Γαλατόπιτα

από
25CE-2593-25CE-25B1-25CE-25BB-25CE-25B1-25CF-2584-25CF-258C-25CF-2580-25CE-25B9-25CF-2584-25CE-25B1

Update
Η πίτα έγινε σήμερα Κυριακή της Τυρινής φωτογραφήθηκε έβαλε τα καλά της και φαγώθηκε με μεγάλη όρεξη μαζί με μια στριφτοτυρόπιτα που μας έφτιαξε η κόρη και αν θέλετε να τη δείτε μπορείτε να πάτε εδώ

Τούτη εδώ η πίτα ήταν κάπου στα “βαθιά συρτάρια” της σελίδας μας ξεχασμένη
Με την ευκαιρία της Κυριακής της Τυρινής είπα να τη θυμηθούμε μιας κι είναι μια πίτα που φτιαχνόταν πάντα στο σπίτι μας από παλιά σαν γλυκό αυτής της μέρας.
Η συνταγή είναι όπως την έχω μάθει από τη μητέρα μου με μόνη αλλαγή το βιτάμ, εκείνη έβαζε βούτυρο κι ίσως και κανένα αυγό παραπάνω.

Τα υλικά
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
3 κουταλιές κοφτές σιμιγδάλι ψιλό
4 κουταλιές ζάχαρη
4 αυγά
1/4 του πακέτου βιτάμ ή 60γρ βούτυρο αγελαδινό
ξύσμα από δύο λεμόνια
2 καψουλάκια βανίλιας
Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων και 2 κουταλιές για πάνω από την πίτα
Κανέλα για το πασπάλισμα.

Για τα φύλλα
2 κεσεδάκια αλεύρι 400γρ. περίπου στο σύνολο(1 σκληρό 1 μαλακό)
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1/2 κουταλάκι ξίδι
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κεσεδάκι νερό (200ml)

Διαδικασία
 

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το λάδι το ξύδι και μέρος του νερού.
Ζυμώνουμε προσθέτοντας αν χρειαστεί νερό έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη μάλλον μαλακή. Τυλίγουμε τη ζύμη σε σελοφάν κι αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε την κρέμα για τη γαλατόπιτα.
Βάζουμε το κρύο γάλα σε κατσαρόλα και  προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα , ώστε να διαλυθούν καλά και να μη σβολιάσουν. Τοποθετούμε την κατσαρόλα πάνω σε χλιαρό μάτι συνεχίζοντας πάντα το ανακάτεμα μέχρι η κρέμα μας να πήξει.

Προσθέτουμε το βιτάμ κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει, και μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη το ξύσμα λεμονιού και αφήνουμε να κρυώσει.

Προσθέτουμε τα αυγά που τα έχουμε χτυπήσει λίγο ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τη βανίλια.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια 3 μεγαλύτερα και 2 μικρότερα.
Ανοίγουμε φύλο αρκετά λεπτό αρχίζοντας με τα μεγαλύτερα μπαλάκια .
Για τη διαδικασία ανοίγματος του φύλλου μπορείτε να δείτε εδώ 
Τοποθετούμε τα μεγάλα φύλλα σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 32 εκατοστών έτσι ώστε να εξέχουν απέξω αλείφοντας με λίγο λάδι κάθε φύλλο.


Τοποθετούμε και τα μικρότερα φύλλα μέσα στο ταψί με την ίδια διαδικασία.
Ρίχνουμε την κρέμα στο ταψί και γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα σχηματίζοντας κόθρο.


Περιχύνουμε την πίτα με δύο κουταλιές λάδι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς κι αέρα για 45 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με κανέλα.


Με αυτή την ποσότητα ζάχαρης η πίτα δεν είναι ιδιαίτερα γλυκιά, αν θέλετε μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα της ζάχαρης.
Σε κάποια μέρη της πατρίδας μας αυτή την πίτα θα τη συναντήσουμε σιροπιασμένη.
Σε αυτή την περίπτωση η κρέμα θα πρέπει να γίνει πιο πηχτή αυξάνοντας το σιμιγδάλι.
Μετά το ψήσιμο φτιάχνουμε ένα σιρόπι ελαφρύ και την περιχύνουμε.
Δεν την έχω φτιάξε ποτέ έτσι και δεν ξέρω περισσότερες λεπτομέρειες.

Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα!!!
Καλή Σαρακοστή!!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Ax τι μας κάνεις πρωί πρωί!
    Την τρώω όληηηηηη

  2. όνειρο, καλοδεχούμενο το κέρασμα, αχ και να ‘ταν αληθινό, πείνασα!

  3. Απάντηση

    Πόπη κερνάω αύριο που θα τη φτιάξω έλα σε περιμένω!!!
    Φιλάκια!

  4. Απάντηση

    ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ που θα πάει θα βρεθεί τρόπος και για αληθινό χαχαχαχα!!

  5. Απάντηση

    Καταπληκτική φαίνεται, θα ήθελα κομμάτι. Καλές Απόκριες, με υγεία και χαρές!

    • nadia
    • 5 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Αχ φαίνεται υπέροχη πως και ήταν ξεχασμένη τόσο καιρό στα συρτάρια

  6. Απάντηση

    @ Ελένη Καλές Αποκριές και σε σας!! πάντα με Υγεία!!

    @ nadia καμμιά φορά ξεχνάμε κάποια για καιρό και είναι πολλά αυτά, ο χρόνος δεν φτάνει!!!

  7. Απάντηση

    Ότι πρέπει για αύριο! Λαχταριστό!
    Καλή Σαρακοστή!

  8. Απάντηση

    Σήμερα που πήγα στα εγγόνια μου μας έκανε η φίλη μου η Ελένη ( Πόντια) που την φτιάχνει τέλεια και τα μικρά τρελλαίνονται.

    • Marina
    • 6 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Μου θύμισε την μπουγάτσα Θεσσαλονικής! Αχ και να’χα λίγο και ας είναι 2:15 το ξημέρωμα!

  9. ελπίζω να μην είναι χαζή η ερώτηση…υπάρχει γαλατόπιτα χωρίς φύλλο;Εχω μια παιδική ανάμνηση του γλυκού αλλά χωρίς φύλλο….

    Καλή σαρακοστή!
    χχχχ

  10. Απάντηση

    Την κάνω ακριβώς έτσι! Με ένα λιγότερο αυγό και λάδι αντί για βιτάμ! Φιλάκια και Χρόνια πολλά Ξανθή μου!

  11. Απάντηση

    @ Μαρία καλή σαρακοστή!!

    @ Αχτίδα με τόσες φίλες που έχεις είσαι τυχερή δοκιμάζεις όλες τις εκδοχές!!

    @ Μαρίνα μεγάλη κοπέλα πια δεν έμαθες να μην ξενυχτάς;;είδες τώρα τι συμβαίνει;;χαχαχα
    Φιλάκια.

  12. Απάντηση

    @ Και λοιπόν;; που είσαι χάθηκες!!!
    ναι υπάρχει αυτή η εκδοχή κάποια φορά κάπου την πήρε το μάτι μου αλλά δε θυμάμαι σε ποιόν.
    Καλή σαρακοστή!!

    @ Αγγελική μου Χρόνια Πολλά!! Αυτή η συνταγή είναι από τη μαμά και τα αυγά ήταν περισσότερα όπως και το βιτάμ ήταν βούτυρο ζωικό!!
    Παράληψη μου που δεν το έχω γράψει.

  13. Απάντηση

    Το σχόλιο της Βασιλικής το αντιγράφω εδώ εγώ λόγω προβλήματος που είχε προκύψει.
    Vasiliki kalimera xanthi!!perno komataki apo tin nostimi pitoula kai sas euxome kales apokries kai kala koulouma na perasete!!
    akoma xanthi mou edo exoume xionia,alla arxizi kai zesteni o keros.simera exoume orea mera!!exoume kai to megalo egoni mas kai tha pame volta stin poli!stelno tin agapi mou kai ta filia mou!!!

  14. Απάντηση

    Ο γιος μου με ρωτησε τις προαλλες αν ξερω να κανω γαλατόπιτα, του απαντησε πως όχι, τώρα όμως θα δοκιμάσω τη δικη σου συνταγή και θα με βγάλεις ασπροπρόσωπη, είμαι σίγουρη!
    (εε, δεν θα νηστεψουμε βεβαια, αλλα χαλαλι!)
    Ευχαριστώ πολύ και καλή Καθαρά Δευτέρα για αύριο,
    φιλιά!

  15. Απάντηση

    Vasiliki το σχόλιο σου είχε κάποιο πρόβλημα στην παρουσίαση του και το έβαλα ξανά εγώ.
    Σου εύχομαι Καλή Σαρακοστή με Υγεία!!
    Εύχομαι να περάσετε καλά με όλη την οικογένεια.
    Πολλά φιλιά.

  16. Απάντηση

    καλημέρα είμαι σίγουρη ότι θα βγεις ασπροπρόσωπη.
    Να σου επισημάνω μόνο κάτι, αν αρέσει να είναι πολύ γλυκιά πρόσθεσε λίγη ζάχαρη ακόμη.
    Σε ευχαριστώ και Καλή Σαρακοστή!!

    • Ήβη
    • 6 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Υπέροχη φαίνεται η γαλατόπιτα. Καλή Σαρακοστή.

  17. Απάντηση

    Yπέροχη γαλατόπιτα.
    Αρέσει πολύ στο γιό μου

    ΦΙλιά

    • kiki
    • 6 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Ό,τι πρέπει για σήμερα! Καλή σαρακοστή!

    • eleni
    • 6 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή,τι νοστιμιές!
    Θα την φτιάξω,άσε να περάσει η αυριανή ημέρα…
    Καλή Σαρακοστή – φιλιά!

  18. Τέλεια η πιτούλα!! να αρχίσω νηστεία αύριο!! να μην αρχίσω!!
    Καλά κούλουμα.

  19. Απάντηση

    kalimera xanthi !!
    se euxaristo fili mou!!na iste oloi sas kala!!!kai kali sarakosti me ygia stin oikogeneia sou euxome!!!
    tin agapi mou stelno!!!

  20. Απάντηση

    Δεν πρόλαβα να την φτιάξω, οπότε μετά το Πάσχα.Καλή Σαρακοστή

Γράψτε απάντηση στο καλημέρα Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode