share

Γλυκό του κουταλιού σύκο!! Δύο συνταγές

από
Γλυκό του κουταλιού σύκο

Τα σύκα τα ψάχνω εδώ κι ένα μήνα, σύκα εδώ σύκα εκεί πουθενά τα κατάλληλα.

Κατάλληλα είναι αυτά που προέρχονται από άγριες συκιές και δεν έχουν πιάσει χνούδι στο εσωτερικό τους.
Ώσπου γυρίζοντας την Τρίτη στο σπίτι βρίσκω μια τσάντα με σύκα να με περιμένει! Τη φίλη μου την Αλεξάνδρα σας την έχω γνωρίσει από πέρσι όταν με πολύ αγάπη είχε φτιάξει την προβέντα για το γάμο του γιου μου.
Η Αλεξάνδρα κατάγεται από ένα όμορφο χωριό του νομού Τρικάλων την Παναγιά.
Περισσότερα για το χωριό μπορείτε να δείτε εδώ ή εδώ
Ο πατέρας λοιπόν της Αλεξάνδρας που ζει εκεί, παρόλο το προχωρημένο της ηλικίας του φρόντισε να μαζέψει σύκα ορεινά και τα έστειλε.

Έτσι τα μοιραστήκαμε, η κάθε μια έκανε τη δική της συνταγή, κι έτσι προέκυψαν δυο διαφορετικές εκδοχές.
Ακολουθήστε, όσοι ακόμα μπορείτε να βρείτε τα κατάλληλα σύκα, όποια εσείς νομίζετε.
Και πρώτα η συνταγή της Αλεξάνδρας.
Είχε δυο διαφορετικές ποικιλίες σύκων η μια με στρογγυλά σύκα κι η άλλη με μακρουλά.

Πρώτη φορά τα είδα τα δεύτερα!! Σύνολο κομματιών 45.
Αφού λοιπόν έπλυνε καλά τα σύκα καθάρισε το εξωτερικό μόνο από τα μακρουλά σύκα και τα έβρασε για ένα λεπτό από το σημείο του κοχλασμού αλλάζοντας το νερό για δύο φορές.
Στη συνέχεια αφού τα στράγγιξε σε σουρωτήρι τα έβαλε σε μια κατσαρόλα με 2 κιλά ζάχαρη και τα άφησε για 24 ώρες.
Την επομένη έβαλε την κατσαρόλα στη φωτιά κι έβρασε για 2-3 λεπτά.
Άφησε πάλι για 24 ώρες και την επόμενη έβγαλε τα σύκα με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και έδεσε το σιρόπι προσθέτοντας 2 κουταλιές μέλι και λίγα γαρίφαλα ίσα ίσα για τη μυρωδιά.
Μόλις το σιρόπι είχε δέσει πρόσθεσε ξανά τα σύκα και το χυμό ενός λεμονιού.
Μετά από βράσιμο ενός λεπτού απέσυρε από τη φωτιά και μοίρασε σε αποστειρωμένα βάζα.


Τώρα η δική μου εκδοχή προέρχεται από μείξη διάφορων πληροφοριών από βιβλία με συνταγές γλυκών του κουταλιού και τη δική μου εμπειρία.

Γλυκό του κουταλιού σύκο!! Δύο συνταγές

Συστατικά
  

  • 700 γρ συκαλάκια βάρος καθαρισμένων
  • 1250* γρ ζάχαρη
  • 1250* ml νερό
  • 1/2 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • χυμό από δυο λεμόνια

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα σύκα και τα καθαρίζουμε με το καθαριστήρι πατάτας.
    Κόβουμε μικρό κομμάτι από το κοτσάνι του σύκου γιατί είναι σκληρό.
    Αφαιρούμε με μυτερό μαχαίρι πολύ μικρό κομμάτι από την πίσω μεριά του σύκου, εκεί θα τοποθετήσουμε το αμύγδαλο.
    Η προηγούμενη εμπειρία με ακαθάριστο δεν ήταν καθόλου της αρεσκείας μου εκτός κι αν τα σύκα δεν ήταν τα κατάλληλα για γλυκό.
  • Ζυγίζουμε τα σύκα. Τα τοποθετούμε σε νερό με το χυμό από το ένα λεμόνι.
  • Μεταφέρουμε τα σύκα σε κατσαρόλα μαζί με το νερό και τα βράζουμε περίπου 10 λεπτά. Στραγγίζουμε αμέσως και ξεπλένουμε με κρύο νερό να σταματήσει ο βρασμός. Στύβουμε τα σύκα να φύγουν τα πολλά υγρά.
  • Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και βράζουμε για 10 λεπτά. Στο διάστημα αυτό βάζουμε σε κάθε σύκο από ένα αμύγδαλο ασπρισμένο και πολύ ελαφρά ψημένο. Τα προσθέτουμε στο βρασμένο σιρόπι αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε από την εστία. Αφήνουμε να σταθούν για 12 τουλάχιστον ώρες.
  • Αφαιρούμε τα σύκα από την κατσαρόλα σε ένα τρυπητό και βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε το μέλι και τη βανίλια και επανατοποθετούμε τα σύκα στο σιρόπι.
  • Βράζουμε μέχρι το τελικό δέσιμο του σιροπιού και προσθέτουμε το χυμό από το άλλο λεμόνι. Έλεγχος σιροπιού με θερμόμετρο 103-104 βαθμοί.
  • Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά.

Σημειώσεις

Η προσθήκη των αρωματικών όπως η βανίλια θα πρέπει να γίνει με προσοχή ως προς την ποσότητα έτσι που να μην επικρατεί η γεύση της βανίλιας αν και το σύκο δεν έχει ιδιαίτερα αρώματα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, έχω δοκιμάσει γλυκό που επικρατούσε η βανίλια. Κάποιοι προσθέτουν μαστίχα. 
Το ίδιο προσέχουμε και για το μέλι, επιλέγουμε κάποιο με ήπια γεύση.
Οι καιρικές συνθήκες κάθε χρονιάς μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα των φρούτων, μπορεί λόγω ζέστης να είναι λίγο πιο στεγνά γιαυτό προσέχουμε προσθέτοντας περισσότερο σιρόπι ή δεν στύβουμε πολύ τα σύκα μετά το βράσιμο.
*Μετά από πολλούς πειραματισμούς να πω ότι καλό είναι να φτιάχνουμε περισσότερο σιρόπι καλύτερα να περισσέψει θα το χρησιμοποιήσουμε κάπου αλλού. 
Γιαυτό προτείνω για κάθε 100 γρ σύκα 150 ml νερό 150 γρ ζάχαρη. 
Υπήρχαν και δοκιμαστές τι νομίζεται!! αλλά τους μπέρδεψα με τα δύο είδη γλυκών και δεν μπορούν να βγάλουν άμεσα συμπέρασμα διεκδικούν ολόκληρο βάζο για να εκφέρουν τη γνώμη τους.
Περισσότερα για τις τεχνικές σχετικά με τα γλυκά του κουταλιού μπορείτε να δείτε εδώ.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • eleni
    • 28 Μαΐου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή μου,το συκαλάκι πολύ μ΄αρέσει,αλλά δε φτιάχνω,πολλή φασαρία έχει.Είμαι τεμπελούλα με την κουζίνα.

    Δεν πρόλαβα να σχολιάσω το κοτοπουλάκι,αλλά οι καινούριες γεύσεις μ΄αρέσουν,όχι όλο τα ίδια.Το γιαούρτι,τι ωραία που δένει γευστικά στα φαγητά!
    Φιλιά!

  1. Απάντηση

    Ελένη στείλε μου τη διεύθυνση των κοριτσιών κι ένα βαζάκι είναι δικό σου, άλλωστε στο οφείλω!!χωρίς πλάκα περιμένω.
    Μ΄αρέσει που συμφωνείς με τις νέες γεύσεις κι εσύ, έχω κουραστεί να μου λένε τι κάθομαι και σκαλίζω συνταγές.
    Καλό βράδυ και καλό Σ/Κ
    Φιλιά!

    • iwanna
    • 28 Μαΐου 2010
    Απάντηση

    Και εγώ θέλω βαζάκι με το γλυκό για να έχω ολοκληρωμένη άποψη……………

  2. Απάντηση

    Ιωάννα δεν έχεις παρά να έρθεις το Σ/Κ να παραλάβεις ότι σου αρέσει έχουμε πολλές εκκρεμότητες.
    Φιλιά

    • eva
    • 28 Μαΐου 2010
    Απάντηση

    Καλοφάγωτο!!!
    Να είστε καλά και του χρόνου κυριά Ξανθή!

  3. Απάντηση

    eva σε ευχαριστώ πολύ γλυκιά μου!!

  4. Απάντηση

    Τέλειο πάλι το γλυκό του κουταλιού!!Το χωριό της μαμάς μου δυστυχώς είναι μακριά, που έχει συκιές, οπότε δύσκολο!(περιμένει να παέι για να μαζέψει για καρυδάκι γλυκό!)Εγώ για να είμαι ειλικρινής,πιθανόν να μην έχω δοκιμάσει ποτέ γλυκό σύκο!!Αλλά σαν φρούτο με ξετρελαίνει, οπότε υποθέτω θα μου άρεσε πάρα πολύ!

  5. Απάντηση

    Βλέπω και στις δύο πέτυχε και έγινε τέλειο. Μπελαλίδικο όμως, δηλαδή κάτι που δεν θα κάνω εγώ ποτέ.
    Μπράβο και στις δυό σας.
    Φιλιά και καλό Σ/Κ.

  6. Απάντηση

    Ξανθή μου θέλω κι εγώ βαζάκι γιατί φέτος δεν έφτιαξα, η αγριοσυκιά της παραλίας τα σκουλήκιασε νωρίς και δεν πρόλαβα να μαζέψω.
    Θα δοκιμάσω για πρώτη φορά να φτιάξω με ήμερα σύκα μόλις μεγαλώσουν και θα σας πω αποτελέσματα. Ούτε κι εγώ τα ξεφλουδίζω τα σύκα, αλλά όπως βλέπω το πιατάκι ευχαρίστως να κάνω μια βουτιά!

  7. Απάντηση

    Αθηνά μου κι εγώ δεν είχα δοκιμάσει ποτέ και δεν είχα μέτρο σύγκρισης γιαυτό πριν το τελικό έχουν γίνει διάφορες δοκιμές αλλά και πάλι έχω απορία!!χαχαχα
    Για καρυδάκια κι εγώ μάλλον θα πάω το επόμενο Σ/Κ μιας κι εμένα το χωριό είναι αρκετά μακρυά.
    Καλή σου μέρα.

  8. Απάντηση

    Λίνα εσύ δώσε μόνο παραγγελίες και μετά ολόκληρο καράβι έρχεται εκεί θα τα φορτώσω και θα έρθουν!!
    Φιλιά!!

  9. Απάντηση

    Λίλα κι εγώ περιμένω ένα φίλο να μου φέρει από ήμερη, κάθε χρόνο από αυτά φτιάχνω μαρμελάδα, και θα δοκιμάσω και με εκείνα να δούμε ποιο το καλύτερο!!
    Αν περισσέψει βαζάκι ευχαρίστως να σου δώσω κι εσένα!!

  10. Απάντηση

    Αχ, είναι το μόνο γλυκό που δεν έχω φτιάξει ποτέ εγώ… πάντως φαίνεται πολύ ωραίο και στις δύο εκδοχές.
    Δυστυχώς δεν βρίσκω τέτοια σύκα και φτιάχνω μόνο με τα καλοκαιρινά… και είναι… Κάτι περισσότερο από ΤΕΛΕΙΑ. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε!!!

    Φιλάκια, καλό μεσημέρι

  11. Απάντηση

    Χρύσα όταν λες τα καλοκαιρινά εννοεις αυτά που τρώμε;;για γίνε πιο σαφής μην ανάβεςι μόνο φωτιές!!χαχαχα
    Φιλάκια

    • kiki
    • 29 Μαΐου 2010
    Απάντηση

    Τα δικά μας ήταν έτοιμα από 15 Απρίλη! Τα πρόλαβα ασπόριαστα και σφιχτά. Έγιναν καλύτερα από κάθε φορά. Χωρίς καθάρισμα εγώ απ’ έξω. Θεωρώ ότι είναι πολύ νόστιμο το απ’ έξω του για να το πετάξω. Και του χρόνου!

  12. Απάντηση

    Κική εγώ κατάλαβα ότι υπάρχουν πολλών ειδών σύκα τελικά.
    Τότε που λες εσύ μάζεψα κι εγώ το έφτιαξα όπως λες χωρίς ξεφλούδισμα αλλά δεν λέει τίποτα.
    Τώρα ανακαλύπτω σύκα μακρουλα άντε τώρα να βγάλω άκρη.
    Να σου πω μέχρι στιγμής δεν έχω δοκιμάσει της Αλεξάνδρας το αξεφλούδιστο οπότε δεν ξέρω.
    Επιπλέον δεν έχω σημείο αναφοράς.
    Θα κάνω έρευνα τελικά!!

  13. ούτε καν φαντάζεσαι πόσο μου αρέσει!!!όπως και μαρμελάδα….ασε την τσακίζω

    αχ και να μπορούσα να παραλάβω κι εγώ

    καλό σ/κ

    χχχ

  14. Απάντηση

    Τρελαίνομαι για τα σύκα :))))

  15. Απάντηση

    Και λοιπόν;;δεν θα έρθεις καθόλου Ελλάδα φέτος;; να σου φυλάξω!!

  16. Απάντηση

    Asteri όπως βλέπω μόνο εγώ δεν είχα ξαναφάει γλυκό σύκο!!

  17. Απάντηση

    Ξανθή μου, ναι τα σύκα που τρώμε εννοώ…
    Γίνονται ένα γλυκό… Υπέροχο!!!

    Υπομονή μέχρι το καλοκαίρι…
    Φιλάκια

  18. Απάντηση

    Χρύσα ευχαριστώ πολύ θα περιμένω τη συνταγή σου μιας και από αυτά μπορώ να βρω εύκολα.
    Καλό βράδυ!

  19. Απάντηση

    Μπράβο χρυσοχέρα! Και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις!

  20. Απάντηση

    big mama σε καλώ για καφέ στη βεράντα μου την επόμενη φορά και γλυκό του κουταλιού!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode