share

Κι ο κολιός τον Αύγουστο

από
CE-9A-CE-BF-CE-BB-CE-B9-CE-BF-CE-AF-4

Σύμφωνα με την παροιμία ” κι ο κολιός τον Αύγουστο” όλοι έχουμε στο μυαλό μας ότι ο καλύτερος είναι τον Αύγουστο, ναι είναι παχουλός αφράτος και λαχταριστός αλλά τον Αύγουστο δεν πρέπει καν να αλιεύεται γιατί βρίσκεται σε φάση αναπαραγωγής. Μια πληροφορία που δυστυχώς πολλοί δεν την γνωρίζουμε.
Τους πιο ωραίους κολιούς βέβαια τους έχω δει τέλος Αυγούστου πριν 14 χρόνια σε μια ψαρόβαρκα στην Ιθάκη.
Είναι μια εικόνα που δεν έχει φύγει ποτέ από το μυαλό μου, δυστυχώς τότε δεν υπήρχε η ψηφιακή φωτογραφία αλλά κι εγώ δεν ασχολούμουν ΚΑΘΟΛΟΥ με το θέμα φωτογραφία.
Όσο κι αν έψαξα δε το οικογενειακό μας αρχείο δεν βρήκα κάτι από αυτή την επίσκεψη.
Έτσι αυτή την τόσο όμορφη εικόνα την έχω μόνο στο μυαλό μου.
Σήμερα λοιπόν στη λαϊκή αγορά είχε ωραίους κολιούς, αγοράσαμε με την προοπτική να τους κάνουμε στα κάρβουνα, αλλά με τόση ζέστη δεν άφησα τον ψήστη να ανάψει κάρβουνα.
Μια πιο εύκολη λύση μας έδωσε ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα.

Τι έκανα
Έπλυνα καλά τα (ήδη καθαρισμένα από τον καλό μας ψαρά) ψάρια και αφού του έριξα αλάτι πιπέρι και ρίγανη έβαλα μέσα στην κοιλιά τους ένα φύλλο δάφνης, τα περιέλουσα με λάδι και λεμόνι και τα άφησα μια δυο ώρες στο ψυγείο.
Σε ένα πυρέξ αράδιασα κομμένες φέτες λεμονιού



κι από πάνω έβαλα τα ψάρια και στο πλάι τους μερικές πράσινες πιπεριές κέρατα.

Τα περιέλουσα με το λάδι και το λεμόνι της μαρινάτας τους.
Έβαλα το πυρέξ στο φούρνο στην προτελευταία σχάρα από πάνω και άνοιξα το γκριλ σε χαμηλή ένταση.
Τα γύρισα σε 15 λεπτά κι από την άλλη πλευρά και μετά 15 λεπτά αράδιασα τα κομμένα λεμόνια από πάνω τους.


Τα άφησα άλλα πέντε λεπτά και φάγαμε συνοδεία τηγανητών πατατών (κάνουμε κι ατασθαλίες) και σαλάτα από αρμυρίκια.


Στη σαλάτα αυτή τη φορά έβαλα ένα νέο ξύδι βαλσάμικο λευκό που βρήκα σε μεγάλο Σ/Μ το οποίο τους ταίριαζε πολύ.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Mια πολύ καλή πρόταση για μια από τις επόμενες μέρες. Τα αρμυρίκια είναι καταπληκτική σαλάτα!!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!!

    • γαστεροπληξ
    • 7 Αυγούστου 2010
    Απάντηση

    δίκιο έχεις, είναι ορισμένες γεύσεις και γεγονότα που δεν ξεχνιούνται ποτέ!!!!!
    εμείς τον πιο ωραιο κολιο της ζωής μας τον φάγαμε στην Κάλυμνο, μόλις είχε ψαρευτεί, μιαμ-μιαμ

  2. Απάντηση

    anthivolon τα ψάρια είναι πάντα μια καλή πρόταση και εμείς τα προτιμούμε έναντι του κρέατος.
    Τα δε αρμυρίκια τα ανακάλυψα πριν δέκα χρόνια και δεν τα χάνω με τίποτα στην εποχή τους.
    Φιλιά και καλό βράδυ.

  3. Απάντηση

    γαστεροπληξ φυσικά και στην Κάλυμνο θα ήταν υπέροχοι κι από τη βάρκα μέσα!!!
    Στην Αθήνα θα αρκεστούμε όμως σε ότι είναι το καλύτερο.

    • iwanna
    • 7 Αυγούστου 2010
    Απάντηση

    Αφού σε ευχαριστήσω πρώτα για τα βαζάκια με τις μαρμελάδες και το γλυκό συκαλάκι θα παρατηρήσω -σαν από σπόντα νησιώτισα- ότι το πιάτο με τον κολιό σου ήταν άξιο συγχαρητηρίων…..μαθαίνεις μαθαίνεις……χαχαχα

  4. Απάντηση

    Γειά σου Ξανθή μου
    Ωραιότατο πιάτο και ειδικά για τώρα το καλοκαίρι με τις ζέστες.
    Και η σαλάτα σου φαίνεται υπέροχη.
    Αν βρω στην αγορά κολιούς θα το δοκιμάσω.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

  5. Απάντηση

    Τα αρμυρίκια (βρασμένα) δοκίμασέ τα με μια σως που θα φτιάξεις στο multi και τη βρήκα προ 5ετίας σε Κυριακάτικο ένθετο:
    μια ντομάτα, 2 σκελίδες σκόρδο, αλάτι, ξύδι και λάδι.
    Καλή Κυριακή και εβδομάδα,

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

  6. Απάντηση

    Τι ωραία που τον έφτιαξες Ξανθή μου θα πρέπει να μοσχοβόλαγε.
    Τα αρμυρίκια στη Χίο τα κάνουμε ως εξής: Ζεματάμε τα αρμυρίκια 3-4 κρεμμυδάκια για 4΄-5΄ ώσπου να μαραθούν, τα σουρώνουμεκαι μετά τα βάζουμε σε μια πιατέλα με ντοματίνια λαδάκικαι μπόλικο λεμόνι.

  7. Απάντηση

    Ιωάννα θα περιμένω να ανταποδώσεις στο νησί σου!!!

  8. Απάντηση

    κ. Κονταρίνη όπως είπα ο κολι΄ς τον Αύγουστο!!

  9. Απάντηση

    ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ πολύ ενδιαφέρουσα η σως θα τη δοκιμάσω με τα υπόλοιπα που έχω.
    Καλή σου εβδομάδα!!!

  10. Απάντηση

    Taste Advisor είναι σίγουρο ότι θα δοκιμάσω κι αυτή τη συνταγή όσο ακόμη υπάρχουν δεν σταματώ να αγοράζω, άλλωστε φέτος οι ντομάτες δεν λένε και πολλά πράγματα οπότε ψάχνουμε για άλλες σαλάτες.
    Καλή σου εβδομάδα κι ευχαριστώ πάρα πολύ.

    • Asteri
    • 9 Αυγούστου 2010
    Απάντηση

    Ωραίο φαγάκι, μιαμ!
    Καλή εβδομάδααααααααααα

  11. Απάντηση

    Asteri καλή σου εβδομάδα!!!

  12. Απάντηση

    O κολιός τον Αύγουστο και να είναι και αυγωμένος!! Έτσι ψήνω πολύ συχνά ψαράκια σε στρώμα λεμονιού και γίνονται υπέροχα.
    Την αλμύρα κι εμείς τσιγαριαστή την προτιμάμε αλλά αν έχεις κέφι φτιάξε την φρικασέ αυγολέμονο!!!!

  13. Απάντηση

    Περαστικά για τον πονόδοντο. Τρελαίνομαι για ψαράκια, θα μπορούσα να τρώω κάθε μέρα ψάρι (μακάρι να μπορούσα οικονομικά). Εγώ γιατί δεν έχω φάει ποτέ αρμυρίκια; και έχω την αίσθηση ότι δεν τα έχω ξαναδεί ή μπορεί να μην τα έχω προσέξει. Θα τα ψάξω αφού σας βλέπω όλες ενθουσιασμένες με αυτά.

  14. Απάντηση

    manousina σε ευχαριστώ για την ευχή σου αλλά μάλλον δε τον γλιτώνω τον οδοντίατρο κι είναι κάτι που δεν μου αρέσει αλλά;;;
    Τα αρμυρίκια ή αρμύρες κι εγώ δεν τα ήξερα πριν 10 χρόνια αλλά κι όταν τα έμαθα άργησα να τα βρω στις αγορές.
    Λοιπόν πήγαινε Βασιλόπουλο είναι ίσως το πιο πιθανό μέρος να τα βρεις για λίγο καιρό ακόμη.

  15. καιρός για ψάρι….πρέπει να οργανωθώ!!!!

    καλό βράδυ
    χχχχ

  16. Απάντηση

    Και λοιπόν για οργανώσου και δώσε μας και καμμιά ιδέα Ιταλική!!

  17. Απάντηση

    Λίλα σε ξέχασα!!
    Φρικασέ θα έφτιαχνα αν το έτρωγε η οικογένεια αλλά δεννννν
    Καλή εβδομάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode