share

Σαλιγκάρια με κολοκυθάκια

από
DSC00674

Τοπικό φαγητό. Τα σαλιγκάρια τρώγονται βέβαια με πολλές παραλλαγές. Αποτελούν εξαιρετικά θρεπτική τροφή και ταυτόχρονα χαμηλή σε θερμίδες, αφού τα 100 γραμμάρια ήπια μαγειρεμένων σαλιγκαριών, δίνουν 90 θερμίδες και μόλις 1,4 γραμμάρια λιπαρά.
Αποτελούν
πλούσια πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων,ενώ έχουν περισσότερο σίδηρο και από το κόκκινο κρέας, κάλιο και μαγνήσιο.
Βέβαια σε ότι αφορά το μαγείρεμα, ανάλογα το πως θα μαγειρευτούν αυξάνονται και οι θερμίδες τους.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής :
Για 4 μερίδες.

1 κιλό σαλιγκάρια
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο
12 κολοκυθάκια μικρά
2 κ. τ. σ. μαϊντανό
ελαιόλαδο
2 κ.τ.σ. ντομάτα ή 2 κ.τ.σ. χυμό ντομάτας
αλάτι – πιπέρι.

Και τώρα ας τα φτιάξουμε:

Σε μία λεκάνη με μπόλικο νερό βάζουμε τα σαλιγκάρια. Τα αφήνουμε λίγο, αλλά τα προσέχουμε ταυτόχρονα, γιατί μπορεί να τα δούμε και σε κανένα ταβάνι μιας και την κοπανάνε από την λεκάνη.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ότι δεν περπατάει το πετάμε.
Στην συνέχεια αρχίζουμε και τα τρίβουμε στο νερό με τα χέρια μας για να καθαρίσουν απ’ έξω και αν τυχών δεν καθαρίσουν τελείως τα καθαρίζουμε με ένα μαχαίρι. Ταυτόχρονα με μαχαίρι καθαρίζουμε και τα καπάκια που κάνουν στο άνοιγμα τους.
Αφού επιτέλους τελειώσουμε με το καθάρισμα, βράζουμε σε μία κατσαρόλα νερό και ρίχνουμε μέσα τα σαλιγκάρια. Βράζουμε για 5 λεπτά και τα σουρώνουμε. Αυτό γίνεται για να καθαρίσουν και μέσα. Πλένουμε την κατσαρόλα και ξαναβράζουμε αυτήν την φορά νερό, μαζί με μία χούφτα αλάτι και ξαναρίχνουμε τα σαλιγκάρια μέσα να βράσουν για 10 λεπτά.
Ξανασουρώνουμε τα σαλιγκάρια και τα αφήνουμε στην άκρη. Ουφ επιτέλους.
Έπειτα σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο μαζί με τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τσιγαρίζουμε ελαφρά και ρίχνουμε και τα σαλιγκάρια μέσα. Γυρνάμε σε χαμηλή φωτιά πάντα έτσι ώστε να περάσει το λάδι μέσα τους.
Αφαιρούμε τα σαλιγκάρια από την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα κολοκύθια. Τα γυρνάμε και αυτά καλά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και λίγο νερό ώστε να ψηθούν.
Τέλος αφού έχουν ψηθεί τα κολοκύθια, ρίχνουμε από πάνω τα σαλιγκάρια, την ντομάτα, το πιπέρι και λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν για άλλα 10 λεπτά.

Καλή σας όρεξη.

Κατηγορίες
  1. Απάντηση

    Καλημέρα!!θα το δείξω στο Θανάση που του “αρέσουν” χαχαχαχα
    Εγώ θέλω μπουμπουριστούς.
    Φιλάκια!!

  2. Απάντηση

    Lina, mou aresoun poli ta saligkaria…slurp, yum kai hortati. Krima pou arketi den ta tronai, xanoun!

    • gasteroplix
    • 23 Απριλίου 2010
    Απάντηση

    τέλεια τα σαλιγκάρια

  3. Απάντηση

    Λινάκι δεν εχω δοκιμάσει ποτέ κάποιον αλλον τρόπο μαγειρέματος εκτός απο το στιφάδο. πιστεύω ότι και με αυτόν τον τρόπο θα μου αρέσουν μια και τα θεωρώ σπεσιαλ φαγάκι.!!!

    περιμένω και εγώ σαν την Ξανθη του μπουμπουριστούς !!!!

    καλό μεσημέρι !!!

  4. Απάντηση

    Ξανθή πες στον Θανάση την άλλη φορά θα του στείλω 2 πιάτα.χαχαχα
    Φιλιά.

  5. Απάντηση

    Peter αν ήξεραν τι χάνουν, θα τα έτρωγαν. Αλλά η ιδέα και μόνο δεν τους αφήνει. Δεν πειράζει όμως θα τα τρώμε εμείς. No problem.

  6. Απάντηση

    γαστερόπληξ μου νά’σαι πάντα καλά.

  7. Απάντηση

    Μαρία μου γίνονται με πολλούς τρόπους ακόμα και με ρύζι. Δοκίμασε τους όμως και αλλιώς. Οι συνταγές που σας δίνω, είναι πολύ πιο ελαφριές σε σύγκριση με το στιφάδο.
    Όσο για τους μπουμπουριστούς, θα τους φτιάξουμε και αυτούς.
    Μόνο λίγη υπομονή γιατί η διαδιακασία είναι μεγάλη.
    Φιλιά.

  8. Απάντηση

    Λίνα μου, εγώ σαλιγκάρια δεν τρώω αλλά ο αντρούλης μου πολύ θα ήθελε μια μεριδούλα!!!

  9. Απάντηση

    big mama, τότε αυτό το πιάτο είναι για τον άντρα σου.
    Καλό βράδυ.

  10. σαλιγκάρια μόνο στιφάδο τα’χω φάει….να΄χα μερικά!!!

    • kiki
    • 23 Απριλίου 2010
    Απάντηση

    Εγώ…μακριά!!!

    • Z.
    • 23 Απριλίου 2010
    Απάντηση

    Πολύ νόστιμο πιάτο και λαχταριστό!
    Χρονοβόρο και μπελαλίδικο στο καθάρισμα των σαλιγκαριών αλλά το αποτέλεσμα μας δικαιώνει!
    Γεια στα χεράκια σου Λίνα.:)

  11. Απάντηση

    Και λοιπόν;E allora? Καιρός να τα δοκιμάσεις και αλλιώς!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

  12. Απάντηση

    Κικί μακριά έ!!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

  13. Απάντηση

    Ζ. Σε ευχαριστώ πολύ.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

  14. Απάντηση

    φοβερά τα σαλιγκαράκια..στο καθάρισμά τους είναι μόνο λίγο μπελαλίδικα,αλλά στο πιάτο τέλεια..
    Δεν την ήξερα αυτή τη παραλλαγή..θα τη δοκιμάσω..σ’ευχαριστούμε για τη συνταγή..-:)

    • eleni
    • 24 Απριλίου 2010
    Απάντηση

    Με μισή καταγωγή από τη Κρήτη, θα ντρόπιαζα την πλευρά του παππού μου αν έλεγα ότι δεν μου αρέσουν… πολύ καλή επιλογή και τρόπος μαγειρέματος…

  15. Απάντηση

    SpIrToKoYto πολύ μπελαλίδικα θα έλεγα. Η παραλλαγές όμως πάρα πολλές.
    Να ‘σαι καλά.

  16. Απάντηση

    Ελένη σε ευχαριστώ πολύ.

  17. Τέλεια τέλεια τα σαλιγκάρια!! Μπουμπουριστοι ή με πιλαφάκι είναι το αγαπημένο μου!! Πάντως η συνταγή σου είναι πολύ πολύ λαχταριστή!

  18. Απάντηση

    Λατρεύω τα σαλιγκάρια το ίδιο και ο εγγονός μου, όμως τα κάνω γιαχνί, με κολοκυθάκια πρώτη φορά το ακούω.

  19. Απάντηση

    Πλεκτο Εγκωμιο εδώ στα Χανιά τους φτιάχνουμε με τα κολοκυθάκια. Είναι ένα πολύ ελαφρύ γεύμα αλλά και νόστιμο.

  20. Απάντηση

    Αχτίδα όπως τα φτιάχνεις γιαχνί, μπορείς να προσθέσεις και κολοκυθάκια. Έτσι για να το δοκιμάσεις μια φορά.
    Όπως είπα όμως και πριν φτιάχνεται εδώ στα Χανιά έτσι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode