share

Η λαϊκή μας αγορά και μια πίτα

από
CE-9A-CE-BF-CE-BB-CE-BF-CE-BA-CF-85-CE-B8-CF-8C-CF-80-CE-B9-CF-84-CE-B1-CE-BC-CE-B5-CF-83-CE-AD-CF-83-CE-BA-CE-BF-CF-85-CE-BB-CE-B1-1-288-29

Για σήμερα κάτι άλλο ήταν προγραμματισμένο αλλά η πίτα που προέκυψε με έκανε να βιαστώ να τη μοιραστώ μαζί σας.

Την αγάπη μου για τη λαϊκή αγορά αλλά και όλες γενικώς αγορές σας την έχω πει πολλές φορές. Ιδιαίτερα όταν είμαστε στο εξωτερικό δεν χάνω ευκαιρία όταν δω αγορά χαζεύω για ώρες. Δυστυχώς ο δαίμων της τεχνολογίας μου έχασε πολλές φωτογραφίες.
Θα αρκεστώ στην πολυαγαπημένη μου λαϊκή της Καλλιδρομίου, στα Εξάρχεια.


Κάθε Σάββατο είμαστε εκεί ψωνίζοντας αλλά και συνομιλώντας με πολλούς εκ των πωλητών παραγωγών κυρίως μιας κι έχουμε κάνει πολλές φιλίες.
Ο δρόμος έχει μια άλλη όψη με ωραία παλιά κτίρια μικρά καφέ και μαγαζάκια τα οποία δίνουν στην αγορά μια άλλη διάσταση.
Εκεί γωνία Εμ. Μπενάκη και Καλιδρομίου υπάρχει κι ένα μικρό μαγαζάκι, το ¨ΘΥΜΑΡΙ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ”, με προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα.
Ο Θ. και η Μ. πάντα φιλικοί κι εξυπηρετικοί.
Η Μ. φτιάχνει κάθε Σάββατο ωραίες πίτες ανάλογα με τα υλικά της εποχής, έχω δοκιμάσει πολλές φορές κι αξίζει να αγοράσετε αν δεν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας
Χτες λοιπόν είχε κολοκυθόπιτα αρμυρή, μου έκλεισε το μάτι και ρώτησα για τη σύνθεση της. Δεν ήθελα και πολύ μιας και μια κολοκύθα περίμενε υπομονετικά στη βεράντα, αυτοσχεδίασα και να η πίτα.

Τα υλικά της

Για το φύλλο
300γρ. αλεύρι σκληρό (κίτρινο για ζύμωμα ψωμιού)
1 κουτ. σούπας μαργαρίνη από αυτή που βάζουμε στο ψωμί μας
3 κουτ. σούπας σπορέλαιο
2 κουτ. σούπας ξύδι
1 αυγό
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
120 ml νερό
Νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Για τη γέμιση
1200γρ. κολοκύθα πράσινη ή κίτρινη (καθαρό βάρος)
2 ματσάκια σέσκουλα
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο
2 αυγά
200γρ. τυρί φέτα τριμμένη σε χοντρά κομμάτια
3 – 4 κουτ. σούπας τριμμένο αρσενικό ή κεφαλογραβιέρα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150ml ελαιόλαδο

Ταψί διαμέτρου 32 εκατ.

Διαδικασία

Καθαρίζουμε την κολοκύθα μας την τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού προσθέτουμε λίγο αλάτι και την αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για 2- 3 ώρες.
Εγώ στο διάστημα αυτό πήγα στο γιουσουρούμ κι έλεγα να βγάλω φωτογραφίες αλλά είχε τόσο κόσμο που δεν τόλμησα να εμφανίσω φωτογραφική μηχανή.
Συνεχίζουμε
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι με όλα τα υλικά εκτός του νερού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε μια ψυχουλιαστή ζύμη. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό ζυμώνοντας περίπου 5-6 λεπτά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Την τυλίγουμε σε σελοφάν και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη γέμιση μας.
Πλένουμε τα σέσκουλα τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και με λίγο αλάτι τα στύβουμε.
Στύβουμε καλά την τριμμένη κολοκύθα και την βάζουμε μαζί με τα σέσκουλα σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα 100 ml του λαδιού.


Το άλλο θα το χρησιμοποιήσουμε για το άλειμμα των φύλλων.
Μοιράζουμε τη ζύμη μας σε έξι μπαλάκια εκ των οποίων τα 2 λίγο πιο μεγάλα.

Αλείφουμε το ταψί με λάδι και στρώνουμε τα δυο πιο μεγάλα φύλλα στο ταψί να εξέχουν λίγο απ΄έξω αλείφοντας με λάδι το καθένα συνεχίζουμε και με το τρίτο φύλλο.


Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί και την σιάζουμε να πάει παντού ίδια.

Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντας πάντα με λάδι, γυρίζουμε τα φύλλα που εξείχαν σε κόθρο,
χαράζουμε όχι μέχρι κάτω

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα στην πρώτη σχάρα από κάτω για μια ώρα.Οι κριτές ακόμη δεν έχουν δώσει τα σχόλια τους γιατί έχουν φάει μόνο ένα κομμάτι!!

Το κύριο φαγητό μας ήταν το γκιούλμπασι της Ιωάννας δοκιμάστε και δεν θα χάσετε.
Σε ευχαριστώ Ιωάννα για την ωραία σου συνταγή.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Peter M
    • 24 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    To phyllo pou exeis kanei einai telio…san tis mama’s mou!

  1. Απάντηση

    ποια η διαφορά στην ελληνική και ιταλική λαική;στην ιταλικη δε μπορείς να βάλεις εσύ τα πράγματα,σε κράζουν….έφαγα βρισίδι όταν πρωτοήρθα που διάλεγα χαχαχα

    καλή βδομάδα εύχομαι

  2. Απάντηση

    Γεια στα χέρια σου Ξανθή μου
    Τέλεια η πίτα.
    Και το φύλλο τραγανό.

  3. Απάντηση

    Αυτό το γκιούλμπασι καίει καρδιές, αλλά η δικιά μου πάει στην πίτα! Όταν λες κολοκύθες πράσινες, τί εννοείς; Μεγάλες; Δεν νομίζω να έχω δει, αλλά έχω καιρό να πάω λαϊκή. Ίσως τα καταφέρω αύριο, αν ο καιρός είναι καλός.

  4. Απάντηση

    Peter ευχαριστώ!!αυτό το φύλλο σήμερα ήταν αυτοσχεδιασμός κι έγινε υπέροχο!!

  5. Απάντηση

    Και λοιπον; να σου πω την αλήθεια δεν θυμάμαι στο Λονδίνο πως ήταν ακριβώς αλλά τουλάχιστον όλες όσες έχω δει είναι πολύ όμορφες και καθαρές αγορές.
    καλή σου εβδομάδα.

  6. Απάντηση

    Marion η αλήθεια είναι ότι σήμερα έμεινα απόλυτα ευχαριστημένη από το φύλλο μιας και η κόρη που έχει μεγάλη ειδικότητα στο θέμα απουσιάζει.Ευχαριστώ πολύ.

  7. Απάντηση

    Ιωάννα τα μικρά κολοκυθάκια αν τα αφήσεις πάνω στην κολοκυθιά θα μας δώσουν μεγάλες κολοκύθες,θα ανεβάσω μια φωτογραφία να δείτε τι εννοώ.
    Εγώ έχω βρει πριν καιρό αλλά στην Αθήνα πιο πολύ έρχονται οι κίτρινες.
    Αυτή που είχα την έχω φέρει από το χωριό.
    Ευχαριστώ πολύ.

    • Asteri
    • 24 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    Γεια στα χεράκια σου !!!!!

    Κανά κομματάκι για μένα; 🙂

    • eleni
    • 24 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή,μ΄αρέσει αυτή η κολοκυθόπιτα-με πράσινα κολοκύθια-την φτιάχνω σχεδόν με τον ίδιο τρόπο,μόνο τα φύλλα είναι χοντρά-δυο πάνω,δυο κάτω.
    Η λαϊκή με ξετρελαίνει,όποτε πάω στην Αθήνα χαζεύω και θέλω τα πάντα.
    Καλή εβδομάδα-φιλιά!

    Το γκιούλμπασι δεν το ξέρω,πάω να δω πώς γίνεται.

    • eva
    • 24 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    Αγαπημένη μου Ξανθή!
    Κολοκύθα πήρα κι εγώ από την λαϊκή…την συνταγή για την τέλεια πίτα την έχω…τώρα το φύλλο είναι αριστούργημα..με τα φύλλα θα δείξει άν το έχω αύριο!
    Καλή εβδομάδα και πολλά φιλιά!

  8. Απάντηση

    Ελένη καλή εβδομάδα!!!
    Άλλη μια φαν της λαϊκής!!εμένα δεν μου αρκεί μια ξέρω για κάθε μέρα μια εναλλακτική λύση στην περιοχή!!

  9. Απάντηση

    Εύα καλή επιτυχία!!!που ασφαλώς την έχεις!!
    Πολλά φιλιά.

  10. Απάντηση

    στα πόσα κομματια οι κριτές αποφασίζουν; μόλις φανε όλο το ταψί; εγώ ψηφίζω 10′ η με ΄΄ τόνους, ως φαν της πίτας δε μπορώ να αντισταθώ!!

  11. Απάντηση

    ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ σε ευχαριστώ πολύ!!περιμένω ακόμη να μου πουν μάλλον θέλουν όπως λες ολόκληρο το ταψί.
    Καλή εβδομάδα.

  12. Απάντηση

    Τι μου κάνεις τώρα! Μπορώ να ζω μόνο με πίτες! Κάθε είδους! Η δική σου φαίνεται καταπληκτική! Γειά στα χέρια σου!

    Φιλιά!
    Τζένη

  13. Απάντηση

    Τζένη ευχαριστώ πολύ!!είσαι λίγο μακριά να σε κεράσω!!
    Καλή εβδομάδα!

  14. Απάντηση

    Καλημέρα (κι από εδώ) Ξανθή και καλή εβδομάδα!!
    Έλαβα πρόσφατα δέμα από τη Σάμο, που εκτός όλων των άλλων είχε και κολοκύθα. Έλεγα να τη βράσω με φασολάκια και πατάτες, αλλά τώρα άλλαξα γνώμη 🙂

  15. Απάντηση

    Γιώργο δεν το συζητώ σίγουρα να αλλάξεις γνώμη και θα μείνεις πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα!!
    Τώρα μάλιστα που αρχίζουν να βγαίνουν τα σέσκουλα είναι μια πρόκληση.
    Καλημέρα!!!

  16. Απάντηση

    Τη λαχταράω την πίτα σου και κυρίως αυτό το καταπληκτικό φύλλο που έφτιαξες! Καλή εβδομάδα!

  17. Απάντηση

    big mama έλα κερνάω κομμάτι και καφέ κι ότι άλλο θέλεις!!
    Καλή εβδομάδα.

  18. Απάντηση

    Ξανθούλα καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Ζηλεύω τα φύλα σου!!!!!!
    Πολύ ωραία πίτα!
    Μακάρι να προλάβαινα να πηγαίνω λαϊκή, βολεύομαι με κάτι συμπαθητικές αγορές με βιολογικά και τον μανάβη της γειτονιάς, γιατί από το σούπερ μάρκετ λαχανικά δεν ψωνίζω!
    Ζήλεψα και το γιούλμπασι!

  19. Απάντηση

    Ξανθούλα μου,πολύ μ’αρέσει η σύνθεση για το φύλλο σου…και από την φωτό καταλαβαίνω πως έγινε καταπληκτική…
    εγώ χθες έκανα σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο με κίτρινο αλεύρι…,
    καλημέρες και καλή μας εβδομάδα…-:))

  20. Απάντηση

    Πόπη μου καλή εβδομάδα!!
    Εγώ είχα την ατυχία;;τύχη μάλλον να μην υπάρχει μανάβικο της προκοπής στη γειτονιά από πολύύύύ παλιά.
    Έτσι από άγρια μεσάνυχτα άνοιγα τη λαϊκή ας πούμε μιας και 7.30 έπρεπε θεωρητικά να είμαι στη δουλειά.
    Έτσι έχω γνωρίσει πολλούς παραγωγούς πηγαίνοντας από γενιά σε γενιά.
    Την ασχολία με το φύλλο την οφείλω εν μέρη στη μαμά αλλά περισσότερο στην κόρη είναι εξπέρ του είδους.
    Πολλά φιλάκια

  21. Απάντηση

    SpIrToKoYto καλημέρα!!
    η Σύνθεση του φύλλου ήρθε μετά από αυτοσχεδιασμούς κι ευτυχώς βγήκε πολύ καλή!!
    Ευχαριστώ.

  22. Απάντηση

    Αυτό το φύλλο θα ήθελα πραγματικά να το φτιάχνω και εγώ. Τέλεια!

  23. Απάντηση

    Ξανθή μου η πίτα σου είναι ΤΕΛΕΙΑ. Οι κολοκύθα μ’ αρέσει πάρα πολύ αλλά τις πράσινες είναι δυσκολο να τις βρω εδώ. Έχει τις κίτρινες και τις πορτοκαλί. Γειά στα χέρια σου!
    Μάγδα

  24. Απάντηση

    Κατερίνα δεν είναι καθόλου δύσκολο!!
    δοκίμασε το.

  25. Απάντηση

    Μάγδα ευχαριστώ πολύ, μπορείς να τη φτιάξεις την πίτα με οποιαδήποτε κολοκύθα.

    • iwanna
    • 25 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    Eνα κοθράκι έμεινε και για μένα;
    το εξαγοράζω με μαρμελάδα ρόδι-κυδώνι…………
    χαχαχαχαχα

  26. Απάντηση

    Ιωάννα μέχρι να έρθετε θα έχει τελειώσει αλλά υπάρχει κι άλλη κολοκύθα οπότε θα σου φτιάξω και χωρίς αντάλλαγμα!!
    Αλήθεια δεν έχεις εκεί καμμιά κολοκύθα;;όλα μικρά τα φάγατε;;
    Φιλιά.

  27. Απάντηση

    γεια στα χεράκια σου! καλοφάγωτη!!

    καλημέρα και καλή βδομάδα

  28. Απάντηση

    Αυτή η πίτα μου έκανε πολλά κλικ, όχι μόνο ένα!!
    Φαίνεται εξαιρετική!
    Καλή βδομάδα εύχομαι!

  29. Απάντηση

    Καλημέρα Μαράκι ακι καλή εβδομάδα!!!

  30. Απάντηση

    ΕΛΕΝΑ δε μένει παρά να τη φτιάξεις και να μας πεις τις εντυπώσεις!!
    καλή εβδομάδα!!!

  31. Απάντηση

    Καταπληκτική η πίτα σου Ξανθή μου!!! Αν κρίνω δε από το φύλλο που άνοιξες….φαίνεσαι μεγάλη τεχνίτρα του είδους!!! Θα πρότεινα να μας παρουσιάζεις πιο συχνά πίτες!!!

  32. Απάντηση

    Εγώ τι να πω μετά από όλα αυτά; με έχουν καλύψει οι προλαλήσαντες.
    Γεγονός είναι ότι λατρεύω τις πίτες και να ανοίγω φύλλο.
    Επίσης είμαι fan της λαϊκής, βρίσκεις ότι μπορείς να φανταστείς!!

  33. Απάντηση

    anthivolon ευχαριστώ πάρα πολύ, οι πίτες ανήκουν στην κατηγορία αδυναμίες.
    Ευχαρίστως να σας παρουσιάζω πίτες μόνο που πρέπει να περιμένετε λίγο όπως θα δείτε στην επόμενη ανάρτηση ο χρόνος πιέζει πολύ για το μπαζάρ και βοήθεια δεν έχω!!!
    Καλό βράδυ.

  34. Απάντηση

    Μαρία χαίρομαι!!στη λαϊκή μπορείς να βρεις πράγματα που δεν υπάρχουν ούτε σε μανάβηδες ούτε σε Σ/Μ.

  35. Απάντηση

    Ξανθή γειά στα χέρια σου! Είμαι στα Γιάννενα και οι φούρνοι πωλούν μπατζίνες και παραδοσιακές πίτες, όπως στην Αθήνα πωλούν τυρόπιτες 🙂
    Τέλειο χρώμα και τέλειο φύλλο! Τυχερέ Θανάση!!!

  36. Απάντηση

    Τυχερή Βίκυ τι ωραία να είσαι στην πηγή της πίτας!!!
    Μόλις γυρίσεις θα κανονίσουμε να βρεθούμε και θα σας φτιάξω πίτες όχι πίτα!!!
    Πολλά φιλάκια

    • Cali
    • 27 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    Hello, yes I am again hier.I was on Holiday for 2 weeks.It is a time to cook and backing :))))
    Your Η λαϊκή μας αγορά και μια πίτα looks fantastic..I take 2 pieces of it..
    Kisses
    Cali

  37. Απάντηση

    Cali!!2 or 3 pieces why not?
    thank you muchly!
    Kisses

    • Βίκη
    • 3 Δεκεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Καλησπερα Ξανθη. Οταν λες, ”μαργαρίνη από αυτή που βάζουμε στο ψωμί μας” τι ακριβως εννοεις?
    Θελω να φτιαξω κι εγω αυτη την παραλλαγη του φυλλου.
    Ευχαριστω!

  38. Απάντηση

    Βίκη καλησπέρα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις βιτάμ όχι σε πακέτο αλλά αυτό από το κυπελλάκι ή κάποιο ανάλογο.
    Ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode