Πρωινών συνέχεια – κέικ πορτοκάλι σοκολάτα

από
DSCN0393

Και για να σας κάνω λίγο να ζηλέψετε θα σας βάλω πρώτα μια φωτογραφία που έψαχνα μέρες τώρα αλλά μου είχε κρυφτεί μέσα στα τόσο καλά αποθηκευμένα αρχεία μου
Πασχαλινό πρωινό στην Πολωνία. Μη μου πείτε ότι δε θα θέλατε κάτι από όλα αυτά για πρωινό;;;

Χτες λοιπόν μετά από πολύ καιρό και πολλές αναζητήσεις και διαβάσματα έφτιαξα κέικ.
Δεν ανακάλυψα την Αμερική μη νομίζετε απλά ήθελα να μάθω κάποια μυστικά για τα κέικ και τα πιθανά αίτια αποτυχίας τους χρήσιμα σε όλους μας αλλά περισσότερο στις νέες και νέους μάγειρες.
Η φίλη μου η Αγγελική μου είπε ότι ένα μυστικό για να μη σκάει στην επιφάνεια το κέικ είναι να έχει την επιθυμητή θερμοκρασία ο φούρνος την οποία μπορούμε να ελέγχουμε με θερμόμετρο κι όχι με το θερμοστάτη. Αυτό το έκανα και είδα ότι ο θερμοστάτης μου δουλεύει ικανοποιητικά.
Δυο ακόμη πράγματα που διάβασα και πρέπει να προσέξουμε είναι
1. Να μην ανακατέψουμε για πολλή ώρα το μείγμα με το αλεύρι αλλά ούτε και σε υψηλές ταχύτητες του μίξερ γιατί το παρατεταμένο ανακάτεμα κάνει τη ζύμη σφικτή.
2. Πρέπει να φουρνίσουμε το κέικ αμέσως μόλις το ετοιμάσουμε γιατί τόσο η σόδα όσο και το μπέικιν πάουντερ, τα οποία προσθέτουμε συνήθως στα κέικ, αρχίζουν να δουλεύουν αμέσως μόλις ανακατέψουμε τα υλικά κι αν το μείγμα μείνει εκτός φούρνου χάνουν τη δύναμη τους. Για το λόγο αυτό πρέπει να έχουμε προθερμάνει το φούρνο πριν αρχίσουμε την ετοιμασία του κέικ.
Για τις ανάγκες του πρωινού -δεκατιανού της κόρης έφτιαξα λοιπόν ένα κέικ πορτοκάλι σοκολάτα(παραγγελία).
Οι φωτογραφίες έχουν βγει με διαφορετικές μηχανές και σε διαφορετικούς χώρους οπότε………..


Τα υλικά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλιές σούπας κακάο
2 κουταλιές σούπας γάλα
3 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 φλιτζάνια κόκκινη φαρίνα
Διαδικασία
Έβαλα το φούρνο στους 190 βαθμούς και αντιστάσεις να ζεσταίνεται.
Χτύπησα το βούτυρο με τη ζάχαρη για 10 περίπου λεπτά.
Ύστερα έριξα ένα – ένα τα αυγά και μετά λίγο – λίγο το αλεύρι χτυπώντας με χαμηλή ταχύτητα.
Μοίρασα τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Στο μισό μείγμα έβαλα το κακάο και το γάλα και ανακάτεψα με το μίξερ.
Στο άλλο μισό μείγμα έριξα το ξύσμα και το χυμό και ανακάτεψα με ένα κουτάλι να ενωθούν.
Βουτύρωσα μια φόρμα και την πασπάλισα με αλεύρι.
Έριξα κουταλιά – κουταλιά το άσπρο μείγμα κάτω και από πάνω κουταλιά – κουταλιά το σκούρο. Το άπλωσα καλά με το κουτάλι ώστε να απλωθεί καλά στη φόρμα.
Έψησα το κέικ στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40 λεπτά ( ελέγχω βυθίζοντας ένα μαχαίρι το οποίο πρέπει να βγαίνει στεγνό)

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Λίλα
    • 2 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Θα ήθελα ένα κομματάκι, ότι πρέπει για το πρωινό τσαγάκι μου!

    • Λίνα
    • 2 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Καλημέρα.
    Πολύ ωραίο έγινε τελικά τι κέικ. Υπέροχο. Αλλά και το πρωινό στην Πολωνία ήταν το κάτι άλλο έτσι!! Βασιλικό. Τι να πρωτοφάει κανείς.

    Φιλιά.

    • Penelope
    • 2 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Σαν “διαγωνισμός” για κέϊκς μου μοιάζει σήμερα η μέρα. Και τούτο είναι εξαιρετικό.
    Πρέπει να ζητήσω από όλες όσες φτιάξατε και αναρτήσατε συνταγές για κέϊκς να μου στείλετε άμεσα κομμάτια προς δοκιμή :-))
    Προσωπικά την δεύτερη φωταγραφία κεϊκ την βρίσκω πολύ όμορφη αγαπητή Ξανθή.

    • Maria B.
    • 2 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθούλα μου καλή σου μέρα, εγώ ξέρεις την αδυναμία που έχω στα γλυκά οπότε θα τιμήσω δεόντως το καμαρωτό – καμαρωτό σου κείκ.!!!

    Δεν μπορώ βέβαια να μην θαυμάσω και και το ομορφο-στρωμένο τραπέζι του πρωϊνού στην Πολωνία !!!

    φιλια πολλά

  1. Απάντηση

    Αν το πρωινό του Πάσχα τρώνε ολα αυτά,το αρνί πότε το τρώνε;
    Πάντως είναι ότι πρεπει για brunch

    Καλημερούδια

    • eleni
    • 2 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή,τέλειος ο συνδυασμός!Παίρνω κι εγώ το κομματάκι μου,αφού λατρεύω αυτή τη γεύση.
    Απ΄το πολωνικό πρωινό,θα προτιμήσω αυτό στο βάθος-τσουρέκι είναι;-είμαι του γλυκού.
    Καλημέρα!

  2. Απάντηση

    Άνοιξα την τελευταία φωτογραφία και γέμισαν οι 21 ίντσες ομορφιά!! Υπέροχα όλα Ξανθή. Να είσαι καλά
    Φιλιά
    Καλό απόγευμα

    • iwanna
    • 2 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Μετά από ένα Πασχαλινό Πολωνικό brekfast και το υπέροχο κέικ….πόσο ακόμα να φάω …..έσκασα!

  3. Απάντηση

    Λίλα ελπίζω να πήρες κομμάτι!!

    Λίνα εσύ που δεν τρως πρωινό να τα βλέπεις, άσε και πεθύμησα τέτοιο πρωινό και δεν έχει πτήσεις αυτό τον καιρό.

    Πηνελόπη ευχαρίστως να σου στείλω γιατί όχι γράψε διεύθυνση!!
    Ευχαριστώ για τη φωτογραφία αυτή είναι με φωτ. μηχανή η άλλη είναι με κινητό!!και σε δύσκολο χώρο.

  4. Απάντηση

    Μαρία σε ευχαριστώ πολύ!!!

    Και λοιπόν; επειδή στην Πολωνία δεν έχει αρνί θα πρέπει όταν ξαναπάω να τους πάω ένα!!
    Βασικά κάθε μέρα τρώγαμε ένα τέτοιο πρωινό και το γεύμα ήταν λίγο αργά προς το απόγευμα.
    Καλό βράδυ

    Ελένη εσύ καλέ βρήκες το Ελληνικό που υπήρχε στο πρωινό!!είναι Λαμπροκουλούρα που πήγα εγώ από Ελλάδα.
    Καλό βράδυ!1

  5. Απάντηση

    Γιώργο σε ευχαριστώ πάρα πολύ μου έδωσες θάρρος τώρα για τη φωτογραφία μου!!δεν είμαι και πολύ καλή σε αυτά.
    Καλό βράδυ.

    Ιωάννα μη σε θέλουμε που είσαι ήρθες Αθήνα να σε δούμε!!!

  6. Απάντηση

    Ξανθή φαίνεται και μάλιστα πρέπει να είναι υπέροχο (σοκολάτα με πορτοκάλι είνια ο συνδυασμός μου)… όμως, θα απόφευγα την φαρίνα, για τους γνωστούς μας λόγους, θα έβαζα μαλακό μη λευκασμένο μαζί με baking (άλλη πονεμένη ιστορία)… και θα το απολάμβανα χωρίς φόβους…

  7. Απάντηση

    Ελένη καταλαβαίνω για ποιο πράγμα μιλάς αλλά ακόμη δεν πρόλαβα να κάνω προμήθειες. Σήμερα μου έστειλαν και κάποιες πληροφορίες για κατάστημα βιολογικών θα τα μελετήσω όλα και θα επανέλθω με καλύτερες επιλογές πρώτων υλών.
    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

    • big mama
    • 2 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Εγώ τα θέλω όλα τα φαγητά του πολωνικού πρωινού;-)
    Το κέικ σου έγινε τέλειο!

  8. Απάντηση

    Ξανθη δεν ξέρω πως είναι γευστικά το κέικ σου (σίγουρα πεντανόστιμο) αλλά εμφανισιακά είναι πολύ εντυπωσιακό!!
    Γεια στα χέρια σου!

  9. Απάντηση

    big mama κι εγώ κι εγώ πολύ θα ήθελα αυτή τη στιγμή να πάρω πρωινό εκεί!!
    Σε ευχαριστώ πάω για ψώνια προκειμένου να φτιάξω το δικό σου κέικ.
    Καλημέρα

    Έλενα καλημέρα σε ευχαριστώ!!!

    • Penelope
    • 3 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή,

    με βλέπω να “δημοσιοποιώ” την διεύθυνση για να δέχομαι όλες τις ευγενικές προσφορές :-))
    Και μετά θα αρχίσω να γράφω κριτικές επί των δοκιμασμένων! θα είναι μια καλή αλλαγή επαγγελματικού status.

    Καλό μεσημέρι και σ’ ευχαριστώ πολύ. Σαν να το έφαγα.

    • kiki
    • 4 Φεβρουαρίου 2010
    Απάντηση

    Ω! Τι νόστιμο που δείχνει!!! Η φωτό με το πρωινό, σούπερ!

    • Ανώνυμος
    • 12 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Ωραία τα λέτε κορίτσια

Γράψτε απάντηση στο big mama Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode