Bobotie και κίτρινο ρύζι

από
Bobotie-2B1

Μιας κι ακόμη λίγες μέρες έχουμε για κατανάλωση κρέατος (γι αυτούς που νηστεύουν βέβαια) να σας δώσω ένα άλλο φαγητό που φάγαμε στο Λονδίνο φτιαγμένο με πολύ αγάπη από τη μεγάλη μας κόρη.
Οι φωτογραφίες δεν είναι και πολύ καλές καθότι άλλα πράγματα μας ενδιέφεραν εκείνες τις στιγμές.

Το Bobotie είναι φαγητό από τη Νότιο Αφρική και περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε εδώ
Εμείς το δοκιμάσαμε όπως σας είπα από τα χεράκια της μεγάλης μας κόρης και μας άρεσε πολύ. Θα το μαγειρέψω σύντομα για να το δοκιμάσει και το άλλο μέλος της οικογένειας που δεν ήταν μαζί μας.
Προσαρμογή από το bbc goodfood

Τα υλικά
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
25γρ. βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1/2 κιλό κιμά
2 κουτ. της σούπας carry paste
2 κουτ. της σούπας mango chutney
3 κουτ. της σούπας σταφίδες
Αλάτι Πιπέρι
Λίγους κόκκους μπαχάρι
Λίγα μοσχοκάρφια
5 φύλλα δάφνης
300ml γάλα
2 αυγά

Για το ρύζι
350γρ. μπασμάτι
50γρ. βούτυρο
1 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού σκόνη κανέλα και 2-3 μικρά ξυλαράκια
6 σπόρους κάρδαμο (σπασμένους)
1 κουτ. του γλυκού τουμέρικ (κουρκουμά)
3 κουτ. σούπας σταφίδες
500ml νερό

Διαδικασία
Απλά πράγματα
Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά
Σε ένα μπολ βάζουμε σε νερό το ψωμί να μουσκεύει.
Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε με το βούτυρο τα κρεμμύδια μέχρι να αρχίζουν να γυαλίζουν.
Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε βγάλει τα υγρά του και να χάσει το κόκκινο του χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο το carry και το mango, τα μπαχαρικά τα φύλλα δάφνης και τις σταφίδες ανακατεύουμε καλά κι αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά ώσπου να μην έχει καθόλου υγρά.
Προσθέτουμε το ψωμί αφού το στύψουμε και το θρυμματίσουμε στο μείγμα του κιμά ανακατεύουμε καλά και το αδειάζουμε σε πυρέξ.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το γάλα με τα αυγά και το αδειάζουμε πάνω από το μείγμα του κιμά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 40 περίπου λεπτά μέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα.


Συνοδεύεται με κίτρινο ρύζι η συνταγή του οποίου ακολουθεί.
Όσο το φαγητό μας ψήνεται ετοιμάζουμε το ρύζι.
Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε το νερό ζεστό, ανακατεύουμε και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά μας και βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Αν νομίζουμε ότι θέλουμε περισσότερο βρασμένο το ρύζι δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κι άλλο νερό πάντα ζεστό.

Σημείωση
Επειδή θα μου πείτε που να βρείτε το carry paste ή το mango chutney πιστεύω ότι σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα θα υπάρχουν.
Η Ιωάννα πριν λίγες μέρες πρότεινε κάποιο στους Αμπελόκηπους, δεν το έχω επισκεφτεί ακόμη αλλά αισιοδοξώ ότι θα έχουν.
Νέο: Η κόρη μου βρήκε σήμερα σε μεγάλο Καρφούρ τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • eleni
    • 23 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή,ωραίο φαίνεται,μ΄αρέσουν αυτά τα φαγητά!
    Περιέχει βέβαια κάποια άγνωστα υλικά-καμιά πιο ελληνική παραλλαγή για να δοκιμάσω μαζί με το ρυζάκι-τέλειο θα γίνει!
    Φιλιά!

    Άργησε πολύ να φανεί η ανάρτηση αυτή.

  1. Απάντηση

    Ελένη σε ευχαριστώ , η αργοπορία είναι δική μου αταξία ξέρεις από αυτές που αντί να κάνεις αποθήκευση κάνεις δημοσίευση!!!χαχαχαχα
    Τώρα στο θέμα της ερώτησης σου.
    Πάστα από κάρυ ίσως βρεις, στην Αθήνα πάντα, και σε μεγάλο Σ/Μ.
    Chutney όμως ή θα φτιάξεις ή θα αγοράσεις πάλι εδώ.
    Εγώ έχω κάποια chatney δικά μου όχι μάγκο βέβαια κι ίσως τα δοκιμάσω
    Θα τα πούμε κι από το τηλέφωνο.

  2. Απάντηση

    Kρατώ τη συνταγή σου για να τη φτιάξω, μου φαίνεται ωραία και θα τη δοκιμάσω, άλλωστε μια παραλλαγή αυτού του ρυζιού την κάνω συχνά.

    • Vita
    • 23 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Ωραία συνταγή Ξανθή. Πολύ ωραίος συνδυασμός υλικών. Θα δοκιμαστεί κάποια στιγμή.

  3. Απάντηση

    anthivolon είναι ιδιαίτερο πιάτο, εγώ θα το φτιάξω άμεσα μιας κι η κόρη βρήκε τα υλικά.

  4. Απάντηση

    Vita αν τη δοκιμάσεις θα ήθελα τη γνώμη σου.
    Καλό βράδυ.

  5. Απάντηση

    Ξανθή το έχω δοκιμάσει στο σπίτι φίλων μας απ το Γιοχάνεσμπουργκ! Είχε και το συνοδευτικό ρυζάκι!!!!
    Πραγματικά πολύ ιδιαίτερο πιάτο 🙂
    Καλό βράδυ

  6. Απάντηση

    Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά μου φαίνεται πολύ πολύ ωραίο.
    Θα δοκιμαστεί σίγουρα.
    Φιλιά

  7. Απάντηση

    Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγη, την αντιγράφω!
    Τα υλικά όλα μπορούν να βρεθούν στην Αθήνα σε μεγάλα ΣΜ.
    Καλό βράδυ!

    • Marina
    • 24 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Δε θέλω να το μαγειρέψω αλλά να το φάω!!! Περίσσεψε κανένα ταπεράκι;;;

  8. Απάντηση

    ωραια συνταγή!θα την τολμησω….
    καλημέρααααα!!!!!!

    • Maria B.
    • 24 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    ευχαριστούμε για το κέρασμα ! Εύχομαι καλή τσικνοπέμπτη !!!

    φιλια πολλά

    • Penelope
    • 24 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Συνταγή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρέπει να την τυπώσω για να την μελετήσω με την ησυχία μου και να δω πως θα “ανταποκριθώ” :-))

  9. Απάντηση

    Πολύ πρωτότυπο! Φαίνεται νοστιμότατο! Την αντέγραψα τη συνταγή! Καλή Τσικνοπέμπτη!

  10. Απάντηση

    @ Γιώργο χαίρομαι που το ξέρεις, εμείς αγοράσαμε χτες τα υλικά και θα το φτιάξω σύντομα εγώ πια.

    @ Πόπη έλα να σου κάνω το τραπέζι η φίλη σου αγόρασε τα βασικά υλικά.

    @ ΕΛΕΝΑ σε ευχαριστώ ήδη κι εμείς τα βρήκαμε.

  11. Απάντηση

    @ Μαρίνα λες να υπάρχει κούριερ για Βρυξέλλες κατευθείαν!!
    Καλή Τσικνοπέμπτη!!

    @ irida γιατί όχι;;

    @ Μαράκι μου καλή Τσικνοπέμπτη και σ εσας!!!

  12. Απάντηση

    @ Πηνελόπη είμαι σίγουρη για την ανταπόκριση σου.

    @ Μαρία καλή Τσικνοπέμπτη!!!

  13. Απάντηση

    Μόλις σήμρα έπεσα πάνω σε μαι αγγλική συνταγή για μία τάρτα η οπόία γίεται επίσης με ψίχα ψωμιού και μου φάνηκε πολύ ιδιαίτερο… πόσο μάλλος ότνα έχει και άλλα τόσα καλούσια μέσα. Ειδικά το ρύζιι μου άρεσε πολύ!

  14. Απάντηση

    Βασιλική καλησπέρα,εμένα μου έχει κάτσει τώρα μαι πουτίγκα με ψωμί που φάγαμε στην Κρύπτη του Αγ. Μαρτίνου, άμα πας Λονδίνο θα σου πω να πας είναι πολύ ωραία.
    Αυτό που έφτιαξε η Ania με ενθουσίασε για την απλότητα του, ξέρεις όταν από τη δουλειά σου τελειώνεις αργά κλπ θέλεις κάτι καλό και γρήγορο.
    Καλές Αποκριές.

Γράψτε απάντηση στο Marina Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode