Μπριάμ ανοιξιάτικο στη γάστρα ή αλλιώς Τουρλού!!

από
Μπριάμ ανοιξιάτικο
Μπριάμ ανοιξιάτικο
Μπριάμ ανοιξιάτικο

Σήμερα στη λαϊκή μου έκλειναν το μάτι τα φρέσκα κολοκυθάκια μαζί με τους ανθούς τους ο αρακάς τα φρέσκα βατικιώτικα κρεμμύδια, σκόρδα και πατάτες ολόφρεσκα.
Άρχισε η λαϊκή να γεμίζει ζαρζαβατικά κι επειδή μου αρέσει να τα εκμεταλλεύομαι στην ώρα τους αγόρασα κι έφτιαξα ένα ωραίο μπριάμ.
Το μπριάμ ή κατ΄άλλους τουρλού είναι φαγητό όλης της χρονιάς.
Κάθε φορά μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα λαχανικά της εποχής και να έχουμε μια διαφορετική γεύση.
Εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει να βάζω λαχανικά εκτός εποχής εκτός σπανιοτάτων περιπτώσεων. Ιδιαίτερα τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες τις προτιμώ στην εποχή τους.
Ας φτιάξουμε όμως το μπριάμ.
Οι φωτογραφίες είναι όλες από ένα καλοκαιρινό μιας και σήμερα χρόνος για φωτογραφίες δεν υπήρχε.

Τα υλικά μας για 4 άτομα
5 μέτριες πατάτες ( περίπου 3/4 του κιλού)
1 μεγάλο κρεμμύδι
500γρ. κολοκυθάκια
1 μεγάλο καρότο
4-5 σκελίδες σκόρδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
Μερικές λωρίδες από ρίζα φινόκιου
2 χουφτίτσες αρακά
1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
100mL λάδι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Το καλοκαίρι μπορούμε να αλλάξουμε τη σύνθεση των λαχανικών προσθέτοντας μελιτζάνες ή πιπεριές και βέβαια φρέσκες ντομάτες.
Για το χειμώνα μπορούμε να προσθέσουμε μανιτάρια και κουνουπίδι.

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα λαχανικά και κόβουμε σε ροδέλες τις πατάτες τα κρεμμύδια τα καρότα και τα κολοκυθάκια.Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό το σκόρδο και το φινόκιο.

Βάζουμε όλα τα λαχανικά στη γάστρα μας

Ανακατεύουμε καλά νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι προσθέτουμε τα ντοματάκια και περιχύνουμε με το λάδι.

Προσθέτουμε νερό ίσα να σκεπάζει σχεδόν τα υλικά μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για μια ώρα και 15 λεπτά.

Τα τελευταία 15 λεπτά ξεσκεπάζουμε τη γάστρα κι αφήνουμε να πάρει λίγο χρώμα.
Συνοδεύουμε το μπριάμ με σαλάτα της προτίμησης μας και φέτα.

Ιδανικός συνδυασμός με χωριάτικη σαλάτα τυρί φέτα ελιές και ζεστό ψωμί.
Για όσους έχουν και περίεργους στο σπίτι μπορούν να προσθέσουν κομμάτια λουκάνικου προς το τέλος του ψησίματος.
Για όποιον δε διαθέτει γάστρα ένα ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο στο πρώτο στάδιο του ψησίματος είναι το κατάλληλο.
Καλή σας όρεξη!!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Το αγαπημένο ανοιξιάτικο φαγάκι!!!
    Μια βόλτα στην λαϊκή είναι απόλαυση αυτόν τον καιρό, αλλά χλωμό το βλέπω να την πραγματοποιώ αυτόν τον μήνα!
    Σούπερ σου έγινε το φαγάκι!

  2. Απάντηση

    και ναξερες ποσο θα ηθελα ενα πιατακι τωρα, βραδιατικα, με μπολικο ζουμακι και ψωμακι!!!!!!!!

  3. Απάντηση

    Εγώ το έφτιαξα προχθές και ήταν τέλειο. Φανταστικό φαγάκι. Θα κάνω ξανά επιδρομή στην λαϊκή το Σάββατο, για πολλά πολλά εφόδια.
    Φιλάκια.

  4. Απάντηση

    Τι ωραίο που είναι να αποφασίζουμε το φαγητό που θα φτιάξουμε, σύμφωνα με τα φρέσκα πράγματα που βλέπουμε στη λαϊκή! Ότι πιο υγιεινό!
    Πολύ ωραίο το φαγητό σου, από τα πιο αγαπημένα μας!

  5. Απάντηση

    ΕΛΕΝΑ υπομονή και καλή επιτυχία!!!!
    Η λαϊκή μπορεί να περιμένει
    Πολλά φιλιά!!

  6. Απάντηση

    Ελευθερία θέλεις να σου στείλω μαζί με το ψωμάκι ευχαρίστως!!

  7. Απάντηση

    Λίνα αρχίζουν σιγά σιγά τα ζαρζαβατικά να εμφανίζονται κι είμια πολύ χαρούμενη!!!

  8. Απάντηση

    big mama η λαϊκή είναι το πάθος μου έχω μάθει που υπάρχει κάθε μέρα στα δυνατά όρια πρόσβασης με τα πόδια από το σπίτι!!!

  9. Απάντηση

    Λατρεύω το μπριάμ καθότι φαν των λαχανικών, η μπόλικη φετούλα απαραίτητη για την επιτυχία του γεύματος!!!

  10. Απάντηση

    Πω πω νοστιμιές!! Ξανθή φαίνεται νοστιμότατο το μπριάμ σου και του έχω μια αδυναμία…! Το έφτιαξα το προηγούμενο Σάββατο και το ευχαριστηθήκαμε! Αυτή την εποχή βρίσκει κανείς τα καλύτερα λαχανικά, ό,τι πρέπει για τέτοια φαγάκια.
    Μάγδα

  11. Απάντηση

    Λίλα με μπόλικη φέτα αλλά και με ελιές και ψωμί ζεστό εγώ τρελαίνομαι!!!

  12. Απάντηση

    Μάγδα η υπέροχη φωτογραφία στη σελίδα σου με κάνει κάθε φορά που την επισκέπτομαι να σκέπτομαι το μπριάμ όπως βέβαια και κάποιες άλλες συνταγές σου που με ακολουθούν οι εικόνες τους!!!
    Νομίζω ότι στο εξής θα έχουμε πληθώρα λαχανικών να ευχαριστηθούμε!!
    Πολλά φιλιά!!

  13. Απάντηση

    Αχ Ξανθή μου, το αγαπημένο μου καλοκαιρινό φαγάκι έφτιαξες… κι αν είναι τα λαχανικά απ’ τον κήπο μας, είναι άλλο πράγμα…
    Πολύχρωμο και μυρωδάτο!!!
    Εγώ σήμερα φύτεψα (άργησα λίγο φέτος) οπότε θα αργήσω να το φτιάξω με τα δικά μου, θα αρκεστώ στα αγοραστά.

    Φιλάκια, Καλό απόγευμα!!!

  14. Απάντηση

    Χρύσα φρόντισε τον κήπο γιατί έχω σκοπό να έρθω κάποια στιγμή στα μέρη σας!!!
    Φιλάκια!!

    • kiki
    • 22 Απριλίου 2010
    Απάντηση

    Τρελαίνομαι για στιφάδο!!!

    • kiki
    • 22 Απριλίου 2010
    Απάντηση

    Ο,τι πρέπει για την εποχή και από δω και πέρα!

  15. Απάντηση

    ότι πρέπει είναι το φαγάκι αυτό

  16. Απάντηση

    Ιδιαίτερη αδυναμία του καλού μου αυτό το φαγάκι!

    Στο ταψί το φτιάχνω συνήθως, θα δοκιμάσω και στη γάστρα αν και η δική μου είναι μικρού μεγέθους και θα παραπονιέται μετά πως δεν έφτιαξα αρκετό :))

  17. Απάντηση

    Κική σε ευχαριστούμε πολύ!!!

  18. Απάντηση

    ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ καλώς μας ήρθες και πάλι!!Εύχομαι να είσαι καλά και πάλι μαζί μας.

  19. Απάντηση

    Μπέττυ εγώ πάλι λέω ότι έχω μεγάλη γάστρα και τώρα που μαγειρεύω για λιγότερους τι να την κάνω.
    Παλιά δεν είχα γάστρα και το έφτιαχνα σε ταψί, νομίζω όμως ότι έχει μια διαφορά στη γάστρα.
    καλό βράδυ!!

    • Marion
    • 23 Απριλίου 2010
    Απάντηση

    Ωραίο καλοκαιρινό φαγάκι

    Στη γάστρα δεν το έχω δοκιμάσει. Καλή ιδέα.
    Τώρα η λαική είναι χάρμα οφθαλμών με όλα τα φρέσκα λαχανικά.

    Μπράβο Ξανθή 🙂

    • Asteri
    • 23 Απριλίου 2010
    Απάντηση

    Το Σάββατο θα το φτιάξω οπωσδήποτε :)))
    Φιλιά
    Καλημέρα

  20. Απάντηση

    Marion η γάστρα κατά την άποψη τη δική τουλάχιστον σε μερικά φαγητά δίνει μια άλλη νοστιμιά.
    Σε ευχαριστώ.

  21. Απάντηση

    Asteri καλή μαγειρική επιτυχία!!!

Γράψτε απάντηση στο ΕΛΕΝΑ Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode