Σφακιανό χοιρινό με ρεβίθια

από
25CE-25A7-25CE-25BF-25CE-25B9-25CF-2581-25CE-25B9-25CE-25BD-25CF-258C-2B-25CE-25BC-25CE-25B5-2B-25CF-2581-25CE-25B5-25CE-25B2-25CF-258D-25CE-25B8-25CE-25B9-25CE-25B1-2B2
Σας είπε η Ξανθή ότι στην Ελένη έφαγαν πολύ ωραία πράγματα κι εκεί που τα συζητάμε της λέω καλέ αυτό το φαγητό το έχουμε!!είναι από τις πρώτες μου συνταγές!!
Είπαμε λοιπόν να την ξαναθυμηθούμε και να σας δώσουμε και την εκδοχή της Ελένης με τη διαδικασία στη γάστρα.
Κάτω από την υπάρχουσα ήδη διαδικασία θα μας γράψει η Ξανθή και τη διαδικασία για τη γάστρα κι ο καθένας σας ας επιλέξει ανάλογα.


ΥΛΙΚΑ
1 κιλό χοιρινό (η Ελένη το κάνει με μοσχάρι)

250 γραμμ. ρεβίθια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι – κύμινο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ (α)

Βάζουμε τα ρεβίθια από βραδύς να φουσκώσουν και το πρωί τα βράζουμε.
Σε απλωτή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε μόνο του το κρέας μέχρι να ασπρίσει από όλες τις πλευρές. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε όλα μαζί για τρία λεπτά περίπου.
Σβήνουμε με το κρασί και γυρνάμε απαλά μέχρι να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το κύμινο. Ρίχνουμε και την ντομάτα και το αφήνουμε να βράσει.
Τέλος αφού ψηθεί το κρέας ρίχνουμε τα ρεβίθια μέσα, αφού τα σουρώσουμε και συνεχίζουμε την βράση για δέκα λεπτά ακόμη.
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ
Μην σουρώσετε τα ρεβίθια πριν τα προσθέσετε στο φαγητό γιατί θα σκληρύνουν.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ (β)
Κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες και το τοποθετούμε κάτω κάτω στη γάστρα.
Συνεχίζουμε με τα ρεβίθια το κρέας σε μικρά κομμάτια και τις ντομάτες κομμένες κι εκείνες σε ροδέλες.
Προσθέτουμε το λάδι, αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο και νερό μέχρι περίπου το ύψος περίπου των ρεβιθιών.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και την τοποθετούμε στο φούρνο στους 250 βαθμούς για 20 λεπτά.
Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και το “ξεχνάμε” μέχρι το κρέας και τα ρεβίθια να είναι ψημένα.

Κατηγορίες
  1. Απάντηση

    Κι ότι έλεγα να βάλω ρεβίθια στη γάστρα αύριο, πολύ ωραία η εκδοχή σου με το κρέας, θα την δοκιμάσω.

  2. Απάντηση

    Kαι οι δυο εκδοχές υπέροχες!!

  3. Απάντηση

    σούπερ φαγάκι!!!!!!!

  4. Απάντηση

    Πραγματικά υπέροχες και οι 2 εκδοχές…μα θαρρώ πως θα τα μπλέξω, απ΄την “Κική” και την “Κοκό” πια να διαλέξω :)))
    Είμαι σίγουρος ότι όποια επιλογή και να κάνει κανείς, ζημιωμένος αποκλείεται να βγει!!!
    Να είσαι καλά Λίνα μου
    Φιλιά
    Καλημέρα

    @Ξανθή : πολύ χάρηκα που είδα την πρόσκληση πάνω πάνω 🙂

  5. Απάντηση

    Μπραβο σου Λινάκι, πολύ ωραία συνταγή !!! !!!

    καλημέρα και καλή βδομάδα

    φιλια πολλά

    • iwanna
    • 24 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Ωραία τα ρεβυθάκια αλλά με κρέας δεν τα είχα δοκιμάσει………

  6. Απάντηση

    Έχω πεθυμήσει μια ρεβυθάδα! Με κρέας δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά αυτή η συνταγή είναι ό,τι πρέπει για να το προσπαθήσω. Θα προτιμήσω να το φτάξω στην γάστρα!
    Μάγδα

  7. Απάντηση

    Καταπληκτική συνταγή Λίνα μου, θα την δοκιμάσω σίγουρα.

  8. Απάντηση

    Ακόμα δεν τρώω όσπρια, όταν βλέπω τέτοιες συνταγές με βάζετε σε πειρασμό!!! Μήπως ήρθε η στιγμή να τα δοκιμάσω;

    • eva
    • 24 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Mα τί τέλειο χειμωνιάτικο φαγάκι!!!
    Και όπως λεει και ο φίλος Γιώργος…ποιά να διαλέξωωω!
    Φιλάκιαα!

  9. Απάντηση

    ΤΕΛΕΙΑ ΙΔΕΑ!!ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΤΣ ΔΥΟ!..
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!

  10. Απάντηση

    Ααααα, μη μας βάζετε σε τέτοια διλλήματα, διότι διαλέγουμε και τις δύο εκδοχές για να μην μείνει καμιά παραπονεμένη!!
    Φιλιά Λινάκι, καλή βδομάδα!

  11. Απάντηση

    Τα ρεβύθια τα τρώμε συχνά το χειμώνα, με κρέας όμως ποτέ!
    θα δοκιμαστεί…

  12. Απάντηση

    Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας άρεσαν οι δύο εκδοχές κι έχετε μπει σε δίλημμα ποια να μαγειρέψετε για τι το ίδιο σκέπτομαι κι εγώ.
    Νομίζω όμως ότι αν υπάρχει μια μαντεμένια μικρή γάστρα θα δώσει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
    Βέβαια αν είχα και το φούρνο της Λίνας θα έκανα τη δική της συνταγή σε παραλλαγή!!
    Λίνα έρχομαι στην Κρήτη να τα δοκιμάσουμε!!

    • Vita
    • 24 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Από τα ωραία χειμωνιάτικα φαγάκια μας Λίνα…(Διαφέρουμε σε σημεία)

    • kiki
    • 24 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Πρωτότυπο μου ακούγεται με τα ρεβίθια!

  13. Απάντηση

    Πρωτη φορα το ακουω και σιγουρα θα μου αρεσει, θα το δοκιμασουμε. Την καλημερα μας.

  14. Απάντηση

    @ Μαρία Πιούκα
    @ Λίλα
    @ γαστεροπληξ
    @ Γιώργο
    Σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια.
    Φιλιά!!!
    Καλή σας μέρα!!

  15. Απάντηση

    @ Μαρία
    @ Ιωάννα
    @ My Little Expat Kitchen
    @ Taste Advisor,

    είναι πολύ ωραίος συνδυασμός το συγκεκριμένο φαγητό.
    Σας ευχαριστούμε πολύ.
    Φιλιά!!!
    Καλή σας μέρα!!!

  16. Απάντηση

    @ Μανουσίνα
    @ Εύα
    @ lourdi lourdaki
    @ Έλενα

    Σας βάλαμε σε δίλλημα βλέπω. Χαίρομαι, αλλά όπως και να το κάνετε θα μείνετε ικανοποιημένες κορίτσια.
    Σας ευχαριστούμε πολύ.
    Φιλιά!!!
    Καλή σας μέρα!!!

  17. Απάντηση

    @ Μπέτυ
    @ Ξανθή
    @ Vita
    @ Κικί
    @ Benicos Place

    Το ακούτε πρώτη φορά γιατί είναι παραδοσιακό φαγητό της Κρήτης. Απλά με τους καιρούς έχει μεταφερθεί και σε κάποιες άλλες περιοχές της Ελλάδος, σε παραλλαγή όμως όπως της Ξανθής.
    Σας ευχαριστούμε πολύ.
    Φιλιά!!!
    Καλή σας μέρα!!!

  18. Απάντηση

    Πες πως το εκανα κιολας!!!Εχω τα υλικα και ειμαι ετοιμη για δραση!!!!!!χαχαχα..θα κανω αυτο στη γαστρα….

  19. Απάντηση

    misirlou περιμένουμε εντυπώσεις!!!
    Καλό βράδυ!!!

Γράψτε απάντηση στο Ξανθή Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode