Βάψιμο των αυγών , Έθιμα

από
CE-91-CF-85-CE-B3-CE-AC-2

«Δεμένο» με παραδόσεις αιώνων, το βάψιμο των αβγών ανήμερα τη Μεγάλη Πέμπτη αποτελεί κοινή πρακτική στο σύνολο σχεδόν του Ορθόδοξου κόσμου. Τα κόκκινα αβγά, προχριστιανικό σύμβολο της ζωής, ενισχυμένο από τον συμβολισμό του κόκκινου χρώματος από το αίμα της θυσίας του Χριστού, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εθιμοτυπικού των ημερών.Πολλές είναι, ωστόσο, οι περιοχές στις οποίες τα κόκκινα αβγά αποτελούν μειοψηφία στο πασχαλιάτικο καλάθι και τη θέση τους έχουν πάρει πράσινα, κίτρινα, μοβ ακόμη και ροζ αβγά, ενώ σε άλλες χώρες, κυρίως του σλαβικού κόσμου, τα βαμμένα αβγά αποτελούν μικρά έργα τέχνης, εφάμιλλα των ζωγραφικών πινάκων ή των θρησκευτικών εικόνων.
Πολλά τα έθιμα και πολλές οι αναφορές σε αυτά.
Δεν έχω σκοπό να σας κουράσω γράφοντας όλα αυτά για όποιον όμως ενδιαφέρεται για λεπτομέρειες μπορεί να δει εδω ή εδω ή εδω
Εγώ φέτος πειραματίστηκα με κάποια φυτά, μπαχαρικά, ρίζες και διάφορα άλλα
Δεν μπορώ να πω ότι έμεινα πολύ ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα μιας και περίμενα καλύτερα χρώματαΌμως το ζητούμενο ήταν να πάρω αυγά χωρίς χημικές χρωστικές, έτσι ότι κι αν προέκυψε θα το φάμε άφοβα γιατί όπως ξέρετε τα περισσότερα αυγά ραγίζουν χωρίς να το βλέπουμε κατά τη διάρκεια του βρασμού και η χρωστική εισχωρεί μέσα στο αυγό.

Τα αυγά που βλέπεται στις φωτογραφίες είναι βαμμένα με κάρυ, κουρκουμά, πάπρικα, κρεμμυδόφυλλα, μαϊντανό, κόκκινο λάχανο και παντζάρια.
Για τους πειραματισμούς και μόνο έφτιαξα και 2- ३ με χαρτιά γκοφρέ αλλά αυτά μόνο για διακόσμηση.

Ενημέρωση 9/4/2015

Η Λίνα φέτος έβαψε με κρεμμυδόφυλλα τα αυγά της και να πως τα έκανε:

Βάζουμε τα κρεμμυδόφυλλα μέσα σε μία κατσαρόλα μαζί με τα αυγά, τα καλύπτουμε με νερό και προσθέτουμε το ξύδι. 11139371_364680010406919_8179267660845196969_n
Βράζουμε για 30 λεπτά. Τέλος τα αφαιρούμε από το νερό.

11078246_364673970407523_225439233128411311_n

Σας εύχομαι καλό Πάσχα με υγεία σε σας και στην οικογένεια σας!!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Kαλό Πάσχα, καλή Ανάσταση σας εύχομαι κορίτσια, να περάσετε πολύ όμορφα!
    Υγεία και Αγάπη!!
    Φιλιά!

  2. Απάντηση

    Ξανθή πολύ ωραία τα αυγουλάκια σου. Το βασικό είναι που ειναι οικολογικά.

    Και του χρόνου να είσαι καλά να τα ξανακάνεις.

    • Asteri
    • 31 Μαρτίου 2010
    Απάντηση

    Πολύ όμορφα!
    Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!!!

  3. Απάντηση

    Αχ γιατί το λες αυτό;; Εμένα μου αρέσουν πολύ! Κυρίως τα κίτρινα (με σαφράν;) και το μπλε (με κόκκινο λάχανο; εμένα βρε παιδί μου γιατί μου βγήκαν γκριζωπά με το λάχανο;;) Και του χρόνου!!

  4. Απάντηση

    @ ΕΛΕΝΑ καλό Πάσχα και σε σας!!!!

    @ Marion σε ευχαριστώ πολύ !!!

    @ Asteri Καλό Πάσχα ευχαριστώ!!!

  5. Απάντηση

    Ανεράιδα σε ευχαριστώ το κίτρινο αυτό που είναι στην αυγοθήκη είναι με κάρυ, έκανα κι ένα άλλο με κουρκουμά και πάπρικα, στο λάχανο το άφησα πολλές ώρες αλλά κόκκινα τελικά δεν έφτιαξα!!!
    Και του χρόνου ας είμαστε καλά για μια νέα προσπάθεια!!!

    • iwanna
    • 31 Μαρτίου 2010
    Απάντηση

    Ωραία τα αυγουλάκια σου,και του χρόνου με υγεία.
    Καλή Ανάσταση με υγεία και αγάπη σε όλους.

  6. Απάντηση

    Ξανθή μου και του χρόνου.
    Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία.
    Φιλιά σε όλους.

  7. Απάντηση

    @ Ιωάννα σε ευχαριστώ Καλή ανάσταση και σε σας!!

    @ Λίνα Καλή Ανάσταση Καλό Πάσχα και υγεία ξέρεις εσύ!!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    • eleni
    • 31 Μαρτίου 2010
    Απάντηση

    Kαλό Πάσχα!Και του χρόνου με όμορφα οικολογικά βαμμένα αυγουλάκια!
    Ξανθή και Λίνα να περάσετε με αγάπη κοντά στις οικογένειές σας τις Άγιες μέρες!

    • eleni
    • 31 Μαρτίου 2010
    Απάντηση

    Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα… και χαίρομαι με τους πειραματισμούς σου! Προσωπικά μου αρέσανε όλα και να πω την αλήθεια, μάλλον τόσο έντονα χρωματισμένα ήτανε και των προ-προ-προ-προ παππούδων μας τα αυγά. Άρα τα πέτυχες μια χαρά! Μας έχουνε μάθει στο έντονο κόκκινο που άντε βρες το τόσο έντονο στην φύση…
    εμείς εδώ στο νησί τα βάφουμε με ένα φύκι που τα κάνει βαθύ μπορντό-κόκκινα, αλλά μόνο που ξέρω ότι στα παιδιά μου τους δίνω κάτι χωρίς να ανησυχώ, το χρώμα τους με κάνουν να χαίρομαι που τα βλέπω…
    Και πάλι με Υγεία, Χαρά και Ευλογία σε όλους…

  8. Απάντηση

    Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα, με υγεία και ευτυχία σε σένα και την οικογένεια σου!

    • kiki
    • 31 Μαρτίου 2010
    Απάντηση

    Και του χρόνου Ξανθή. Να προσέξεις και να μου πεις αν πέρασε η γεύση της “μπογιάς” και στο αυγό όταν τα φάτε. Καλό Πάσχα!

  9. Απάντηση

    Ελένη μου σε ευχαριστούμε πολύ πολλές ευχές και σε σας με υγεία κι αγάπη!!!

  10. Απάντηση

    Ελένη οι πειραματισμοί έγιναν πιο πολύ για παιχνίδι και για απασχόληση όχι πως δεν έχω δουλειές αλλά οι γιορτές με μελαγχολούν.
    Σίγουρα καλύτερα έτσι παρά φορτωμένα πάμπολλα χημικά.
    Σε ευχαριστώ πολύ, Καλή Ανάσαση και υγεία στην οικογένεια σου!!!

  11. Απάντηση

    big mama καλή Ανάσταση και σε σας με υγεία!!!

  12. Απάντηση

    Κική χαχα την ίδια σκέψη κάναμε.Λέω σήμερα λες να τρώμε αυγό με κάρυ και πάπρικα;;;
    Καλό Πάσχα με υγεία κι επιτυχίες ξέρεις εσύ!!!!

  13. Απάντηση

    Χρόνια πολλά Ξανθή μου, καλό μήνα, καλή Ανάσταση!
    Εμένα πολύ μου αρέσουν τα παστελ αυγά που έφτιαξες! Ιδιαίτερα το… σιμπιζάκι!!!!

  14. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα
    χχχ

  15. Απάντηση

    Καλό Πάσχα Ξανθή!

    Να περάσεις όμορφα με αυτούς που αγαπάς!

    Υγεία και αγάπη

  16. Απάντηση

    καλο πασχα και καλο μηνα!!! τα αυγουλακια φαινονται τελεια βαμμενα μακαρι να τα καταφερνα και εγω ετσι!!!

  17. Απάντηση

    @ Αγγελική σε ευχαριστώ πολύ!!!του χρόνου θα είμαι πιο οργανωμένη πρώτα ο Θεός!!!
    Καλό Πάσχα!!!

  18. Απάντηση

    @ Και λοιπόν Καλό Πάσχα!!!

    @ drosostalitsa σε ευχαριστώ πολύ και εύχομαι και σε σένα να είσαι καλά να μας χαρίζεις τις υπέροχες κατασκευές σου!!!Καλό Πάσχα!!

    @ pansofix σε ευχαριστώ, στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές οδηγίες για τη βαφή των αυγών προσπάθησε δεν είναι δύσκολο υπομονή και λίγο χρόνο θέλει.
    Καλή Ανάσταση!!

Γράψτε απάντηση στο iwanna Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode