Κέικ;;μήλου με σάλτσα κόκκινης μαρμελάδας

από
Κέικ με μήλα και κόκκινη μαρμελάδα (1)

Από τις βόλτες μου στο Λονδίνο φρόντισα να προμηθευτώ και ότι ήταν εύκολο για ιδέες μαγειρικές. Τι εννοώ;; στα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ μπορείς να βρεις μικρά φυλλάδια συνταγών ή και κάποια περιοδικά τα οποία προβάλλοντας τα προϊόντα τους, έχουν και εξαιρετικές συνταγές.
Τα ξεφυλλίζω ατέλειωτες ώρες, είναι το χόμπι μου, και παίρνω ιδέες.
Μια ιδέα ήταν κι αυτό το γλυκό το οποίο μοιάζει με κέικ γιαυτό και το ερωτηματικό.
Τα υλικά
3 Αυγά
130γρ. ζάχαρη άχνη
100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ξύσμα από ένα λεμόνι
3 μέτρια μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
150γρ. μαρμελάδα
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και αντιστάσεις
Στρώνουμε μια φόρμα (20εκ διαμέτρου) με χαρτί ψησίματος.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια σε δυο διαφορετικά μπολ.


Χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ προσθέτοντας κουταλιά κουταλιά τη μισή ζάχαρη μέχρι να πάρουμε μια πολύ σφιχτή μαρέγκα.
Στο μπολ με τους κρόκους προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια μους. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
Με μια σπάτουλα σιλικόνης αναμιγνύουμε την μαρέγκα με το μείγμα των κρόκων προσθέτοντας εναλλάξ το αλεύρι και τα μήλα και συνεχίζοντας την ανάδευση αναδιπλώνοντας.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα


ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40- 45 λεπτά μέχρι το γλυκό μας να πάρει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.


Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Κέικ με μήλα και κόκκινη μαρμελάδα (2)
Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα με το χυμό του λεμονιού και σερβίρουμε πάνω από το γλυκό μας.

Κέικ με μήλα και κόκκινη μαρμελάδα (4)
Μαρμελάδα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια σας αρέσει, νομίζω ότι ταιριάζει με φράουλα, κεράσι, φρούτα του δάσους ή ότι άλλο τραβάει η όρεξη σας.

Περιμένω την Ιωάννα να μας πει τη γνώμη της μιας και το δοκίμασε για να μη λέμε μόνοι μας αν ήταν ωραίο!!!χαχαχαχα

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • eleni
    • 25 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή μου,το κομματάκι μου θα το πάρω ευχαρίστως,αφού ό,τι περιέχει μήλο μ΄αρέσει πολύ!
    Ωραία ιδέα το γαρνίρισμα με μαρμελάδα-λέω να το δοκιμάσω για το Σ/Κ.
    Φιλιά!

  1. Απάντηση

    Ωραία η ιδέα της κόκκινης μαρμελάδας πάνω από το μηλογλυκάκι!!
    Παίρνω το κομματάκι μου!

  2. Απάντηση

    Ξανθή μου σε βλέπω ανανεωμένη από το ταξίδι σου! Οι λαοί αγγλοσαξονικής κουλτούρας λένε κέικ όλα τα γλυκά που γίνονται σε φόρμα και ψήνονται! Μη βάζεις λοιπόν ερωτηματικά γιατί πληροί όλους τους όρους! Φαίνεται υπέροχο! Θα το φτιάξω έχει όλα τα συστατικά που λατρεύω!

  3. Απάντηση

    @ Ελένη δοκίμασε το είναι και μικρό σε μέγεθος οπότε ότι πρέπει για τους δυο σας!!

    @ ΕΛΕΝΑ είπαμε να εκμεταλλευτούμε την παραγωγή μας. Ευχαριστώ.

    @ Αγγελική εσύ έγραφες σε μένα κι εγώ σε εσένα.χαχαχα
    Να σου πω την αλήθεια αυτοί το ονομάζουν sponge κι έχει μια σπογγώδη υφή.Σημασία έχει ότι μας άρεσε κι είναι κι εύκολο.

    • Asteri
    • 25 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Φαίνεται πολύυυυ νόστιμο. Και αυτή η μαρμελοσαλτούλα από πάνω όλα τα λεφτά 🙂
    Καλό ΣΚ

    • iwanna
    • 25 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Eγώ είχα την τύχη να το δοκιμάσω και ακόμα έχω την γεύση του στο στόμα μου……………περίσεψε κανένα κομμάτι ή το φάγατε όλο;
    θα ξανάρθω σύντομα……………

    • Marina
    • 25 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Αφράτο φαίνεται!!! Και νόστιμο είναι στα σίγουρα απο ότι ακούω!!! Θέλω….θέλω….

  4. Απάντηση

    @ Asteri του ταιριάζει!!

    @ Ιωάννα να ξανάρθεις ευχαρίστως αλλά ειδοποίησε πρώτα μην κοιτάς που ήσουν τυχερή την πρώτη φορά!!

    @ Μαρίνα τρέχα φτιάξε το!!! προλαβαίνεις τον απογευματινό καφέ.

    • Εφη
    • 25 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Μηλοκέηκ????Τα λατρεύουμε και η ιδέα της μαρμελαδίτσας από πάνω το κάνει πιο τέλειο!

  5. Απάντηση

    Ξανθούλα θα το φτιάξω,είναι από τα γλυκά που τα προτιμώ γιατί δεν έχουν πολύ ζάχαρη μέσα…
    μη σου πω οτι θα αφαιρέσω και λίγη ποσότητα από την άχνη,μιά που και τα μήλα είναι γλυκά και η μαρμελάδα…
    φιλιά και καλό σου Σ/Κ…-:))

  6. Απάντηση

    Συμφωνώ κι εγώ με τη Βιβή, θα το φτιάξω κι εγώ αλλά με λιγότερη ζάχαρη μια κι έχει και τη μαρμελάδα. Φαίνεται πολύ ωραίο και από αυτά που μου αρέσουν!!

  7. Απάντηση

    έχω να σου πω πως το κέικ σου ψήνεται στο φούρνο μου κι έχει ήδη μοσχομυρίσει….
    θα σου πω εντυπώσεις άμα τη πρώτη δαγκωνιά…

  8. Απάντηση

    @ Έφη δοκίμασε το!!

    @ Βιβή δεν το πιστεύω!!περιμένω νέα.
    Πάντως η ζάχαρη είναι πολύ λίγη, κι σε μας δεν αρέσουν τα πολύ γλυκά.

    @ anthivolon μπορείς να το δοκιμάσεις και χωρίς μαρμελάδα, εγώ ένα κομμάτι που είχε περισσέψει το έφαγα έτσι.
    Πάντως επιμένω η ζάχαρη είναι λίγη.

  9. Απάντηση

    Ξανθούλα μου,πίστεψέ το…μόλις τσάκισα ένα κομμάτι και ο καλός μου το μισό κέικ…
    ζάχαρη έβαλα 110 γρ.και μαρμελάδα φράουλα που είχα φτιάξει και βγήκε καταπληκτικό…
    αν φάγατε το δικό σας,έλα…προλαβαίνεις δεν προλαβαίνεις κομμάτι…λολ

  10. Απάντηση

    Βιβή είσαι απίστευτη!!
    Σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!!
    χαίρομαι που σας άρεσε!!
    Πολλά φιλιά.

  11. Απάντηση

    Νόστιμο κέικ και η ιδέα της μαρμελάδας αντί της άχνης κ.λπ, είναι πολύ καλή. Πρέπει να καταναλώσουμε και τις μαρμελάδες μας.
    Έχω και εγώ πολλές και θα αρχίσω να κάνω διάφορα με μαρμελάδες!

    Καλό Σ/Κ

    • Μarion,
    • 25 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Εβαλες και τη σάλτσα μαρμελάδας πάνω..και μας αποτελείωσες.
    ΓΙα τον καφέ είναι ότι πρέπει και όχι μόνο.
    Θα το βάλω στα υπόψιν

    ΦΙλιά

  12. Απάντηση

    @ Ζαμπία εγώ προτιμώ τις μαρμελάδες από την άχνη,έχω δε τόσες πολλές που τις εναλλάσσω στα πρωινά μας στα γλυκά.
    Την άχνη με το ζόρι την τρώω στους κουραμπιέδες.
    Καλό Σ/Κ

    @ Μarion,πίστεψέ με δεν είχα κακή πρόθεση.
    Πολλά φιλιά.

    • Vita
    • 26 Φεβρουαρίου 2011
    Απάντηση

    Ωραίο κέικ Ξανθή και σε ποσότητα που θα καταναλωθεί φρέσκο. Δεν θα προλάβει να μπαγιατέψει. Καταγράφεται

  13. Απάντηση

    Ξανθή μου, για την τυπολογία του θέματος έχω να παρατηρήσω τα εξής:
    Sponge Cake (όπως και τα σιφόν κέικ ή Angel food) είναι περίπου ότι εμείς λέμε παντεσπάνι. Έχει αυγά αλεύρι ζάχαρη, αλλά δεν έχει βούτυρο. Και συνήθως αυτά είναι σε ίσους όγκους. Με την σύσταση αυτή η ζύμη όταν ψηθεί είναι πιο ελαστική και πιο αφράτη από το κλασσικό δικό μας 1,2,3,4 κέικ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κορμό και να τυλιχτεί κλπ
    Αυτά τα έμαθα στην Ν Αφρική που η Αγγλική παράδοση του τσαγιού (και των κέικ) συνεχίζεται! Οι φίλες μου εδώ μου τα εξηγούν αναλυτικά όποτε δοθεί η ευκαιρία. Όταν έρθεις σε επαφή με ξένες κουλτούρες μαθαίνεις ένα σωρό πράγματα. Μερικά από αυτά είναι εντιαφέροντα, άλλα έχουν μόνο ακαδημαϊκό χαρακτήρα (όπως αυτό)

  14. Απάντηση

    Ευχαριστώ πολύ για τις ωραίες σου πληροφορίες, σου έγραψα και στο mail.

  15. Απάντηση

    Μόλις το έφτιαξα και το δοκιμάσαμε και μας άρεσε πάρα πολύ!
    Είναι απίστευτος ο συνδυασμός μήλο-λεμόνι και πολύ ελαφριά σαν γεύση.
    Κατοχυρώνεται!

  16. Απάντηση

    Δώρα χαίρομαι πολύ που σας άρεσε.
    Εμείς γενικώς δεν τρώμε τέτοια γλυκά κι αυτό έφυγε με μιας.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode