share

Τορτελίνια σπιτικά

από
25CE-25A4-25CE-25BF-25CF-2581-25CF-2584-25CE-25B5-25CE-25BB-25CE-25AF-25CE-25BD-25CE-25B9-25CE-25B1-2B-252815-2529

Μετά τα σπιτικά ραβιόλια η επόμενη προσπάθεια, μετά από καλή μελέτη, ήταν για τορτελίνια.
Δεν ξέρω αν θα υπάρχει επόμενη μιας κι η μηχανή ζυμαρικών παρουσίασε κάποιο πρόβλημα αλλά ελπίζω ο μπομπ ο μάστορας να βρει τη λύση!!χαχαχαχα
Επειδή όμως είμαι παντός καιρού υπάρχει και ο πλάστης και το πλαστήρι!!!
Δεν ξέρω πόσο σας μοιάζουν με τορτελίνια εγώ έκανα ότι έβλεπα στις εικόνες από το βιβλίο ζυμαρικών της ANN WILLAN, επιστράτευσα και τη γειτονιά για φωτογραφίες και περιμένω τα σχόλια σας.


Τα υλικά
Για τη ζύμη
300γρ. αλεύρι σκληρό
3 αυγά
15ml ηλιέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Λίγο αλεύρι για το άνοιγμα και το τελείωμα
Για τη γέμιση 125γρ. μοτσαρέλα
100γρ. ανθότυρο
2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
1 αυγό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
60γρ. βρασμένο αρακά
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μάραθο ή άνιθο
250 ml κρέμα γάλακτος
Λίγη παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε λακουβάκι.
Προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι και το λάδι κι ανακατεύουμε στην αρχή με ένα πιρούνι ή το σύρμα κουζίνας.

Συνεχίζουμε ενσωματώνοντας όλο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολάει η ζύμη από τα τοιχώματα.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή λίγο γάλα ανάλογα. Αυτό το λέω γιατί όλα εξαρτώνται από την ποιότητα του αλευριού οπότε αυτό που έλεγαν οι παλιές νοικοκυρές όσο πάρει είναι αληθινό όσο κι αν μας εκνευρίζει. Σήμερα εγώ π. χ. έβαλα γάλα γιατί το αλεύρι μου ήταν διαφορετικό από την προηγούμενη φορά και είχε την ανάγκη προσθήκης υγρού.
Κόβουμε τη ζύμη στη μέση και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τη μέθοδο της αναδίπλωσης για 5 λεπτά τουλάχιστον. Συνεχίζουμε και με το άλλο κομμάτι της ζύμης και στο τέλος κάνουμε μια μπάλα την τυλίγουμε σε σελοφάν και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα περίπου.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε ένα μπολ κόβουμε τη μοτσαρέλα σε μικρούς κύβους, τρίβουμε το ανθότυρο και προσθέτουμε την παρμεζάνα το αυγό χτυπημένο και τα μπαχαρικά μας.
Ανακατεύουμε καλά κι αφήνουμε να μας περιμένει.


Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα μέρη και με τη βοήθεια της μηχανής ζυμαρικών ή με πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους μιας λάμας μαχαιριού.( Με τη μηχανή στη μικρότερη απόσταση των κυλίνδρων).
Με κουπ πατ ή ένα ποτήρι με λεπτά χείλη κόβουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης.


Με ένα πινέλο ή με το χέρι μας βρέχουμε την περιφέρεια ενός κομματιού ζύμης, τοποθετούμε πάνω μια μικρή ποσότητα γέμισης με τη βοήθεια ενός κουταλιού του γλυκού και κρατώντας το στρογγυλό της ζύμης στο χέρι μας διπλώνουμε κλείνοντας καλά πιέζοντας αναμεσα στο δείκτη και αντίχειρα. Τυλίγουμε τη ζύμη γύρω από το δάκτυλό μας και πιέζουμε τις δύο άκρες να κολλήσουν και να σχηματίσουν ένα δακτυλίδι.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά βιντεάκια με σαφείς οδηγίες.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα στρογγυλά και στη συνέχεια με το υπόλοιπο της ζύμης.
Απλώνουμε τα τορτελίνια σε αλευρωμένη πετσέτα και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι ή άνθος αραβοσίτου. Αφήνουμε σκεπασμένα να στεγνώσουν για 1-2 ώρες.


Μέχρι εδώ η προετοιμασία μπορεί να γίνει από την προηγουμένη και να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο. Αν θέλουμε φτιάχνουμε περισσότερα και τα διατηρούμε στην κατάψυξη.
Βράζουμε τα τορτελίνια σε αλατισμένο νερό που βράζει για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό και ξαναστραγγίζουμε .
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα τορτελίνια, ανακατεύουμε καλά να πάει παντού το βούτυρο και προσθέτουμε τον αρακά και το μάραθο, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζονατς με τριμμένη παρμεζάνα.


Αντί για αρακά μπορούμε να βάλουμε καπνιστό σολομό σε κομματάκια.
Τα υλικά έδωσαν 70 περίπου τορτελίνια.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • iwanna
    • 22 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Ax!! τι έχασα…………τα λένε αυτά όμως ξαδέρφη από την προηγούμενη να παίρνουμε τα μέτρα μας.
    ΥΓ.μην νομίζεις ότι θα γλυτώσεις θα έρθω να τα δοκιμάσω……….

  1. τύφλα να΄χουν οι ιταλίδες :)))) ΕΥΓΕ!!!!

    • kiki
    • 22 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή με πονάς…Και κάνω δίαιτα! Με πονάς λέω! Σε θαύμασα! Τέλος!

  2. Απάντηση

    @ Ιωάννα που να ξέρω που να ξέρω εγώ που θα τριγυρνάς;;Αλλά άλλη φορά να ξέρεις όχι από κάτω μόνο!!
    Σε περιμένω με προϊόντα Νάξου να δημιουργήσουμε!!!

    @ Και λοιπόν;;σοβαρά μιλάς;; ευχαριστώ!!!!

    @ Κική άσε τη δίαιτα θα μας τρελάνεις τι θες να χάσεις;; Ευχαριστώ πολύ!!!

  3. Απάντηση

    Αντε να δω πότε θάρθω με όλα αυτά που βλέπω και τρελαίνομαι. Μπράβο Ξανθή μου, δεν με ενδιαφέρει το σχήμα τους αλλά η γεύση τους και είμαι σίγουρη ότι σκίζει.

    • Marina
    • 22 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Αχ…πεντανόστιμα φαίνονται!!! Πάντως έχουν τη φασαρία τους έτσι;;;

  4. Απάντηση

    Μια χαρά είναι το σχήμα τους Ξανθή μου.
    Και το βασικό είναι σπιτικά.
    Μπράβο σου, γειά στα χεράκια σου.

    Φιλιά

  5. Απάντηση

    mpravo moy aresoun ta spitika zumarika ta latreuw!geia sta xeria sou!

  6. Απάντηση

    Από εμφάνιση σκίζουν. Εσύ που τα δοκίμασες κιόλας……

  7. Απάντηση

    @ Ποπη μου το ξέρεις ότι είσαι ευπρόσδεκτη όποτε θέλεις, σε περιμένουμε!!!

    @ Μαρίνα είναι ώσπου να πάρεις τον αέρα τους, μετά δεν είναι τίποτα!!!

    @ Marion ευχαριστώ πολύ!!
    Πολλά φιλιά!

  8. Απάντηση

    @ Ειρήνη ευχαριστώ πολύ!!Όντως τα σπιτικά ραβιόλια και τορτελίνια δεν έχουν καμιά σχέση με τα έτοιμα.

    @ para-kelsoscooks εγώ δεν εκφέρω γνώμη λόγω του ότι εγώ τα φτιάχνω έχω όμως καλούς και αυστηρούς δοκιμαστές στην οικογένεια αλλά και στη γειτονιά.
    Οι κριτικές μέχρι στιγμής είναι πολύ καλές!!

  9. Απάντηση

    τελεια τα τορτελινια σου ξανθη μου
    πολυ ευχαριστως θα τα τσακιζα.
    καποια στιγμη θα τα δοκιμασω οποσδηποτε, ηδη τυπωνονται 😉

  10. Απάντηση

    πολυ ομορφα και γευστικα μου ακουγονται
    θα τα δοκιμασω αυριο με κολοκυθα που αχνισα σημερα για κατι παρομοιο -ραβιολια τα λενε εδω –
    να εισαι καλα

  11. Απάντηση

    Μέχρι τώρα έφταχνα μόνο τα ριαβιόλια, τώρα θα δοκιμάσω και τα τορτελίνια σου. Η μηχανή αυτή είναι μεγάλη ευκολία για όσες δεν μπορούν να ανοίξουν τόσο λεπτό φύλλο!! Τη χρησιμοποιώ και για ταλιατέλες, γίνονται εξίσου καλές!!

  12. Απάντηση

    Μπράβο Ξανθή!! χαρά στο κουράγιο σου γιατί είναι ψιλοδουλειά. Πρέπει να είναι όμως το κάτι άλλο, οπότε ο κόπος ανταμείβεται.
    Φιλιά

    • eva
    • 22 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή μου..πολλά συγχαρητήρια!
    Άψογα και είναι από τα αγαπημένα μου ζυμαρικά!!
    Φιλάκια πολλά, καλό βράδυ!!!

    • eleni
    • 22 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή μου,τι νοικοκυρά που είσαι!
    Τι καλύτερο από σπιτικά ζυμαρικά-μ΄αρέσουν τα τορτελίνια,αλλά του εμπορίου είναι απαίσια.
    Όταν θα έχω κέφια χιχι,σίγουρα θα δοκιμάσω.
    Φιλιά!

    Η επιτυχία ξέρω πως είναι σίγουρη!

  13. Απάντηση

    Ξανθή μου μεγαλούργησες! Χαρά στην υπομονή σου. Και από εμφάνιση είναι τέλεια αλλά από νοστιμιά δεν το συζητάω. Καλημέρα.

  14. Απάντηση

    @ Ελευθερία να σου φέρω μερίδα στη Θεσσαλονίκη την άλλη βδομάδα!!!

    @ Ειρήνη πολύ ωραία η ιδέα της κολοκύθας!!Σήμερα εγώ λίγη που έχει μείνει στο ψυγείο θα την κάνω σούπα.
    Στην επόμενη φορά θα φτιάξω ραβιόλια!

    @ anthivolon η μηχανή θέλει να της πάρεις τον αέρα, για μένα καλύτερο ο πλάστης και το πλαστήρι για όλα τα φύλλα.

  15. Απάντηση

    @ Μαρία δεν είναι και πολύ δύσκολα μη το λες, λίγο εξοικείωση χρειάζεται.

    @ Εύα ευχαριστώ πολύ!!!Καλημέρα.

    @ Ελένη του εμπορίου δεν μου αρέσουν προτιμώ μια σκέτη μακαρονάδα παρά αυτά. Περιμένω νέα προσπάθειας!!

    @ Helengr χαρά στην υπομονή μου χάλασα και τη μηχανή αλλά ας είναι καλά ο πλάστης!!
    Είναι νόστιμα όμως κι αξίζει!!

    • Arti
    • 23 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Μην ανησυχείς για τη μηχανή μανούλα μου! και να χάλασε θα σου πάρουμε άλλη!! αλλά απ”οτι φαίνεται παίζει και να μην τη χρειάζεσαι!!! ήταν τέλειο το φαγητό!!

  16. Απάντηση

    me xamogelo mou xekinises tin imera mou xanthi mou,me ton xrisoxeri bob.ta tortelinia fenonte telia,
    ligo belalidika alla axizi ton kopo.se olous mas aresoun.na iste oloi kala.tin kalimera mas exete kai tin agapi mas.

  17. Απάντηση

    Μιλάμε για πολύ “εργόχειρο”!!
    Μια φορά έχω φτιάξει στην ζωή μου ποντιακά βαρένικα με το χέρι. Τότε ζούσε και η μάνα μου. Πρέπει να δουλεύαμε πάνω από 2ωρα για να τα τελειώσουμε οι δυό μας.
    Δεν “παίζεσαι” φίλη μου… δεν “παίζεσαι” λέμε!

  18. Απάντηση

    @ Γλυκιά μου κορούλα θα μου φέρεις δηλαδή από το Λονδίνο τη μηχανή του Jamie Oliver!!!!!!χαχαχαχαχαχα

    @ Βασιλική μου ευχαριστώ πάρα πολύ!!χαίρομαι κάθε φορά που διαβάζω σχόλιο σου!!!Καλημέρα!!!

    @ Πηνελόπη μην τα παραλές θα το πάρω πάνω μου!!!!χαχαχαχαχα
    Καλέ είναι και “θεραπεία” η όλη διαδικασία!!!!Φιλάκια!!!

  19. Απάντηση

    Χαρά στην υπομονή και στο κουράγιο σου!!
    Και το σχήμα μια χαρά είναι και από γεύση σίγουρα τέλεια θα είναι!
    Μπράβο Ξανθή!

  20. Απάντηση

    Έχουν τον κόπο τους, αλλά αξίζουν!!!!! Κάθε μπουκιά ενός φρέσκου ζυμαρικού είναι θησαυρός!!!! Μπράβο Ξανθή μου!!!

  21. Απάντηση

    Μια χαρά είναι το σχήμα τους όμως αυτό που μετράει είναι η γεύση και σ’αυτό σου έχω εμπιστοσύνη!

  22. Απάντηση

    Βρε Ξανθή μου..με αγχώνεις..εγώ τι να σου μαγειρέψω; το ..κουζινοπαίδι στην σεφ; ουάουυυυυυ! σνιφ! σνιφ!

  23. Απάντηση

    @ ΕΛΕΝΑ η κουζίνα με ξεκουράζει την αγαπώ πολύ όπως επίσης αγαπώ πολύ αυτούς που τρώνε τα φαγητά μου!!!

    @ manousina όπως το είπες κάθε μπουκιά κι απόλαυση!!!

    @ Κατερίνα μου σε ευχαριστώ πολύ!!!

    @ Αχτίδα το είναι αυτά που λες!!!εσύ με έχεις ήδη χορτάσει με τον τρόπο σου!!!Αλίμονο διαγωνισμό φαγητού θα κάνουμε!!!
    Πολλά φιλιά!!

  24. Απάντηση

    Πάρα πολύ ωραία τα βρίσκω, γειά στα χέρια σου…
    Ντρέπομαι να πω ότι έχω κι εγώ μηχανή ζυμαρικών αλλά δεν ξέρω αν μπορώ να φτιάξω τορτελίνια 🙁
    αν το μάθει δε η κόρη μου θα με σκοτώσει, τα λατρεύει!

  25. Απάντηση

    Ξανθή είναι πραγματικά τέλεια τα τορτελίνια σου. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να φτιάξω κι ελπίζω κάποια στιμγή να το τολμήσω γιατί εγώ κι ο Σ τρελαινόμαστε για τορτελίνια. Γειά στα χέρια σου.
    Μάγδα

  26. Απάντηση

    Χαρά στο κουράγιο σου Ξανθή μου!
    Είναι τέλεια! Τα τορτελίνια μου αρέσουν πολύ αλλά ούτε που μου έχει περάσει από το μυαλό ποτέ να τα φτιάξω! Γεια στα χέρια σου:)

  27. Απάντηση

    @ Μπέττυ κι εμένα δώρο τα παιδιά μου μου την έχουν κάνει άσχετα αν εγώ δεν την είχα χρησιμοποιήσει και τώρα κάτι έπαθε και μάλλον δεν φτιάχνει.
    Αλλά μου υποσχεθήκαν άλλη χαχαχαχα.
    Είναι ωραία πάντως τα σπιτικά!

    @ Μάγδα μου είμαι σίγουρη ότι θα κάνεις τα καλύτερα!!!Σήμερα σε σκεπτόμουν κι ήθελα να δω τη σελίδα σου για κάποια συνταγή σου.
    Πολλά φιλάκια.

    @ Μαρία είναι να μην κάνεις την αρχή είναι πολύ ωραία για δοκίμασε!

    • Vita
    • 23 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Τέλεια τα ζυμαρικά σου Ξανθή μου! Καλλιτεχνήματα και στην εμφάνιση και υποθέτω και στη γεύση.
    Όσο για τη μηχανή…Τα χουμε ξαναπει νομίζω. Πιο πολύ τη βολεύεται η μάνα μου παρά εγώ. Ας είναι καλά το ξυλικάκι μου. Μόνο στα ξεροτήγανα τη βγάζω από το κουτί που θέλουν πολύυυυυ λεπτό φύλλο.

  28. Απάντηση

    Φαίνονται ασυναγώνιστα!

    Καλή σου μέρα τεχνήτρα της ζύμης..

  29. Απάντηση

    @ Vita άσε και τη χάλασα τη μηχανή αλλά ευτυχώς δε με μάλωσε αυτός που μου την αγόρασε, για αυτά τα ζυμαρικά χρειάζεται όμως.
    Την Καλημέρα μου στην Κρήτη!!!

    @ Ρεγγίνα Καλημέρα σου κι ευχαριστώ πάρα πολύ!!

  30. Απάντηση

    Αααααα πολύ ωραία ιδέα! Φαίνονται πεντανόστιμα και πολύ καλύτερα από τα έτοιμα….θα τα φτιάξω οπωσδήποτε το συντομότερο! Και η συνταγή με τον αρακά είναι πολύ ενδιαφέρουσα!

    • wabini
    • 24 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    μια χαρα σου βγηκαν… ποσο χρονο σου πηραν?εγω κουραζομαι πολυ με τα σπιτικα ζυμαρικα γιαυτο τα φτιαχνω σπανια.παντωσ τα λιγουρευτηκα τα δικα σου τωρα.

  31. Απάντηση

    @ Ανεράιδα περιμένω εντυπώσεις!!!
    Καλό τριήμερο!!!και καλές δημιουργίες

    @ wabini καλησπέρα, αν έχεις τη μηχανή ζυμαρικών και μίξερ ζυμώματος η διαδικασία είναι ακόμη πιο έυκολη.
    Εμένα με προβλήματα που προέκυψαν με τη μηχανή μου πήρε γύρω στις 2 ώρες και με ενδιάμεση αναμονή για τη ζύμη.
    Καλή επιτυχία αν τα φτιάξεις.

  32. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή!
    Εκανες πάλι θαύματα.
    Πολλά φιλιά

    • Ήβη
    • 25 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Χρόνια Πολλά. Φαίνονται υπέροχα. Εγώ τα κάνω και με κιμά αλλά έχει πάρα πολύ καιρό να τα φτιάξω και τώρα μου βάζεις ιδέες.

    • Anonymous
    • 25 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Καλή σου μέρα και χρόνια πολλά. Η συνταγή είναι καταπληκτική, είσαι χρυσοχέρα.
    Τζένη

  33. Απάντηση

    @ Καλημέρα Δήμητρα, ευχαριστώ πολύ!!
    Χρόνια Πολλά!!!

    @ Ήβη είναι να μην κάνω την αρχή χτες βρήκα και φορμάκια για τορτελίνια που θα διευκολύνουν πολύ με κιμά ή άλλη γέμιση!!
    Καλημέρα!!!
    @ Τζενάκι Χρόνια Πολλά!!!χάθηκες πάλι, ελπίζω να είσαι καλά!!!!
    Πολλά πολλά φιλάκια!! Να δούμε πότε θα έρθω Βόλο!!

  34. Απάντηση

    Ξανθή μου τα τορτελίνια σου είναι υπέροχαααααααα!!!!!
    Η πρώτη δόση έγινε ανάρπαστη. Τώρα έχω ετοιμάσει μία διπλή και είμαι έτοιμη να φτιάξω και αυτή.
    Γεια στα χεράκια σου φιλενάδα.
    Φτου φτου!!!! χαχαχα
    Φιλάκια!!!!

  35. Απάντηση

    Καλά τέτοια επάνοδο δεν την περίμενα με τίποτα!!!!
    Που είσαι παίρνω τηλέφωνο!!!!!

  36. Απάντηση

    Καρδιά μου, χαρά στο κουράγιο και το μεράκι σου!

  37. Απάντηση

    Κατερίνα ευχαριστώ πολύ!!είναι νοστιμότατα και θα το επαναλάβω το πείραμα!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode