Φακές σούπα

από
25CE-25A6-25CE-25B1-25CE-25BA-25CE-25AD-25CF-2582-2B1

Δεν ανακάλυψα την Αμερική αλλά μόνο ότι δεν έχουμε στη σελίδα μας αναρτήσει ένα απλό φαγητό της καθημερινότητας. Κι επειδή έχουμε τα παιδιά μας αλλά και νέους που μας διαβάζουν αρχίζοντας τις μαγειρικές τους εμπειρίες σήμερα με την ευκαιρία που μαγειρεύτηκαν είπα να τις γράφω.
Και πριν σας δώσω υλικά και συνταγή, θυμήθηκα πριν 7 χρόνια όταν η κόρη μου μαγείρευε για 60 παιδιά σε κατασκήνωση προσκόπων, χτυπάει το τηλέφωνο και λέει μαμά πόσες φακές πρέπει να βάλω !!!
Έντρομη εγώ άντε τώρα να της πεις πόσες για τόσα πολλά άτομα λες κι εγώ είχα κάνει ποτέ!!!!
Τέλος πάντων δεν θυμάμαι τι της είπα εκείνο που με ενδιέφερε τότε ήταν όχι αν θα χορτάσουν αλλά να μη γίνει κάτι στραβό και πάθουν κάτι τα παιδιά.
Η διαδικασία όλη γινόταν στην ύπαιθρο με πρωτόγνωρες και πρωτόγονες συνθήκες.
Όταν όμως εμείς είχαμε μαζευτεί σε εκείνη τη συνάντηση των food bloggers η Λίνα την προηγούμενη μέρα με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας διατροφής είχε μαγειρέψει φακές για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Αρωνίου Χανίων


κι είχαμε κάνει διάφορους υπολογισμούς έτσι πια ξέρω ακριβώς τις ποσότητες!!!χαχαχαχα

Τα υλικά μας για 3 άτομα
Φακές ( 70γρ. για κάθε άτομο)
1 Κρεμμύδι χοντροκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο
2 – 3 φύλλα δάφνης
2 μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες ( προαιρετικά)
1 ποτήρι χυμό ντομάτας ή μισή συσκευασία ντοματάκια
Αλάτι πιπέρι ρίγανη
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις φακές από μικρές πετρούλες ή ότι άλλο παράσιτο υπάρχει και τις ξεπλένουμε 2 – 3 νερά.
Τις τοποθετούμε σε κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι τα σκόρδα και τα φύλλα δάφνης και τα καρότα αν θέλουμε.
Προσθέτουμε νερό να σκεπάζουν και λίγο παραπάνω και το μισό λάδι.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για μια ώρα περίπου ή ώσπου οι φακές να έχουν βράσει καλά. (εξαρτάται από το πόσο βραστερές είναι οι φακές) Αν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό πρέπει να είναι ζεστό.
Όταν λοιπόν οι φακές έχουν βράσει προσθέτουμε την ντομάτα αλάτι πιπέρι και ρίγανη και βράζουμε λίγο ακόμη μέχρι να χυλώσουν.
Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε απαραίτητα με πράσινη σαλάτα διαφορετικά αυτό που λέγεται φάε φακές γιατί έχουν σίδηρο παραμένει μύθος, ο σίδηρος απορροφάται μόνο συνοδεία πράσινου.
Εκτός της σαλάτας ωραία συνοδευτικά είναι οι ελιές και κάποιο ψάρι όπως λακέρδα, γαύρος ξιδάτος, ρέγκα ή ότι άλλο αγαπάτε.

Και κάτι που ξέχασα!!
Η φίλη μου η Δέσποινα από τη Ρόδο μου έλεγε ότι στις φακές προσθέτουν μακαρονάκια κοφτό, αν δεν κάνω λάθος έχω δει και σε άλλα μέρη αυτό τον συνδυασμό, αναζητήστε το.
Μια φορά τις έκανα κι εγώ αλλά δεν ήταν και της απολύτου προτιμήσεως στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • painter
    • 12 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή μου το ίδιο φαγάκι φάγαμε σήμερα, κι εμείς φακές είχαμε, με όλα τα σχετικά…

    Πως και σας είχε ξεφύγει τόσο καιρό??? Εγώ ήταν απ’ τα πρώτα φαγητά που ανέβασα, ίσως επειδή τρώμε πολύ συχνά…
    Πάντως, ξέρεις τι έχω καταλάβει? Ότι προσπαθούμε όλες να ανεβάζουμε τα διαφορετικά και ξεχνάμε τα καθημερινά, παραδοσιακά πιάτα μας, χαχα

    Πολλά φιλιά, καλό σας βράδυ

  1. Απάντηση

    Tις λιγουρεύτηκα τις φακούλες σου Ξανθή μου..και τα συνοδευτικά τους

    Θρεπτικό & χορταστικό φαγάκι.
    Καλό βράδυ 🙂

  2. Απάντηση

    λατρευω τις φακες
    αν εχω και λιγο ρεγκοσαλατα με ωμο κρεμμυδι σε φετες και μπολικο ψωμακι δεν θα μεινει τιποτα!!!!

    • Peter M
    • 12 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Etsi me aresoun h fakkes…ego tha fero to psomi!

    • RIRI
    • 12 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Τις αγαπάμε πολύ εμείς τις φακές , οπως και ολα τα οσπρια δηλαδή…
    Βέβαια εγώ τις ψήνω με άλλο τρόπο,εχω κάνει και την σχετική ανάρτηση, ο δικός σου ο τρόπος ειναι πιο απλός και θα δοκιμάσω την επόμενη φορά!!!
    Καλό βράδυ Ξανθή μου!!!!

    • eleni
    • 12 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Μπράβο Ξανθή,να μην ξεχνάμε και πιάτα συνηθισμένα στο τραπέζι μας!

    Καροτάκι βάζω πολύ,τριμμένο,όπως στη σαλάτα,μ΄αρέσει το χρώμα που δίνει και βέβαια η γεύση του.
    Ντοματούλα έπαψα να προσθέτω,γιατί όπως είπες ο φυτικός σίδηρος απορροφάται με τη βοήθεια βιταμίνης C,γι΄αυτό στο πιάτο βάζω λεμονάκι αρκετό.
    Φιλιά!

  3. Απάντηση

    Ξανθή μου,
    Χρόνια Πολλά κατ’αρχάς!

    Στους καιρούς που βαδίζουμε, η επιστροφή στα πιάτα της γιαγιάς είναι αναγκαία! Όχι πως στο πατρικό μου ή στο σπίτι μου ξεχάσαμε τα παραδοσιακά πιάτα, το αντίθετο, αλλά τόσοι φίλοι που δεν τρώνε φακές ή άλλο όσπριο γιατί είναι τόσο…χωριατέξ! (άκου χωριατέξ!)
    Η δάφνη είναι κάτι που δεν προσθέτω ποτέ στις φακές όμως την επόμενη φορά θα την δοκιμάσω.

    Φιλιά πολλά!!!

  4. Απάντηση

    Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται…..
    Τέλεια η φακούλα.
    Κι εγώ δεν βλέπω τις αναρτήσεις μου παρα μόνο στο μπλόγκ, κάτι έπαθε ο μπλόγκερ…
    Φιλιά

  5. Απάντηση

    Τέλειες οι φακές Ξανθή μου. Ο μικρός ειδικά τις τσακίζει. Εγώ είναι πάλι η εποχή που δεν μπορώ να τις φάω, αλλά τις μαγειρεύω και κάθομαι από πάνω και τις μυρίζω.χαχαχα
    Μέσα στις φακές τώρα που υπάρχουν πορτοκάλια, εγώ προσθέτω και λίγη φλούδα πορτοκαλιού και γίνονται πολύ αρωματικές. Δοκίμασε το την επόμενη φορά.
    Φιλάκια!!!
    Καλημέρα!!!

  6. Απάντηση

    Χρύσα είδες καμμιά φορά πως ξεχνάμε απλά πράγματα;;
    Πολλά φιλιά.

  7. Απάντηση

    Marion άσε κι ο γαύρος που δοκιμάσαμε χτες ήταν το κάτι άλλο!!

  8. Απάντηση

    Ελευθερία για στείλε ρεγκοσαλάτα!!
    Περιμένω!!!χαχαχαχα

  9. Απάντηση

    Peter σε περιμένω κι εγώ όλα τα άλλα συνοδευτικά!!
    Καλημέρα!!!

  10. Απάντηση

    RIRI έρχομαι να δω τον τρόπο που τις μαγειρεύεις.

    • iwanna
    • 13 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Aγαπημένο φαγητό από όλη την οικογένεια -ευτυχώς-και το φτιάχνω χωρίς ντομάτα αλλά τώρα που η καλή του γιού μου το έκανε με σάλτσα δέχομαι και παρατηρήσεις………….

  11. Απάντηση

    Ελένη μου κι εγώ βάζω καρότο αλλά όχι πάντα, και οι υπόλοιποι θέλουν ξύδι οπότε προσθέτω ντομάτα.
    καλημέρα!!

  12. Απάντηση

    thalassamov Καλή Χρονιά!!χάθηκες καλέ!!
    Ε όχι και χωριατέξ από που ήρθαν όλοι αυτοί!!
    Ας αφήσουμε τον καθένα όμως να πράττει αναλόγως!!
    Πολλά φιλιά.

  13. Απάντηση

    Πόπη τον τρελάναμε τον blogger!χαχαχα
    Ναι έχει προβλήματα από χτες.
    Πολλά φιλιά.

  14. Απάντηση

    Α φιλενάδα ένα ένα μου τα λες!!
    θα βάλω πορτοκάλι, μια φίλη βάζει στα ρεβίθια νεράντζι!!
    Καλημέρα!

  15. Απάντηση

    Ιωάννα πρέπει να μαθαίνουμε από τους νεώτερους!!
    Να μου τη φιλήσεις!!

  16. Απάντηση

    Με παρασύρατε χθες η Πόπη, η Arti και εσύ και για σήμερα έχω κι’ εγω φακές! Με πορτοκαλόφλουδα όπως έγραψα και στο σχόλιό μου της Πόπης, αλλά και λίγο λουκανικάκι έτσι για να το κάνουμε πιο πικάντικο το πιάτο!
    Καλημέρες πολλές και φυσικά η καθημερινότητα μας, εννοείται ότι περιλαμβάνει τέτοιου είδους φαγητά. Αλλοίμονο αν ήταν διαφορετικά…

  17. Απάντηση

    kalimera xanthi!
    oi fakes ine to agapimeno fagito ton egonion mou,kai oloi tis latreuoume!!exoume tin idia sintagi,ego vazo kai misi mikri patatoula se kivakia.ta ospria genika mas aresoun poli!na iste kala,kai ti kalimera mou exete!!!
    filia pola!!!

    • Marina
    • 13 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Και μόλις τις έβαλα να βράσουν…!!! Αυτό είναι που λένε “τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται”!!! Βέβαια μου λείπει ΠΟΛΥ το φρέσκο ψαράκι…Περιμένω το καλοκαίρι να αναπληρώσω ότι δεν βρήκα εδώ όλο το χειμώνα!

  18. Απάντηση

    Πηνελόπη βλέπω ότι παρασείραμε πολύ κόσμο!!
    Καλέ αλίμονο αν δεν είχε τέτοια φαγητά,αν έχεις προσέξει τις προτάσεις μου προσπαθώ να έχουν απλά και καθημερινά πιάτα!!
    Φιλάκια

  19. Απάντηση

    Φαγάκι που το τρώμε όλοι στο σπίτι (ευτυχώς γιατί έχουμε και … δύσκολους).
    Ασπρες τις κάνω πάντα, μου άρεσε και το πορτοκάλι που προσθέτει η Λίνα, πιστεύω θα τους πηγαίνει!

  20. Απάντηση

    Αχ Βασιλική τι μου θύμησες!!Τα καλοκαίρια έστελνα τα παιδιά στη μητέρα μου στο χωριό κι όταν έφτιαχνε φακές η μικρή μου όλο πονούσε η κοιλιά της!!μην κοιτάς τώρα που τις μαγειρεύει η ίδια!!
    Πολλά φιλιά.

  21. Απάντηση

    Έλα καλέ Μαρίνα που νόμιζες ότι είσαι στην Κούλουρη!!!για φρέσκο ψάρι!!χαχαχα
    Μη μου πεις όμως ότι δεν βρίσκεις τίποτα;;
    Καλημέρα

  22. Απάντηση

    Έλενα κι εγώ πιστεύω ότι θα τους πηγαίνει το πορτοκάλι.
    Κάτι που ξέχασα βέβαια και θα το συμπληρώσω είναι ότι σε κάποια μέρη τις παντρεύουν με μακαρονάκι.

  23. Απάντηση

    αγαπημένο φαγάκι και σε μας Ξανθούλα !!
    Τα συγχαρητήρια μου στο Λινάκι για την φιλανθρωπική της δράση !!

    φιλια πολλά κουκλίτσες μου

  24. Απάντηση

    Μπορεί να μην ανακάλυψες την Αμερική Ξανθή αλλά αυτό το φαγάκι είναι από τα πιο νόστιμα της ελληνικής κουζίνας και να είσαι σίγουρη πως υπάρχουν πολλοί που δεν ξέρουν να το μαγειρεύουν σωστά. Εγώ πάντως λατρεύω τις φακές και αυτή την εποχή τις μαγειρεύω πολύ συχνά.
    Καλό απόγευμα!

  25. Απάντηση

    Μαρία ευχαριστούμε πολύ!!!

  26. Απάντηση

    Ο γιος μου τρελλαίνεται για φακές, εγώ πάλι είμαι πιο πολύ της φασολάδας. Είναι όμως πραγματικό, σπιτικό φαγητό.

  27. Απάντηση

    Μάγδα μου σε ευχαριστώ πολύ!!
    Η ομορφιά κι η νοστιμάδα των περισσότερων φαγητών είναι στην απλότητα της καθημερινότητας.
    Ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό 2-3 καλά μεζεδάκια σπιτική θαλπωρή κι αγάπη τι άλλο να θέλει κανείς!!
    Πολλά φιλιά.

  28. Απάντηση

    Κατερίνα σε κάθε σπίτι υπάρχουν και οι ανάλογες προτιμήσεις, το σημαντικό είναι να προσπαθούμε ώστε τα παιδιά να τρώνε ποικιλία τροφών.

  29. Απάντηση

    Λοιπόν, τις φακές ο αδελφός μου (!) τις φτιάχνει προσθέτοντας ό,τι λαχανικό βρει στο ψυγείο (καρότο, όπως κι εσύ, πιπεριά, αρακά κλπ) και τις κάνει πεντανόστιμες! Επίσης, έχω ακούσει ότι μεγαλύτερη απορρόφηση του σιδήρου γίνεται, όταν συνδυαστούν οι φακές με το ρύζι (κοινώς φακόρυζο). Εμένα πάλι μ’ αρέσουν σκέτες χωρίς ούτε σκόρδο, ούτε ξίδι…. είμαι περίεργη, το ξέρω….

    Πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σου για ένα αγαπημένο φαγητό! Ευχαριστούμε και για τη δοσολογία!

  30. Απάντηση

    Ανεράιδα αρακά δεν έχω προσθέσει ποτέ αλλά θα δοκιμάσω κάποια φορά.
    Για ρύζι έχω ακούσει αλλά όπως γράφω και με μακαρονάκι που το έφτιαξα δεν άρεσε
    Καλό βράδυ.

    • eva
    • 13 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Πολυααγαπημένες οι φακούλες!!
    Καταπληκτική η Λίνα μας!!
    Φιλάκια!

    • Anonymous
    • 17 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Είμαι η kaiti γειά σας.Έπεσα πάνω στην ανάρτηση σου “Φακές σούπα” και τρελλάθηκα.
    Είναι το καλύτερο μου όσπριο και δε χορταίνω ποτέ να γεύομαι φακές..Μου είναι τόσο ευχάριστες στη γεύση.Δεν είμαι Σεφ,όπως εσείς,αλλά ακολουθώ τις διδασκαλίες των γονέων μου,που ήταν άριστοι στη μαγειρική οσπρίων και διδαγμένοι από τους δικούς τους γονείς.Την προηγούμενη εβδομάδα έκανα μια καινοτομία.Μαγείρεψα τις φακές στο φούρνο.Μετά το πρώτο βράσιμο και το πέρασμα από το σουρωτήρι τις άπλωσα στο ταψί και έβαλα όλα τα υπόλοιπα υλικά χωρίς καθόλου νερό μόνο όσο χρειάστηκε για να διαλύσω τον πελτέ.Δοκίμασα και το αποτέλεσμα ήταν νοστιμότατο.Έπειτα πρόσθεσα και λίγο χωριάτικο λουκάνικο,όπως βάζουμε στους Γίγαντες στο φούρνο.Η νοστιμιά δεν περιγράφεται.Σχεδόν έφαγα τη μισή ποσότητα μόνη μου γιατί την επόμενη μέρα άρχιζα δίαιτα,την εποχική,μετά τις γιορτινές καταχρήσεις.Τον ερχόμενο μήνα να προσθέσω πορτοκάλι που είδα να γράφετε.Χρησιμοποιώ το πορτοκαλόφλουδο στον Ελληνικό καφέ.Τώρα,αν μου επιτρέπετε,να το δοκιμάσω στις φακές.
    Καλή Χρονιά με
    Καλές Μαγειρικές.

  31. Απάντηση

    Kaiti καλώς ήρθες στην παρέα μας και Καλή Χρονιά.
    Χαίρομαι που σου άρεσε ο τρόπος μαγειρικής μας και να διευκρινίσω ότι δεν είμαστε σεφ αλλά απλές μαγείρισσες όπως κι εσύ, που κι εμείς μάθαμε από τους γονείς μας από δικούς μας πειραματισμούς κλπ.
    Ο τρόπος που αναφέρεις για το φούρνο είναι όντως δελεαστικός, έχω κάνει τα ρεβίθια και τους γίγαντες έτσι γιατί όχι και τις φακές!!θα το δοκιμάσω.
    Σε ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σου κι ελπίζουμε να σε ξαναδούμε στη σελίδα μας!!

    • Kaiti
    • 8 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή οι ελπίδες σου βγήκαν αληθινές.
    Νά μαι καιγώ στη παρέα σας. Λίγο αργοπορημένη για να σου ευχηθώ για τις απόκριες,μα τις θεωρώ νηστείες, οπότε δεν υπάρχει διαφορά.ΚΑΛΉ ΝΗΣΤΕΊΑ.Βλέπω τα ωραία αποκριάτικα και νηστίσιμα εδέσματα σου και οι σιελογόνοι αδένες μου ξεχείλισαν.

  32. Απάντηση

    Kaiti Καλώς ήρθες!!!
    Χαίρομαι που είσαι στην παρέα μας κι εύχομαι να χαρείς τις προτάσεις μας!!!

    • Δημήτρης Ζιαμπάρας
    • 11 Ιουνίου 2013
    Απάντηση

    Η συνταγή για τις φακές ήταν πολύ ωραία! Ευχαριστώ!!

  33. Απάντηση

    Αγαπημένο φαγάκι, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να εξηγήσουμε το αυτονόητο, το μπλόγκ πρέπει να αντανακλά την καθημερινότητά μας και αν η καθημερινότητα έχει φαγάκι όπως οι φακές θα πρέπει να αναρτάται καλές και οι γκουρμεδιές αλλά καλή και η παράδοση.
    Εμείς στη Χίο τις κάνουμε και με ρύζι αλλά και σαλάτα, σε φιλώ πολύ!

Γράψτε απάντηση στο Katerina Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode