Αγκιναρόπιτα

από
CE-91-CE-B3-CE-BA-CE-B9-CE-BD-CE-B1-CF-81-CF-8C-CF-80-CE-B9-CF-84-CE-B1-6

Τα πειράματα μπορεί να συνεχίζονται αλλά πρέπει να φτιάξουμε και κανένα φαγητό να φάμε!!
Αγκιναρόπιτα είχα φτιάξει πριν ένα χρόνο μαζεύοντας πληροφορίες για την προέλευσή της . Άλλοι την θεωρούν Κεφαλλονίτικη κι άλλοι Τηνιακή ,αλλού την κάνουν με φύλλο κρούστας αλλού με σφολιάτα, όπως κι αν είναι τα πράγματα εγώ έκανα τη δική μου εκδοχή κι ιδού η πίτα.


Χρειάστηκα
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
3 μεγάλες αγκινάρες
3-4 κουταλιές άνηθο
1 κεσεδάκι αρακά βρασμένο
2-3 μανιτάρια
3 αυγά
3-4 κουταλιές κρέμα γάλακτος
1 ποτήρι τυριά τριμμένα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
1/2 ποτήρι κρασιού λάδι
1 φύλλο σφολιάτας η 6 φύλλα κρούστας για πίτα.

Καθάρισα τις αγκινάρες κατά τα γνωστά και τις έβαλα μέσα σε νερό με λεμόνι να με περιμένουν.
Σε ένα τηγάνι έβαλα το λάδι και σοτάρισα τα κρεμμυδάκια στη συνέχεια πρόσθεσα τις αγκινάρες και τα μανιτάρια όλα κομμένα σε μικρά κομμάτια και συνέχισα το σοτάρισμα για λίγο.

Πρόσθεσα τον άνηθο τον αρακά και ένα ποτηράκι νερό.

Τα άφησα να βράσουν μέχρι να σωθεί εντελώς το νερό τους.
Άφησα για λίγο να κρυώσει το μείγμα.
Χτύπησα τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και την πρόσθεσα στο μείγμα ανακάτεψα και μετά πρόσθεσα τα τυριά.
Νοστίμισα με αλάτι και πιπέρι.(προσοχή αν τα τυριά είναι αρμυρά μη βάλετε πολύ αλάτι)
Σε λαδωμένο πυρέξ άπλωσα το φύλλο της σφολιάτας ( ή τρία φύλλα ) με ένα κομμάτι του να εξέχει προς τα έξω

Άπλωσα μέσα το μείγμα

και γύρισα το υπόλοιπο κομμάτι της σφολιάτας (ή τοποθετούμε  τα υπόλοιπα τρία φύλλα) ώστε να κλείσει η πίτα από πάνω.
Χάραξα ελαφρά και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα στο κατώτερο ράφι του φούρνου για 40 λεπτά.


Αν θέλετε κρατήστε λίγο από το μείγμα των αυγών και αλείψτε με πινέλο την επιφάνεια της πίτας πριν το ψήσιμο..

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 1/5/2012

Η πίτα έγινε αυτή τη φορά με φύλλα σπιτικά και εμπλουτίστηκε με αυγά βραστά υπόλοιπα του Πάσχα. Δοκιμάστε την!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • iwanna
    • 10 Μαρτίου 2010
    Απάντηση

    Χρυσοχέρα ξαδέρφη έκανες πάλι τη διαφορά!Από όπου και αν είναι η καταγωγή της αγκιναρόπιτας η δική σου φαίνεται να είναι ξεχωριστή!Κράτα ένα κομμάτι για τον αντρούλη μου που του αρέσουν οι αγκινάρες……………

  1. Απάντηση

    Ξανθή αγαπημένη η αγκινάρα.. και κάνει καλό.
    Φαίνεται πολύ νόστιμη πάντως.

    Καλό βράδυ 🙂

    • neli
    • 10 Μαρτίου 2010
    Απάντηση

    Παρότι δεν τρώω ποτέ τις αγκινάρες η πιτα σου με λίγωσε!!!!!!!!!!

  2. Απάντηση

    Poli oraio anoixiatiko pita. H anginares prepei na einai sthn laiki tora.

  3. Απάντηση

    Ξανθή μου είναι καταπληκτική η πίτα σου.
    Μπορούμε φαντάζομαι να την φτιάξουμε και με φύλλο σπιτικό, έχω αγκινάρες στον καταψύκτη και πρέπει να τις καταναλώσω γιατί κοντεύουν να γίνουν και οι φρέσκιες στον κήπο μου!!
    Καλημέρα!!!!!!!!!!

  4. Απάντηση

    Ιωάννα αυτή τη φορά πέτυχε πολύ αν θυμάσαι πέρσι ο αρακάς δεν είχε κάτι τις, είδες μαθαίνω χαχαχα.
    Πες του Γιάννη να έρθει,ή έλα εσύ να πάρεις κι άλλα πράγματα.

  5. Απάντηση

    Marion αν η αγκινάρες σου αρέσουν δοκίμασε και δεν θα χάσεις

  6. Απάντηση

    neli μήπως αν φας πίτα αλλάξεις γνώμη μιας κι έχει κι άλλα μέσα κι η παρουσία της είναι διακριτική.
    Σε ευχαριστώ.

  7. Απάντηση

    Peter οι αγκινάρες είναι στη λαϊκή και σε προκαλούν να τις αγοράσεις!!
    Εγώ κάνω πολλά φαγητά με αγκινάρα.

  8. Απάντηση

    Λίλα και βεβαίως μπορούμε όμως όχι πολύ λεπτό και θα βάλουμε τρία φύλλα κάτω τρία πάνω. Αν την κάνεις πες μου γιατί δεν την έχω δοκιμάσει με φύλλο αλλά είμαι σίγουρη για το αποτέλεσμα.
    Καλημέρα!!

  9. Απάντηση

    Ξανθή τέλεια η πίτα σου. Όλα αυτά τα νόστιμα λαχανικά πρέπει να της δίνουν φοβερή νοστιμιά! Φαίνεται τόσο λαχταριστή!
    Μάγδα

  10. Απάντηση

    Μάγδα σε ευχαριστώ!!αλήθεια βρίσκεις εκεί αγκινάρες;;;
    Την καλημέρα μου!!!

  11. Απάντηση

    Ωχ, και δεν βρίσκω εδώ αγγκινάρες… Με τόσο ωραία λαχανικά πρέπει να ειναι ξεχωριστή γεύση!

    • eleni
    • 11 Μαρτίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή,αγκιναρόπιτα,δεν έχω δοκιμάσει,αν και οι αγκινάρες μ΄αρέσουν πολύ.
    Ιδιαίτερη γεύση και νόστιμη θα είναι!
    Φιλιά!

  12. Απάντηση

    Αγγελική μόλις έφαγα ένα κομμάτι που περίσσεψε και παρόλο που ήταν κρύο συνέχιζε να είναι πολύ ωραίο.
    Δεν υπάρχουν εκεί αγκινάρες να και κάτι που έχει η Ελλάδα!!
    Φιλάκια

  13. Απάντηση

    eleni εφ’ όσον σου αρέσουν οι αγκινάρες για δοκίμασε οι κριτές του σπιτιού αυστηροί όντες το βαθμολόγησαν καλά.
    Φιλιά.

  14. Το Σεπτέμβριο έφαγα αγκινάρες και αγκιναρόπιτα στην Τήνο και μόνο στην σκέψη μου τρέχουν τα σάλια.Φοβερές αγκινάρες,φοβερό φαγητό βασικά στην Τήνο!!!!Τόσο μου άρεσε το νησί και τα προιοντα του που του αφιερωσα πολλά ποστ και φωτο

    καλό βράδυ
    χχχ

  15. Απάντηση

    Και λοιπόν; όπως θα διάβασες οι αναζητήσεις το κατατάσσουν ως φαγητό της Τήνου.
    Βασικά η Τήνος έχει τις πιο ωραίες αγκινάρες που στην Αθήνα μόνο σε βαζάκι τις βρίσκεις.
    Καλό βράδυ!!!

  16. Απάντηση

    Αχ, δώσε μου ένα κομματάκι! Κανένας άλλος δεν θα την έτρωγε στο σπίτι αλλά εμένα μου τρέχουνε τα σάλια!

    • kiki
    • 11 Μαρτίου 2010
    Απάντηση

    Αχ πόσο μου αρέσουν και χ πόσο με πειράζουν…

  17. Απάντηση

    big mama την επόμενη φορά που θα φτιάξω θα σε πάρω τηλέφωνο να έρθεις να σε κεράσω!!

  18. Απάντηση

    Καλέ Κική τρεις αγκιναρίτσες σε ολόκληρο πυρές που να σε πειράξουν οι καημένες!!
    Καλό βράδυ!!

  19. Απάντηση

    Πλούσια πλούσια η πίτα σου, και με αγκινάρες που μας αρέσουν πολύ!!
    Σίγουρα αξίζει να την δοκιμάσουμε!

    • eleni
    • 12 Μαρτίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή, η αγκινάρα είνια από τα αγαπημένα μου λαχανικά, συνεπώς δεν θα είχα κανένα μα κανένα ενδοιασμό να την φάω όλη… αλλά γιατί βιομηχανική σφολιάτα με τόσα μη κακά λιπαρά που περιέχει; Δεν γίνετε να φτιαχτεί με σπιτικό φύλλο ή με το κανούργιο φύλλο γνωστής ελληνικής εταιρείας που χρησιμοποιεί ελαιόλαδο και ΟΧΙ συντηρητικά;

  20. Απάντηση

    ΕΛΕΝΑ πράγματι αξίζει Καλημέρα!!

  21. Απάντηση

    Ελένη σίγουρα μπορεί να φτιαχτεί και με σπιτικό φύλλο άλλωστε εγώ δεν αγοράζω ποτέ έτοιμο.
    Η σφολιάτα που υπήρχε ήδη στο ψυγείο ήταν από εργαστήριο με βιολογικά.
    Τώρα αν με κορόιδεψαν δεν το ξέρω.
    Σπανίως αγοράζω οπότε δεν έχω γνώμη.
    Καλημέρα.

  22. Απάντηση

    Μπορώ να φάω τις αγκινάρες με τον αρακά, πριν κάνω την πίτα!
    Φαγητό τρέλα!

  23. Απάντηση

    Φοβερή η αγκιναρόπιτα Ξανθή μου. Γεια στα χεράκια σου. Φαντάζομαι δεν έμεινε ψίχουλο.
    Φιλάκια.

  24. Απάντηση

    Έμεινε τίποτα και για μένα που έλειπα??? Είμαι και αρρωστούλα και δεν έχω κουράγιο ούτε να μαγειρέψω… Φαίνεται υπέροχη!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο!!!

Γράψτε απάντηση στο painter Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode