Μαραθόπιτα εκ Σύρου

από
CE-A3-CF-8D-CF-81-CE-BF-CF-82-CE-9A-CE-B1-CF-83-CF-84-CF-81-CE-AF

Στη Σύρο για πρώτη φορά πήγα πριν πολλάααα χρόνια κι έχω αναμνήσεις πολύ ωραίες.
Η δεύτερη φορά ήταν πριν δυο χρόνια αλλά αυτή τη φορά δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσε πολύ ιδιαίτερα ως προς το θέμα του φαγητού, ίσως είμαστε και άτυχοι δεν ξέρω.
Φεύγοντας όμως είχα την τύχη να μου χαρίσουν ένα βιβλίο με την Συριανή κουζίνα από το Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Σύρου “Το Καστρί”

Αγόρασα δε και το “Γεύσεις Συριανού σπιτιού” από τις εκδόσεις Πρέκας που διατηρούν και κατάστημα Συριανών προϊόντων.
Με την επίσκεψη μας στο χωριό φέραμε μαζί μας και λίγα πράγματα που σε πείσμα της εγκατάλειψης συνεχίζουν να υπάρχουν, δηλαδή άγριο μάραθο και πολύ λίγα χόρτα.


Έχοντας δε πρόσφατα διαβάσει μια πρόταση του γαστρονόμου για μαραθόπιτα άνοιξα όλα τα βιβλία με τη Συριανή κουζίνα, τα μελέτησα και κάνοντας δικούς μου αυτοσχεδιασμούς με μείγμα όλων έφτιαξα τη δική μου εκδοχή της μαραθόπιτας.

Τα υλικά που εγώ χρησιμοποίησα για ταψί διαμέτρου 34 εκατ.
Για τη ζύμη
400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15γρ. μαγιά φρέσκια
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας λάδι
1 σφηνάκι τσικουδιά
150 mL χλιαρό νερό

Για τη γέμιση
Δυο ματσάκια μάραθο (κομμένος πρέπει να μας δώσει 2 φλιτζάνια)
3/4 κιλού σπανάκι (εγώ έβαλα διάφορα χόρτα από το χωριό)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια το άσπρο μέρος κομμένα σε ροδέλες
1/2 φινόκιο κομμένο σε μικρά κυβάκια
3 αυγά
200γρ. κεφαλογραβιέρα πικάντικη (για όποιον μπορεί να βρει Σύρου)
1 λουκάνικο Σύρου (εγώ δεν βρήκα κι έβαλα Πολωνικό)
100 mL λάδι και λίγο για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού.
Αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα μπόλ βάζουμε το αλεύρι ανοίγουμε ένα λακουβάκι και πρεοσθέτουμε τη μαγιά διαλυμένη σε ένα μέρος από το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε το αυγό το αλάτι τη ζάχαρη το λάδι και την τσικουδιά ανακατεύοντας με ένα πιρούνι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μαι ζύμη εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια μας.

Τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη κι αφήνουμε να μας περιμένει όσο εμείς θα ετοιμάζουμε τη γέμιση
Σε τηγάνι βάζουμε λίγο από το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το φινόκιο.

Συνεχίζουμε με τα χόρτα τα οποία έχουμε ζεματίσει σε νερό που βράζει για ένα λεπτό.
Στη συνέχεια προσθέτουμε και το μάραθο αφήνοντας να σοταριστεί για πέντε λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά αφήνοντας να κρυώσουν.
Κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες και το τηγανίζουμε πολύ λίγο.
Παίρνουμε το ζυμάρι το οποίο στο μεταξύ θα έχει φουσκώσει και το ξαναζυμώνουμε ελαφρά.
Το μοιράζουμε σε δυο μέρη κι ανοίγουμε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας.
Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί κι απλώνουμε το φύλλο έτσι ώστε να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού και το λαδώνουμε ελαφρά με τη βοήθεια ενός πινέλου.

Προσθέτουμε το τυρί και τα αυγά στο είδη κρύο μείγμα μας ανακατεύουμε καλά και το αδειάζουμε στο ταψί στρώνοντας ομοιόμορφα.
Τοποθετούμε τις ροδέλες του λουκάνικου έτσι που να μπαίνουν μέσα στα χόρτα.


Ανοίγουμε το άλλο φύλλο σε μέγεθος ίσα με το ταψί και καλύπτουμε την πίτα.
Αφαιρούμε το μέρος που εξέχει του ταψιού και γυρίζουμε το υπόλοιπο προς τα μέσα κάνοντας κόθρο.
Χαράζουμε την πίτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με χρήση αέρα στο μεσαίο ράφι της κουζίνας για 40 λεπτά.

Τα “πειραματόζωα” δοκίμασαν κι οι κριτικές είναι μοιρασμένες, άρεσε πολύ το φύλλο αλλά θεωρούν ότι είναι έντονη η παρουσία του μάραθου αλλά αν δεν είναι έτσι τι είδους μαραθόπιτα θα ήταν;;
Υπάρχουν και οι Κρητικές μαραθόπιτες αλλά αυτές τις αφήνω στην ειδική εκ Κρήτης!!
Λίνα ακούς;;;

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Άκουσα, άκουσα και θα σας τις παρουσιάσω σύντομα. Εμάς είπαμε είναι τελείως διαφορετικές αλλά και αυτή δείχνει να είναι νόστιμη.
    Όσο για την έντονη μυρωδιά του μάραθου…..είπαμε είναι μαραθόπιτα και πρέπει να έχει την γεύση και το άρωμα.
    Ωραία παρουσίαση Ξανθή μου.
    Φιλιά, καλό βράδυ.

  2. Απάντηση

    Ωραιότατη πιτούλα Ξανθή.

    Ο μάραθος μοσχομυρίζει και σίγουρα θα έχει ιδιαίτερη γεύση αλλά πολύ ωραία. Και το λουκάνικο που έβαλες πολύ καλό. δίνει και αυτό τη νοστιμιά του.

    Και μαραθοκεφτέδες νομίζω γίνονται..

    Μπραβο ωραία συνταγή και ωραία παρουσίαση

  3. Απάντηση

    Φαίνεται πολύ νόστιμη η πίτα! Έχουμε φέρει μάραθο απ τη Σάμο και θα τη δοκιμάσουμε σύντομα!

  4. Απάντηση

    Φιλενάδα άκουσες και υποσχέθηκες!!!
    Περιμένουμε
    Φιλάκια πολλά!!

  5. Απάντηση

    Marion όταν το έβγαλα από την τσάντα μύρισε όλο το σπίτι είναι βλέπεις κι άγριος μάραθος.
    Και βέβαια γίνονται μαραθοκεφτέδες στην επόμενη εξόρμηση όμως!!!
    Ευχαριστώ πολύ!!

  6. Απάντηση

    Νικόλα μη μου πεις ότι κουβάλησες μάραθο από τη Σάμο!!είσαι φοβερός!
    Δεν είμαι εγώ μόνο που πάω στο Λονδίνο με διάφορα Ελληνικά προϊόντα!
    Θα χαρώ να έχω τη γνώμη σου!!

  7. Πραγματικά τι μαραθόπιτα θα ήταν αν δεν υπερίσχυε η γεύση του μάραθου, αγαπημένο μυρωδικό που όπου μπει αφήνει τη χαρακτηριστική του μυρωδιά και γεύση, ή το λατρεύεις ή το απεχθάνεσαι!!!!!

    • Asteri
    • 9 Ιουνίου 2010
    Απάντηση

    Πω πωωω τέλεια η πίτα, δεν χρειάζεται να την δοκιμάσω για να καταλάβω την καταπληκτική της γεύση!
    Φιλιά
    Καλό βράδυ

    • eleni
    • 9 Ιουνίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή,αυτή η πίτα θα είναι πολύ αρωματική!Μ΄αρέσει η μυρωδιά του μάραθου.
    Και η ζύμη σου διαφορετική απ΄όσες ξέρω,θα την φτιάξω,γιατί λεπτά φύλλα δεν ξέρω ν΄ανοίγω.
    Μόνο το λουκάνικο δε θα έβαζα,γιατί δε μ΄αρέσει.
    Φιλιά!

  8. Απάντηση

    Πρέπει να είναι τέλεια!
    Εκτός από το μάραθο που μου θυμίζει τη γιαγιά μου,μου άρεσε πολύ το φύλλο!
    Καλημέραα!

  9. Απάντηση

    ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ όπως το λες είναι ο καθένας μας με τα γούστα του.

  10. Απάντηση

    Asteri εσύ που ανοίγεις και φύλλο μπορείς να την δοκιμάσεις!!

  11. Απάντηση

    Ελένη εσύ εκεί στους αγρούς σίγουρα θα βρίσεις μάραθο άγριο.
    Το φύλλο πράγματι ήταν πολύ ωραίο και νομίζω ότι θα το δοκιμάσω και σε άλλες πίτες με δυο φύλλα, ανοίγει δε πολύ εύκολα.
    Καλημέρα!!

  12. Απάντηση

    Μάγδα αν δεν κάνω λάθος εσύ είσαι κάπου στην Κρήτη και φτιάχνετε πολύ ωραίες μαραθόπιτες τηγανητές, θα μας τις παρουσιάσει η Λίνα σε λίγες μέρες.
    Σε ευχαριστώ.

  13. Δε μου αρέσει αυτό το βότανο και οι Συριανοί το βάζουν παντού ρε παιδί μου!Δυό φορές έχω πάει και τις 2 έφαγα πολύ καλά….πρέπει να ξαναπάς και να σου δώσουμε διευθύνσεις 😉

    καλημερούδια

    • iwanna
    • 10 Ιουνίου 2010
    Απάντηση

    Από αυτή την πίτα εγώ δεν δοκίμασα….μήπως θα έπρεπε τώρα που είμαι αρρωστούλι;…………..

  14. Απάντηση

    Και λοιπόν; όταν αποφασίσω να ξαναπάω (δύσκολο το βλέπω όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην Ελλάδα)
    Θα σου ζητήσω πληροφορίες.

  15. Απάντηση

    Ιωάννα εσύ περίμενε κι έρχεται η πίτα!!

  16. Απάντηση

    Τα αρώματα με έφεραν στην πόρτα σου Ξανθή!!
    Ο μάραθος είναι το αγαπημένο μου μυρωδικό! Επειδή δεν τον βρίσκω εύκολα εδώ αλλά και να τον βρω δεν τον εμπιστεύομαι, φέρνω μάτσα από τη Σάμο (like Benikos), τον κρατάω στον καταψύκτη και τον χρησιμοποιώ τακτικά.
    Η πίτα σου με λίγωσε. Φαίνεται υπέροχη και στο φύλλο και στη γέμιση!!
    Φιλιά
    Καλημέρα

  17. Απάντηση

    Όμορφο νησί η Σύρος, εχώ φάει μαραθόπιτα και είναι καταπληκτική, όπως και τα Κρητικά μαραθοπιτάκια (έχω άντρα Κρητικό). Όσο για την έντονη γεύση του μάραθου, μη σε απασχολεί, μαραθόπιτα είναι. Μας μοσχοβόλησες.

  18. Απάντηση

    Δεν έχω πάει ποτέ στη Σύρο αλλά υπάρχει νησί μας που να μην είναι όμορφο;
    Η πίτα σου Ξανθή μου εκπληκτική! Έχω αδυναμία σε όλες τις πίτες αλλά η δική σου με τον μάραθο, αχ, μακάρι να μπορούσα να τον βρω κι εγώ εδώ.
    Πώς λαχταράω ένα κομματάκι.
    Και η ζύμη φαντάζομαι φοβερή. Είναι άλλο πράγμα να φτιάχνεις δική σου ζύμη για πίτες. Δεν συγκρίνονται με τις έτοιμες.
    Μάγδα

    Υ.Γ. Το link για την σελίδα του γαστρονόμου δεν δουλεύει. Τουλάχιστον σε μένα. Ανοίγει σε μια άλλη σελίδα, άσχετη.

  19. Απάντηση

    Γιώργο σε ευχαριστώ!!
    Έχεις δίκιο για τον μάραθο, καμμιά σχέση το άρωμα του άγριου, μύριζε το αυτοκίνητο σε όλη τη διαδρομή μας και δεν ήταν και λίγη.
    Όμως εγώ έχω ένα πρόβλημα έχω μόνο κατάψυξη κι όχι καταψύκτη κι όσες φορές προσπάθησα να διατηρήσω δεν με ικανοποίησε το αποτέλεσμα.

  20. Απάντηση

    mostimia σε ευχαριστώ πολύ, όσο για το άρωμα του μάραθου γούστα είναι αυτά κάποιοι δεν τον τρώνε καθόλου.
    Τα μαραθοπιτάκια της Κρήτης θα ακολουθήσουν.

  21. Απάντηση

    Μάγδα η Σύρος είναι μικρό νησί εύκολο να το γυρίσεις εμείς πήγαμε με μηχανή, πρέπει όμως να έχεις πολύ καλές πληροφορίες για το φαγητό αν αρχίσω να λέω δεν τελειώνω για τα παθήματα μας. Νομίζαμε ότι θα βρίσκαμε αυτό που ξέραμε παλιά κι έτσι δεν είχαμε φροντίσει για νέες πληροφορίες. Και οι συστάσεις οι ντόπιες άσε να πάει,ή εγώ έχω πολλές απαιτήσεις αλλά άμα πληρώνεις νομίζω δικαιούσαι και ποιότητα.
    Η πίτα μου όταν είναι κρύα είναι ακόμη καλύτερη και το φύλλο αυτό θα το ξανακάνω οπωσδήποτε.
    Σε ευχαριστώ για την επισήμανση το διόρθωσα.
    Πολλά φιλιά.

    • iwanna
    • 10 Ιουνίου 2010
    Απάντηση

    Tελικά παρέλαβα την πίτα και την δοκίμασακαι ήταν υπέροχη αλλά Ξανθή ο ανηψιός σου τη λάτρεψε περισσότερο και φυσικά την κατανάλωσε………….
    ευχαριστούμε πολύ για όλα τα καλούδια σου…….

  22. Απάντηση

    Ιωάννα εγώ σε ευχαριστώ!!Πες στον Δ. να φροντίσει να βρει άγριο μάραθο κι εγώ θα του φτιάξω μεγαλύτερο ταψί όλο για εκείνον.

  23. Απάντηση

    Υπέροχη; Ωωωωωωωωωωωωω, ναι ναι ναι!!!
    Ένα μεγάααααααλο κομμάτι, παρακαλώ πολύ!

    Όμορφη βραδιά!!! :)))))))))))

    ΥΓ:Υπάρχουν και μαραθόπιττες Κύπρου-ή τουλάχιστον η μαραθόπιττα της γιαγιάς μου…Για τη συνταγή θα πρέπει να τηλεφωνήσω στην αδερφή της όμως…Μέσα στο καλοκαίρι ίσως ανεβάσω την κυπριακή παραλλαγή.

  24. Απάντηση

    thalassamov ευχαρίστως δώσε διεύθυνση κι έφτασε!!!γρήγορα όμως πριν τελειώσει.
    Πολύ θα χαρώ να μάθω και την Κυπριακή εκδοχή,περιμένω.
    Καλό σου βράδυ

  25. Απάντηση

    Έχω πάει μια φορά στη Σύρο και πέρασα πολύ ωραία! Ο μάραθος μου αρέσει πολύ αλλά μαραθόπιτα δεν έχω φάει! Θα μου στείλεις λίγο;-)

  26. Πιτούλα!!!! Μιαμ μιαμ τέλεια… και τι μυρωδιά που θα έχει απο το μάραθο!!

  27. Απάντηση

    γεμάτο μάραθα είναι έξω από το εξοχικό …
    ευκαιρία να το αξιοποιήσω περισσότερο με τη συνταγή σου Ξανθή μου..
    ήδη εγώ το χρησιμοποιώ αρκετά..

  28. Απάντηση

    big mama μόλις που προλαβαίνεις ένα κομμάτι!!!

  29. Απάντηση

    Πλεκτό Εγκώμιο η μυρωδιά αξεπέραστη αρκεί να σου αρέσει!!

  30. Απάντηση

    SpIrToKoYto,είσαι τυχερή που έχεις κάπου κοντά σου, εγώ πρέπει να ταξιδευτώ γιατί της λαϊκής δεν λένε πολλά πράγματατα.

    • eva
    • 11 Ιουνίου 2010
    Απάντηση

    Το ζυμαράκι πέτυχε άρα και το φύλλο!!!
    Το μάραθο μ΄αρέσει πάρα πολύ!
    Φαντάζομαι οτι και το λουκάνικο δίνει ξεχωριστεί νότα!
    Μπράβο Ξανθή μου!
    Φιλάκια!

  31. Απάντηση

    Εύα από αυτό το ζυμάρι έμεινα πολύ ευχαριστημένη θα μπορούσε να γίνει και πιο χοντρό φύλλο έχω την εντύπωση ότι θα του ταίριαζε.
    Όσο για το λουκάνικο επειδή αυτή τη φορά υπήρχαν πολλά “πειραματόζωα” άρεσε πολύ είπαν ότι της ταίριαζε πολύ!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ
    Φιλάκια

    • kiki
    • 14 Ιουνίου 2010
    Απάντηση

    Με τοσο μάραθο που έχω εδώ έξω, με βάζεις σε πειρασμό…

  32. Απάντηση

    Κική αχ να είχα κι άλλο μόνο τη μυρωδιά του και τι άλλο!!!

Γράψτε απάντηση στο SpIrToKoYto Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode