share

Μυδοπίλαφο, Άγρια σπαράγγια και Οβριές!!!

από
25CE-259C-25CF-2585-25CE-25B4-25CE-25BF-25CF-2580-25CE-25AF-25CE-25BB-25CE-25B1-25CF-2586-25CE-25BF-2B3


Καλημέρα σε όλους!!! Πολύ μεγάλος τίτλος που θα τα χωρέσω όλα μα είμαι τόσο χαρούμενη για όλα αυτά που θέλω να τα μοιραστώ μαζί σας.
Χτες παρόλο που ακόμη δεν έχω γίνει απολύτως καλά έπρεπε να πάμε ένα επαγγελματικό ταξίδι από αυτά τα πολύ σύντομα, δηλαδή 500 χιλιόμετρα μέσα σε 8 ώρες!!!

Η τοποθεσία λίγο πριν την Καλαμάτα στο δρόμο για Κυπαρισσία. Βρέθηκα μέσα σε ατέλειωτα κτήματα με ελιές και τη φύση γύρω μου να παίζει το τρελό παιγνίδι της άνοιξης.

Άρχισα να μαζεύω χόρτα κι εκεί έγινε το θαύμα!! Ο κ. Θανόπουλος, ένας εξαιρετικός κύριος που μας συνόδευσε στο χώρο που είχαμε τη δουλειά, ξεπροβάλει κρατώντας στα χέρια του άγρια σπαράγγια.

.

Ε αυτό ήταν σχεδόν παράτησα τα χόρτα κι άρχισα μαζί του τις εξερευνήσεις για σπαράγγια κι οβριές. Έμαθα φωτογράφησα μάζεψα!!!

Στο γυρισμό σταμάτησα στη Ν. Πέραμο και αγόρασα μύδια και γυαλιστερές.
Μόλις ήρθα σπίτι κατευθείαν στην κουζίνα!!!
Μυδοπίλαφο λοιπόν και ομελέτα με άγρια σπαράγγια το χτεσινό μας δείπνο συνοδεία βραστών χόρτων και λαδοτύρι ( πάλι αγορασμένο στο ταξίδι)


Μυδοπίλαφο Τα υλικά για 4 άτομα
1 κιλό μύδια
1 μέτριο κρεμμύδι
1/2 ποτήρι κρασιού λάδι
3/4 κονσέρβας ντοματάκια
1/2 ποτήρι κρασί ( από το ίδιο που θα συνοδεύσετε το γεύμα σας)
150γρ. ρύζι καρολίνα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3-4 κλωνάρια μαϊντανό
Μερικά φύλλα δυόσμου

Διαδικασία
Με ένα βουρτσάκι πλένουμε τα μύδια κάτω από μπόλικο νερό κι αφαιρούμε προσεκτικά το γενάκι από το άνοιγμά τους.
Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει τοποθετούμε τα μύδια μέσα σε ένα καλάθι και τα αχνίζουμε για 5 λεπτά. Κρατάμε αυτά που ανοίγουν μόνο.
Στραγγίζουμε το νερό και το κρατάμε σε ένα μπολ ζεστό.
Καθαρίζουμε τα μύδια από τα κελύφη τους αν θέλουμε κρατάμε μερικά ολόκληρα.


Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με λίγο από το νερό που κρατήσαμε και το βράζουμε λίγο μέχρι να τελειώσει το νερό. Προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις αρχίσει να βράζει η σάλτσα προσθέτουμε το ρύζι και λίγο από το νερό που έχουμε κρατήσει, ανακατεύουμε σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά μας.
Ανακατεύουμε περιοδικά προσθέτοντας κι άλλο νερό σιγά σιγά. Όταν το ρύζι έχει σχεδόν βράσει προσθέτουμε τα μύδια το μαϊντανό το δυόσμο και αρκετό φρεσκοτριμένο πιπέρι.


Κατεβάζουμε από τη φωτιά σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κι αφήνουμε για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε κι απολαμβάνουμε με ένα ποτήρι κρασί ή δροσερό ούζο!!
Αν δεν έχετε φρέσκα μύδια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα καθαρισμένα κατεψυγμένα.

Τα μισά περίπου από τα σπαράγγια τα έκανα ομελέτα!!


Ομελέτα με άγρια σπαράγγια.
Τα υλικά 1 χεριά σπαράγγια
λίγο ελαιόλαδο
2 αυγά
Αλάτι και πιπέρι.
Διαδικασία

Πλένουμε τα σπαράγγια και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Τα βάζουμε με λίγο λάδι σε τηγάνι ίσα να μαραθούν.
Χτυπάμε τα αυγά με λίγο αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε τα σπαράγγια.
Ψήνουμε την ομελέτα μας γυρίζοντας την κι από την άλλη πλευρά και σερβίρουμε!!


Τόσο απλά αλλά νόστιμα!!
Και μια άλλη εκδοχή της ομελέτας μαζί με ντοματίνια

Βράζουμε σε νερό αλατισμένο για 2-3 λεπτά τα σπαράγγια και τα μεταφέρουμε αμέσως σε τηγάνι με 2- 3 κουταλιές ελαιόλαδο μαζί και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση.
Τα αφήνουμε να σοταριστούν πολύ λίγο και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα με αλάτι και πιπέρι.

Ψήνουμε την ομελέτα γυρίζοντας την μια φορά για 6 λεπτά.

Μπορούμε να προσθέσουμε και αγκινάρες σε κομμάτια μαζί με τα ντοματίνια.

Τις οβριές θα τις κάνω κάποια άλλη στιγμή με τη συνταγή της Vita.


Όταν μας την είχε δώσει είχα ζηλέψει πολύ, αλλά να που βρήκα κι εγώ οβριές!!
Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Θανόπουλο για τα τόσο όμορφα καλούδια αλλά και για την εκπαίδευση της αναγνώρισης!!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • eleni
    • 14 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή μου,το πιλαφάκι όσο κι αν φαίνεται λαχταριστό σας το αφήνω και θα πάρω από την ομελέτα-μην πω κι όλη΄-τι γεύση τα σπαράγγια!

    Μου έφεραν κι έφτιαξα ήδη ομελετίτσα και βριές σαλατίτσα και τη συνταγή της VITΑ.
    Άλλη μια ξεχωριστή γεύση που λατρεύω.
    Φιλιά!

  1. Απάντηση

    Χαλάλι τόσα χιλιόμετρα, εγώ θα πάρω την μερίδα της Ελένης ευχαρίστως!!!!

  2. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή. Τι λιχουδιές είναι΄αυτές!΄Ενα πιατάκι μυδοπίλαφο κράτα το για μένα. Την ομελέτα με τα σπαράγγια θα την δοκιμάσω σίγουρα!Τις οβριές δεν τις ξέρω και είμαι περίεργη τι είναι!

    • Marina
    • 14 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Θέλω και εγώ….θέλω και εγώ!!!!!!!!!!!!!
    Αυτά τα σπαράγγια είναι τρομερή λιχουδιά! Και ομελέτα και βραστά! Όταν ήμουν μικρή με εντυπωσίαζε που τα έβραζε η μαμά μου και το νερό γινόταν κόκκινο μόλις έριχνε το λεμόνι! Αυτό το ζουμί είναι τεράστιας θρεπτικής αξίας και κάνει πολυ καλό στα κρυώματα! Κάντο και θα γίνεις περδίκι…!

  3. Απάντηση

    Λαχταριστό το μυδοπίλαφο. Όλο ταξιδάκια μου είσαι…. Καλά κάνεις!!!
    Τα σπαράγγια τα έχω συνδέσει με τον νονό μου, γιατί τον θυμάμαι εδώ και χρόνια να μας φέρνει όποτε μαζεύει.
    Πολλά φιλιά

  4. Απάντηση

    Όλα τα θέλω αλλά ειδικά το μυδοπίλαφο…μέχρι εδώ μύρισε!!!!!!!

    • Marί
    • 14 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή σου έκαναν και σένα μάθημα αναγνώρισης για τα σπαράγγια;
    εμένα με έμαθε ο γαμπρός μου, είδες πόσο ωραία αισθάνεσαι όταν τα αναγνωρίζεις και τα μαζεύεις μόνος σου;
    Όλα είναι τέλεια!! και οι οβριές είναι απίθανες κι αυτές.
    Φιλιά

  5. Απάντηση

    Τί όμορφη ανοιξιάτικη ανάρτηση είναι αυτή!!!
    Οι νοστιμιές που μας σερβίρεις, απίθανες 🙂
    Έχω να φάω οβριές πολλά πολλά χρόνια!!
    Τα μυδοπίλαφα όμως τα τσακίζω!!
    φιλιά πολλά
    Καλημέρα Ξανθή μου

  6. Απάντηση

    @ Ελένη εγώ έχω ξετρελαθεί που τα βρήκα κι έμαθα πια που φύονται και πως είναι!! Πολλά φιλιά.

    @ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ τα χιλιόμετρα έτσι κι αλλιώς θα γίνονταν το ότι μας αντάμειψαν το καλύτερο!!

    @ Σοφία ρίξε μια ματιά στην ανάρτηση της Vita και θα μάθεις λεπτομέρειες για τις οβριές. Σε ευχαριστώ!!

  7. Απάντηση

    @ Μαρίνα λες να το πιω κι αυτό μπας και γίνω καλά;; ακόμα βήχω!!!
    Φιλάκια!!

    @ manousina τα ταξιδάκια αυτά είναι μεν καλά αλλά κουραστικά μιας και γίνονται τσακ μπαμ.
    Φιλάκια.

    @ Λίλα εσύ πρέπει να βρίσκεις εκεί από όλα!!

  8. Απάντηση

    @ Μαρία είναι μια μαγεία να βρίσκεις στη φύση όλα αυτά τα υπέροχα καλούδια!! Τα φιλιά μου!!

    @ Γιώργο καλημέρα!! Είχα καιρό να κάνω μυδοπίλαφο κι αυτό χτες ήταν υπέροχο!! Τα υπόλοιπα σε αυτή τη μορφή πρώτη φορά τα βρήκα κι είμαι πολύ χαρούμενη, τώρα θα τα ψάχνω.

  9. Απάντηση

    Ξανθή η σημερινή σου ανάρτηση είναιι μες τις νοστιμιές, τα χρώματα και τα αρώματα!
    Πάντα τέτοια!

    • Odile
    • 14 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Me gustan todos los ingredientes, un arroz muy rico. I love this recipe, delicious! Good day from spain.

  10. Απάντηση

    Σε ομελέττα με άγρια σπαράγγια δεν λέμε ποτέ όχι!!! Τέλεια φαίνονται! Εδώ πάνω βολευομαστε με τα σπαράγγια καλλιέργειας.

    Μπορεί η βόλτα στην εξοχή να σου έκανε καλό, και μέχρι το βράδυ να είσαι περδίκι!

  11. Απάντηση

    ξεχωριστά φαγάκια! ειδικά η ομελέττα…το κάτι άλλο!
    και θέλω να τα μαζέψω και μόνη μου τα σπαράγγια, τότε αξίζουν πιο πολύ!

    • eva
    • 14 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Θεικό!! ΌΛα υπέροχα… τέλειες γεύσεις!!
    Φιλάκια πολλά Ξανθή μου!!

  12. Απάντηση

    @ ΕΛΕΝΑ ευχαριστώ πολύ.

    @ Odile Thanks!!These recipes are very tasty!! have a nice day.

    @ thalassamov κι εγώ μέχρι τώρα μόνο τα καλλιεργημένα γνώριζα, τώρα όμως έμαθα, άσχετα αν δεν ξέρω αν θα βρεθώ ξανά σε μέρος που να έχει.
    Σε ευχαριστώ πολύ.

  13. Απάντηση

    @ alla logia το να μαζεύεις κάτι από τη φύση είναι το καλύτερο, άντε όμως εμείς εδώ στην πόλη να τα βρούμε.
    Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιες εξορμήσεις.

    @ Εύα μου σε ευχαριστώ!! Φιλάκια!

  14. Απάντηση

    Τρελαίνομαι κυριολεκτικά για το μυδοπίλαφο, αν πεις δε για τα άγρια σπαράγγια, και τι δε θα έδινα!!! Αν ήξερα τι περιλάμβανε το δείπνο σου θα σε παρακαλούσα να με προσκαλέσεις. Το λέω και δεν ντρέπομαι!!!
    Τα φιλιά μου

    • RIRI
    • 14 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Ζηλευτό ολο το τραπέζι που εστησες Ξανθή μου!!!!και πάνω απο΄ολα η χαρά του φρέσκου !!!!!Φαντάζομαι και τα αυγουλάκια της ομελέτας , απο κότες …χωριάτικες!!!

  15. Απάντηση

    καλησπέρα Ξανθή με τις νοστιμιές σου! 🙂

    • Ήβη
    • 14 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Περαστικά, δεν ήξερα ότι ήσουν αδιάδθετη. Στην Κύπρο τα άγρια σπαράγγια τα λέμε αγρέλια και η μάνα μου τα έκανε τηγανητά με αυγά.
    Καλό Πάσχα και σε σένα.

    • Vita
    • 14 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή μου τι τραπέζι είναι αυτό που έστησες; Χάρμα οφθαλμών και γεύσης! Τα ζήλεψα κι εγώ τα σπαράγγια σου αλλά νηστεύω! Ελπίζω πως θα προλάβω μερικά μετά το Πάσχα. Το ζουμί από τις οβριές να το αποφύγετε γιατί πολλούς τους πειράζει. Δεν είναι όπως των σπαραγγιών…
    Από τώρα καλό Πάσχα; Θα τα πούμε και αργότερα ελπίζω 🙂

  16. Απάντηση

    @ anthivolon υπόσχομαι την επόμενη φορά να σε καλέσω!!

    @ RIRI πολύ θα το ήθελα να έχω κι αυγά χωριάτικα αλλά μόνο αν βάλω κότες στη βεράντα!!Στην Αγγλία πουλάνε την κότα μαζί με το κοτέτσι της λες να το επιχειρήσω!!
    Φιλάκια.

    @ Αφροδίτη καλησπέρα κι ευχαριστώ!!!

  17. Απάντηση

    @ Ήβη οι γνώσεις εμπλουτίζονται!!
    Είμαι με μια ίωση εδώ και 10 μέρες κι ακόμα κρατεί. Καλό Πάσχα!!

    @ Vita μου σε ευχαριστώ για όλα!!Σας στέλνω τις ευχές μου λίγο γρήγορα μιας και θα φύγω κι εκεί που θα βρίσκομαι σύνδεση δεν θα υπάρχει.
    Πολλά φιλιά.

  18. Απάντηση

    Φοβερές και οι 2 συνταγές σου Ξανθή! Ειδικά αυτή με τα σπαράγγια. Άγρια σπαράγγια δεν είμαι σίγουρη αν έχω φάει ποτέ. Έχουν διαφορά από τα κανονικά;
    Καλά να περάσεις Ξανθή μου και Καλό Πάσχα να έχεις!!
    Φιλιά!

    • Εφη
    • 14 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Γειά στα χέρια σου Ξανθή μου!!!
    Υπέροχα και τα δύο! Να σας κάνω να ζηλέψετε λιγουλάκι?? Στη λαϊκή μας την Τετάρτη ξετρύπωσα οβριές και θα τις κάνω ομελέτα…πρώτη φορά τις είδα στη λαική, πάντα από τα χεράκια της πεθεράς μου από το νησί τις τρώμε…

  19. Απάντηση

    Βασιλικό γεύμα!!! Καλά με τα βεργιά (τις οβριές) έχω πάθει ψύχωση!! Ακόμα και βραστά (ζεματισμένα)βουτηγμένα μες στο λαδόξυδο με τρελαίνουν! Και θέλω να πάω να ξαναμαζέψω και δεν προλαβαίνωωωω αυτές τις μέρες! Και εγγραφή (ακριβώς για άγρια σπαράγγια και βεργιά!!!) θέλω κι εγώ να κάνω εδώ και μέρες και πάλι δεν προλαβαίνω!!! Σε καλό σας βγήκε το επαγγελματικό ταξιδάκι! καλημέρα Ξανθή μου!

  20. Απάντηση

    @ Μάγδα εγώ πρώτη φορά δοκίμασα άγρια σπαράγγια. Είναι πολύ τρυφερά και πιο νόστιμα από τα καλλιέργειας.
    Καλό Πάσχα!!!

    @ Έφη τις τελευταίες δέκα μέρες κάτι με κρατάει εκτός λαϊκής ή τέλος πάντων πάω πολύ βιαστικά,αύριο θα ρίξω όμως μια γρήγορη ματιά.
    Καλό Πάσχα!!

    @ Όλγα κι εγώ τελευταία τρέχω πολύ συν του ότι μια ίωση καλά κρατεί.
    Τώρα που τα έμαθα πως είναι θα αρχίσω να τα ψάχνω. Λες να βρω στο χωριό που θα πάω από αύριο!
    Καλό Πάσχα!!

    • Anonymous
    • 15 Απριλίου 2011
    Απάντηση
  21. Απάντηση

    Τα άγρια σπαράγγια στην Κύπρο τα λέμε “αγρέλλια” και τα φτιάχνουμε κι εμείς ομελέτα!!! Αχ τί μου θύμησες τώρα!!!!
    Σ’ ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!!!

  22. Απάντηση

    Μέχρι το σπιτάκι μου έφτασε η μυρωδιά….! Τέλεια!!!
    *** φιλάκια

  23. Απάντηση

    @ olivetreegirl Καλό Πάσχα και καλή εγκυμοσύνη!!!Φιλάκια πολλά.

    @ drosostalitsa Ευχαριστώ!!Καλό Πάσχα!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode