Σαρικόπιτες

από
P4200022

Αυτή την εβδομάδα στα Χανιά φτιάχνουμε τις σαρικόπιτες. Το σχήμα τους θυμίζει σαρίκι ένα παλιό κρητικό κεφαλομάντηλο από το οποίο πήραν και το όνομα τους.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής:
1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
1 ποτήρι νερό
3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
3-4 κ.τ.σ. τσικουδιά αν δεν έχετε κάνει και το τσίπουρο
1/2 κιλό μυζήθρα
λάδι για τηγάνισμα
μέλι θυμαρίσιο για το σερβίρισμα

Και τώρα ας τα φτιάξουμε:
Σε μία λεκάνη βάζουμε το νερό, το λάδι και την τσικουδιά, ενώ σταδιακά ρίχνουμε και το αλεύρι. Πλάθουμε αρκετή ώρα έτσι ώστε η ζύμη μας να είναι αφράτη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1/4.

Στην συνέχεια ανοίγουμε φύλλο αρκετά λεπτό.


Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες φάρδους 10 εκατοστών από την μία άκρη έως την άλλη και απλώνουμε την μυζήθρα.

Αρχίζουμε σιγά σιγά να κλείνουμε, περιστρέφοντας τις άκρες από την μία πάλι άκρη προς την άλλη.
Αυτό γίνεται για να κλείσει καλά.
Εφόσον έχουμε τυλίξει πλέον το φύλλο αρχίζουμε και το τυλίγουμε σαν…….σαρίκι.


Για να γίνει ακριβώς όπως δείχνει στην φωτογραφία.


Τέλος τα παίρνουμε προσεχτικά και τηγανίζουμε σε όχι και πολύ καυτό λάδι.
Τα μεταφέρουμε σε πιάτο που έχουμε ήδη βάλει χαρτί κουζίνας, έτσι ώστε να στραγγίξουν τα πολλά λάδια.

Σερβίρουμε με άφθονο θυμαρίσιο μέλι.

Κατηγορίες
  1. Μπορώ να τις φάω παρακαλώ όλες:;;;;για μένα δεν τις έφτιαξες;;;περιμένω από το πρωί!!!!
    Αντε και του χρόνου!!!!
    Φιλάκια!!

    • Λίνα
    • 11 Φεβρουαρίου 2010

    Αν μπορείς λέει!!!! Μακάρι να είμασταν κοντά και να μην λέμε φάτε μάτια ψάρια και….
    Φιλάκια πολλά Ξανθή μου, ευχαριστώ.

  2. Hello,
    great cook, so must learn to cook!
    Can you invite me to her, the delicious food?
    Hugz, Wanda

    • big mama
    • 11 Φεβρουαρίου 2010

    Το φύλλο σου όλα τα λεφτά! Και του χρόνου! Καλά να περάσετε το τριήμερο!

  3. πεθαίνω για πιτούλες τηγανιτές, εμείς τις λέμε και τηγανόψωμα άζυμα, διάνα πέτυχα την ίδια ανάρτηση ανέβασα, και του χρόνου να είμαστε καλά, καλά να περάσετε

    • eleni
    • 12 Φεβρουαρίου 2010

    Λίνα,οι κρητικές νοστιμιές είναι τέλειες!Οι πιτούλες σου με τη μυζήθρα και μέλι θα είναι γευστικότατες.Έμεινε καμία;
    Καλό τριήμερο!

    • kiki
    • 12 Φεβρουαρίου 2010

    Αχ να είχα μια τώρα με μπόλικο μέλι!!!

    • Pansofix
    • 12 Φεβρουαρίου 2010

    ΕΧΩ ΦΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΕΣ

    • Λίνα
    • 12 Φεβρουαρίου 2010

    Wanda-Maria Roszak thank you for your comment. I’m glad you liked.

    • Λίνα
    • 12 Φεβρουαρίου 2010

    big mama το φύλλο είναι πολύ καλό, αλλά το ξαναλέω, θέλει μπόλικο μέλι επειδή είναι ανάλατο και χωρίς το μέλι δεν έχει ιδιαίτερη γεύση.
    Καλό τριήμερο και σε σας.

    • Λίνα
    • 12 Φεβρουαρίου 2010

    γαστερόπληξ σε ευχαριστώ πολύ θα περάσω και από κει να δω την δικιά σου.
    Καλό τριήμερο.

    • Λίνα
    • 12 Φεβρουαρίου 2010

    Ελένη γίνανε ανάρπαστες. Αλλά δεν είναι δύσκολες να φτιαχτούν και έτσι θα ξαναγίνουν σύντομα.
    Καλό τριήμερο.

    • Λίνα
    • 12 Φεβρουαρίου 2010

    Κικί μου είναι αυτό που λέμε πολλές φορές…. άτιμο ίντερνετ!!!
    Καλό τριήμερο.

    • Λίνα
    • 12 Φεβρουαρίου 2010

    Pansofix αφού έχεις φάει, τότε ξέρεις πολύ καλά την νοστιμιά τους είμαι σίγουρη.
    Καλό τριήμερο.

  4. η γιαγιά μου που στην κουζίνα έμπαινε καθημερινά αλλά από ταλέντο μηδέν,έβαζε ζάχαρη.Από τα λίγα που πετύχαινε

    καλά κούλουμα!
    φιλιά

    • Λίνα
    • 12 Φεβρουαρίου 2010

    Και λοιπόν;E allora? τα συγκεκριμένα με ζάχαρη δεν λένε και πολύ. Με το μέλι όμως είναι φοβερά.
    Καλά κούλουμα και σε σένα

    • iwanna
    • 12 Φεβρουαρίου 2010

    Να είχα λίγα τώρα εδώ………….
    Να βάλεις και τη συνταγή με τα τυροπιτάκια με το δυόσμο που κάνετε στη Κρήτη.Καλό τριήμερο.

  5. Ιωάννα σε έπιασα αδιάβαστη!!!χαχαχα!!
    Και βέβαια έχουμε καλιτσουνάκια Κρητικά!!
    Φιλάκια!!και καλή Σαρακοστή!!

    • Λίνα
    • 13 Φεβρουαρίου 2010

    Ιωάννα μου τα καλτσουνάκια με το δυόσμο θα τα βρεις στα πασχαλινά. Είναι τα λεγόμενα πασχαλινά καλτσουνάκια.
    Και είναι υπέροχα.
    Καλό τριήμερο.

  6. μπορω να βαλω κρασι αμα δεωεχω τσικουδια η μπιρα

  7. Μανωλης Φραντζεσκακης μπορείς να αντικαταστήσεις την τσικουδιά με ξύδι, όχι κρασί. Αυτά τα δύο (Ξύδι και τσικουδιά) μόνο κάνουν την ζύμη πιο τραγανή.
    Καλή επιτυχία αν τα φτιάξεις.

Comments are closed.
Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode