάκι….Ευτυχώς που η Ξανθή είναι εδώ για να βάζει τα πράγματα στη θέση τους! Οι απορίες μου γι’αυτό ισχύουν και αν έχεις χρόνο σε παρακαλώ να μου απαντήσεις!

  8. Απάντηση

    καλώς τη Λίνα, σε πεθυμήσαμε βρε ψυχή!

    τέλειο φαγάκι, εγώ αν και μαγείρευα φαγητά με ελιές για τους υπόλοιπους, μόλις εδώ κι ένα χρόνο άρχισα να τα τρώω κιόλας, οπότε αυτή τη φορά θα πάρω μεριδούλα, φαίνεται υπέροχο

  9. Απάντηση

    Καλώς το κορίτσι:)
    Επανήλθες με πολύ νόστιμο φαγάκι Λίνα μας!

    • Vita
    • 9 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Αυθεντικό φαγάκι πατριώτισσα. Μπράβο!

  10. Απάντηση

    Λατρεύω τις ελιές αλλά και το χταπόδι… ο συνδυασμός τους όμως με βρίσκει επιφυλακτική αλλά για να λες ότι είναι ωραίο, σίγουρα είναι… θα το δοκιμάσω!!

  11. Το βρισκω υπεροχο κ θα το φτιαξω ακριβως αυριο.

    Καταπληκτικο φαγητο, κ ευκολο.
    Μαρεσε η ιδεα σου.

    Οι φωτογραφιες θαυμασιες αεπισης.

    Καλη εβδομαδα!
    Φιλια πολλα
    Μπεττυ

Γράψτε απάντηση στο Odile Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode