Γλυκό του κουταλιού σύκο!! Δύο συνταγές

Γλυκό του κουταλιού σύκο

Γλυκό του κουταλιού σύκο

Τα σύκα τα ψάχνω εδώ κι ένα μήνα, σύκα εδώ σύκα εκεί πουθενά τα κατάλληλα.
Ώσπου γυρίζοντας την Τρίτη στο σπίτι βρίσκω μια τσάντα με σύκα να με περιμένει!Τη φίλη μου την Αλεξάνδρα σας την έχω γνωρίσει από πέρσι όταν με πολύ αγάπη είχε φτιάξει την προβέντα για το γάμο του γιου μου.
Η Αλεξάνδρα κατάγεται από ένα όμορφο χωριό του νομού Τρικάλων την Παναγιά.
Περισσότερα για το χωριό μπορείτε να δείτε εδώ ή εδώ
Ο πατέρας λοιπόν της Αλεξάνδρας που ζει εκεί, παρόλο το προχωρημένο της ηλικίας του φρόντισε να μαζέψει σύκα ορεινά και τα έστειλε.

Έτσι τα μοιραστήκαμε, η κάθε μια έκανε τη δική της συνταγή, κι έτσι προέκυψαν δυο διαφορετικές εκδοχές.
Ακολουθήστε, όσοι ακόμα μπορείτε να βρείτε τα κατάλληλα σύκα, όποια εσείς νομίζετε.
Και πρώτα η συνταγή της Αλεξάνδρας.
Είχε δυο διαφορετικές ποικιλίες σύκων η μια με στρογγυλά σύκα κι η άλλη με μακρουλά.

Πρώτη φορά τα είδα τα δεύτερα!! Σύνολο κομματιών 45.
Αφού λοιπόν έπλυνε καλά τα σύκα καθάρισε το εξωτερικό μόνο από τα μακρουλά σύκα και τα έβρασε για ένα λεπτό από το σημείο του κοχλασμού αλλάζοντας το νερό για δύο φορές.
Στη συνέχεια αφού τα στράγγιξε σε σουρωτήρι τα έβαλε σε μια κατσαρόλα με 2 κιλά ζάχαρη και τα άφησε για 24 ώρες.
Την επομένη έβαλε την κατσαρόλα στη φωτιά κι έβρασε για 2-3 λεπτά.
Άφησε πάλι για 24 ώρες και την επόμενη έβγαλε τα σύκα με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και έδεσε το σιρόπι προσθέτοντας 2 κουταλιές μέλι και λίγα γαρίφαλα ίσα ίσα για τη μυρωδιά.
Μόλις το σιρόπι είχε δέσει πρόσθεσε ξανά τα σύκα και το χυμό ενός λεμονιού.
Μετά από βράσιμο ενός λεπτού απέσυρε από τη φωτιά και μοίρασε σε αποστειρωμένα βάζα.


Τώρα η δική μου εκδοχή προέρχεται από μείξη διάφορων πληροφοριών από βιβλία με συνταγές γλυκών του κουταλιού και τη δική μου εμπειρία.
Έπλυνα καλά τα σύκα και καθάρισα το εξωτερικό φλοιό με το καθαριστήρι της πατάτας.
Η προηγούμενη εμπειρία με ακαθάριστο δεν ήταν καθόλου της αρεσκείας μας εκτός κι αν τα σύκα δεν ήταν τα κατάλληλα για γλυκό.
Τα τοποθετούσα μέσα σε μπολ με νερό και λεμόνι.

Τα ζύγισα αφού τα καθάρισα κι ήταν 700γρ. και σε κομμάτια 70
Τα έβαλα σε νερό με λεμόνι που έβραζε και τα άφησα περίπου 10 λεπτά να βράσουν.
Τα στράγγισα και όταν κρύωσαν με το χέρι μου τα πίεσα να βγάλουν τα περισσότερα υγρά όχι όλα, χρειάζονται και για το σιρόπι.

Έβαλα σε μια κατσαρόλα 1250 ml νερό και 1250γρ. ζάχαρη και το έβρασα για 10 λεπτά.
Στο διάστημα αυτό έβαλα σε κάθε σύκο από ένα αμύγδαλο ασπρισμένο και πολύ ελαφρά ψημένο.
Τα έβαλα μέσα στο σιρόπι και μόλις πήραν βράση έκλεισα το μάτι της κουζίνας και τα άφησα για 12 ώρες να με περιμένουν.

Την επομένη τα έβγαλα σε ένα μπολ ,έδεσα το σιρόπι προσθέτοντας λίγο πριν το τέλος 2 καψάκια βανίλιας 2 κουταλιές μέλι .
Έβαλα πάλι τα σύκα στην κατσαρόλα και μόλις πήραν μια βράση πρόσθεσα το χυμό ενός μεγάλου λεμονιού κι έκλεισα το μάτι της κουζίνας.
Μόλις το γλυκό κρύωσε λίγο το μοίρασα σε αποστειρωμένα βάζα.

Υπήρχαν και δοκιμαστές τι νομίζεται!! αλλά τους μπέρδεψα με τα δύο είδη γλυκών και δεν μπορούν να βγάλουν άμεσα συμπέρασμα διεκδικούν ολόκληρο βάζο για να εκφέρουν τη γνώμη τους.

Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

You may also like...

24 Σχόλια

  1. Ο/Η eleni λέει:

    Ξανθή μου,το συκαλάκι πολύ μ΄αρέσει,αλλά δε φτιάχνω,πολλή φασαρία έχει.Είμαι τεμπελούλα με την κουζίνα.

    Δεν πρόλαβα να σχολιάσω το κοτοπουλάκι,αλλά οι καινούριες γεύσεις μ΄αρέσουν,όχι όλο τα ίδια.Το γιαούρτι,τι ωραία που δένει γευστικά στα φαγητά!
    Φιλιά!

  2. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Ελένη στείλε μου τη διεύθυνση των κοριτσιών κι ένα βαζάκι είναι δικό σου, άλλωστε στο οφείλω!!χωρίς πλάκα περιμένω.
    Μ΄αρέσει που συμφωνείς με τις νέες γεύσεις κι εσύ, έχω κουραστεί να μου λένε τι κάθομαι και σκαλίζω συνταγές.
    Καλό βράδυ και καλό Σ/Κ
    Φιλιά!

  3. Ο/Η iwanna λέει:

    Και εγώ θέλω βαζάκι με το γλυκό για να έχω ολοκληρωμένη άποψη……………

  4. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Ιωάννα δεν έχεις παρά να έρθεις το Σ/Κ να παραλάβεις ότι σου αρέσει έχουμε πολλές εκκρεμότητες.
    Φιλιά

  5. Ο/Η eva λέει:

    Καλοφάγωτο!!!
    Να είστε καλά και του χρόνου κυριά Ξανθή!

  6. Ο/Η Ξανθή λέει:

    eva σε ευχαριστώ πολύ γλυκιά μου!!

  7. Ο/Η Athina λέει:

    Τέλειο πάλι το γλυκό του κουταλιού!!Το χωριό της μαμάς μου δυστυχώς είναι μακριά, που έχει συκιές, οπότε δύσκολο!(περιμένει να παέι για να μαζέψει για καρυδάκι γλυκό!)Εγώ για να είμαι ειλικρινής,πιθανόν να μην έχω δοκιμάσει ποτέ γλυκό σύκο!!Αλλά σαν φρούτο με ξετρελαίνει, οπότε υποθέτω θα μου άρεσε πάρα πολύ!

  8. Ο/Η Λίνα λέει:

    Βλέπω και στις δύο πέτυχε και έγινε τέλειο. Μπελαλίδικο όμως, δηλαδή κάτι που δεν θα κάνω εγώ ποτέ.
    Μπράβο και στις δυό σας.
    Φιλιά και καλό Σ/Κ.

  9. Ο/Η Λίλα λέει:

    Ξανθή μου θέλω κι εγώ βαζάκι γιατί φέτος δεν έφτιαξα, η αγριοσυκιά της παραλίας τα σκουλήκιασε νωρίς και δεν πρόλαβα να μαζέψω.
    Θα δοκιμάσω για πρώτη φορά να φτιάξω με ήμερα σύκα μόλις μεγαλώσουν και θα σας πω αποτελέσματα. Ούτε κι εγώ τα ξεφλουδίζω τα σύκα, αλλά όπως βλέπω το πιατάκι ευχαρίστως να κάνω μια βουτιά!

  10. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Αθηνά μου κι εγώ δεν είχα δοκιμάσει ποτέ και δεν είχα μέτρο σύγκρισης γιαυτό πριν το τελικό έχουν γίνει διάφορες δοκιμές αλλά και πάλι έχω απορία!!χαχαχα
    Για καρυδάκια κι εγώ μάλλον θα πάω το επόμενο Σ/Κ μιας κι εμένα το χωριό είναι αρκετά μακρυά.
    Καλή σου μέρα.

  11. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Λίνα εσύ δώσε μόνο παραγγελίες και μετά ολόκληρο καράβι έρχεται εκεί θα τα φορτώσω και θα έρθουν!!
    Φιλιά!!

  12. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Λίλα κι εγώ περιμένω ένα φίλο να μου φέρει από ήμερη, κάθε χρόνο από αυτά φτιάχνω μαρμελάδα, και θα δοκιμάσω και με εκείνα να δούμε ποιο το καλύτερο!!
    Αν περισσέψει βαζάκι ευχαρίστως να σου δώσω κι εσένα!!

  13. Ο/Η painter λέει:

    Αχ, είναι το μόνο γλυκό που δεν έχω φτιάξει ποτέ εγώ… πάντως φαίνεται πολύ ωραίο και στις δύο εκδοχές.
    Δυστυχώς δεν βρίσκω τέτοια σύκα και φτιάχνω μόνο με τα καλοκαιρινά… και είναι… Κάτι περισσότερο από ΤΕΛΕΙΑ. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε!!!

    Φιλάκια, καλό μεσημέρι

  14. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Χρύσα όταν λες τα καλοκαιρινά εννοεις αυτά που τρώμε;;για γίνε πιο σαφής μην ανάβεςι μόνο φωτιές!!χαχαχα
    Φιλάκια

  15. Ο/Η kiki λέει:

    Τα δικά μας ήταν έτοιμα από 15 Απρίλη! Τα πρόλαβα ασπόριαστα και σφιχτά. Έγιναν καλύτερα από κάθε φορά. Χωρίς καθάρισμα εγώ απ’ έξω. Θεωρώ ότι είναι πολύ νόστιμο το απ’ έξω του για να το πετάξω. Και του χρόνου!

  16. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Κική εγώ κατάλαβα ότι υπάρχουν πολλών ειδών σύκα τελικά.
    Τότε που λες εσύ μάζεψα κι εγώ το έφτιαξα όπως λες χωρίς ξεφλούδισμα αλλά δεν λέει τίποτα.
    Τώρα ανακαλύπτω σύκα μακρουλα άντε τώρα να βγάλω άκρη.
    Να σου πω μέχρι στιγμής δεν έχω δοκιμάσει της Αλεξάνδρας το αξεφλούδιστο οπότε δεν ξέρω.
    Επιπλέον δεν έχω σημείο αναφοράς.
    Θα κάνω έρευνα τελικά!!

  17. ούτε καν φαντάζεσαι πόσο μου αρέσει!!!όπως και μαρμελάδα….ασε την τσακίζω

    αχ και να μπορούσα να παραλάβω κι εγώ

    καλό σ/κ

    χχχ

  18. Ο/Η Asteri λέει:

    Τρελαίνομαι για τα σύκα :))))

  19. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Και λοιπόν;;δεν θα έρθεις καθόλου Ελλάδα φέτος;; να σου φυλάξω!!

  20. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Asteri όπως βλέπω μόνο εγώ δεν είχα ξαναφάει γλυκό σύκο!!

  21. Ο/Η painter λέει:

    Ξανθή μου, ναι τα σύκα που τρώμε εννοώ…
    Γίνονται ένα γλυκό… Υπέροχο!!!

    Υπομονή μέχρι το καλοκαίρι…
    Φιλάκια

  22. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Χρύσα ευχαριστώ πολύ θα περιμένω τη συνταγή σου μιας και από αυτά μπορώ να βρω εύκολα.
    Καλό βράδυ!

  23. Ο/Η big mama λέει:

    Μπράβο χρυσοχέρα! Και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις!

  24. Ο/Η Ξανθή λέει:

    big mama σε καλώ για καφέ στη βεράντα μου την επόμενη φορά και γλυκό του κουταλιού!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.