share

Αγκινάρες γεμιστές με κιμά

από
CE-91-CE-B3-CE-BA-CE-B9-CE-BD-CE-AC-CF-81-CE-B5-CF-82-CE-AC-CE-B3-CF-81-CE-B9-CE-B5-CF-82-1

Όπως σας έχω πει κι άλλη φορά κάποια Σαββατοκύριακα εκδράμουμε σε φιλικό σπίτι στην περιοχή της Κορινθίας. Εκεί στις περιπλανήσεις μου στους αγρούς έχω γνωρίσει κάποιους μόνιμους κατοίκους της περιοχής.
Ο κ Β. λοιπόν μου έστειλε άγριες αγκινάρες μιας κι εγώ τις έψαχνα πριν ένα μήνα και τον ευχαριστώ πολύ!!!

Επειδή είχαμε ήδη κι άλλες πολλές εκ Ναυπλίου τις καθάρισα όλες και τις έβαλα στην κατάψυξη αφού πρώτα τις έβρασα για πέντε λεπτά σε νερό με λεμόνι.
Την Κυριακή δοκίμασα λοιπόν τις άγριες, γεμιστές με κιμά και ιδού το αποτέλεσμα.

Τα υλικά μου
10 -12 αγκινάρες μεγάλες
300γρ. κιμά
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4-5 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα ντοματάκια
Αλάτι πιπέρι
5-6 κουταλιές ελαιόλαδο και λίγο για το ταψί
Για τη μπεσαμέλ
300 mL γάλα
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
μια πρέζα αλάτι
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
1 αυγό
50γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι

Διαδικασία
Όπως σας είπα εγώ τις είχα στην κατάψυξη, αν εσείς επιλέξετε φρέσκες ,η διαδικασία καθαρίσματος είναι η γνωστή και μετά τις βράζουμε για 5 λεπτά σε νερό με λεμόνι.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά:
Σε τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό και το αφήνουμε να βράσει λίγο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει.

Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες αλάτι πιπέρι και ένα φλιτζανάκι νερό κι αφήνουμε να βράσει ο κιμάς μέχρι να μην έχει καθόλου υγρά.

Στο διάστημα αυτό φτιάχνουμε την μπεσαμέλ με τη γνωστή διαδικασία.
Αραδιάζουμε τις αγκινάρες σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί ή πυρέξ.

Με κουτάλι γεμίζουμε τις αγκινάρες με το μείγμα του κιμά

και μετά από πάνω βάζουμε μπεσαμέλ μέχρι να καλύψει καλά την κάθε αγκινάρα.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με χρήση αέρα στο μεσαίο ράφι
του φούρνου για 30 λεπτά.
Αν ο κιμάς δεν σας αρέσει για γέμιση μπορείτε να επιλέξετε στη θέση του λαχανικά όπως αρακά μανιτάρια και καρότα
Στη θέση δε της μπεσαμέλ μπορεί να τοποθετηθεί μια φέτα τυρί που λιώνει ή μια φέτα ντομάτας.
Μπορεί άνετα να είναι το κύριο σας πιάτο ή να σταθεί σε ένα μπουφέ σας.
Όπως κι αν επιλέξετε καλή σας όρεξη!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Aπό τις πιο αγαπημένες μου συνταγές, λίγο μπελαλίδικη αλλά αξίζει τον κόπο!!!

  2. Απάντηση

    Ξανθή τέλειες οι αγκινάρες σου.
    Μπράβο για την συνταγή.

    Πολύ ωραία του πάει ο κυμάς και η μπεσαμελ. Και όπως λες ειναι ένα πολύ ωραίο πιατο για μπουφέ.

  3. Απάντηση

    Πολύ καλή και πολύ εμφανίσιμη συνταγή για ένα καλό τραπέζι.

    • eleni
    • 18 Μαΐου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή,όμορφη γεύση θα έχουν!
    Έχω στο ψυγείο άγριες και σκεφτόμουν πώς να τις φτιάξω.Η πρότασή σου καταπληκτική!
    Φιλιά!

  4. Απάντηση

    Να τα και τούτα τα γεμιστούλια “καλαθάκια”! Είπαμε χρειαζόμαστε παιδική φαντασία στην κουζίνα, για να κάνουν κάποιους να τα φάνε όλα τα φαγητά.
    Τέλειες είναι… δεν το συζητώ!

  5. Απάντηση

    ψηφίζω με κιμά !! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ γεμιστες αγγινάρες αλλά ετσι όπως τις παρουσιάζεις μου φαίνονται πολύ ωραίες.

    γεια στα χεράκια σου φιλεναδίτσα

  6. Απάντηση

    Λίλα εκείνο που δυσκολεύει λίγο την κατάσταση είναι το καθάρισμα στις αγκινάρες κι αυτές οι άγριες νόστιμες αλλά με αγκάθια!!!
    Αχ τι θυμήθηκα τώρα υπάρχει κι ένα τραγούδι “Αγκινάρα με τ’ αγκάθια
    και με τα λουλούδια τ’ άσπρα” χαχαχα!!!

  7. Απάντηση

    Marion τις έχω ξαναφτιάξει για μπουφέ κι έγιναν ανάρπαστες.
    Σε ευχαριστώ!!

  8. Απάντηση

    Δήμητρα σε ευχαριστώ!!! Την επόμενη φορά θα τις κάνω με μανιτάρια κι αρακά είμαι περίεργη πως θα βγουν!!

  9. Απάντηση

    Ελένη αν έχεις στο ψυγείο δοκίμασε κι αν πρόκειται να θέλεις να κάνεις πολλές κάνε και με λαχανικά εγώ το προγραμματίζω άμεσα!
    Πολλά φιλιά!

  10. Απάντηση

    Αχ Πηνελόπη μου εμένα δεν θέλανε αυτή τη φορά καθόλου φαντασία για να τις φάνε αλλά αυτά τα γεμιστά σου μου έχουν τώρα εξάψει τη φαντασία πως θα είναι κι αν μπορέσω θα τα κάνω γρήγορα!
    Σε ευχαριστώ!!

  11. Απάντηση

    Μαριώ που είσαι σε έχασα!!
    Δίνουν τα παιδιά εξετάσεις;;
    Φιλάκια!!!και δοκίμασε αγκιναρούλες!!

  12. Απάντηση

    Μπραβο Ξανθη, απίθανη ιδεα, φανταζομαι η νοστιμια θαναι αξεπαιραστη!!

  13. ααααα αυτό δε το έχω φάει!!!!!χμμμμ λιγουρεύομαι και δε έχει πια αγκινάρες ….

    χχχχ

    • kiki
    • 18 Μαΐου 2010
    Απάντηση

    Με κιμά δεν τις έχω φάει ποτέ!

  14. Απάντηση

    Νικόλα σε ευχαριστώ πολύ!!
    Έχω ξαναφτιάξει, αλλά με κατεψυγμένες, η νοστιμιά αυτών είχε μεγάλη διαφορά!
    Καλό βράδυ!

  15. Απάντηση

    Και λοιπόν; φτιάξε το με κατεψυγμένες
    Όμως όταν τις ξεπαγώσεις να τις βράσεις 5 λεπτά σε νερό με λεμόνι.
    Καλό Βράδυ!!

  16. Απάντηση

    Κική προλαβαίνεις λίγο ακόμη, έχει αγκινάρες να δοκιμάσεις!!

  17. Απάντηση

    Αυτό και αν είναι νόστιμο!! Έχω πολλά χρόνια να το φάω βέβαια!! Το έφτιαχνε η μανούλα μου και ήτανε πεντανόστιμο.
    Γεια στα χεράκια σου Ξανθή μου.
    Καλό βράδυ.

    • iwanna
    • 20 Μαΐου 2010
    Απάντηση

    Τις έφαγα σε ένα φιλικό σπίτι σαν ορεκτικό και παρότι δεν τρελένομαι για τις αγκινάρες οφείλω να παραδεχτώ ότι ήταν πολύ ωραίες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode